Ετικέτες

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Απίστευτες ιστορίες: Η τουρκική κουλτούρα του τρόμου…


H Οζγκετσάν Ασλάν, μια 20χρονη φοιτήτρια, που ζούσε στη Μερσίνα, εξαφανίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Την επομένη η αστυνομία ανακάλυψε σε ένα μικρό λεωφορείο κηλίδες αίματος και ένα καπέλο. Στις 13 ανακαλύφθηκε το καμένο σώμα της, σε κοντινό ποτάμι. Το πτώμα της αναγνωρίστηκε από μικρά τεμάχια των ρούχων της που δεν είχαν καεί.
Του Μπουράκ Μπεκντίλ
ΠΗΓΗ: http://www.gatestoneinstitute.org/
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Ο δολοφόνος της αποκάλυψε πως θέλησε να τη βιάσει. Η κοπέλα ήταν η τελευταία επιβάτης. Αυτήαντιστάθηκε χρησιμοποιώντας και σπρέι πιπεριού. Έτσι τη μαχαίρωσε και ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα του και ενός φίλου του. Όταν αυτοί έφτασαν στο σημείο η κοπέλα ακόμα ανέπνεε.

Πύραυλοι κρουζ, βαλλιστικά βλήματα και UAV - τουρκικά θαυματουργά όπλα


Πύραυλοι κρουζ, βαλλιστικά βλήματα και UAV - τουρκικά θαυματουργά όπλα


H Tουρκία συνεχίζει να προωθεί το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι στρατιωτικοί της Τουρκίας επικεντρώθηκαν στη διατήρηση ενός μεγάλου στρατού, ικανού στην υπεράσπιση ενάντια μιας πιθανής εισβολής του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Αρχίζοντας λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο τουρκικός στρατιωτικός σχεδιασμός άρχισε να παίρνει τα πρώτα μέτρα για να παρατάξει έναν μικρότερο και περισσότερο επαγγελματικό στρατό. Το 1991, η αποκάλυψη για το προηγμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράκ ήταν μια στιγμή μεταμόρφωσης στον τουρκικό αμυντικό σχεδιασμό. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις έχει συμπεριληφθεί η διαρκή δέσμευση για την ανάπτυξη και κατασκευή πυραύλων κρουζ (οριζόντιας πλεύσης) και πυραύλων βαλλιστικής τροχιάς.

Μια «φωλιά» στη Βουλή των Λόρδων με Ρίφκιντ, Στρο και ΣΙΑ…


Αλαζονεία, αδίστακτη φιλαργυρία και Θεία Δίκη τελικά «έφαγαν» δύο πρώην Υπουργούς Εξωτερικών του Φόρειν ΄Οφις, μάλιστα της λεγόμενης ελίτ: τους Σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ και τον φιλότουρκο Τζάκ Στρο. Αμφότεροι εξευτελισμένοι από τις αποκαλύψεις της Ντέιλι Τέλεκραφ και Καναλιού 4 στις 23 Φεβρουαρίου 2015, που τους πρόβαλαν διαθέσιμους «πολιτικούς προς ενοικίαση» εκδιώχθηκαν κακή κακώς από τα κόμματά τους και τα αξιώματά τους.
Ο Συντηρητικός Σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ παραιτήθηκε το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των Μυστικών Υπηρεσιών της Βρετανίας, και δεν θα ξανα-υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής καθώς του έδειξε τη πόρτα ο πρωθυπουργός Κάμερον. Από το 10 Ντάουνιγκ Στριτ τον απείλησαν μάλιστα, σύμφωνα με το Μπι Μπι Σι, ότι αν δεν πηδήξει μόνος του θα τον σπρώξουν οι ίδιοι, «threatened to push [him] if he didn’t jump first».
Συνοπτικά ο Σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στο Φόρειν ΄Οφις μεταξύ 1995 και 1997 δηλαδή το καιρό που διορίστηκε ο λόρδος Χάνει ως ο ειδικός αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κύπρο, η έναρξη της ιστορίας των S-300 και το ξεκίνημα καταστροφικών συνεπειών στα Βαλκάνια.

