Ετικέτες

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

#StopYazidiGenocide Η μικρή Ασέρνα δραπέτευσε από τα νύχια των υπανθρώπων ισλαμοφασιστών. Η μητέρα…




…και οι αδελφές της, είναι ακόμα σκλάβες στα κτηνώδη χέρια τους.
Ο πατέρας τους δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια τους.
Ως πότε θα επιτρέπουμε στους τουρκους γενοκτόνους να συνεχίζουν; Πόσους αιώνες ακόμα;

Αντιδημοκρατική λύση με αδιαφανή μέσα



«Οι δημοκρατίες πεθαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες» Η ιστορία επαναλαμβάνεται γι’ ακόμη μια φορά στην Κύπρο, όπως το ’59-’60, με λύση επεξεργασμένη και αποφασισμένη πίσω από κλειστές πόρτες
04 Αύγουστος 2015, Σημερινή ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
«Οι δημοκρατίες πεθαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες… Όταν η Κυβέρνηση αρχίζει να κλείνει πόρτες, ελέγχει επιλεγμένα την πληροφόρηση που δικαιωματικά ανήκει στον λαό. Επιλεγμένη πληροφόρηση είναι παραπληροφόρηση».
[Από την απόφαση του διακεκριμένου Αμερικανού Δικαστή Damon J. Keith του Αμερικανικού Εφετείου στην υπόθεση Detroit Free Press v ~ Ashcroft (2002)].

Όταν 500 Έλληνες σταμάτησαν 6.000 Τούρκους



«Και ο χειρότερος Έλλην έκαμε με ανδρείαν το χρέος του». Μια επική μάχη, που έδωσε χρόνο στην ελληνική επανάσταση να εδραιωθεί Στις 15 Μαΐου του 1821 μαζεύονται στο Μοναστήρι του Αη-Γιώργη στο χωριό Βουργαρέλι Άρτας οι οπλαρχηγοί Γ. Καραϊσκάκης, Γιαννάκης και Μήτρος Κουτελίδας, Γώγος Μπακόλας, Αντρέας Ίσκος, Γιαννάκης Ράγκος, Μάρκος Μπότσαρης, Κουτσονίκας και πολλοί άλλοι αγωνιστές και κηρύσσουν την επανάσταση στα Τζουμέρκα και στο Ραδοβύζι, υπό τις ευλογίες του ηγούμενου του μοναστηριού Χριστόφορου. Τα Θεοδώριανα, κεφαλοχώρι στα Τζουμέρκα Άρτας, καθώς ήταν απομακρυσμένα και προστατεύονταν από τα φυσικά οχυρά των απόκρημνων βουνών, πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Επανάσταση του 1821. Οι τσελιγκάδες ενισχύουν την προσπάθεια και oι Θεοδωριανίτες πυκνώνουν τις τάξεις των ενόπλων.
Ακολουθούν τους καπεταναίους και λαβαίνουν μέρος σε πολλές μάχες. Στόχος των Τούρκων η καταστολή της επανάστασης στην Πελοπόννησο. Τον Ιούλιο του 1821 ο Ισμαήλ πασάς με 2.000 Τουρκαλβανούς καταφτάνει στα Τζουμέρκα με σκοπό να ανοίξει δρόμο για τη Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο., Στόχος του ήταν να καταπνίξει την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Αφού πυρπολούν το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, τα Πράμαντα και τους Μελισσουργούς φτάνουν στην περιοχή «Αυτί».

Μπάρμπαρα Στρότσι 1619 – 1677


Μπάρμπαρα Στρότσι
Ιταλίδα τραγουδίστρια της εποχής του πρώιμου μπαρόκ και από τις πρώτες γυναίκες συνθέτριες, που άφησε το στίγμα της στην ιστορία της μουσικής.
Η Μπάρμπαρα Στρότσι (Barbara Strozzi) γεννήθηκε στη Βενετία και βαπτίστηκε στις 6 Αυγούστου του 1619. Ήταν θετή κόρη του ποιητή Τζούλιο Στρότσι, με καταγωγή από τη γνωστή αριστοκρατική οικογένεια της Φλωρεντίας, μάλλον καρπός του ερωτά του για την υπηρέτριά του Ιζαμπέλα Γκαρτσόν. Ο πατέρας της την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη μουσική, την οποία διδάχθηκε από τον σημαντικό συνθέτη του 17ου αιώνα Φραντσέσκο Καβάλι.

Αλεξάντερ Φλέμινγκ 1881 – 1955

Αλεξάντερ Φλέμινγκ
Ο βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ (Alexander Fleming) γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1881, σ’ ένα μικρό αγρόκτημα του Λόκφιλντ της Σκοτίας. Ήταν το τρίτο από τα επτά παιδιά της οικογένειας.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο του Λονδίνου το 1897, βρήκε μια δουλειά γραφείου, όπου παρέμεινε ως το 1901, οπότε αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική στο Νοσοκομείο «St. Mary». Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως βοηθός στην ερευνητική ομάδα του Άλμροθ Ράιτ, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βακτηριολογία.

Βύρων Λεοντάρης 1932 – 2014


Βύρων Λεοντάρης
Έλληνας ποιητής της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και δοκιμιογράφος, στον οποίο οφείλεται ο όρος «ποίηση της ήττας». Πιο γνωστό του ποίημα «Η ομίχλη μπαίνει από παντού», που μελοποίησε το 1975 ο Γιάννης Σπανός με τη φωνή της Αρλέτας.
Ο Βύρων Λεοντάρης γεννήθηκε το 1932 στη Νιγρίτα Σερρών, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως δημόσιος υπάλληλος. Ήταν το τελευταίο από τα πέντε παιδιά μιας αριστερής οικογένειας από την Σάμο. Σύντομα, η οικογένειά του επέστρεψε στο νησί και το 1939 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα.

Δημήτριος Ράλλης 1844 – 1921


Δημήτριος Ράλλης
Πανεπιστημιακός και πολιτικός, που διατέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Καταγόταν από τον αθηναϊκό κλάδο της βυζαντινής οικογένειας των Ράλληδων.
Ο Δημήτριος Ράλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1844 και ήταν γιος του νομοδιδασκάλου και πολιτικού Γεώργιου Ράλλη. Ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά η συμμετοχή του στις αντιοθωνικές φοιτητικές εξεγέρσεις ανάγκασε τον πατέρα του (Υπουργό Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Μιαούλη), να τον στείλει στο Παρίσι για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του, επειδή κινδύνευε με διαγραφή. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1866 με την αναγόρευσή του σε διδάκτορα νομικής για τη διατριβή του «Περί ναυτικών δανείων».

L' Europillage de la Grèce





mario-draghi
Dans une intervention effectuée lors du colloque Democracy Rising qui sest tenu à Athènes le 17 juillet dernier, léconomiste Costas Lapavitsas a souligné le fait que le conflit autour de lendettement de la Grèce nest pas celui dun État en butte à des dispositions purement techniques et dépolitisées mais, bien au contraire, le révélateur dun conflit de classes. En effet, a-t-il fait remarquer lors du référendum du 5 juillet, les riches ont voté « oui » alors que les pauvres et classes moyennes défavorisées ont voté « non ».
Une vérité accessible à tous et pas seulement aux économistes. Nous savons aussi que la route sera longue avant le retour de bâton qui permettra de tenir tête à lobstination des riches à tout vouloir sapproprier. Pas besoin dêtre économiste pour comprendre que les grandes lignes des traités qui définissent lUnion Européenne et lEurozone sont avant tout les dispositions qui donnent un caractère légal au pillage des États par le capital privé.

Οι «Μαγεμένες» επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη

Τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο του ΛούβρουΤα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου
Στις 10 Οκτωβρίου του 1864 ο γάλλος Εμανουέλ Μιλέρ έγγραφε στη σύζυγό του: «Βιάζομαι να σου στείλω την καλή, μεγάλη είδηση... Ο Σουλτάνος, μέσω του Μεγάλου Βεζύρη, του Φουάντ Πασά, μου έδωσε την άδεια να αποκολλήσω και να μεταφέρω στη Γαλλία οκτώ αγάλματα της Σαλονίκης, που ήθελα τόσο πολύ ...αλλά ...ο πληθυσμός έχει ήδη αρχίσει να εξάπτεται και να δυσανασχετεί. Είναι έξαλλοι που θα πάρω αυτά τα αγάλματα, τα οποία έχουν υποστεί τόσες φθορές».
Ακολούθησε η αποκόλληση και μεταφορά των μνημείων, στις 4 Νοεμβρίου του 1864, όταν μια ομάδα από οκτώ βουβάλια πορεύτηκε μέσα από πολυδαίδαλα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας στο λιμάνι της πόλης τις «Μαγεμένες»: Τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης) φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο «La Truite» και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. Η αφαίρεση των περίφημων «Μαγεμένων», γνωστών και ως «Καρυάτιδων» της Θεσσαλονίκης, ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή, με την άδεια βεβαίως των τότε οθωμανικών αρχών της πόλης.

Τί είναι η Νέα Διώρυγα του Σουέζ που εγκαινιάζουν Σίσι, Ολάντ, Τσίπρας;



διωρυγα3

Μπορεί το ενδιαφέρον της ελληνικής ειδησεογραφίας σχετικά με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αίγυπτο να εστιάζεται στις συναντήσεις που θα έχει εκεί ο πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, το Φρανσουά Ολάντ και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ωστόσο το παγκόσμιο γεγονός είναι τα εγκαίνια της Νέας Διώρυγας του Σουέζ.

Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε χρόνο πολύ πιο σύντομο ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

διωρυγα1

Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Το έργο ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Στόχοι του νέου καναλιού είναι η μεγιστοποίηση των προνομίων που δίνει η παρούσα, παλιά, διώρυγα και να διευκολύνει τα διερχόμενα πλοία τόσο στη διέλευση αυτή καθαυτή όσο και στο χρόνο που αυτή παίρνει. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση της εμπορικής κίνησης κι άρα των κερδών και των θέσεων εργασίας καθώς και των κερδών της αρχής διαχείρισης της Διώρυγας μέσω των διοδίων.

suez-canal-map

Περιβαλλοντικές ενστάσεις

Ενστάσεις για το έργο έχουν διατυπώσει περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς πέρα από τη βίαιη επέμβαση σε οικοσυστήματα λόγω των ταχύτατων εργασιών, το άνοιγμα του πλάτους της διώρυγας θα επιτρέψει περαιτέρω και σε μικρό χρονικό διάστημα μετακινήσεις ειδών της θαλάσσιας ζωής από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο και αντίστροφα, μετακινήσεις που ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τα υπάρχοντα οικοσυστήματα.

koutipandoras.gr

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος



Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.
Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ' 1-13, Μάρκου θ' 2-12, Λουκά θ' 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο.
Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Νυχτερινή επέλαση Αρμάτων στο Δέλτα του Έβρου με φωτιά και ατσάλι …περνώντας το Ποτάμι!



…Αχμέτ τη νύχτα θα σου ‘ρθούνε!

????????????????????????????????????

Μπορεί ο Αχμέτ να κοιμάται ήσυχος οτι οι Ρωμιοί θα περιμένουν να τους χτυπήσει άν και εφόσον το αποφασίσει ο ίδιος …Αλλά έλα όμως που κάποιοι στο Έβρο εκπαιδεύονται να περάσουν και νύχτα το Ποτάμι και την νύχτα την φοβάται ο Μεμέτης!

????????????????????????????????????

Εντυπωσιακή η Νυχτερινή επέλαση των αρμάτων και η βίαια διάβαση του Ποταμού Έβρου στο νότιο τμήμα του Ποταμού που αποδεικνύει ότι ετούτοι εδώ δεν καταλαβαίνουν και πολλά, ούτε από ΜΟΕ, ούτε έχουν φιλικές διαθέσεις ..Αντίθετα έκαναν νυχτερινή επέλαση των Αρμάτων με τα ρίψεων «βεγγαλικών» που έκαναν την νύχτα μέρα τρομάζοντας τον Μεμέτη!

????????????????????????????????????

Τη νύχτα 28/29 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, μονάδες της Μεραρχίας πραγματοποίησαν εκπαίδευση στο αντικείμενο της «Βιαίας Διάβασης Ποταμού κατά τη Νύχτα».

Η εκπαίδευση διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσωντου Δ΄ ΣΣ και περιέλαβε τα αντικείμενα της σχεδίασης, οργάνωσης, προπαρασκευής και εκτέλεσης μίας απαιτητικής στρατιωτικής επιχείρησης όπως είναι η Βιαία Διάβαση Ποταμού κατά τη νύχτα, η οποία απαιτεί άρτια οργάνωση και συντονισμό, ακρίβεια και ταχύτητα ενεργειών.

????????????????????????????????????

Τι να σχεδιάζουν άραγε ετούτοι εδώ …Αχμέτ πανάθεμα τους;

[veteranos.gr]

Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι


Το τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ως όπλο την ατομική βόμβα, που πρώτοι αυτοί είχαν κατασκευάσει τον Ιούνιο του 1945, και σκόρπισαν τον όλεθρο σε δύο ιαπωνικές πόλεις, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945). Με την ενέργειά τους αυτή, που βρήκε πολλούς επικριτές, κατόρθωσαν να επισπεύσουν το τέλος του πολέμου στα μέτωπα του Ειρηνικού και να ελαχιστοποιήσουν τις δικές τους απώλειες. Παράλληλα, δήλωσαν με εμφατικό τρόπο ποιος θα είναι το αφεντικό στις παγκόσμιες υποθέσεις μετά τη λήξη του πολέμου.

Μυρτιώτισσα 1881 – 1968


 Μυρτιώτισσα
Ελληνίδα ποιήτρια και μεταφράστρια. Αγαπήθηκε όσο λίγες γυναίκες στην εποχή της, τόσο για την ομορφιά της, όσο και για το πνεύμα και τα ερωτικά της ποιήματα.
Η Θεώνη Δρακοπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1881 στο Μπεμπέκι, προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και έξι χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης του διορίστηκε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην τουρκοκρατούμενη τότε Κρήτη, όπου μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του. Μετά από παραμονή δυο χρόνων στο νησί, η οικογένεια Δρακόπουλου εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα, όπου η Θεώνη φοίτησε στη Σχολή Χιλ της Πλάκας.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 6 Αυγούστου

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 5 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!

μ. Χ.
1824
Ο Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο (Ναυμαχία Μυκάλης). Το νησί δεν θα απειληθεί ποτέ ξανά από τους Τούρκους.
1903
Η διδασκαλική ομοσπονδία της Γαλλίας συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.
1966
Ο Τζον Λένον δηλώνει ότι οι Beatles είναι πιο δημοφιλείς από τον Ιησού.
1973
Παλαιστίνιοι κομάντος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά αεροσκάφους της TWA που κατευθύνεται στο Τελ Αβίβ. Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους και 55 τραυματίζονται.
1975
Ο τραγουδιστής των Led Zeppelin Ρόμπερτ Πλαντ και η σύζυγός του τραυματίζονται σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στη Ρόδο.
1986
Η αμερικανική Γερουσία ψηφίζει το φιλόδοξο αντιπυραυλικό πρόγραμμα του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, γνωστό και ως «Πόλεμος των Άστρων».