Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Ο φεουδαρχικός χαρακτήρας των ελληνικών κομμάτωνΟ μεσαίωνας στην Ελλάδα συνεχίζεται…

Γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου

Υπάρχουν κάποια διαχρονικά χαρακτηριστικά των (κυρίαρχων τουλάχιστον) κομμάτων στην Ελλάδα.

Π. Χασάπης «Το τέλος των πρωθυπουργών»:

«Ο Έλληνας απ τον τουρκικό ραγιαδισμό, απ την αναζήτηση του προστάτη-μεσολαβητή, πέρασε σ ένα είδος πολιτικού ραγιαδισμού αμέσως μετά την απελευθέρωση. Το πρόσωπο που επικράτησε να λέγεται «πολιτικός προστάτης» θ αποτελούσε στο εξής τον κεντρικό παράγοντα ενός προσωπικού δικτύου πολιτικής πατρωνίας, που σκοπό είχε και έχει την προσέλκυση και παγίωση της εκλογικής πελατείας. Το πρόσωπο αυτό δεν ήταν άλλο από εκείνο του εκπροσώπου της πολιτικής ολιγαρχίας, κυρίως του βουλευτή… Στον 19ο αιώνα, ο έλληνας βουλευτής είχε δυνατότητες ακόμη και διάθεσης κρατικής περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην εργασιακή κατάσταση των ατόμων και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων…

Η Αλβανική πολιτική για την Τσαμουριά, πάντα … παρούσα! Προκλητική η Αλβανία, με άκρα επιθετική συμπεριφορά


TSAMOYRGIAΣε πρωτοσέλιδο άρθρο της Αλβανικής “ΠΑΝΟΡΑΜΑ”, γραμμένο από τον πρόεδρο της Οργάνωσης “Τσαμουριά”, Αρντιάν Τάνα (Ardian Tana), επαναφέρεται το ζήτημα της “Τσαμουριάς”. Τα βασικά σημεία του άρθρου έχουν ως εξής:
1) Είκοσι χρόνια αφού η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία, υιοθέτησε τη θεωρία της Μεγάλης Ιδέας, η οποία εκτός των άλλων, προέβλεπε την προσάρτηση και την απεθνοποίηση των αλβανικών εδαφών της ΄΄Τσαμουριάς ΄΄ και της Νότιας Αλβανίας.

Η «Πυραμίδα» του Ταϋγέτου


Πολλά έχουν γραφτεί γύρω από την λεγόμενη πυραμίδα του Ταϋγέτου, εμείς ως ομάδα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι (από την στιγμή που δεν την έχουμε προσεγγίσει ακόμα από κοντά) ότι σαν εικόνα από μακριά μας βάζει σε σκέψεις πιο πολύ για το μεγαλείο της φύσης παρά του ανθρώπου...

Εδώ πέρα μπορείτε να δείτε την διαδρομή προς την πυραμίδα και τον εορτασμό του προφήτη Ηλία στην κορυφή από μια διεύθυνση που βρήκα στο internet για να έχετε μια όσο να ναι ολοκληρωμένη εικόνα. http://users.otenet.gr/~fpapa/taygetos.htm

Bαγγέλης Pαπτόπουλος, ένας σημαντικός Έλληνας συγγραφέας

Bαγγέλης Pαπτόπουλος, ένας σημαντικός Έλληνας συγγραφέας

Ο Bαγγέλης Pαπτόπουλος γεννήθηκε το 1959 στην Aθήνα, όπου σπούδασε παιδαγωγικά και δημοσιογραφία. Έζησε για ένα χρόνο στη Σουηδία (1980-’81) και ως υπότροφος του International Writing Program για μισό περίπου χρόνο στις HΠA (1984).

Kατά καιρούς έχει κάνει διάφορες δουλειές, λίγο πολύ σχετικές με τη λογοτεχνία και το γράψιμο: σύμβουλος ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας σε εκδοτικούς οίκους («Kέδρος», «Λιβάνης»), τακτικός συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία – Επτά», «Η Καθημερινή της Κυριακής», «Tα Nέα», «Athens Voice», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία – Έψιλον», «Kλικ»), σύμβουλος σεναρίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και σε τηλεοπτικά κανάλια (ET1, ET2),


παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (στο «Πρώτο», «Δεύτερο», «Tρίτο Πρόγραμμα» της EPA, στον «Eν Λευκώ», στο «Kανάλι 1» και «Στο Κόκκινο»). Δίδαξε επίσης σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής (EKEBI, ΕΚΕΜΕΛ, Μουσείο Ηρακλειδών, Κολλέγιο Αθηνών, ΚΕΘΕΑ), ενώ από το 2005 ως το 2007 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Eταιρείας Συγγραφέων. Το προσωπικό αρχείο του βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.


Πρωτοεμφανίστηκε με τη σταδιακά δημοσιευμένη τριλογία Kομματάκια (1979), Διόδια (1982),Tα τζιτζίκια (1985), που κυκλοφόρησε σ’ έναν τόμο το 2003, με τον γενικό τίτλο H γενιά μου. Kαι ακολούθησαν: H αυτοκρατορική μνήμη του αίματος (1992), O εργένης (1993), Έμμονες ιδέες (1995), Λούλα (1997), Tο παιχνίδι (1998), Bαθύς και λυπημένος, όπως κι εσύ (1999), H απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας (2000), Mαύρος γάμος (2001), Aκούει ο Σημίτης Μητροπάνο; (2001), H δική μου Αμερική (2002), H επινόηση της πραγματικότητας (2003), Xάσαμε τον Μπαμπά (2005), Λίγη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (2005), Φίλοι (2006), Aρχαία συνταγή: Hρόδοτος, Ηράκλειτος, Λουκιανός (2006), H Mεγάλη Άμμος (2007), Aπέραντα άδειο σπίτι (2009), Ιστορίες της Λίμνης: Το παιχνίδι, Βαθύς και λυπημένος όπως κι εσύ, Απέραντα άδειο σπίτι (2011), Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας (2012), Η πιο κρυφή πληγή (2012). Συνολικά έχουν τυπωθεί περισσότερα από 250.000 αντίτυπα των βιβλίων του.

Tα τζιτζίκια μεταφράστηκαν στα αγγλικά, H απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας στα ιταλικά, αποσπάσματα από άλλα του βιβλία και μεμονωμένα διηγήματά του στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, τσέχικα, σερβικά. O εργένης μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα Διόδια και διηγήματα από τα Kομματάκια και τις Έμμονες ιδέες στην τηλεόραση – ορισμένα απ’ αυτά σε δικά του σενάρια. Διασκεύασε, επίσης, για το θέατρο μία από τις Ιστορίες της Λίμνης, ενώ δραματοποιημένες σκηνές από την Επινόηση της πραγματικότητας παρουσιάστηκαν σε βιβλιοπωλεία. Έχει ακόμη γράψει το σενάριο της ταινίας H φανέλα με το εννιά και της τηλεταινίας O μικρός ηλεκτρολόγος, και έχει διασκευάσει για το θέατρο το Παραμύθι χωρίς όνομα. To 2011 συμμετείχε στο 9ο Φεστιβάλ ΜεσογειακήςΛογοτεχνίας στην Ιταλία.

ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ―μια μαύρη κωμωδία, με πρωταγωνιστές συνηθισμένους ανθρώπους σε ασυνήθιστες καταστάσεις―, είναι το τελευταίο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου και κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Bibliotheque, (τον Ιούνιο του 2014), με έργο εξωφύλλου και εικονογράφηση της Isabel Reitemeyer. H συγκεκριμένη ιστορία περιλαμβάνεται και στα σπονδυλωτά μυθιστορήματά του Απέραντα άδειο σπίτι και Ιστορίες της Λίμνης, των οποίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.

ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ

Tι είναι πιο επικίνδυνο, να εγκλωβιστείς σ’ ένα ασανσέρ ή στους κόλπους της Aγίας Nεοελληνικής Oικογένειας;

Σημείωμα του συγγραφέα για το νέο του βιβλίο

Πρωτοδιάβασα τον πυρήνα αυτής της ιστορίας πριν από χρόνια, στο «Περί ηρώων και τάφων» του αμίμητου Eρνέστο Σάμπατο. Eκεί, αν θυμάμαι καλά, αναφέρεται ως πραγματική και υποτίθεται ότι συνέβη όντως στα περίχωρα του Mπουένος Άιρες, ενώ εγκλωβισμένοι στο ασανσέρ, όπως ακριβώς και στη δική μου εκδοχή, ήταν μια υπηρέτρια με τον εραστή της. Μόνο που κατέληγε σε κανιβαλισμό και δεν υπήρχε κανένα καλοκαίρι, δηλαδή ευτυχές τέλος ή, επί το νεοελληνικότερον, χάπι εντ. Eδώ και πολύ καιρό ονειρευόμουν να την ξαναγράψω προσαρμόζοντάς την στα καθ’ ημάς, κάποτε ξεκίνησα ακόμα και πολυσέλιδο μυθιστόρημα να την κάνω.

