Ετικέτες

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πέθανε ο συλλέκτης Ιων Βορρές



Στα εγκαίνια της έκθεσης «Ιστορία – Ειρωνία» που έγιναν στο Μουσείο Βορρέ στις 20 Οκτωβρίου, ο ιδρυτής και συλλέκτης Ιωνας Βορρές εκφώνησε έναν αποχαιρετιστήριο λόγο. Είχε ήδη μπει στα 91 του χρόνια και διαισθανόταν ότι το τέλος ήταν κοντά. Η ομιλία του ήταν έμπλεη ψυχικής γενναιοδωρίας, ειλικρίνειας και τόλμης, ένας σύντομος αλλά μεστός απολογισμός του βίου του. Με εκπληκτική διαύγεια, ηρεμία και γλυκύτητα, είπε με τον δικό του τρόπο, το αντίο, κάτι που συναισθανθήκαμε όλοι όσοι παρευρεθήκαμε.
Σήμερα έφυγε από την ζωή, έχοντας στο πλευρό τα μέλη της οικογένειάς του. Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο, αφήνοντας πίσω του  μια σπουδαία συλλογή έργων σύγχρονης αλλά και λαϊκής τέχνης, ένα φιλόξενο μουσείο αλλά – πρωτίστως – μια πνευματική παρακαταθήκη:  αφιέρωσε την περιουσία του, την ζωή του και την καθημερινή του έγνοια σε αυτήν την ενασχόληση, θέλοντας παθιασμένα να μοιραστεί την γνώση και την ομορφιά. Σε αντίθεση με άλλους συλλέκτες, ποτέ δεν κράτησε κάτι για τον εαυτό του. Κάθε έργο και αντικείμενο που απέκτησε, κόσμησε το μουσείο του στην Παιανία.

Με καταγωγή τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ο Βορρές είχε από τα παιδικά του χρόνια, αγάπη για την τέχνη. Απέκτησε το δίπλωμα των Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Queen’s στο Οντάριο του Καναδά, καθώς επίσης και ανώτερο δίπλωμα στη Φιλοσοφία και Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Φοίτησε επίσης στο Ontario College of Education. Πήρε την Καναδική υπηκοότητα και διετέλεσε δημοσιογράφος σε μεγάλες Καναδικές εφημερίδες, πάντα προβάλλοντας σε διαλέξεις και άρθρα τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής υπηρέτησε με ομάδα Αμερικανών αξιωματικών, μελών της OSS (Organization Strategical Services) στα βουνά της Ευβοίας. Το 1955 οργάνωσε την πρώτη μεταπολεμική Βυζαντινή έκθεση εικόνων στο Τορόντο του Καναδά, καθώς και έκθεση ζωγραφικής Ελληνίδων καλλιτεχνών. Το 1967 διορίστηκε με βαθμό Πρέσβη ως Διευθυντής του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ.  Το 1983, αποφάσισε να αγοράσει γη στην Παιανία και να κτίσει εκεί το Μουσείο του. Μεταξύ 1991-98 διετέλεσε Δήμαρχος της περιοχής Το 2009 έλαβε το ανώτατο τιμητικό παράσημο «Order of Canada» από την Κυβερνήτη του Καναδά, Α.Ε. Michalle Jean.
“Καθημερινή”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου