Ετικέτες

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Έφυγε από την ζωή ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς – Ήταν ο εφευρέτης του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

 


Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εμπνευστής και δημιουργός του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1970.

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Αδρακτά ο οποίος ήταν ο δημιουργός του αυτοκινήτου Enfield 8000 (E8000). Το συγκεκριμένο διθέσιο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στην Σύρο πριν 40 χρόνια και από τότε θεωρείται παγκοσμίως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπήκε σε παραγωγή.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΕΕ και ο εξευτελισμός ΣΑΟΗΕ και ΕΕ

 



Operation IRINI: Statement by the Spokesperson on the recent inspection of a Turkish vessel

Brussels, 24/11/2020 – 14:21, UNIQUE ID: 201124_16
Statements by the Spokesperson
On 22 November, the Operation EUNAVFOR MED IRINI inspected a Turkish-flagged merchant vessel in the Mediterranean. Given the pattern of navigation of this vessel, Operation IRINI had reasonable grounds to suspect that it could be acting in violation of the UN arms embargo.

Prior to this action, as foreseen by the United Nations Security Council Resolution 2292 (2016), Operation IRINI had made good faith efforts to seek the consent of the flag State by giving the Turkish Ministry of Foreign Affairs a 4 hour notice in line with the international maritime practice. Operation IRINI even agreed to extend this notice by an additional hour at the request of the Turkish Embassy in Rome, where Operation IRINI’s Headquarters are located. Having received no answer from Turkey after the elapsed time, Operation IRINI boarded the vessel and inspected it in accordance with internationally agreed procedures including NATO procedures. Operation IRINI’s boarding team acted with the highest degree of professionalism and no incident was registered throughout the action.

Υπάρχει πιθανότητα αποστολής ελληνικών ειδικών δυνάμεων στο Μαλί; – Με την Άγκυρα να προκαλεί σε Αιγαίο & Α.Μεσόγειο


«Φουντώνει» ξανά η κουβέντα για την αποστολή ελληνικών ειδικών δυνάμεων στο Μαλί, μετά  αναφορά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή και προκύπτει το ερώτημα αν σκέφτονται στην κυβέρνηση ότι όλες οι ελληνικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων όπως και οι ειδικές δυνάμεις θα χρειαστούν σε ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» που θα προκαλέσει η Τουρκία;

Η αναφορά του υπουργού έγινε  κατά την συμμετοχή του μέσω τηλεδιασκέψεως στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και σε αυτή ο Ν. Παναγιωτόπουλος έδωσε έμφαση,  την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών – μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της Ε.Ε

Ιστορία επιτυχίας οι ψηφιακοί New York Times

 



Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια οι New York Times άρχισαν να ζητούν χρήματα από τους χρήστες της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας. Φέτος το φθινόπωρο ο τζίρος της ψηφιακής έκδοσης ξεπέρασε εκείνον της έντυπης.

   
USA New York - New York Times Gebäude Pulitzer Preis

Το τελευταίο διάστημα δύο θέματα έφεραν στους New York Times περισσότερους αναγνώστες: ο πρόεδρος Τραμπ και η πανδημία. Η αύξηση των αναγνωστών δεν οφείλεται σε υψηλότερες πωλήσεις φύλλων, όπως θα περίμενε ενδεχομένως κάποιος, αλλά στην εκτόξευση των ψηφιακών συνδρομών. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διάσημης αμερικανικής εφημερίδας ο τζίρος των ψηφιακών της προϊόντων ξεπέρασε εκείνον από τις πωλήσεις της έντυπης το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020.

Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια, στις 24 Νοεμβρίου 2010, η εφημερίδα ανακοίνωνε ότι όσοι θέλουν να τη διαβάσουν στο διαδίκτυο θα πρέπει εφεξής να πληρώνουν. Ο μηχανισμός πληρωμών για τις ψηφιακές υπηρεσίες των NY Times, το λεγόμενο paywall, τέθηκε σε εφαρμογή μερικούς μήνες αργότερα. Από τότε και μέχρι σήμερα ο τζίρος ψηφιακών προϊόντων πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

Αχαρακτήριστος ο Στόλτενμπεργκ: Υποβιβάζει τις παρανομίες της Τουρκίας σε απλές διαφορές μεταξύ φίλων

 

«Για να γίνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο πολιτικά, πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι ναι, έχουμε τις διαφορές μας. Τις είχαμε στο παρελθόν και τις έχουμε τώρα»,

Αυτά σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Νεο οθωμανικά τερτίπια υπ.αρ. 2 : "Συναινετική στροφή" (Μικρή συλογή άρθρων)

 

(Α):SZ: «Ο Ερντογάν ανακαλύπτει την Ευρώπη»

Δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπου εστιάζουν για άλλη μια φορά στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τη στάση του απέναντι στην Ευρώπη. Προβληματισμός για τις βλέψεις του στην Κύπρο μετά το «πικνίκ» στα Βαρώσια.

Ο νέος συμφιλιωτικός τόνος που υιοθέτησε τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για την Ευρώπη αλλά και για εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους αιφνιδιάζει Γερμανούς αρθρογράφους. Εννοεί στα σοβαρά όσα λέει ή οι απόψεις του μαρτυρούν πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, τις οποίες υφίσταται; Μήπως πρόκειται για τέχνασμα προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και να αποφύγει τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου; Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι για τον Τούρκο πρόεδρο έχει έρθει ο κόμπος στο χτένι, κυρίως λόγω των χειρίστων επιδόσεων της οικονομίας, η οποία υπονομεύει και τη δική του κυριαρχία του.

Η Ευρώπη του Ερντογάν και οι κυρώσεις της ΕΕ

«Oι κυρώσεις της Ευρώπης ενδέχεται να δώσουν το οριστικό χτύπημα στην τουρκική οικονομία»«Oι κυρώσεις της Ευρώπης ενδέχεται να δώσουν το οριστικό χτύπημα στην τουρκική οικονομία»

Ο σχολιαστής της SZ παρατηρεί: «Η πολιτική στοχευμένων προκλήσεων στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, η επιθετική, μιλιταριστική εξωτερική πολιτική από τη βόρεια Αφρική μέχρι τον νότιο Καύκασο και ο τρόπος μεταχείρισης της αντιπολίτευσης στη χώρα του που συχνά ξεπερνά κάθε όριο κράτους δικαίου, προφανώς όλα αυτά ωθούν τον Ερντογάν να αντιληφθεί ότι κάποια στιγμή έρχεται ο λογαριασμός για την πολιτική του τύπου “κανείς δεν μπορεί να τα βάλει μαζί μου”.» Ο Γερμανός αρθρογράφος διακρίνει ωστόσο στον Ερντογάν και κάποιον πραγματισμό, που τον έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε ξαφνικές αλλαγές στην πολιτική του. «Υπό αυτήν την έννοια η ρήση του ότι βλέπει την Τουρκία εντός της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την μια πλευρά με τον απαιτούμενο σκεπτικισμό. Από την άλλη όμως μέσα από οπορτουνιστικές και αμφιλεγόμενες κινήσεις προκύπτουν συχνά δυνατότητες σε πολιτικό πεδίο. Και σε σχέση με την Τουρκία ο στρατηγικός στόχος θα πρέπει να παραμείνει η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Τι κρύβεται πίσω από τη νέα αγάπη του Ερντογάν για την Ευρώπη;» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της Augsburger Allgemeine. Ο αρθρογράφος της παραθέτει αναλυτικά στοιχεία γύρω από τη συγκρουσιακή πολιτική της χώρας του, τις παράνομες, όπως αποκαλεί η ΕΕ, αξιώσεις της στα παράλια των ελληνικών νησιών, τις συνεχείς παρατάσεις των Navtex για ερευνητικό της πλοίο και διαπιστώνει: «Με τη νέα ομολογία του για την Ευρώπη ο Ερντογάν θέλει να αποτρέψει τις κυρώσεις που απειλεί να επιβάλλει η ΕΕ (…) Oι κυρώσεις της Ευρώπης ενδέχεται να δώσουν το οριστικό χτύπημα στην ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία.»

Τουρκική προσάρτηση των κατεχόμενων;

Aπό το «πικνίκ» Ερντογάν στα ΒαρώσιαAπό το «πικνίκ» Ερντογάν στα Βαρώσια

Από τον γερμανόφωνο τύπο του Σαββατοκύριακου επισημαίνουμε στην κυριακάτικη Neue Zürcher Zeitung μακροσκελές άρθρο για τα «όνειρα του Ερντογάν προσάρτησης της Βόρειας Κύπρου», όπως αναφέρεται στον τίτλο. Ο αρθρογράφος περιγράφει τα όσα συνέβησαν και ελέχθησαν στο «πικνίκ» του Τούρκου προέδρου, στην παραλία των Βαρωσίων, πάλαι ποτέ σημαντική λουτρόπολη του νησιού, όπου έκαναν διακοπές διασημότητες, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στα λεγόμενα Ερντογάν, αλλά κυρίως στα εκδήλωση πρόθεσης για δημιουργία δύο κρατών, των Ελλήνων στον νότο, των Τούρκων στον βορρά. «Αυτό από μόνο του είναι μια πρόκληση» σημειώνει. «Διότι η επανένωση των δύο τμημάτων συνεχίζει να ισχύει ως επίσημος στόχος των πολύχρονων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν ίσως να έχει κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό τους, την προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία. Θα ήταν η συνέχιση της επεμβατικής του εξωτερικής πολιτικής των περασμένων χρόνων».

Η έγκριτη εφημερίδα της Ελβετίας επικαλείται τον τουρκοκύπριο πολιτικό επιστήμονα  Μέτε Χατάι, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «ο στρατηγικός στόχος είναι η τουρκική προσάρτηση του βόρειου τμήματος σύμφωνα με το μοντέλο του Βλάντιμιρ Πούτιν με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Ένα οργανωμένο δημοψήφισμα με τις ψήφους της πλειοψηφίας στη Βόρεια Κύπρο θα προσέδιδε νομιμοποίηση σε ένα τέτοιο βήμα. Στο εσωτερικό του ο Ερντογάν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης και θεωρεί την προσάρτηση ως διέξοδο από τα προβλήματά του» μεταφέρει ο δημοσιογράφος τις απόψεις του τουρκοκύπριου ειδικού.

Τέλος η εφημερίδα die Welt σημειώνει ότι ο Ερντογάν έχει προβλήματα με το αλκοόλ. Δεν εννοεί ότι είναι αλκοολικός, όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ που πέθανε από κύρωση του ήπατος. Σε εποχή κορωνοϊού και άδειων κρατικών ταμείων ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται τα χρήματα από την φορολόγηση των αλκοολούχων, που απαγορεύονται στην μουσουλμανική Τουρκία ιδιαίτερα μάλιστα επί Ερντογάν. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού, το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει για φέτος φορολογικά έσοδα ύψους 17 δις τουρκικών λιρών, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο. Το κράτος έχει μετατραπεί σε “αλκοολικό” που έχει εξάρτηση από τον φόρο επί των ποτών. Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, αλλά η στρατηγική του μακροπρόθεσμα δεν αποδίδει. Ενώ οι φόροι επί των ποτών συνεχώς αυξάνονται, μειώνονται οι πωλήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι πίνουν γενικά λιγότερο. Ευρισκόμενος σε δίλημμα απέναντι στην πολιτική για το αλκοόλ ο Τούρκος πρόεδρος υποτίμησε την δημιουργικότητα του λαού του, που του αρέσει να πίνει. Αντί να αγοράζει λοιπόν ποτά σε εξωφρενικές τιμές, όλο και περισσότεροι στην Τουρκία παράγουν τη δική τους ρακή.»

Ειρήνη Αναστασοπούλου    

DW

=============================

(B):Η “στροφή” του Ερντογάν

Πως εξηγείται το “άνοιγμα” Ερντογάν στην Ε.Ε.;
1.-Άλλαξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
2.-Πλησιάζει ο Δεκέμβριος και η εικόνα, τώρα, δεν είναι όπως στην προηγούμενη διάσκεψη κορυφής. Έχει ενοχλήσει πολλούς. Ίσως, ακόμη και τη Γερμανία. Πέραν της Ελλάδος και της Κύπρου.
3.-Η οικονομία του δεν πηγαίνει καλά και οποιαδήποτε κύρωση θα έχει επιπτώσεις.
4.-Προκάλεσε διεθνώς με όσα μέτωπα άνοιξε.
5.-Έχει τρία ενεργά μέτωπα με την Ρωσία τα οποία μπορεί να “πουλήσει” στη Δύση. Με ανταλλάγματα. Ζητώντας και υποστήριξη. Ας όψεται ο πολύς Ρώσος πρόεδρος.
6.-Πέτυχε αρκετά απο όσα επεδίωκε. Η διεθνής συγκυρία δεν του επιτρέπει να κλιμακώσει και για τα άλλα. Θα κάνει μια ανάπαυλα και θα δει πως θα ξαναανοίξει το κεφάλαιο της Γαλάζιας Πατρίδας.
7.-Είναι αρκετά απομονωμένος, ό,τι και να λέμε. Η Τουρκία υπολογίζει πάντοτε τη διεθνή συγκυρία και την θέση της σ αυτήν Δεν την βολεύει η απομόνωση. Για να δράσει διασφαλίζει διεθνή αναγνώριση και υποστήριξη. Στη περίπτωση της Ελλάδας δεν την έχει.
Μέχρι τότε η Ελλάδα
-Πρέπει να ενισχύσει την άμυνα, τη διπλωματία της και την διεθνή προβολή των θέσεών της.
-Να διαμορφώσει θεσμούς παραγωγής πολιτικής εκτός ΥΠΕΞ ενθαρρύνοντας τη δημιουργία σοβαρών think tanks. Τις προτάσεις τους θα επεξεργάζεται και θα αξιοποιεί το ΥΠΕΞ.
-Να διαμορφώσει ένα όραμα για την Ευρώπη το οποίο να αρχίσει να καλλιεργεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.
-Να μην εμφανίζεται, πάντοτε, ως ζήτουλας οικονομικός ή ασφάλειας.
-Μια μορφή ήπιας Ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει σύνορα και θα έχει κοινή εξωτερική πολιτική και κάποιες οικονομικές πλευρές είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.
Όποιος κοιμάται και δεν δρα πέφτει το σπίτι και τον καταπλακώνει.
  anixneuseis.gr

 

Εξαιρετικό σχέδιο Πισσαρίδη… να γίνουμε Μπαγκλαντές!

 


Η δραστική μείωσις του κόστους στην επίσημη εργασία με μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους, αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση της απασχολήσεως συμφώνως προς το τελικό σχέδιο της εκθέσεως Πισσαρίδη ,που παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν η  μείωσις των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών υγείας για όλους τους εργαζόμενους, η καταργησις της «εισφοράς αλληλεγγύης», και  ο περιορισμός του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.

Σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Ιάκωβου Κουμή

 

Πέτρος Παπαπολυβίου

Συμπληρώθηκαν σήμερα σαράντα χρόνια από τον θάνατο στην Αθήνα του Κύπριου φοιτητή Ιάκωβου Κουμή, το απόγευμα της 23ης Νοεμβρίου 1980. Είχε τραυματιστεί βαρύτατα το βράδυ της Κυριακής, 16ης Νοεμβρίου, μετά από αναίτια δολοφονική επίθεση κρανοφόρων και ροπαλοφόρων των ΜΑΤ εναντίον του, όπως καθόταν αμέριμνος στην Πλατεία Συντάγματος… Στην ίδια διαδήλωση, για την έβδομη επέτειο του Πολυτεχνείου, δολοφονήθηκε και μια διαδηλώτρια, η Σταματίνα Κανελλοπούλου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ- ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (Α) - "ΧΡΥΣΑ¨"ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ (Β) (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)

 

Α)Erdoğan as Merkel’s Protégé

By Rauf Baker

Angela Merkel and Recep Tayyip Erdogan, image via Twitter

BESA Center Perspectives Paper No. 1,824

EXECUTIVE SUMMARY: Turkey’s relations with Germany have always been privileged, but Angela Merkel took that relationship even further by treating Recep Tayyip Erdoğan as a protégé in the international arena. Their relationship strengthened in parallel with a significant increase in German-Turkish military and trade cooperation. But Merkel’s term is coming to an end, and there has been a noticeable shift in tone within the Berlin political establishment toward Ankara. The Turkish president will not be able to count on German benevolence forever.

Ποιος είναι ο Αντονι Μπλίνκεν, ο εκλεκτός του Μπάιντεν που πάει για ΥΠΕΞ -Σύμβουλος και θαυμαστής του Ομπάμα


ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Ο Αντονι Μπλίνκεν, με εμπειρία από παλαιότερη θητεία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται να είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ / Φωτογραφία: AP
Ο Αντονι Μπλίνκεν φαίνεται πως θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από το «στρατόπεδο» του Μπάιντεν, αναφέρει πως αύριο, όταν και θα ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του, θα συμπεριλαμβάνει το όνομα του 58χρονου Μπλίνκεν, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και στο παρελθόν.

Η ειδική σχέση ΗΒ – ΗΠΑ

 


Φανούλα Αργυρού

1971: Μυστική επιχείρηση - Ο Κίσινγκερ στο Πεκίνο μέσω Λονδίνου…

 

Η ειδική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συζητείται έντονα αυτές τις μέρες.

Η ειδική αυτή σχέση (Special Relationship) καθιερώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από μια ομιλία του Βρετανού τότε Πρωθυπουργού Winston Churchill το 1946. Ο οποίος τόνισε τις στενές συμμαχικές σχέσεις των δύο χωρών, που συνεχίστηκαν έκτοτε και στην πράξη προϋπήρξαν του 1946…

Η σχέση καλύπτει πολλές πτυχές, όπως πολιτικές, στρατιωτικές, μυστικών υπηρεσιών, διπλωματικές και οικονομικές, διασαλεύθηκε κατά περιόδους, αλλά επανήλθε στην «ομαλότητα». Ορισμένες περιπτώσεις ήσαν (από πλευράς ΗΒ) η επίθεση το 1955 στο Σουέζ δίχως τη γνώση των ΗΠΑ, όταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Anthony Eden είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη μυστική του συμφωνία με τη Γαλλία και το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί της θέσεώς του. Από πλευράς ΗΠΑ η εισβολή στην πρώην βρετανική αποικία Γρανάδα (Grenada) το 1983 επί Βρετανίδας Πρωθυπουργού Margaret Thatcher, όταν είχαν κυριολεκτικά σπάσει τα κόκκινα τηλέφωνα, μέχρι που o Αμερικανός Πρόεδρος Ronald Reagan απολογήθηκε. Η πιο πρόσφατη ήταν τον Μάιο του 2017, όταν η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» άφησε να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες που είχε δώσει η βρετανική Αστυνομία του Manchester στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με την τρομοκρατική έκρηξη στο Manchester, όπου δολοφονήθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 59. Έντονα ενοχλημένη η βρετανική κυβέρνηση, με την Πρωθυπουργό Theresa May να δηλώνει ότι η ειδική σχέση τους βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχει πληγεί πολύ σοβαρά. Έφθασε την επομένη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και απολογήθηκε…

Νεο-Οθωμανικά τερτίπια: Η Τουρκία εμποδίζει έλεγχο πλοίου από γερμανική φρεγάτα για λαθρεμπόριο οπλων στην Λιβύη (Α) -Πως δικαιολογούνται τα ΜΜΕ της για αυτήν την ενέργεια (Β) (Μικρή συλλογή άρθρων)

(Α) Η Τουρκία εμποδίζει έλεγχο πλοίου από γερμανική φρεγάτα για λαθρεμπόριο οπλων στην Λιβύη 


Η Άγκυρα σταμάτησε αποστολή του γερμανικού ναυτικού στο πλαίσιο του ελέγχου του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε με «καθαρές διαδικασίες», δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    
Libyen Im Kampf gegen Waffenschmuggel

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε το μεσημέρι δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel ότι η Άγκυρα παρεμπόδισε την ολοκλήρωση ελέγχου του τουρκικού φορτηγού πλοίου «Rosaline A» από τη γερμανική φρεγάτα «Hamburg». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το γερμανικό πολεμικό σταμάτησε το τουρκικό φορτηγό τη νύχτα της Δευτέρας 200 χιλιόμετρα βορείως της Βεγγάζης, προκειμένου να ελέγξει το φορτίο που προοριζόταν για τη Λιβύη. Το γερμανικό πλήρωμα ενήργησε στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου αποφάσισε η Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη» στη Ρώμη και όχι η φρεγάτα «Hamburg», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Διοικητής αυτής της μονάδας είναι Ιταλός ναύαρχος.

Θλίψη! Νεκρός από κορωνοϊό ο Ιταλός «φούρναρης των φτωχών», που μοίραζε ψωμί στο πρώτο lockdo

 

Ένας Ιταλός φούρναρης που είχε προκαλέσει συγκίνηση διεθνώς με την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη που έδειχνε στους φτωχούς συμπολίτες του κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στο Μιλάνο, έφυγε από τη ζωή. Ο 76χρονος Τζιάνι Μπερναρντινέλο μολύνθηκε από τον κορωνοϊό και πέθανε πριν από 13 μέρες, όπως ανακοίνωσε η κόρη του Σαμουέλα.

Σύμφωνα με τους New York Times, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού χτύπησε με τρομακτική σφοδρότητα τη βόρεια Ιταλία τον περασμένο Μάρτιο, ο 76χρονος φούρναρης ξεκίνησε να βγάζει καθημερινά έξω από το αρτοποιείο του στο Μιλάνο καλάθια με ψωμί, ατομικές πίτσες και γλυκά. «Μια βοήθεια για όσους τη χρειάζονται. Πάρτε ό,τι θέλετε αλλά σκεφτείτε και τους άλλους» έγραφε μια επιγραφή πάνω απο καλάθια.

Trump’s Crossing the Rubicon

 

When faced with his own Rubicon moment, will Trump provoke a crisis or will he stand down?

By Brent Ranalli, November 4, 2020  

Much has been made of Donald Trump’s disregard for constitutional norms and any legalities per se.

Of course, Mr. Trump was not the first U.S. President to expand executive power at the expense of the legislature. Congress’s authority has been steadily eroding for decades.