Ετικέτες

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

IISCA Sec Group: Σημεία προσοχής επόμενων ημερών για την περιοχή της Ελλάδος.




Να κάνουμε μια σημαντική αναφορά στα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην περιοχή μας και στο τι μπορεί να προκύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η Ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες θα χρειαστεί να δουλέψει υπερωρίες σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Τόσο επειδή το θέμα της ΑΟΖ θα έρθει στο προσκήνιο με την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τους αντίστοιχους του Ισραήλ και της Αιγύπτου, όσο και επειδή τα stress tests έδειξαν κενά στην οικονομία της Ελλάδος, κενά  πολύ ανησυχητικά παρά τα πανηγύρια για τα μάτια του κόσμου. Πολιτικά ακόμα περισσότερο, καθώς είναι εμφανές πως το παιχνίδι έχει χαθεί για την παρούσα πολιτική ηγεσία και παίζει πλέον το παιχνίδι ελέγχου απωλειών (damage control) κινούμενη σε "Εθνικά πλαίσια" αρκούμενη σε κάποιες εθνικιστικές δηλώσεις στη σημερινή παρέλαση.

Η Τουρκία είναι στην απομόνωση. Ενδεικτικό αυτού είναι η πειθαναγκαστική πλέον συμμόρφωση Νταβούντογλου στην παραχώρηση συνεργασίας στην Δύση για να χτυπηθεί το ISIS αφού φάνηκε πως η Peshmerga λειτούργησε ως μοχλός πίεσης προς το ΑΚΡ και τον Ερντογάν. Ακόμα περισσότερο επειδή νιώθει έντονα πλέον πώς αν δεν συνεργαστεί με ΗΠΑ, θα έχει να κάνει με το τετράγωνο Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου και με επιβλέπων την Ρωσία που δήλωσε παρών. Προσθετικά όλων αυτών φάνηκε πως η Ε.Ε. τους έδωσε ένα χαστούκι μετά την αποβολή από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα υπάρξει αναδίπλωση ακόμη και σε θέματα όπως αυτά της ενέργειας στην περιοχή αλλά θα ενισχυθεί η αδιαλλαξία της απέναντι στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ και ειδικά σε αυτό που θεωρούν εκείνοι γκρίζες ζώνες και φυσικά σε Καστελόριζο και Φαρμακονήσι.

Η Αίγυπτος νιώθει για πρώτη φορά πίεση από την πλευρά του ISIS τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με την Λιβύη να μετατρέπεται, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο καταφύγιο του φανατικού Ισλάμ μετά τις εμπόλεμες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας. Η Αίγυπτος αναμένεται να ασκήσει ακόμη πιο πολεμική πολιτική και να συνάψει συμφωνίες  και με Σ. Αραβία για να τους καταπολεμήσει. Θα φανεί στην πορεία αν θα είναι επιτυχής ή όχι η προσπάθεια του αλ-Σίσι.

Το Ισραήλ νιώθει δυσαρεστημένο απέναντι στις ΗΠΑ που εμφανώς έχουν διαφωνίες απόψεων με την παρούσα κυβέρνηση, κάτι που σύντομα θα έχει αντίκτυπο και εντός Λ.Οίκου απέναντι στο πρόσωπο του Ομπάμα, δεδομένων των συμμαχιών και επιρροών που διαθέτουν. Αντίστοιχα, το Ισραήλ εξακολουθεί να βλέπει περισσότερο θετικά συνεργασία με το προαναφερθέν συμμαχικό σύμφωνο αλλά και με την Ρωσία εφόσον τα βρουν στα οικονομικά και δεν υπάρξει τριβή σε πολιτικές-γεωπολιτικές συζητήσεις.

Στα Βαλκάνια, η πΓΔΜ είναι σε φάση ανάνηψης μετά από κώμα, αφού το ΔΝΤ έκανε παρουσία στη χώρα αλλά και η Αμφίπολη τους έχει φρενάρει  στο θέμα της ονομασίας δίνοντας όπλα και επιχειρήματα στην Ελληνική πλευρά. Από την πλευρά της η Αλβανία κινείται προς το παρόν προς Κόσοβο και πΓΔΜ, έχοντας και ένα μάτι στην Ελλάδα.Αλβανία που γνωρίζει τις δυνατότητες της και απλά προκαλεί για να δημιουργήσει ντόρο και θέμα μήπως και υπάρξει προσοχή εκτός συνόρων από όργανα όπως η Ε.Ε (που τους απέκλεισε προς το παρόν)αλλά και από το ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Η επόμενη εβδομάδα θα καθορίσει πολλά τα οποία θα οδηγήσουν σε καταληκτικές αποφάσεις στις αρχές Νοεμβρίου. Οι παράμετροι φυσικά αλλάζουν με την ώρα και όλα θα έχουν σημασία με το πως θα καταλήξει η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος, Ισραήλ και Αιγύπτου που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ ισχυρό περιφερειακό αμυντικό τρίγωνο που θα αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες αν πραγματοποιηθεί.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group



=========================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του 
Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου