Ετικέτες

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Η μεταμοντέρνα μοναξιά της Idalia Candelas…



της Γιώτας Τζιαμουράνη
____________________________________________________________
Η φίλη περιγράφει ένα νέο μαγαζί στο Κέντρο της πόλης, με διακόσμηση που την εντυπωσίασε και θα ήθελε να είχε κάτσει για φαγητό εκείνο το μεσημέρι αλλά τελικά δεν τα κατάφερε για έναν λόγο που έθετε υπό αμφισβήτηση όλα όσα πίστευε περί γυναικείας χειραφέτησης μέχρι τότε. Μόλις που πρόλαβε να περάσει το κατώφλι για να βρει τον χώρο σχεδόν υπερπλήρη από χαρούμενα ζευγάρια και παρέες σε διάλειμμα από τη δουλειά. Αν και με κάποια δυσκολία, θα έβρισκε τραπέζι όμως παραδέχτηκε ότι δίστασε να το κάνει γιατί αναρωτήθηκε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για το «μοναχικό» της γεύμα. Μπορεί να μην της είχε τύχει μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλά εντελώς απρόσμενα διαπίστωσε ότι είχε να διαχειριστεί άλλη μια κοινωνική κατασκευή, αυτή του στίγματος της γυναικείας μοναξιάς. Ένα στίγμα που ενίοτε ξεκινάει από αδιάκριτες ερωτήσεις περί αποκατάστασης, δημιουργίας οικογένειας, συντρόφου, γονιμότητας  εντός της πατρικής οικογένειας και του χώρου εργασίας για να καταλήξει σε βλέμματα συγκατάβασης και ψιθύρους από τα διπλανά τραπέζια ή ακόμη και παρενόχληση ορμώμενη από στερεοτυπικούς συνειρμούς για το τι κάνει μια γυναίκα μόνη σε ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο.

Όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, μια προσεκτική ματιά στην «οικία» και στο τι πραγματικά συμβαίνει στον ιδιωτικό μας χώρο, έρχεται να αποκαταστήσει τη τάξη σε μια σειρά χαοτικών και επαναλαμβανόμενων σκέψεων περί αντρικής και γυναικείας μοναξιάς, που διατρέχουν όλες τις κοινωνικές τάξεις και γενεές. Απόδειξη είναι και η σχετική έρευνα της Eurostat (Trends inhouseholds in the EU: 1995-2025) σύμφωνα με την οποία αναμένεται ότι έως το 2025, ο αριθμός των μονοπρόσωπων νοικοκυριών θα ανέλθει στα 62 εκατομμύρια όταν το 1961, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 14 εκατομμύρια και το 1995, ο αριθμός ήταν 42 εκατομμύρια. Συνεπώς, πρόκειται για μια δυναμική πραγματικότητα που σιωπηρά απαιτεί τον χώρο της στο πλαίσιο των κοινωνικών μας αντιλήψεων.

Γυναίκες… Eduardo Galeano…


Οι mujeres των βιβλίων του, μαζεμένες στο τελευταίο έργο τού αγαπημένου Ουρουγουανού

Emma Goldman Speaks At Union Square
Γράφει ο Αντώνης Ν. Φράγκος
_________________________________________________________
gynaikes
Γυναίκες, Eduardo Galeano
Μετ: Ισμήνη Κανσή, Εκδ. Πάπυρος
Δεν πάει ούτε ένας χρόνος από τότε που χάσαμε τον Εδουάρδο Γκαλεάνο, από τους πιο σημαντικούς, κατά τη γνώμη μας, συγγραφείς της σύγχρονης Λατινικής Αμερικής. Δεινός χειριστής της γλώσσας, με καταβολές στο μαγικό ρεαλισμό, αλλά χωρίς να ορίζεται από αυτόν, ο Γκαλεάνο βυθίστηκε στους λατινοαμερικάνικους μύθους έχοντας πάντοτε σαν πρόταγμα το πολιτικό διακύβευμα που δεν ήταν άλλο από την αντίσταση και την απελευθέρωση των λαών της ηπείρου του. Και αυτό το εξέφρασε με πράξεις, μέσω της δημοσιογραφίας, του ακτιβισμού και των δοκιμίων  του.

Παιδεραστία



Clipboard01georgiΣυνταρακτική αποκάλυψη από το HOTDOC που κυκλοφορεί στα περίπτερα: Το έγκυρο περιοδικό αποκαλύπτει ότι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Γεωργιάδης συνελήφθη για παιδεραστία!
 Το, πάντα έγκριτο και εξειδικευμένο σε μεγάλες αποκαλύψεις, περιοδικό HOTDOC του δημοσιογράφου-ερευνητή, Κώστα Βαξεβάνη θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα με ένα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Το μισό του παγκόσμιου πλούτου ανήκει στο 0,7% του πληθυσμού




Του Μιχάλη Γιαννέσκη
Οι ετήσιες Εκθέσεις Διεθνούς Πλούτου (Global Wealth Reports) του Ινστιτούτου Έρευνας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse περιέχουν πολλά διαφωτιστικά στοιχεία για τον παγκόσμιο πλούτο.
Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατανομή του διεθνούς πλούτου γίνεται ολοένα και πιο ανισομερής και, παρά την οικονομική κρίση, οι εκατομμυριούχοι αυξάνουν τον πλούτο τους.

Αθλιότητα σε βάρος των νεκρών παλικαριών του μοιραίου ελικοπτέρου


elikoptero.jpgΑυτεπάγγελτη ποινική δικογραφία σε βάρος χρήστη του διαδικτύου, για προσβολή της μνήμης των πρόσφατα πεσόντων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού σχηματίζεται από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Είχε προηγηθεί ανάρτηση σε προφίλ ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο σε βάρος των πεσόντων Αξιωματικών, όπως αναφέρει το Έθνος.
Μετά από άμεση κινητοποίηση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διεγράφη η επίμαχη ανάρτηση και απενεργοποιήθηκε το προφίλ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης της για τον εντοπισμό παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων, σχηματίζεται αυτεπάγγελτη ποινική δικογραφία, για προσβολή της μνήμης των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρωινές ώρες της (11-02-2016) στη νήσο Κίναρο.

Ερντογάν: Ενας μικρός Χίτλερ…





Γράφει ο mitsos175
Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις μουρλών, οι οποίοι ονειρεύονταν αυτοκρατορίες. Ο Μουσολίνι λχ, ήθελε να αναβιώσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 2Οο αιώνα. Στο τέλος τον κρέμασαν ανάποδα. Βέβαια πριν τον σταματήσουν, είχε προλάβει να πάρει στο λαιμό του εκατομμύρια.
Η Τουρκία χθες, άνανδρα, ύπουλα, χτύπησε με πυροβολικό τους ηρωικούς Κούρδους μαχητές, που απελευθέρωσαν πόλεις της Συρίας από τους φανατικούς μισθοφόρους. Ο μισότρελος σουλτάνος της γειτονικής χώρας παρέδωσε μάλιστα και τελεσίγραφο, το οποίο φυσικά απορρίφθηκε.
Τούρκοι στρατιώτες σε όλο το μήκος των συνόρων είναι έτοιμοι να πεθάνουν για ένα καπρίτσιο, υπερασπίζοντας τους δολοφόνους του ISIS. Γιατί για καπρίτσιο πρόκειται, για όνειρο περί ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα γίνει όμως ο εφιάλτης των Τούρκων.
Χάριν συντομίας δεν θα αναφερθώ σε όλους όσους βρίσκονται μπλεγμένοι στον πόλεμο της Συρίας, αν και τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους. Θα πω μόνο ότι οι Κούρδοι δεν είναι μόνοι, ότι οι Ρώσοι δεν θα κάνουν πίσω, γιατί υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, και οι ΗΠΑ δε θα καταστρέψουν τη χώρα τους μαζί με την Τουρκία.