Ετικέτες

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Κυριάκος Μάτσης,


Coat of Arms of Cyprus.svg
Γιώργος Γεωπόνος
ένας απόστρατος Συνταγματάρχης με φωτεινό στρατιωτικό νου, ηγήθηκε όχι πέραν των 300 ανταρτών εκ των οποίων ο ένας πρώην έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, 2 Ευέλπιδες, μερικοί φοιτητές, ένας φλογερός γεωπόνος, ένας δάσκαλος και οι περισσότεροι αγράμματοι και ανεκπαίδευτοι στρατιωτικά, δεν προσφερόταν για ανταρτοπόλεμο, εταπείνωσαν και εξευτέλισαν την Βρετανική Αυτοκρατορία,"

Μερικά στοιχεία για τον Κύπριο φλογερό γεωπόνο της ΕΟΚΑ που αναφέρει το άρθρο:

Ήταν ο Κυριάκος Μάτσης, απόφοιτος της γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ. Όσον αφορά την επιστήμη του, ήταν ένας πολύ καλός γεωπόνος ειδικά πάνω στην αμπελουργία η οποία ήταν το αγαπημένο του αντικείμενο.
Από νεαρός φοιτητής φάνηκαν γρήγορα σε ομιλίες του οι ρητορικές του ικανότητες όσον αφορά τα Εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο θέμα της Κύπρου. Χαρακτηρίστηκε "Το Αηδόνι της Κύπρου".


Μετά την αποφοίτηση από τη γεωπον8ική σχολή του ΑΠΘ, επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση(ένας θείος του, ο Ιωάννου είχε μια εταιρεία με μεγάλο αγρόκτημα στο χωριό Κούκλια σε μικρή απόσταση από την Πάφο). Ο Μάτσης με τις επιστημονικές του γνώσεις διπλασίασε την παραγωγή του αγροκτήματος σε μικρό χρονικό διάστημα. Όταν ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ ο Μάτσης ανέλαβε μια από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες αποστολές: 
Με το επαγγελματικό - "γεωπονικό" του αυτοκίνητο (μάρκας Land Rover σειράς I του 1951 με αριθμό πινακίδων R372) έκανε την διανομή πολεμικού υλικού. Βόμβες, όπλα, πυρομαχικά και γενικά υλικό της οργάνωσης. Κρυμμένα μερικές φορές κάτω από σταφύλια και μπουκάλια κρασιού. Τον Ιανουάριο του 1956 συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και ανακρίνεται από τρεις ανακριτές:
ΜακKάουαν,Ρόμπινσον και τον Χάρις. Μετά τις πρώτες αρχικές ανακρίσεις οι ανακριτές είπαν ότι ήταν "προκλητικός" και αποφασίστηκε η απομόνωση του. Πέρασε φρικτά βασανιστήρια (αϋπνία -ασταμάτητες ανακρίσεις μέρα και νύχτα, ηλεκτροσόκ,ξύλο) αλλά δεν "έσπασε". Συνέχεια είχε ο κυβερνήτης Χάρτινγκ που του πρότεινε μισό εκατομμύριο Βρετανικές λίρες. Ο Μάτσης χτύπησε το χέρι στο τραπέζι απαντώντας: «Εξοχότατε, ού περί χρημάτων των αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής. Λυπούμαι, διότι με έχετε προσβάλει με την πρότασή σας».
Αργότερα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους(1956) κατάφερε να αποδράσει και να συνεχίσει την αντιστασιακή του δράση. Δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 1958 σκοτώθηκε από εχθρική χειροβομβίδα μέσα στο κρησφύγετο του περικυκλωμένος
από τους Άγγλους και αρνούμενος να παραδοθεί. 
Τα τελευταία λόγια που είπε ήταν: "Όχι. Δεν παραδίδομαι! Αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας!".
Ο Γρίβας έγραψε για τον Κυριάκο Μάτση: "Ο Μάτσης εκ των πρώτων κατετάγη εις την Οργάνωσιν. Στρατιώτης του καθήκοντος, αγνός και τίμιος, υπόδειγμα, εις τους υφισταμένους του εμψυχωτής, εισήλθεν εις τον αγώνα με την φλόγα της αυτοθυσίας και την δίψαν να επιτελέσει έργον μεγάλο".

Το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και η Γεωπονική σχολή τίμησε τον αγώνα του Κυριάκου Μάτση με κατασκευή (το ακαδημαϊκό έτος 1976-1977) μνημείου έξω από την Γεωπονική σχολή. Για να τον θυμούνται οι παλιοί αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι..
infognomonpolitics@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου