Ετικέτες

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Κούρδοι πεσμεργκά ξεκίνησαν από το Ιράκ για το Κομπάνι μέσω Τουρκίας



Μαχητές από τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ ξεκίνησαν αεροπορικώς για την Τουρκία, με στόχο να περάσουν στη συνέχεια τη συροτουρκική μεθόριο και να πάρουν μέρος στην υπεράσπιση του Κομπάνι από τους τζιχαντιστές. 

IISCA Sec Group: Σημεία προσοχής επόμενων ημερών για την περιοχή της Ελλάδος.




Να κάνουμε μια σημαντική αναφορά στα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην περιοχή μας και στο τι μπορεί να προκύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η Ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες θα χρειαστεί να δουλέψει υπερωρίες σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Τόσο επειδή το θέμα της ΑΟΖ θα έρθει στο προσκήνιο με την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τους αντίστοιχους του Ισραήλ και της Αιγύπτου, όσο και επειδή τα stress tests έδειξαν κενά στην οικονομία της Ελλάδος, κενά  πολύ ανησυχητικά παρά τα πανηγύρια για τα μάτια του κόσμου. Πολιτικά ακόμα περισσότερο, καθώς είναι εμφανές πως το παιχνίδι έχει χαθεί για την παρούσα πολιτική ηγεσία και παίζει πλέον το παιχνίδι ελέγχου απωλειών (damage control) κινούμενη σε "Εθνικά πλαίσια" αρκούμενη σε κάποιες εθνικιστικές δηλώσεις στη σημερινή παρέλαση.

Η Τουρκία είναι στην απομόνωση. Ενδεικτικό αυτού είναι η πειθαναγκαστική πλέον συμμόρφωση Νταβούντογλου στην παραχώρηση συνεργασίας στην Δύση για να χτυπηθεί το ISIS αφού φάνηκε πως η Peshmerga λειτούργησε ως μοχλός πίεσης προς το ΑΚΡ και τον Ερντογάν. Ακόμα περισσότερο επειδή νιώθει έντονα πλέον πώς αν δεν συνεργαστεί με ΗΠΑ, θα έχει να κάνει με το τετράγωνο Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου και με επιβλέπων την Ρωσία που δήλωσε παρών. Προσθετικά όλων αυτών φάνηκε πως η Ε.Ε. τους έδωσε ένα χαστούκι μετά την αποβολή από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα υπάρξει αναδίπλωση ακόμη και σε θέματα όπως αυτά της ενέργειας στην περιοχή αλλά θα ενισχυθεί η αδιαλλαξία της απέναντι στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ και ειδικά σε αυτό που θεωρούν εκείνοι γκρίζες ζώνες και φυσικά σε Καστελόριζο και Φαρμακονήσι.

Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα και υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο




Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και  υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ: Πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας υπό των φόβο των τρομοκρατών






Οι ΗΠΑ αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στα κυβερνητικά κτίρια στην Ουάσινγκτον και σε άλλες μεγάλες πόλεις εξαιτίας "απειλών από τρομοκρατικές οργανώσεις για επιθέσεις στο έδαφός μας και αλλού", ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζεχ Τζόνσον.

"Δεδομένων των διεθνών γεγονότων, η λογική επιβάλλει μία αυξημένη επαγρύπνηση αναφορικά με την προστασία των αμερικανικών κυβερνητικών κτιρίων και του προσωπικού μας", αναφέρει ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

IISCA: αύξηση αναφορών για το ενδεχόμενο πυρηνικής απειλής πολέμου.




Η σημασία που δίνεται από τον οργανισμό του ΝΑΤΟ αλλά και από αρκετές άλλες χώρες στον τομέα των πυρηνικών φαίνεται να αυξάνει. Τουλάχιστον αυτό είναι ορατό από τις πρόσφατες ασκήσεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ με φόντο μια πιθανή χρήση τους σε πεδίο μάχης.

«Η διάσπαση του ελληνικού μετώπου στη Δυτική Μακεδονία»


Π.Καρύκα : «Η διάσπαση του ελληνικού μετώπου στη Δυτική Μακεδονία»
H 28η Οκτωβρίου ήταν η αρχή ενός μεγάλου πολέμου που κράτησε χρόνια, ενα μέρος αυτού του πολέμου ήταν και το Μέτωπο στην Δυτική Μακεδονία, που εποφθαλμιούσαν εκτός από τους Γερμανούς και οι Βούλγαροι.
Το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) είχε από νωρίς αντιληφθεί την γιουγκοσλαβική κατάρρευση. Δεν χρειαζόταν άλλωστε μαντικές ικανότητες για αυτό. Ήδη από το μεσημέρι της 6ης Απριλίου 1941 Γιουγκοσλάβοι φυγάδες κατέφθαναν έντρομοι στη Φλώρινα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την επομένη, καθώς παρουσιάστηκαν στην πόλη ακόμα και Γιουγκοσλάβοι στρατηγοί, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η μάχη είχε χαθεί.

Αττίλας Oil (ΙΙ) - Πού σπεκουλάρουν οι Τούρκοι








του Σταύρου Λυγερού


Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί η Αγκυρα επιδίδεται σε προκλήσεις που από μόνες τους δεν επαρκούν για να ακυρώσουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της. Ο πρώτος λόγος είναι ότι θέλει να καταγράψει με τη μεγαλύτερη έμφαση την έμπρακτη αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για περαιτέρω κλιμάκωση και δημιουργία τετελεσμένων στο μέλλον. Εάν έμενε άπραγη ή περιοριζόταν σε δηλώσεις, θα της ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα





Ισχυρή αύξηση στα ποσοστά παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα καταγράφει μελέτη της UNICEF από το 2008, στην οποία επιπλέον το μέσο οικογενειακό εισόδημα γύρισε 14 χρόνια πίσω. Συνολικά στον ανεπτυγμένο κόσμο, η οικονομική κρίση έχει ρίξει άλλα 2,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω από το όρια της φτώχειας, με το πλήγμα να είναι ιδιαίτερα αισθητό στις χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου.



Σύμφωνα με τη μελέτη της UNICEF που παρουσιάστηκε  στη Ρώμη, ο συνολικός αριθμός των παιδιών στον ανεπτυγμένο κόσμο που ζουν σήμερα σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκεται στα 76,5 εκατομμύρια παιδιά.

Πώς η πορνεία απαλλάσσει τη Γερμανία από συνεισφορά €779 εκατ. στον προϋπολογισμό της ΕΕ






Ποσό 70 εκατ. στερλινών καλείται να καταβάλει η χρεωμένη Ελλάδα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ως γνωστό, ο προϋπολογισμό της ΕΕ μοιράζεται μεταξύ των χωρών – μελών ανάλογα με το μέγεθος των οικονομιών τους. 

Άρα, αν η οικονομία κάποιου κράτους εμφανίσει ανάπτυξη που δεν υπολογίστηκε, αυτό σημαίνει όλτι έχει πληρώσει λιγότερα από αυτά που της αναλογούν και οι υπόλοιπες επιβαρύνθηκαν με το ποσό που έπρεπε να είχε καταβάλει κανονικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η μεγάλη Βρετανία άρχισε μόλις να συμπεριλαμβάνει τα έσοδα από την πορνεία στο μέγεθος της οικονομίας της. Το ποσό αυτό – παρά το γεγονός ότι είναι μικρό – χάρη σε μια αλλαγή που συντελέστηκε στα στατιστικά λογιστικά πρότυπα προστέθηκε στον προϋπολογισμό της χώρας – κάτι που κανονικά θα 'πρεπε να είχε συμβεί πριν από χρόνια.
Ετσι, τώρα η Βρετανία άρχισε να συνυπολογίζει αυτά τα χρήματα στα νούμερα των προηγούμενων ετών για το μέγεθος της οικονομίας της.

Πώς η πορνεία απαλλάσσει τη Γερμανία από συνεισφορά €779 εκατ. στον προϋπολογισμό της ΕΕ






Ποσό 70 εκατ. στερλινών καλείται να καταβάλει η χρεωμένη Ελλάδα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ως γνωστό, ο προϋπολογισμό της ΕΕ μοιράζεται μεταξύ των χωρών – μελών ανάλογα με το μέγεθος των οικονομιών τους. 

Άρα, αν η οικονομία κάποιου κράτους εμφανίσει ανάπτυξη που δεν υπολογίστηκε, αυτό σημαίνει όλτι έχει πληρώσει λιγότερα από αυτά που της αναλογούν και οι υπόλοιπες επιβαρύνθηκαν με το ποσό που έπρεπε να είχε καταβάλει κανονικά.

Βρετανία: Δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο





Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον ότι πολλές περιοχές της Βρετανίας είναι «υπό την πολιορκία» μεταναστών, το Foreign Office εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι δεν θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στη Μεσόγειο, μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, αφού εντός της εβδομάδας τερματίζεται η ιταλική ναυτική επιχείρηση Mare Nostrum, χάρη στην οποία διασώθηκαν μέσα σ' ένα χρόνο περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Έμπολα: Η Αυστραλία κλείνει τα σύνορα της. Οι ΗΠΑ βάζουν φρένο στην υστερία.




Απαγόρευση εισόδου σε πολίτες χωρών της Δυτικής Αφρικής αποφάσισε η Αυστραλία, εν μέσω έξαρσης της ανησυχίας για την εξάπλωση του ιού Έμπολα. Πρόκειται για την πρώτη χώρα εκτός Αφρικής που κλείνει την πόρτα της σε πολίτες της πληγείσας περιοχής. Το μέτρο καλλιεργεί τον πανικό, είναι αναποτελεσματικό και έχει πολιτικά κίνητρα, απαντούν επιστήμονες και υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κυβέρνηση Αμποτ.

Ιταλία: Οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις στην Κάτω Ιταλία






Οι θάνατοι στην Κάτω Ιταλία ξεπέρασαν τις γεννήσεις, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου έρευνας Svimez.

Πρόκειται για μια κοινωνική πραγματικότητα που θυμίζει το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Svimez, «η Κάτω Ιταλία, τα επόμενα χρόνια, θα πληγεί από πρωτοφανή δημογραφική αλλαγή, ένα πραγματικό τσουνάμι με απρόβλεπτες συνέπειες».