Ετικέτες

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Today in Military History: April 6, 1865:Tom Custer Captures Rebel Flag, Receives 2nd Medal of Honor


 
Next story »
 
Tom Custer Captures Rebel Flag, Receives 2nd Medal of Honor
Captain Thomas W. Custer (1845-1876)
Photographer unknown, photo taken c. 1866-1876
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

Today's stroll through history focuses on the American Civil War, and the first man to receive two Medals of Honor for bravery on the battlefield. He was also the younger brother of one of the American military's most renowned officers.

Κυριάκος Μάτσης,


Coat of Arms of Cyprus.svg
Γιώργος Γεωπόνος
ένας απόστρατος Συνταγματάρχης με φωτεινό στρατιωτικό νου, ηγήθηκε όχι πέραν των 300 ανταρτών εκ των οποίων ο ένας πρώην έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, 2 Ευέλπιδες, μερικοί φοιτητές, ένας φλογερός γεωπόνος, ένας δάσκαλος και οι περισσότεροι αγράμματοι και ανεκπαίδευτοι στρατιωτικά, δεν προσφερόταν για ανταρτοπόλεμο, εταπείνωσαν και εξευτέλισαν την Βρετανική Αυτοκρατορία,"

Μερικά στοιχεία για τον Κύπριο φλογερό γεωπόνο της ΕΟΚΑ που αναφέρει το άρθρο:

Ήταν ο Κυριάκος Μάτσης, απόφοιτος της γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ. Όσον αφορά την επιστήμη του, ήταν ένας πολύ καλός γεωπόνος ειδικά πάνω στην αμπελουργία η οποία ήταν το αγαπημένο του αντικείμενο.
Από νεαρός φοιτητής φάνηκαν γρήγορα σε ομιλίες του οι ρητορικές του ικανότητες όσον αφορά τα Εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο θέμα της Κύπρου. Χαρακτηρίστηκε "Το Αηδόνι της Κύπρου".

Η ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ Γκαφα(;) του «εγκυρου» ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ «ΟΛΑ» ;;;;;


protothema.

Αφου πρώτα προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι το καλύτερο Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ίσως μαζί με το μικρότερο μεν Antlantique) του Δυτικού κόσμου είναι άχρηστο, μετά από γκάφα(;) γράφουν ότι δεν μας χρειάζεται Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας που είναι «κυνηγός Υποβρυχίων» και Ναυτικής Επιτήρησης, γιατι λέει έχουμε τα Ιπτάμενα Ραντάρ Erieye που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ…

ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑΝΙΑ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΘΕΜΟΣ;

Ανατολική Ουκρανία: “Σάσα ο Ελληνας” - το σύμβολο του Ντεμπάλτσεβο


Η Σύγχρονη Ρωσία
Ο Σάσα Αφέντικοφ, ο Ελληνας κυβερνήτης του Ντεμπάλτσεβο, της πόλης που έπεσε προ εβδομάδων στα χέρια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, μιλάει εφ' όλης της ύλης στην RBTH.
Ο Αλεξάντρ Αφέντικοφ (Αφεντικό), από παλιά Ποντιακή οικογένεια, είναι 42 ετών. Από πέρυσι πολεμάει και παίρνει ενεργά μέρος στο κίνημα για τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.
Μέχρι τότε ήταν ένας απλός πολίτης που ασχολούταν με τις οικοδομικές εργασίες, μέσα από τη δική του κατασκευαστική εταιρεία. Σήμερα, του έχει ανατεθεί η αποστολή να ανοικοδομήσει το Ντεμπάλτσεβο, την πόλη η οποία έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή εξαιτίας των μαχών, και να την κάνει να ξαναλειτουργήσει για να επιστρέψουν πίσω οι κάτοικοί της.

Η ηρωική πορεία από τη Μόσχα ως το Βερολίνο και τη νίκη


Εκατερίνα Σινέλστσικοβα, RBTH
Ο Μαρκ Πάβλοβιτς Ιβανίχιν πέρασε ολόκληρο τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο με τη θρυλική «Κατιούσα», διοικώντας μια Μοίρα και κατόπιν και ένα Σύνταγμα. Ο βετεράνος, ο οποίος έχει τιμηθεί με έξι παράσημα και πλήθος από μετάλλια, διηγήθηκε στη RΒΤΗ συγκλονιστικές ιστορίες μαχών.
Η ηρωική πορεία από τη Μόσχα ως το Βερολίνο και τη νίκη

Μαρκ Πάβλοβιτς Ιβανίχιν. Πηγή: Vlandimir Stakheev

Τρεις ημέρες πριν την έναρξη του β΄ Παγκοσμίου Πολέμουν ο 19χρονος Μαρκ Πάβλοβιτς εισήχθη στη σχολή πυροβολικού. Ο πρώτος βομβαρδισμός τον βρήκε στη βάρδια του, στο επιτελείο, στις 22 Ιουλίου. Τα θραύσματα από τις οβίδες σφυροκοπούσαν τη σκεπή. «Ήταν σκοτάδι, τον ουρανό φώτιζαν οι ακτίνες από τους προβολείς, ενώ τα αεροπλάνα δεν φαίνονταν. Ήταν το βάπτισμα πυρός για εμένα και ολόκληρη τη Μόσχα», θυμάται ο Ιβανίχιν.
Από εκείνη την ημέρα οι Γερμανοί δεν σταμάτησαν ούτε μια νύχτα. Από τις 10 το βράδυ ως τις 5 πρωί γίνονταν βομβαρδισμοί, ενώ Πάβλοβιτς σπούδαζε στη σχολή 12 ώρες καθημερινά: Πυροβόλα, τακτική, μαθηματικά. Μπροστά από τη σχολή, κάτω από ένα επικάλυμμα βρισκόταν ήδη η «Κατιούσα». Μ’ αυτή την πολεμική μηχανή ο Ιβανίχιν θα περνούσε ολόκληρο τον πόλεμο.

Η θρυλική «Επτάδα» των αρμάτων μάχης

MS-1 (T18)
Φωτογραφία από την ελεύθερη πηγή
Το MS-1 (T-18) ήταν το πρώτο σοβιετικό τεθωρακισμένο όχημα μαζικής παραγωγής. Συνολικά, παρήχθησαν περίπου 960 κομμάτια. Το MS-1 ενεπλάκη για πρώτη φορά σε μάχη στη σοβιετο-κινεζική σύγκρουση του 1929, που έμεινε γνωστή στη στρατιωτική ιστορία ως «Σύγκρουση στον Ανατολικό Σιδηρόδρομο στη Ματζουρία». Τότε, μια επίθεση από εννέα σοβιετικά τανκς έτρεψε σε φυγή τις μονάδες του κινεζικού πεζικού. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1930 -αρχές της δεκαετίας του 1940- πολλά από αυτά τα τεθωρακισμένα χρησιμοποιήθηκαν σαν σταθερά πυροβολεία στις παραμεθόριες περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής και στον ισθμό της Καρελίας στον ευρωπαϊκό βορρά. Υπάρχουν αναφορές για τη συμμετοχή του MS-1 τους πρώτους μήνες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-45). Στις μέρες μας, έχουν παραμένει ως εκθέματα σε μνημεία και σε μουσεία όχι περισσότερα από 10 MS-1.

Η Τουρκία μπροστά στην ελληνική κρίση

TCG Oruç Reis (F245).jpg

ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ*
Δέσμευση τεράστιων περιοχών του Αιγαίου ως πεδίων βολής, πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, εμπλοκές τουρκικών με ελληνικά μαχητικά, όλα αυτά συνθέτουν ένα γνώριμο σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από το 1964, άλλωστε, η Τουρκία έχει καταδείξει ότι θεωρεί απολύτως θεμιτό να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα μέσω της στρατιωτικής της μηχανής. Η διαφορά είναι ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, η ελληνοτουρκική ένταση είχε μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο. Στο Αιγαίο σημειώνονταν σποραδικά περιστατικά, που λειτουργούσαν περισσότερο ως υπόμνηση των τουρκικών θέσεων. Τους τελευταίους μήνες, όμως, το σκηνικό δείχνει να έχει αλλάξει, με την ένταση να επανέρχεται στο Αιγαίο. Επιπλέον, πέραν της στρατιωτικής πιέσεως, επανήλθαν και οι απόψεις περί «γκρίζων ζωνών».

Γιατί μας μισούν οι Άγγλοι;


Οι Άγγλοι μας μισούν επειδή...
...ένας απόστρατος Συνταγματάρχης με φωτεινό στρατιωτικό νου, ηγήθηκε όχι πέραν των 300 ανταρτών εκ των οποίων ο ένας πρώην έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, 2 Ευέλπιδες, μερικοί φοιτητές, ένας φλογερός γεωπόνος, ένας δάσκαλος και οι περισσότεροι αγράμματοι και ανεκπαίδευτοι στρατιωτικά, σε μια μικρή νήσο μόλις 9,251 τχλμ με πολύ καλό οδικό δίκτυο, που δεν προσφερόταν για ανταρτοπόλεμο, εταπείνωσαν και εξευτέλισαν την Βρετανική Αυτοκρατορία, μόλις 10 χρόνια αφότου είχε θριαμβεύσει στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και όταν αυτή διέθετε στην Κύπρο πέραν των 40,000 στρατού άρτια εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο, πέραν των 5000 αστυνομικών και επικουρικών και για ένα χρόνο ηγείτο αυτών ο Στρατάρχης Χάρτινγκ, Επιτελάρχης του Στρατάρχη Μοντγκόμερι στην Αίγυπτο και μετά Αρχηγός του Βρετανικού Στρατού.

Άντης  Λοίζου   Λυθροδόντας 20 Μαρτίου 2015

Φτιάχνει εξοπλιστικό «Γίγαντα» στη γειτονιά μας


ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ
 Με την υλοποίηση ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε εξοπλισμούς μέχρι το 2023, όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η Αγκυρα επιδιώκει να βάλει τις βάσεις για τη μετατροπή της σε περιφερειακή δύναμη, ανατρέποντας πλήρως τις ισορροπίες στην περιοχή.
Φτιάχνει εξοπλιστικό «Γίγαντα» στη γειτονιά μας
NIKOΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Οι μεγάλες απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία τόσο στο κουρδικό μέτωπο, που παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία ειρήνευσης, όσο και με Συρία, Ιράκ και Ιράν, αλλά και η φιλοδοξία της για ανάληψη ευρύτερου περιφερειακού ρόλου με λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κεντρική Ασία και στην Αφρική, καθιστούν πρώτη προτεραιότητα το μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
«Η αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας καταδεικνύει την ανάγκη να αναπτύξει η Τουρκία τη δική της πυραυλική και διαστημική τεχνολογία και να επεκτείνει την εθνική δυνατότητά της πέραν της ιδιότητας του απλού μέλους του ΝΑΤΟ», δήλωσε πριν από λίγες ήμερες ο Α. Νταβούτογλου στα εγκαίνια ενός νέου κέντρου δορυφορικής τεχνολογίας. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός: «Η οικονομική και στρατιωτική δύναμη μιας χώρας πηγαίνουν παράλληλα. Η μοίρα μιας χώρας που δεν μπορεί να παράγει τα δικά της τανκς, τα μαχητικά και τα πλοία, παραδίδει την τύχη της στα χέρια εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν…».

Λαβρόφ: Οι Τάταροι της Κριμαίας απέκτησαν δικαιώματα που ποτέ δεν είχαν




Στους Τατάρους της Κριμαίας δόθηκαν δικαιώματα  στους τομείς της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιδιοκτησίας της γης, όπως δεν είχαν ποτέ πριν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η Ρωσία έχει θεσπίσει νόμο για την αποκατάσταση όλων των ανθρώπων που ζουν στην Κριμαία.  Όταν η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας, τέτοιος νόμος δεν υπήρχε», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του  στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Ιωάννης Αλευράς 1912 – 1995


Ιωάννης Αλευράς
1912 – 1995

Ιωάννης Αλευράς

Πολιτικός και συνδικαλιστής από τη Μεσσήνη. Γεννήθηκε το 1912. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζοϋπάλληλος. Γρήγορα ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και το 1955 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΤΟΕ.
Το 1963 αναμίχθηκε με την πολιτική, εκλεγείς βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου. Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής επί σειρά ετών. Το 1981 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής και στις 10 Μαρτίου 1985 ανέλαβε προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

"Ο πόλεμος τελείωσε": Η μάχη στο οχυρό Ρούπελ, 6-9 Απριλίου 1941, Εθνική Ανεξαρτησία και Στρατηγική

Ήφαιστος Παναγιώτης
Έγραφε το 1996 λίγο μετά τα Ίμια ασυνάρτητος προπαγανδιστής του «συστήματος» που όπως και μερικές δεκάδες όμοιοί του πρωταγωνιστούν εδώ και δεκαετίες στις επιφυλλίδες και κάποια νυχτερινά δελτία «ειδήσεων» προορισμένα για ανυπόστατους και ηλίθιους: «Ο πόλεμος τελείωσε είναι φαινόμενο του παρελθόντος» και «έμειναν εδώ στην Ελλάδα κάποιοι νοσταλγοί του».

22 Ιουνίου 1941: Τι πραγματικά ήξερε ο Στάλιν για την επίθεση της Γερμανίας;


Ισαάκ Μπρόντσκι (1883-1939): Στάλιν. Φωτογραφία από την ελεύθερη πηγή
Γνώριζε ο Στάλιν την ημερομηνία επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ; Τι του ανέφεραν σχετικά οι αρχές ασφαλείας; Οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα ενδιαφέρουν τους ερευνητές εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε νέο υλικό σχετικά με το θέμα αυτό.
Ο Στάλιν είχε ενημερωθεί επανειλημμένα για την κατασκευή οχυρωματικών έργων στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας. Ο υπουργός επί των Εσωτερικών της ΕΣΣΔ, Λαβρέντι Μπέρια, από την 1η Αυγούστου 1940 είχε καταθέσει στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία οι Γερμανοί πραγματοποιούσαν στα σύνορα με την ΕΣΣΔ οχυρωματικά έργα εκστρατείας, αλλά και μόνιμου τύπου. Άλλες μυστικές αναφορές, σχετίζονταν άμεσα με τις ετοιμασίες της Γερμανίας για πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση.

Η Μάχη στο Οχυρό Ρούπελ 6-9 Απριλίου 1941


 Α' Παγκόσμιος πόλεμος
Πολύ γνωστή από τους δύο παγκοσμίους πολέμους είναι η οχυρή στενωπός του Ρούπελ, που σχηματίζεται μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών προσβάσεων του Μπέλες, (μέσα από τη στενωπό αυτή ρέει ο ποταμός Στρυμόνας και κοντά στη βόρεια έξοδο της βρίσκεται η ελληνοβουλγαρική μεθόριος). Λόγω της στρατηγικής της σημασίας μετά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο κατασκευάσθηκε στη θέση αυτή ανασχετικό σύστημα οχυρών, από το οποία ισχυρότερο ήταν αυτό του Ρούπελ, που βρίσκεται προς τη βόρεια έξοδο της στενωπού.
Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε στις 26 Μαΐου 1916 από τις βουλγαρογερμανικές δυνάμεις, κάτω από τις εξής συνθήκες: Στις 9.45' ώρα ο Διοικητής του οχυρού ταγματάρχης Μαυρουδής ανέκοψε την προέλαση 2 βουλγαρικών συνταγμάτων της 7ης Μεραρχίας, τα οποία αφού πέρασαν το πρωί τη μεθόριο, προήλασαν προς το οχυρό. Ο ταγματάρχης Μαυρουδής εκτελώντας διαταγές άρχισε να βάλλει με το πυροβολικό κατά των συνταγμάτων αυτών, με αποτέλεσμα να ανακόψει την κίνηση τους. Στη συνέχεια όμως μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Στρατιωτικών διατάχθηκε να παραδώσει το φρούριο, εφ' όσον το επιτιθέμενο στράτευμα βρισκόταν υπό τη διοίκηση Γερμανού αξιωματικού. Έτσι το οχυρό παραδόθηκε μαζί με το βαρύ οπλισμό του στο Γερμανό αξιωματικό Τιλ.

Ο Βενιζέλος καταδίκασε τη χώρα στο αγγλικό Δίκαιο, ενώ είχαν βρει λύση οι Αμερικανοί

 


Του Κώστα Βαξεβάνη
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, ήταν αυτός που πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο PSI και να εντάξει τη διαδικασία στο Αγγλικό Δίκαιο, υποθηκεύοντας την ανεξαρτησία της χώρας και τα περιουσιακά της στοιχεία (έσοδα από ενέργεια, αποθέματα χρυσού, πλουτοπαραγωγικές πηγές) παρά τις αντίθετες προτάσεις της αμερικανικής εταιρείας συμβούλου, που προσέλαβε και πλήρωσε για να εξασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα.

Διαφήμιση: Επιστήμη καθοδήγησης και διαμόρφωσης συνειδήσεων…

 

Διαφήμιση1Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη
Οι διαφημίσεις χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τις επιχειρήσεις για να ενημερώσουν και να κάνουν γνωστά στους υποψήφιους αγοραστές τα πλεονεκτήματα των προϊόντων τους.
Σιγά-σιγά η διαφήμιση μεταλλάχτηκε, κατά τη γνώμη μου, σε επιστήμη καθοδήγησης και διαμόρφωσης συνειδήσεων.
Πλέον οι επιχειρήσεις δεν αρκούνται στο να διαλαλούν απλώς τα πλεονεκτήματα των όσων παράγουν. Πατάνε σε πτυχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και βλέπουν μακριά προσπαθώντας να διαμορφώσουν μια μόνιμη σχέση με τους αγοραστές που δεν μπορεί να κτιστεί αν δεν επέμβουν στις συνειδήσεις τους.

Το Άγιο Πάσχα





126
Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε.
Το βράδυ στις Εκκλησίες ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 Παρθένων (Ιδού ο Νυμφίος έρχεταιΤον νυμφώνα σου βλέπω).
Η Βασιλεία των Ουρανών, μας λέει ο Ιησούς, μοιάζει με την παραβολή των 10 Παρθένων. Η ιστορία τους εν τάχει: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένοι περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες παίρνουν μαζί με τα αναμμένα λυχνάρια τους και λάδι, όχι όμως και οι μωρές. Ο νυμφίος, όμως, αργεί, οι παρθένες νυστάζουν και κοιμούνται. Όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι μωρές παρθένες ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, αργοπορούν και μένουν έξω από το γάμο, δηλαδή «εκτός νυμφώνος».

6 Απριλίου 1941: η εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα κι ένα ντοκουμέντο της κτηνωδίας της


Image
Γράφει ο Αριστομένης Συγγελάκης*«Οι ναζί, αντίθετα, δεν έδειξαν ποτέ κάτι περισσότερο από το δειλό, άνανδρο, ωχρό προσωπείο ενός δολοφόνου που αποποιείται την πράξη του. Ενώ βασάνιζαν και σκότωναν συστηματικά άμαχους ανθρώπους, διαβεβαίωναν καθημερινά σ’ ευγενικό και μαλακό τόνο ότι τάχα δεν άγγιζαν ούτε τρίχα και ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει επανάσταση τόσο ανθρώπινη κι αναίμακτη.»
Σεμπάστιαν Χάφνερ, Γερμανός νομικός και δημοσιογράφος, 1939 (αναφερόμενος στην τρομοκρατία του Γ’ Ράιχ εναντίον του γερμανικού λαού
την περίοδο 1933-1939).

Η Γερμανική Επίθεση κατά της Ελλάδας




Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία Μαρίτα και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι που ήταν στριμωγμένος από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα). Το σχέδιο Μαρίτα δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων, μαζί με την Τουρκία, που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.


π. Χ.
648

Λαμβάνει χώρα η πρώτη καταγεγραμμένη από τους αρχαίους Έλληνες έκλειψη Ηλίου.
μ. Χ.
1941

Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Την ίδια μέρα, η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.
1957

Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, από τονΑριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ.