Ετικέτες

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Τούρκος νομπελίστας: Στην Τουρκία επικρατεί κλίμα φόβου




Στην Τουρκία επικρατεί κλίμα φόβου, δήλωσε ο Τούρκος συγγραφέας και βραβευμένος με Νόμπελ, Ορχάν Παμούκ, στην εφημερίδα ‘Χουριέτ’.
Στη συνέντευξή του, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για πίεση που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης της χώρας και παρενοχλήσεις σε δημοσιογράφους.

Δημάρχος Λονδίνου: Ήταν βλακώδες να στείλουμε τα Μάρμαρα στον… Πούτιν.



Δημάρχος Λονδίνου: Ήταν βλακώδες να στείλουμε τα Μάρμαρα στον… Πούτιν
Με πύρινο άρθρο του στην Telegraph ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τη θέση του για το θέμα του δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα στη Ρωσία και χαρακτηρίζει την κίνηση «βλακώδη», ενώ όπως συμπληρώνει «αυτό είναι που κάνει τη Μεγάλη Βρετανία… μεγάλη!».
Αφού κάνει μια προσωπική-πολιτική αναφορά στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας προς την Ουκρανία, λέει πως είναι δύσκολο να πείσει κανείς τους Ρώσους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα έχουν κάνει στην περιοχή. Και στη συνέχεια γράφει: «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, τουλάχιστον εγώ το κάνω, αν όλα αυτά πέρασαν από τα μυαλά των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου όταν αποφάσιζαν να δανείσουν ανεκτίμητα τεχνουργήματα στη Ρωσία του Πούτιν».

Reuters: Η Γερμανία αποσύρει τις εγγυήσεις για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα

flags_german_hellas708
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ
Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσυρθεί από τον ρόλο του εγγυητή στις εξαγωγές επιχειρήσεων της χώρας προς την Ελλάδα καθώς πλέον οι ιδιώτες δήλωσαν ότι θα καλύψουν τυχόν σχετικούς κινδύνους.
Σε έγγραφό του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλώνει ότι η χώρα του σταματά από τις 31 Δεκεμβρίου τις εγγυήσεις Hermes οι οποίες – κατά την πρακτική της Ε.Ε. – δίδονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Αποτελεί θετική ένδειξη το γεγονός ότι η ιδιωτική ασφαλιστική βιομηχανία είναι και πάλι έτοιμη να καλύψει τους ελληνικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, είναι λογικό και ορθό για τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει (την πρακτική)» αναφέρει ο Γκάμπριελ.
Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό κράτος είχε αποφασίσει να παράσχει τις εγγυήσεις αυτές (Hermes) τον Απρίλιο του 2012, όταν είχαν κορυφωθεί οι φήμες για Grexit. Οι εγγυήσεις προσφέρουν ασφάλεια στους εξαγωγείς και στις τράπεζες που έχουν συναλλαγές με αγορές όπου υπάρχει κίνδυνος μη πληρωμής.
Το Βερολίνο είχε εγγυηθεί για οικονομικές πιστώσεις ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν οφειλές ελληνικών επιχειρήσεων προς γερμανικές
Πηγή: www.iefimerida.gr

“Είμαστε οι τελευταίοι Έλληνες”; Ένα κείμενο ιστορικό για το σκοτεινό μας παρόν


 “Είμαστε οι τελευταίοι Έλληνες”;
Η ιστορία είναι πάντα πολύ χρήσιμος οδηγός για να αναλύσεις το παρόν και ίσως να προβλέψεις και όσα έρχονται στο άμεσο έστω μέλλον. Γι΄ αυτό ίσως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μας πείσουν ότι και δεν πρέπει να την μαθαίνουμε και όσοι την γνωρίζουν θα πρέπει γρήγορα να την αφήσουν πίσω.Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων εντόπισε και μας έστειλε το κείμενο που ακολουθεί με την υπογραφή της Αθηνάς Κατσαφάδου .
Έχει ενδιαφέρον κι όχι μόνο ιστορικό. Καταλήγει στο ερώτημα: “Είμαστε οι τελευταίοι Έλληνες”;
«…Έτσι πήραμε τον δρόμο προς τη Δύση για να απαλλαγούμε από τον Τούρκο κι ενώ πετύχαμε πλέον να «ανήκομεν εις την Δύσιν» -καθώς τα έχουμε δώσει όλα- βρίσκουμε πάλι τον Τούρκο μπροστά μας… Ήμασταν ενήλικες και για να συγχρονιστούμε με τα ανθρωπολογικά βρέφη της ιστορίας μάθαμε να μπουσουλάμε πίσω τους. Και συνεχίσαμε. Ξεχνώντας ότι υπάρχει και το όρθιο βάδισμα…»

Αδελφός πρωθυπουργού ξεπλένει ακριβά ακίνητα



Αδελφός πρωθυπουργού ξεπλένει ακριβά ακίνητα
Γιγαντιαίο σκάνδαλο καίει μεγάλη πολιτική οικογένεια
Εμπλέκεται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω αγοράς ενός πολυτελούς σπιτιού
Σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω αγοράς πανάκριβου ακινήτου, στο οποίο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης παρένθετο πρόσωπο, εμπλέκεται αδελφός πρώην πρωθυπουργού.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες που ερευνούν το νέο σκάνδαλο, που αναμένεται να προκαλέσει εκρηκτικές πολιτικές παρενέργειες, βρίσκονται πολύ κοντά στην τεκμηρίωση της μεγάλης αυτής απάτης, αφού ο αχυράνθρωπος που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης άρχισε να μιλάει καίγοντας στην κυριολεξία μεγάλη πολιτική οικογένεια.
Όλα άρχισαν όταν ο πρωθυπουργικός αδελφός είχε εντοπίσει ένα πανάκριβο σπίτι αλλά δεν μπορούσε να το αγοράσει, γιατί δεν είχε πόθεν έσχες για μια τόσο μεγάλη συναλλαγή.

Η πόλη των χρυσών διαζυγίων


ΟΙ ΚΡΟΙΣΟΙ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.
Η καλύτερη πόλη για να παντρευτεί κανείς είναι το Λας Βέγκας και η καλύτερη για να… χωρίσει το Λονδίνο, σύμφωνα τουλάχιστον με το σχετικό ανέκδοτο που κυκλοφορεί στις δικαστικές αίθουσες της βρετανικής πρωτεύουσας.
ΤΖΕΪΜΙ ΚΟΥΠΕΡ ΧΟΝ
ΤΖΕΪΜΙ ΚΟΥΠΕΡ ΧΟΝ
Η φήμη αυτή του Λονδίνου οφείλεται στα δικαστήρια που προσφέρουν πιο γενναιόδωρους διακανονισμούς για τους συζύγους – καθώς και μία σχετικά γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Επίσης, ένας ακόμα σημαντικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι προτιμούν τα λονδρέζικα δικαστήρια για να βάλουν τέλος στον γάμο τους, είναι το μεγάλο περιθώριο ελευθερίας που έχουν οι δικαστές για να αποφασίζουν το ύψος των διατροφών σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με έρευνα της νομικής εταιρείας οικογενειακού δικαίου Ουίδερς. «Ο δικαστής μπορεί να λάβει πολλούς παράγοντες υπόψη σε διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχει μια φόρμουλα για το ύψος της διατροφής που μπορείς να εκδώσεις», τονίζει η Σούζαν Κίνγκστον, εταίρος στην Ουίδερς. Για να μπορέσει κάποιος να ζητήσει εκδίκαση του διαζυγίου του στο Λονδίνο, αρκεί να έχει ζήσει έναν χρόνο στη χώρα -αν πρόκειται για τον έναν από τους δύο συζύγους- ή έξι μήνες, αν πρόκειται και για τους δύο.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα «διεθνή» διαζύγια του Λονδίνου, εκτιμήσεις από το γραφείο της Αγιέσα Φαρντγκ, «της ντίβας των διαζυγίων», όπως είναι το παρατσούκλι της εξαιτίας των επιτυχιών της στον τομέα αυτόν, το 75% των πελατών σχετίζεται με το εξωτερικό.
Τζέιμι Κούπερ Χον – Κρις Χον
Η κυρία Χον πήρε 424 εκ. €
Οι Χον, η Αμερικανίδα Τζέιμι και ο Κρις συναντήθηκαν στο Χάρβαρντ, όπου και ο κύριος Χον ενημέρωσε τη μέλλουσα σύζυγό του ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να «βγάζει λεφτά». Αυτή προφανώς συγκινήθηκε από τους υψηλούς του στόχους και τον παντρεύτηκε.
ΜΠ. ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ
ΜΠ. ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ
Δύο όμως δεκαετίες και τέσσερα παιδιά αργότερα, με σπίτια στη Βρετανία, ΗΠΑ και Δυτικές Ινδίες, τα λεφτά είναι πράγματι πολλά, αν και ο μεγαλοεπενδυτής πλέον, φιλάνθρωπος και σερ Κρις Χον έχει δωρίσει πολλά για το ίδρυμά του (περίπου 1,2 δισ. ευρώ).
Το ζευγάρι όμως αποφάσισε να χωρίσει, με τη σύζυγο να διεκδικεί τη μισή περιουσία, επειδή αυτή «δημιουργήθηκε από τη συνεργασία τους».
Ο Τζον Χον, πάλι, ισχυρίστηκε πως η σύζυγός του δικαιούται μόλις το 25% της περιουσίας του, επειδή ήταν «αυτός ο απίστευτος που έβγαλε τα λεφτά» κι όχι εκείνη.
ΠΟΛΙΝ ΤΣΑΪ
ΠΟΛΙΝ ΤΣΑΪ
Τα πρακτικά δεν κατέγραψαν την αντίδραση του δικαστή σ’ αυτό το επιχείρημα, ο τραπεζικός όμως λογαριασμός της πρώην κυρίας Χον κατέγραψε το ποσό των 424 εκατ. ευρώ που σπάει και τα κοντέρ των ακριβότερων διαζυγίων στη Βρετανία.
Μπ. Μπερεζόφσκι – Γκ. Μπεσάροβα
Ο ολιγάρχης πλήρωσε ακριβά
Τ. ΦΡΑΝΤΣΟΥΚ
Τ. ΦΡΑΝΤΣΟΥΚ
Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι λάτρευε το γυναικείο φύλο και το πλήρωσε ακριβά. Η Γκαλένα ήταν η δεύτερη σύζυγός του που τη γνώρισε στη Μόσχα το 1981, ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώτη σύζυγό του και μητέρα των δύο μεγαλύτερων παιδιών του, Νίνα Κορότκοβα. Η παράνομη σχέση τους συνεχίστηκε μέχρι το 1991, όταν ο Μπερεζόφσκι, κι ενώ ήδη είχε αρχίσει να χτίζει την αυτοκρατορία του, θέλησε να την επισημοποιήσει παίρνοντας πρώτα διαζύγιο από την Κορότκοβα. Παρά το γεγονός όμως ότι με την Μπεσάροβα παρέμειναν παντρεμένοι για δεκαοχτώ χρόνια, στη διάρκεια των οποίων απέκτησαν δύο παιδιά, στην πραγματικότητα βρίσκονταν σε διάσταση τα τελευταία δεκαέξι. Ξανασυναντήθηκαν στα δικαστήρια, ενώ ο Μπερεζόφσκι ήταν ήδη δεκαπέντε χρόνια με τη μητέρα των δύο μικρότερων παιδιών του, Γελένα Γκορμπούνοβα. Αν και το ακριβές ποσό της αποζημίωσης που απέσπασε η Γκαλένα δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, τα βρετανικά ΜΜΕ το χαρακτήρισαν ως το ακριβότερο διαζύγιο όλων των εποχών, στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Στις 23 Μαρτίου του 2013 ο σωματοφύλακάς του τον βρήκε στο μπάνιο του σπιτιού του νεκρό. Είχε απαγχονιστεί.
Κου Κάι Πενγκ – Πολίν Τσάι
Ο μεγιστάνας και η Μις Μαλαισία
Ενα ακόμα διαζύγιο που απασχολεί αυτή την εποχή τον βρετανικό Τύπο είναι αυτό της πρώην Μις Μαλαισία, Πολίν Τσάι και του Μαλαισιανού μεγιστάνα και προέδρου της βρετανικής εταιρείας ενδυμάτων και ειδών σπιτιού, Laura Ashley, Κου Κάι Πενγκ.
Η Τσάι ζήτησε από τα δικαστήρια του Λονδίνου να εκδικαστεί το αίτημα διαζυγίου στη βρετανική πρωτεύουσα διεκδικώντας το μερίδιο του λέοντος από την περιουσία του ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά, ο σύζυγος ήθελε η υπόθεση να εκδικαστεί στη Μαλαισία, όπου θα πλήρωνε σαφώς λιγότερα, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι η δίκη θα γίνει στο Λονδίνο.
Η κυρία Τσάι, διάσημη για τα 100 ζευγάρια παπούτσια της και τις 18 χιλιάδες ευρώ που δίνει τον μήνα στον σοφέρ της, δήλωσε μετά την απόφαση «πολύ χαρούμενη που οι δικαστές αναγνώρισαν τη σχέση της με τη χώρα». «Είμαι τόσο χαρούμενη που εγώ, τα παιδιά και τα παπούτσια μου βρήκαμε ένα σπίτι στην Αγγλία».
Ο σύζυγος πάντως είχε δηλώσει «κατάπληκτος» από τον αριθμό των παπουτσιών της καθώς δεν πίστευε ότι ξεπερνούσαν τα 20 ζευγάρια…
Τ. Φραντσούκ – Μ. Κόουτο Αλβες
Πρώην μοντέλο ζητεί 126 εκ. €
Το πρώην μοντέλο και πρώην σύζυγος (το νούμερο ένα) του Ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Φραντσούκ, Τατιάνα Φραντσούκ έχει προσλάβει τους δικηγόρους που ανέλαβαν το διαζύγιο της Γκαλένα Μπεσάροβα, καθώς θέλει να χωρίσει τον σύζυγο «νούμερο δύο», Πορτογάλο επιχειρηματία Μανουέλ Κόουτο Αλβες στο Λονδίνο. Πιστεύει ότι «θα έχει πιο δίκαιη δίκη» στην Αγγλία απ’ ό,τι στην πατρίδα του Αλβες, αλλά και επειδή θα μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα, μέχρι και 126 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Το κυριότερο επιχείρημα για τους δικηγόρους της για να φέρουν τη δίκη στο Λονδίνο είναι ότι η Τατιάνα έχει ένα σπίτι στην πόλη όπου ζουν μόνιμα οι δύο έφηβοι γιοι της από τον πρώτο της γάμο, οι οποίοι και φοιτούν σε βρετανικό σχολείο.
Οι δικηγόροι της πάντως δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να γίνει η δίκη στη βρετανική πρωτεύουσα.
Στο Λονδίνο, πάντως, μένει και η πρώτη σύζυγος του Ιγκόρ Φραντσούκ, που είναι κόρη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα και η οποία επίσης πέτυχε να εκδοθεί το διαζύγιό της στη βρετανική πρωτεύουσα.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
www.ethnos.gr