Πέθανε ο συλλέκτης Ιων Βορρές



Στα εγκαίνια της έκθεσης «Ιστορία – Ειρωνία» που έγιναν στο Μουσείο Βορρέ στις 20 Οκτωβρίου, ο ιδρυτής και συλλέκτης Ιωνας Βορρές εκφώνησε έναν αποχαιρετιστήριο λόγο. Είχε ήδη μπει στα 91 του χρόνια και διαισθανόταν ότι το τέλος ήταν κοντά. Η ομιλία του ήταν έμπλεη ψυχικής γενναιοδωρίας, ειλικρίνειας και τόλμης, ένας σύντομος αλλά μεστός απολογισμός του βίου του. Με εκπληκτική διαύγεια, ηρεμία και γλυκύτητα, είπε με τον δικό του τρόπο, το αντίο, κάτι που συναισθανθήκαμε όλοι όσοι παρευρεθήκαμε.
Σήμερα έφυγε από την ζωή, έχοντας στο πλευρό τα μέλη της οικογένειάς του. Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο, αφήνοντας πίσω του  μια σπουδαία συλλογή έργων σύγχρονης αλλά και λαϊκής τέχνης, ένα φιλόξενο μουσείο αλλά – πρωτίστως – μια πνευματική παρακαταθήκη:  αφιέρωσε την περιουσία του, την ζωή του και την καθημερινή του έγνοια σε αυτήν την ενασχόληση, θέλοντας παθιασμένα να μοιραστεί την γνώση και την ομορφιά. Σε αντίθεση με άλλους συλλέκτες, ποτέ δεν κράτησε κάτι για τον εαυτό του. Κάθε έργο και αντικείμενο που απέκτησε, κόσμησε το μουσείο του στην Παιανία.

Πέθανε ο σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης



27stavrakakis1-thumb-largeΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Eφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο διακεκριμένος σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης, μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ένας επιστήμονας πολύ αγαπητός όχι μόνο στη σεισμολογική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό ως μια ψύχραιμη και αξιόπιστη «φωνή» στα χτυπήματα του Εγκέλαδου.

«Σαρώνει» τα σχολεία της χώρας ο Μανώλης Σφακιανάκης – Μπράβο και πάλι μπράβο!


ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ημερίδα στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργάνωσε σήμερα (26-2-2015), στην Εράσμειο Ελληνογερμανική σχολή, ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε μαθητές της Δ΄, Ε” και ΣΤ” τάξης του Δημοτικού σχολείου, που επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους διαχείρισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Ο Κρούγκμαν ξανακτυπά: «Κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ… Η Ελλάδα έκανε χάρη στην υπόλοιπη Ευρώπη…»


Ο Κρούγκμαν ξανακτυπά: «Κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ… Η Ελλάδα έκανε χάρη στην υπόλοιπη Ευρώπη…»
Νέο άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους New York Times με τίτλο «Τι κέρδισε η Ελλάδα»…
Ξεκινά το άρθρο του Κρούγκμαν: «Την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολύ δράμα, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Έλληνες συμπλήρωσαν κάποιες λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν τους όρους. Αν πιστέψουμε τα δελτία ειδήσεων και την αρθρογραφία των ημερών, θα πρέπει να σκεφτούμε πως συνέβη μια καταστροφή ή μια παράδοση από πλευράς της νέας κυβέρνησης. Ακόμη και ορισμένες παρατάξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ το πιστεύουν. Κι όμως, όχι! Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις, αν και οι μεγάλες μάχες δεν έχουν έρθει ακόμη. Πιστεύω πως η Ελλάδα έκανε μια χάρη στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Βρέθηκε πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2001 από το Παρίσι


Βρέθηκε πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2001 από το Παρίσι
Ένας πίνακας του Πικάσο που είχε δηλωθεί η κλοπή του το 2001 από το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε σταλεί ως δώρο Χριστουγέννων ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης.
Η αξία του πίνακα που είναι φιλοτεχνημένος το 1911, εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας Λορέτα Λίντς στο Μπρούκλιν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία του πίνακα υπολογίζεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο.


Μερικά από τα παρακάτω ζώα φαίνονται τρομακτικά, κάποια φαίνονται αθώα. Μερικά είναι μεγάλα και μερικά είναι πολύ μικρά. Μερικά είναι αρπακτικά και άλλα είναι ειρηνικά. Όλα τους όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηρηστικό – είναι τα πιο δηλητηριώδη στον κόσμο και θα είναι η χειρότερη μέρα της ζωής σας εάν γίνετε θύμα τους.  Είναι σπάνια, ζουν σε μακρινά μέρη, αλλά…….

Δείτε πώς είναι σήμερα το κορίτσι απο το διάσημο εξώφυλλο του National Geographic


Δείτε πώς είναι σήμερα το κορίτσι απο το διάσημο εξώφυλλο του National Geographic
Πριν 30 χρόνια η εικόνα της κυκλοφορούσε σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω National Geographic.
Η φωτογραφία με το 12χρονο κορίτσι με τα πράσινα έντονα μάτια έγινε ένα από τα διασημότερα εξώφυλλα του πασίγνωστου περιοδικού.

Η πτώχευση του 1932


Ελευθέριος_Βενιζέλος
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η πτώχευση του 1932, ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού εσωγενών και εξωγενών παραγόντων. Οι σημαντικότεροι αυτών ήταν η οικονομική κρίση του 1929, αλλά και η σύνδεση της Ελλάδας, μέσω της πολιτικής Βενιζέλου με τη Γαλλία και την εμμονή του στην τήρηση του κανόνα του χρυσού. Έτσι την ώρα που οι άλλες οικονομίες άρχιζαν να ανακάμπτουν από το μεγάλο κραχ του 1929, η Ελλάδα και η Γαλλία μόλις έμπαιναν στο μάτι του κυκλώνα. Επίσης σημαντικός παράγοντας ήταν, για μια ακόμα φορά, ο υπερβολικός δανεισμός και ο ρόλος των τραπεζών.

Η ΣΥΚΓΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΥ ΤΟ 1922 ΕΓΙΝΕ… ΕΜΙΝΕ


Η ΣΥΚΓΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΥ ΤΟ 1922 ΕΓΙΝΕ… ΕΜΙΝΕ
Η Ελένη είναι η ιστορία μιας Ελληνοπόντιας, της Ελένης, που στην ανταλλαγή των πληθυσμών δεν έφυγε μαζί με τους δικούς της στην Ελλάδα αλλά έμεινε στην Τουρκία και μετά από πολλά χρόνια κάποιοι… Τούρκοι την φέρνουν στο φως της δημοσιότητας για να γίνει κινηματογραφική ταινία με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Maçkalı Eleni» που θα δείχνει και το μεγάλο δράμα χιλιάδων Ρωμιών κατά την διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922-23.

Το περιοδικό “Der Spiegel” αποκαλύπτει την πιο «ειλικρινή επιλογή» για το χρέος της Ελλάδας


Το περιοδικό “Der Spiegel” αποκαλύπτει την πιο «ειλικρινή επιλογή» για το χρέος της Ελλάδας
Σύμφωνα με άρθρο γνώμης του “Der Spiegel” για το ελληνικό χρέος, ένα κούρεμα θα ήταν η πιο ειλικρινής επιλογή για τη χώρα μας. Το περιοδικό παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται φρέσκο χρήμα για κοινωνικές παροχές αλλά για να ξεπληρώσει το χρέος της.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του περιοδικού «δανείζουμε τους Έλληνες για να πάρουμε πίσω τα λεφτά που τους δανείσαμε προηγουμένως. Δεν έχει νόημα να συνεχίζεται αυτό».

Συνεκπαίδευση Μονάδων του ΠΝ με τη Δύναμη SNMG-2


Συνεκπαίδευση Μονάδων του ΠΝ με τη Δύναμη SNMG-2
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, έλαβε χώρα στο Μυρτώο, συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», της Πυραυλακάτου «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», καθώς και του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» με τη Nαυτική Δύναμη StandingNΑΤΟ MaritimeGroup 2 (SNMG-2). Η SNMG-2 αποτελείται από τα πολεμικά πλοία, USSVICKSBURG των ΗΠΑ, Πλοίο Έδρας του Διοικητή Υποναύαρχου BradWilliamsonUS-Ν, τη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», τα Ισπανικά ESPSCANARIAS και ESPSPATINO, το Καναδικό HMCSFREDERICTION, το Γερμανικό FGSSPESSART, το Ιταλικό ITSALISEOκαι το Τουρκικό TCGTURGUTREIS.

“Siemens,Ραϊμένταλ και Eurocopter τέλος από διαγωνισμούς στην Ελλάδα” – “Βόμβες” Ήσυχου


“Siemens,Ραϊμένταλ και Eurocopter τέλος από διαγωνισμούς στην Ελλάδα” – “Βόμβες” ΉσυχουOnalert
Siemens,Rheinmetall και Eurocopter θα είναι οι τρεις πρώτες εταιρείες που η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται όχι μόνο να τις αποκλείσει από μελλοντικούς ελληνικούς διαγωνισμούς,αλλά να φέρει θέμα αποκλεισμούς τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ΑΝΥΕΘΑΚώστας Ήσυχος στην συνέντευξή του στο Onalert.gr είπε ότι το θέμα των εταιρειών που έχουν αποδεδειγμένα εμπλακεί σε αθέμιτες συναλλαγές θα τεθεί από την Ελλάδα στο ευρωκοινοβουλίο.

Τζον Στάινμπεκ 1902 – 1968


Τζον Στάινμπεκ
Ο κορυφαίος αμερικανός συγγραφέας Τζον Ερνστ Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck) γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1902, στο Σαλίνας της Καλιφόρνια. Τα πρώιμα έργα του είναι τοποθετημένα εκεί, στην Κοιλάδα του Σαλίνας, την εύφορη αγροτική περιοχή κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατά διαδοχικά διαστήματα από το 1920 ως το 1926, αλλά δεν πήρε πτυχίο.

Ιβάν Παβλόφ 1849 – 1936


Ιβάν Παβλόφ
Ο ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ (Ivan Petrovich Pavlov) γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1849 κι έμεινε στην ιστορία της επιστήμης για την περιγραφή του φαινομένου των εξαρτημένων αντανακλαστικών με τα πειράματα που έκανε σε σκύλους.
Σχημάτισε δύο ομάδες από σκύλους, που λάμβαναν το γεύμα τους καθημερινά την ίδια ώρα. Λίγα λεπτά πριν από τη χορήγηση της τροφής, η μία ομάδα άκουγε τον χτύπο ενός κουδουνιού. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, ο Παβλόφ άρχισε να χτυπά το κουδούνι σε άσχετες ώρες χωρίς να προσφέρει τροφή και είδε ότι οι σκύλοι ανταποκρίθηκαν: άρχισαν να τους τρέχουν τα σάλια, όπως ακριβώς όταν του παρέθετε τροφή. Αντιθέτως, στην άλλη ομάδα δεν υπήρχε καμία αντίδραση.

Αναστάσιος Μεταξάς 1862 – 1937


Αναστάσιος Μεταξάς
Διακεκριμένος Έλληνας αρχιτέκτονας και αθλητής της σκοποβολής, με διεθνείς επιτυχίες.
Ο Αναστάσιος Μεταξάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1862. Με καταγωγή από την περιώνυμη οικογένεια της Κεφαλληνίας, ήταν γιος του υποστράτηγου Γεράσιμου Μεταξά (1816-1894), αρχηγού του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά Γεωργίου Α'. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και αποφοίτησε με άριστα.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης 1938 – 1957

Ευαγόρας Παλληκαρίδης
1938 – 1957

Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια στους δικηγόρους του για να τον υπερασπιστούν. Παραδέχεται την ενοχή του, με αξιοθαύμαστο τρόπο: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».
Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη σε θάνατο, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να σώσει τον νεαρό μαθητή. Οι εκκλήσεις για την απονομή χάριτος από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτονται από τον άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ και την αγγλική διπλωματία.
Ο Βαγορής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, δεν πτοείται. Στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει: «Θ' ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να 'ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.»
Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/235#ixzz3SvyPzIMj

Θεόδωρος Πάγκαλος 1878 – 1952





Θεόδωρος Πάγκαλος






     Στρατιωτικός και πολιτικός από τη Σαλαμίνα. Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1878 από πατέρα γιατρό και πολιτευόμενο, αρβανίτικης καταγωγής. Αφού περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1900, πρώτος στην τάξη του, ως ανθυπολοχαγός πεζικού. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην Ακαδημία Πολέμου του Παρισιού. Έφρασε μέχρι το βαθμό του αντιστρατήγου (1924) και αποστρατεύτηκε οριστικά το 1926.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έλαβε μέρος στο Κίνημα του 1909 ως ένα από τα πιο ενεργά μέλη του Στρατιωτικού Συνδέσμου και στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Το 1916 υποστήριξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη διαμάχη του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και ανταμείφθηκε με σημαντική θέση στο Υπουργείο Πολέμου. Μετέσχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως Επιτελάρχης, αλλά το 1920 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστρατήγου, όταν οι «κωνσταντινικοί» ήλθαν στην εξουσία.
Το 1922 υποστήριξε την Επανάσταση Πλαστήρα, που κατήργησε τη Μοναρχία και ανακήρυξε τη Β' Ελληνική Δημοκρατία. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτησή της, αν και απόστρατος, καθώς ηγήθηκε των δυνάμεων που κατέλαβαν την Αθήνα. Επανελθών εις την ενεργό υπηρεσία, ανέλαβε διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια την προεδρία της ανακριτικής επιτροπής για τους υπευθύνους της Μικρασιατικής Καταστροφής, που οδήγησε στη «Δίκη των 6».
Το Νοέμβριο του 1922 ανέλαβε για ένα μήνα το Υπουργείο Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Γονατά και στη συνέχεια τοποθετήθηκε διοικητής της νεοσύστατης Στρατιάς του Έβρου. Εργάσθηκε υπεράνθρωπα, και συντόμου χρονικού διαστήματος κατόρθωσε να τη μετατρέψει σε μια αξιόμαχη μονάδα, ενόψει της επικείμενης Συνθήκης της Λωζάνης, που θα καθόριζε, μεταξύ άλλων, και την έκταση του ελληνικού κράτους.
Ο Πάγκαλος αντιτάχθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς επιθυμούσε να επιτεθεί στην Τουρκία και να φθάσει ως την Κωνσταντινούπολη. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αλλά η σθεναρή στάση του τον έκανε δημοφιλή σε μεγάλο τμήμα του στρατού. Επανήλθε στο στράτευμα για την καταστολή του αντιβενιζελικού κινήματος των Λεοναρδόπουλου - Γαργαλίδη (22 Οκτωβρίου 1923).
Σε μια περίοδο έντονης κυβερνητικής αστάθειας, ο Πάγκαλος αποφάσισε να βάλει τη δική του σφραγίδα στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923 εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το Δημοκρατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, το οποίο ανέλαβε την εξουσία στις 12 Μαρτίου 1924. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έγινε Υπουργός Εννόμου Τάξεως και μετά δύο μήνες ανέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών. Παραιτήθηκε στις 26 Ιουλίου, όταν την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος στις 27 Οκτωβρίου 1924.
Στις 25 Ιουνίου 1925 ο Θεόδωρος Πάγκαλος ηγήθηκε στρατιωτικού πραξικοπήματος και ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου, με το επιχείρημα ότι η χώρα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας. Από την πρώτη στιγμή, δεν έκρυψε τις προθέσεις του: «Είμεθα κατάστασις. Δι' ημάς δεν υπάρχει Βενιζελισμός και Κωνσταντινισμός, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα εκπροσωπούντα τα δύο ταύτα κόμματα, πρόσωπα. Ο μεν Βενιζέλος απέθανε πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς».
Κατόρθωσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και σχημάτισε επιτροπή για τον καταρτισμό νέου Συντάγματος. Το νέο Σύνταγμα ψηφίσθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1925, αλλά δημοσιεύτηκε ουσιωδώς τροποποιημένο από τον ίδιο στις 29 Σεπτεμβρίου 1925. Την ίδια ημέρα διέλυσε τη Βουλή, επειδή «είχε εκπέσει στη συνείδηση του έθνους», όπως δήλωσε.

Ο Πάγκαλος (αριστερά) με τον στρατηγό Νίδερ, 1917
Σχεδόν αμέσως άρχισαν οι διώξεις όσων αμφισβητούσαν την εξουσία του. Το νεοσύστατο, τότε, ΚΚΕ μπήκε από τους πρώτους στο στόχαστρο, όπως και το παλιό του αφεντικό, ο στρατηγός Πλαστήρας. Ο Τύπος τέθηκε υπό αυστηρό καθεστώς λογοκρισίας και δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ψηφίστηκε μια σειρά από καταπιεστικούς νόμους, με χαρακτηριστικότερη τη διάταξη που προέβλεπε ότι το μήκος της φούστας των γυναικών δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά τους 30 πόντους από το έδαφος. Ο στρατηγός μπορεί να ήταν ένας άριστα καταρτισμένος αξιωματικός και ικανότατος επιτελής, αλλά υπήρξε ακραίος και οξύς στις ενέργειές του, παρασυρόμενος από την έντονη ιδιοσυγκρασία του.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προκήρυξε εκλογές για τις 7 Μαρτίου 1926, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, γιατί εν τω μεταξύ είχε κηρύξει απροκάλυπτα δικτατορία (4 Ιανουαρίου 1926). Στις 19 Μαρτίου ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης υπέβαλε την παραίτησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Πάγκαλος προκήρυξε αμέσως προεδρική εκλογή και εκτέθηκε ο ίδιος ως υποψήφιος, με αντίπαλο τον καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνο Δεμερτζή, της συνασπισμένης αντιπολίτευσης. Όταν ο Δεμερτζής αποσύρθηκε από την εκλογή, καθώς τα κόμματα που τον υποστήριζαν διέρρηξαν το συνασπισμό τους, ο Πάγκαλος παρέμεινε μοναδικός υποψήφιος κι εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5 Απριλίου 1926, διατηρήσας παράλληλα και την Πρωθυπουργία. Στις 19 Ιουνίου, για να δώσει επίφαση νομιμότητας στο καθεστώς του, έχρισε πρωθυπουργό τον Αθανάσιο Ευταξία.
Ο Πάγκαλος έδειξε αξιοσημείωτη πολιτική και διπλωματική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της εξουσίας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βραχύβιος Ελληνουβουλγαρικός Πόλεμος (18 - 22 Οκτωβρίου1925), «Το Επεισόδιο του Πετριτσίου», όπως έμεινε στην ιστορία, που στοίχισε στη χώρα μας μια καταδίκη από την Κοινωνία των Εθνών και την καταβολή χρηματικής αποζημίωση στη Βουλγαρία.
Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο με την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την κακή κατάσταση της οικονομίας. Τα σφάλματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η εσωτερική κακοδιοίκηση και οι ποικίλες ατασθαλίες από το περιβάλλον του δικτάτορα, όπως και η στροφή του στον αντιβενιζελικό κόσμο, σφράγισαν την τύχη του καθεστώτος. Στις 24 Αυγούστου 1926 ο Πάγκαλος ανετράπη, όχι από τους βενιζελικούς, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά πρωτίστως από τους πραιτοριανούς του καθεστώτος του. Το αντιπραξικόπημα, υπό την ηγεσία του Κονδύλη, τον βρήκε να παραθερίζει ξένοιαστο στις Σπέτσες.
Ο Πάγκαλος έμεινε στη φυλακή Ιτζεδίν της Κρήτης για δύο χρόνια κι αφέθηκε ελεύθερος στις 10 Ιουλίου 1928, με την αμνηστία που χορήγησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ανέλαβε και πάλι την πρωθυπουργία. Από το 1928 ιδιώτευσε και δεν έπαιξε έκτοτε κανένα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, παρά μόνο το 1950, όταν κατήλθε υποψήφιος βουλευτής, αλλά δεν εξελέγη. Πέθανε στην Κηφισιά στις 27 Φεβρουαρίου 1952.
Επί της διακυβέρνησής του δημιουργήθηκε η Αεροπορική Άμυνα, ένα ταμείο για τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας, η Σιβιτανίδειος Σχολή, το Ελληνικό Μελόδραμα (πρόδρομος της Λυρικής Σκηνής). Θεμελιώθηκε το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επί της οδού Πανεπιστημίου (εμπορικό κέντρο σήμερα), ενώ ιδρύθηκε και λειτούργησε η Ακαδημία Αθηνών, με πρωτοβουλία του επί της Παιδείας Υπουργού του, Δημητρίου Αιγινήτη.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος απέκτησε δύο τέκνα. Τον υποναύαρχο Θησέα Πάγκαλο και τον αξιωματικό της Αεροπορίας Γεώργιο Πάγκαλο. Γιος του Γεωργίου και εγγονός του δικτάτορα είναι ο δικηγόρος - οικονομολόγος Θεόδωρος Πάγκαλος (1938), ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/197#ixzz3SvKGDT1t

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι ζητούν από την Bild να σταματήσει την «ανθελληνική εκστρατεία» της

ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑΟι Γερμανοί δημοσιογράφοι ζητούν από την Bild να σταματήσει την «ανθελληνική εκστρατεία» της
Να σταματήσει άμεσα την «ανθελληνική εκστρατεία» της ζητάει, με ανακοίνωσή της από την BILD, η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (DJV), επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία της «selfie του Όχι» υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής εκστρατείας.
Η DJV αναφέρεται στον σημερινό πηχυαίο τίτλο «Όχι» και το κάλεσμα προς τους αναγνώστες να φωτογραφηθούν με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και να αποστείλουν την φωτογραφία στην BILD, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 27 Φεβρουαρίου



μ. Χ.
1869

Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργόςΑλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.
1900

18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο Γκιζέλα του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.

Η ιστορία του σιδηρόδρομου Πειραιά - Κηφισιάς


Μηχανή ατμήλατου σιδηροδρόμου στον Πειραιά
Μηχανή ατμήλατου σιδηροδρόμου στον Πειραιά
Ο Αστικός Σιδηρόδρομος Πειραιά - Κηφισιάς, γνωστός ως «Ηλεκτρικός», μετράει σχεδόν ενάμισι αιώνα ζωής. Ατμοκίνητος αρχικά και ηλεκτροκίνητος αργότερα, ο σιδηρόδρομος συνέδεσε το 1869 την Αθήνα με τον Πειραιά, που μέχρι τότε οι άμαξες και τα παμφορεία ήταν το μόνο μέσο συγκοινωνίας μεταξύ τους.
Η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία του τέθηκε από τον Φρειδερίκο Φεράλδη το 1835, ένα χρόνο αφότου η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, αλλά απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1843, ο Αλέξανδρος Ραγκαβής επαναλαμβάνει δημόσια την πρόταση, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση.