ALERT… ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟ EUROGROUP
Οι δημοσιογράφοι Γκαμπριέλ Βεντρέν και Ιζαμπέλ Ορί, ανταποκριτές του γαλλικού Europe 1 στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν τον λόγο που το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες κατέληξε σε ναυάγιο, τονίζοντας πως οι «Ευρωπαίοι υψώνουν τους τόνους» την ώρα που «ο Έλληνας ασθενής» δεν δέχεται την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος.
Ο λόγος που και οι δύο πλευρές εμμένουν σε συγκεκριμένες θέσεις αναφορικά με συγκεκριμένα μέρη της διαπραγμάτευσης είναι ο εξής ένας κατά τους Γάλλους απεσταλμένους στις Βρυξέλλες και έχει και «ουσιαστικό», αλλά και «συμβολικό» χαρακτήρα: «Κανείς δεν θέλει πολιτικά να χάσει την αξιοπρέπειά του». Με λίγα λόγια, πρόκειται για θέμα πολιτικού γοήτρου.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι του Europe 1 αναφέρουν: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε τον τερματισμό της λιτότητας προεκλογική παντιέρα και (τώρα) δεν μπορεί να δεχθεί ένα νέο σχέδιο λιτότητας, ακόμα κι αν αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κάτω από ευνοϊκούς όρους».
«Στον αντίποδα» συνεχίζουν οι Βεντρέν και Ορί για τους εταίρους, «πολλές χώρες πρέπει να λάβουν έγκριση από τα κοινοβούλιά τους για πριν από την οποιαδήποτε καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα: τους είναι δύσκολο πολιτικά να αποδεχθούν μια νέα βοήθεια χωρίς όρους, ειδικά για την Ελλάδα που δεν έχει εκπληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί σε αντάλλαγμα για τα προηγούμενα πακέτα βοήθειας».
Ο συμβολισμός των λέξεων και τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης
Ομως, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ταυτόχρονα πως «επί της ουσίας, οι απόψεις αρχίζουν να συγκλίνουν και ένα πράγμα είναι προφανές: ότι για να συνεχίσει να παίρνει χρήματα, η Αθήνα θα πρέπει να δεχθεί μια ευρωπαϊκή εποπτεία για μερικούς ακόμη μήνες». Και κατά τους ανταποκριτές του Europe 1 στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα είναι έτοιμη» να δεχθεί την επέκταση της επιτήρησης βραχυπρόθεσμα, «όμως απαιτεί σε αντάλλαγμα μια σημασιολογική αλλαγή που θα της επιτρέψει να “πουλήσει” στον λαό της αυτή τη συμφωνία: την αντικατάσταση σε όλα τα επισήμα έγγραφα του όρου “Τρόικα” με τον όρο “όργανα”».
Ταυτόχρονα, όμως, «η επιλογή των λέξεων είναι εξ ίσου σημαντική και για τη Γερμανία, τη Φινλανδία, αλλά και τις άλλες χώρες» που είναι «ανένδοτες με την Αθήνα: απαιτούν μέσα στη νέα συμφωνία να υπάρχει “επίσημο αίτημα για βοήθεια”» από την Ελλάδα.
«Ως εκ τούτου» συνεχίζουν οι Βεντρέν και Ορί ότι «όλα τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν στη διάθεσή τους όλη τη νύχτα για να κάνουν τον απολογισμό τους πάνω στο τι φαίνεται να αποδέχονται και τι όχι. Κατά σύμπτωση, μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη». Ετσι, αυτή η συνάντηση είναι μια «ευκαιρία που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».
«Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα» καταλήγουν οι δημοσιογράφοι του Europe 1.