Λίγο πριν καταφύγω στη μορφή που δημοσίευσα τελικά, τη συνάντησα ξανά στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Nόλλα «Aπό τη μία εικόνα στην άλλη». Φαίνεται ότι υπάρχει ένα είδος χημείας ανάμεσα σε διάφορα μυαλά και ότι δεν είναι μόνο τα μεγάλα πνεύματα που συναντώνται. Όσο για τις ιατρικές πληροφορίες, μου τις έδωσε πρόθυμα το 1995 μια άλλη συνάδελφος, η Bάνα Παπαθανασίου, που τυγχάνει και φαρμακοποιός. O δε δικηγόρος στον οποίο κατέφυγα ―σαν τους ήρωές μου κι εγώ, τους Aναστασόπουλους και τον Kαρνεάδη― για τη νομική πλευρά της υπόθεσης, είναι ένας φίλος, ο Γιάννης Kαούνης. Tους υπερευχαριστώ και τους δύο.

Δεν ξέρω ποια αισθητική αξία έχει η απόπειρά μου και τι κατάφερα επί της ουσίας. Aυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι καμία άλλη ιστορία από όσες έχω δημοσιεύσει μέχρι σήμερα, δεν την είχα διηγηθεί εκ των προτέρων σε τόσους πολλούς φίλους και γνωστούς. Ίσως επειδή ήταν εν μέρει δανεική από το μυθιστόρημα του Σάμπατο, ένιωθα μεγαλύτερη ελευθερία, φαίνεται, να τη λέω δεξιά κι αριστερά. Tο απολάμβανα δε ιδιαιτέρως, κι αν κρίνω από τον τρόπο που με παρακολουθούσαν οι ακροατές μου, το ίδιο κι εκείνοι. Aυτή καθαυτή η ιστορία έχει κάτι το ανεκδοτολογικό και είναι αναμφισβήτητα συναρπαστική. Ή ίσως είναι τόσο πολλοί όσοι τρέμουν τον εγκλωβισμό σ’ ένα ασανσέρ, χωρίς να το ομολογούν ούτε στον εαυτό τους.

Όμως, την έλεγα και την ξανάλεγα, και για έναν ακόμη λόγο. Στο βάθος, φοβόμουν να τη γράψω κι όλο άλλαζα τον τρόπο προσέγγισής της, επειδή αναζητούσα κάτι πιο παιχνιδιάρικο, πιο αινιγματικό, κάτι πιο αλλόκοτο ίσως, από την απλή αγωνιώδη περιπέτεια με το αποτρόπαιο τέλος, που είχα ήδη στα χέρια μου. Απόδειξη οι πολυάριθμες εκδοχές της ιστορίας που δοκίμασα και πέταξα. Tουλάχιστον τώρα την έβγαλα από μέσα κι από πάνω μου, απαλλάχτηκα απ’ αυτήν. Πάμε γι’ άλλες.

Ραπτόπουλος Βαγγέλης

Πηγή:

Η Κύπρος και η Θράκη τη μετά Ιράκ εποχή


Σάββας Καλεντερίδης
Η Τουρκία μέχρι τη δεκαετία του 1950 δεν είχε καμία πολιτική απέναντι στις τουρκόφωνες και μουσουλμανικές πληθυσμιακές ομάδες που είχαν απομείνει και κατοικούσαν σε χώρες που απελευθερώθηκαν από τον βάρβαρο οθωμανικό ζυγό. Μάλιστα, ειδικά σε σχέση με τους Τουρκοκυπρίους, είχαμε δήλωση Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τη δεκαετία του 1930 ότι η Άγκυρα δεν έχει διεκδικήσεις και ότι για την Τουρκία δεν υφίσταται Κυπριακό Ζήτημα.

Σκέψεις περί ειδών εξάρτυσης μάχης

rounded_corners
Κατά γενική ομολογία ο Έλληνας Πεζικάριος εφοδιάζεται με ξεπερασμένα και κακής ποιότητας ατομικά υλικά. Βασικό συστατικό αυτών είναι φυσικά η εξάρτυση όπου, πέραν των γνωστών μειονεκτημάτων, συναντάμε και κάποια πρακτικά προβλήματα όπως η έλλειψη πρόβλεψης σε αυτήν για την μεταφορά πυρομαχικών για τους πολυβολητές τις Ομάδας Μάχης. Με την ένταξη σε υπηρεσία του ελαφρού πολυβόλου Minimi, το πρόβλημα αυτό καθίσταται πλέον ολοφάνερο όπως σχολιάσαμε και σε πρόσφατη σχετική μας ανάρτηση. Με αφορμή την ανάρτηση εκείνη αλλά και την πρόσφατη αξιέπαινη πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΕΝΕΦΥΟ) να παρουσιάσει κάποιες δικές της προτάσεις περί του Σύγχρονου Μαχητή Πεζικού κατά την επίσκεψη μελών της στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, θα αναφερθούμε ακροθιγώς σε κάποια μόνο από τα σημεία του εν λόγω ζητήματος.

Έκλεψαν βυζαντινή εκκλησία στα ΙωάννιναΘρησκευτικά αντικείμενα άγνωστης αξίας έκλεψαν άγνωστοι από βυζαντινή εκκλησία στην περιοχή των Ιωαννίνων. Προανάκριση διενεργεί η αστυνομία.

Πέθανε ο εκδότης του “Κάκτου” Οδυσσέας Χατζόπουλος
98A1A500104AF8971E61C35CDAF86EC0

Πέθανε το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, ο εκδότης του «Κάκτου», Οδυσσέας Χατζόπουλος, αφήνοντας πίσω του μεγάλο εκδοτικό έργο.
Γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον

«Ηνίοχο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μουσική.

Τη δική του Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί το Πεκίνο με 100 δισ. δολάριαΈνας νέος «Δρόμος του Μεταξιού» ανοίγει καθώς το Πεκίνο προχωρά στη σύσταση πολυεθνικού οργανισμού επενδύσεων σε υποδομές με 100 δισ. δολ. 

 Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα προέλθει από την Κίνα και θα επενδύσει έργα σε όλη την περιοχή, όπως η άμεση σιδηροδρομική ένωση του Πεκίνου με τη Βαγδάτη.

Επίθεση της Αλ Κάιντα σε αεροδρόμιοΈνοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο της Σεϊγιούν, δεύτερης πόλης της επαρχίας Χαντραμούτ στη νοτιο-ανατολική Υεμένη, καταλαμβάνοντας ορισμένα σημεία του και ανταλλάσσοντας πυρά με στρατιώτες, σκοτώνοντας…τρεις μεταξύ αυτών, ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Οι δράστες της επίθεσης, μέλη της Αλ Κάιντα, παραβίασαν ένα πέρασμα στο αεροδρόμιο σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες στην είσοδο, πριν εισέλθουν στον πύργο ελέγχου", δήλωσε μια από τις πηγές προσθέτοντας ότι σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο και αυτών που επιτέθηκαν, οι οποίοι ελέγχουν ορισμένες εγκαταστάσεις.

«Κλείδωσε» ο Γιούνκερ για πρόεδροςΟ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Θέμα ωρών είναι πλέον η εκλογή του μετά την ψηφοφορία που θα γίνει είτε σήμερα (26/06) το βράδυ είτε το αργότερο αύριο (27/06) το πρωί. Το τελευταίο εμπόδιο, οι αντιρρήσεις Κάμερον ξεπεράστηκε το πρωί της Πέμπτης και πλέον είναι τυπικό θέμα η όλη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται σκληρό παζάρι για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων και τις άλλες θέσεις αξιωματούχων της Ένωσης που λήγουν έως το τέλος του έτους.

Ευρωκαταδίκη της Γαλλίας για την παρένθετη κύησηΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Γαλλία για την άρνησή της να αναγνωρίσει την πατρότητα παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό, επιφυλασσόμενο παράλληλα να αποφανθεί επί της επιλογής των γαλλικών αρχών να απαγορεύουν την παρένθετη κύηση.

Περισσότερες από 30 εταιρείες ανταγωνίζονται για τα πετρέλαια στην ΕλλάδαΠερισσότερες από 30 πετρελαϊκές, μεταξύ των οποίων η βρετανική BP, η αγγλοολανδική Shell, οι αμερικανικές Exxonmobil και Chevron και η ιταλική Eni έχουν δηλώσει συμμετοχή, με πολυμελείς αντιπροσωπίες, στο κλειστό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Λονδίνο για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. 

"ΨΉΝΕΤΑΙ" ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ; (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!!!


Εξαιρετικά ανήσυχη είναι η ελληνική κυβέρνηση καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προϋποθέσεις μιας νέας κρίσης δημιουργούνται στο Κοσσυφοπέδιο. 

Το κέντρο της προσοχής προοδευτικά μετατίθεται στην κοιλάδα του Πρέζεβο, στη Νότια Σερβία, για την οποία το ΝΑΤΟ ανέπτυξε ειδική δραστηριότητα τις προηγούμενες εβδομάδες. Τα γεγονότα της Μιτροβίτσα απετέλεσαν (κατά τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ) τη σκανδάλη που ενεργοποίησε μια σειρά γεγονότα που, αν δεν ελεγχθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε αναθέρμανση των ενόπλων συγκρούσεων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον απορίες δημιουργεί η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η Ουάσιγκτον ανακινεί, με δική της πρωτοβουλία, μερικά από τα πιο ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό του μέλλοντος του Κοσσυφοπεδίου. Πιο συγκεκριμένα:

1 Οι αμερικανοί διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να διερευνούν τις αντιδράσεις των συμμάχων στο ενδεχόμενο να σημειωθεί τελικά αλλαγή συνόρων με στόχο τη συγκέντρωση όλων των αλβανικών πληθυσμών που κατοικούν σήμερα στη Γιουγκοσλαβία σε μια νέα πολιτική οντότητα. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρέπει να αποσπαστεί από τη Γιουγκοσλαβία το μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου καθώς και μια ζώνη της Νότιας Σερβίας όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί. 

Η κοιλάδα του Πρέζεβο, η οποία ανήκει στη Σερβία, θα βρεθεί στο επίκεντρο των σχετικών διεργασιών διότι ο εκεί αλβανικός πληθυσμός φθάνει τις 75.000 και σε μια έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποτελεί την πλειονότητα. Ο σχετικός διπλωματικός προβληματισμός εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

Το ΝΑΤΟ, κατά την τελευταία συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για τις εξελίξεις στο τρίγωνο Πρέζεβο – Μπουγιάνοβατς – Μεβέντια. 


Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
Αμέσως μετά άρχισαν να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες «αξιόπιστες αναφορές» για διαρκή αύξηση της σερβικής στρατιωτικής και αστυνομικής παρουσίας, ενοχλήσεις Αλβανών, απειλές βιασμού, περιπτώσεις βίαιης απόσπασης χρημάτων, κατάσχεση διαμερισμάτων και υποχρεωτική στρατολόγηση. Διαμορφώνεται λοιπόν προοδευτικά η βάση μιας νέας «ανθρωπιστικής κρίσης» ανάλογης με εκείνη που προηγήθηκε των πολεμικών επιχειρήσεων του 1999.

2 Κατά την τακτική συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ κ. Αλεξάντερ Βερτσμπάουχαρακτήρισε «ανοικτό θέμα» το μελλοντικό, μακροπρόθεσμο status του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε μάλιστα ότι θα προκύψει ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων. Επιπλέον ζήτησε την ταχεία διεξαγωγή εκλογών ώστε «ο λαός του Κοσσυφοπεδίου να πάρει την τύχη του στα χέρια του». 

Ορισμένες αντιπροσωπείες χωρών με συνήθως καλό συντονισμό με τις ΗΠΑ επανέφεραν ανοικτά το θέμα της «ανεξαρτησίας». 

Αλλες χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι θέσεις για «ανοικτό θέμα» και «ανεξαρτησία» αποτελούν εξαιρετικά αυθαίρετες ερμηνείες των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικά της 1244 του 1999, η οποία αναφέρεται ρητά στην κυριαρχία και στην ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας. Εν τούτοις, η αμερικανική πλευρά δεν φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις αντιρρήσεις των ευρωπαίων συμμάχων.

Advertising
Ad Options
Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο απετέλεσαν και αντικείμενο της διάσκεψης των πολιτικών διευθυντών των χωρών που έχουν αναλάβει ζώνες στρατιωτικής ευθύνης, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη 16η Φεβρουαρίου. Την πρωτοβουλία της πρόσκλησης είχε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ κ. Μπερνάρ Κουσνέρ και πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα.

 Στο πρόγραμμα περιλήφθηκαν συναντήσεις με τους ηγέτες των Αλβανών αλλά ουδείς ασχολήθηκε με τους Σέρβους. Οταν βέβαια τέθηκε το ερώτημα από άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τις αιτίες μιας τέτοιας διακριτικής συμπεριφοράς, βρέθηκε η δικαιολογία ότι οι σέρβοι ηγέτες αναζητήθηκαν αλλά δεν βρέθηκαν διότι απουσίαζαν… 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συνάντηση αυτή ήταν και η πρώτη όπου ετέθη ανοικτά το θέμα του επαναπροσδιορισμού των θέσεων του ΝΑΤΟ για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάσκεψη δεν είναι σαφές αλλά μια ένδειξη προσφέρει (ενδεχομένως) η έκτοτε εμμονή του κ. Κουσνέρ να αναφέρεται στις προοπτικές ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Στην ωρίμανση των προϋποθέσεων μιας νέας κρίσης συμβάλλει και το Μαυροβούνιο. Ο κ. Καρλ Μπιλντ, ο οποίος είχε και έχει στενές σχέσεις με την αμερικανική διπλωματία, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Γιουγκοσλαβία, αναβάθμισε τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας εστίας συγκρούσεων κατά την κατάθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Ο κ. Μπιλντ υπογράμμισε ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σε μια «αργή αλλά σταθερή πορεία σύγκρουσης» και «θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας».

Κρίσιμος παράγοντας στον μηχανισμό γέννησης της κρίσης είναι ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν τις προηγούμενες ημέρες την πεποίθησή τους ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την ανατροπή του. Το νέο στοιχείο είναι η μεταστροφή που σημειώνεται στην τακτική της Ρωσίας, η οποία φαίνεται έτοιμη να υιοθετήσει πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις για το γιουγκοσλαβικό πρόβλημα και να αποσύρει την υποστήριξη που προσέφερε ως τώρα στον Μιλόσεβιτς. 

Το μήνυμα που έρχεται από τη Μόσχα είναι ότι η διάσωση της Σερβίας μπορεί πια να πραγματοποιηθεί ακόμη και χωρίς τον Μιλόσεβιτς. Ετσι αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό το χρόνιο πρόβλημα που δημιουργείται από τον βαθύ διχασμό της σερβικής αντιπολίτευσης και την αδυναμία της να οργανώσει μια στοιχειωδώς αξιόπιστη πολιτική παρέμβαση.

Η Αθήνα προσπαθεί να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο ΝΑΤΟ και στη Γιουγκοσλαβία σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για αποτροπή μιας νέας μεγάλης κρίσης. Ως τώρα η παρασκηνιακή ήπια διπλωματία της Ελλάδας έχει αποδώσει κάποιους καρπούς αλλά ο δρόμος μοιάζει να είναι ακόμη μακρός.

Πηγή : pentapostagma.gr
=========================================================

B)Shekulli: Τα Σκόπια πάνε προς διαίρεση;


Καθώς όλο και περισσότεροι οιΈλληνες εγείρουν διεκδικήσεις και εξαπολύουν απειλές κατά του Σκοπιανού Κράτους, αυτές δεν είναι καλές ενδείξεις, για τους υψηλά ιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους των Σκοπίων, οι οποίοι μιλούν για μια πιθανή διχοτόμηση της χώρας, γράφει η αλβανική εφημερίδα Σέκουλι με τίτλο: «Maqedonia drejt ndarjes?!»

Στα Σκόπια, το ζήτημα της ονομασίας συνεχίζει να εμποδίζει τη διαδικασία της ένταξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξομάλυνση των σχέσεων με το ελληνικό κράτος.

Παρά τις πολυάριθμες διεθνείς εκκλήσεις για να βρεθεί μια κοινή συναινετική λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, δεν έχει επιτευχθεί, ακόμη, κανένα αποτέλεσμα.

Η FYROM έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2005 και από τότε η ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια φαίνεται να διολισθαίνει.

Η διεθνής κοινότητα έχει προτείνει από το 2008 να επιλύσει το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα και στη συνέχεια θα ανοίξουν οι πύλες της Ευρω-αταλαντικής ενσωμάτωσης.

Αλλά, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, οι αξιωματούχοι των Σκοπίων, δείχνουν έντονη ανησυχία, διότι η Ελλάδα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε μια πιθανή διάσπαση του νοτιοσλαβικού κράτους.

Τις ανησυχίες αυτές εκφράζει και ο δημιουργός της μήνυσης κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Τόνι Ντονέτσκι, που δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος διαίρεσης του νοτιοσλαβικού κράτους.

Ο Ντονέτσκι- σημειώνει το αλβανικό, είπε ότι τα Σκόπια δεν θα μπορέσουν να αντέξουν σε πιέσεις από τις γειτονικές χώρες και μπορεί να γίνουν λεία για προσάρτηση σε μια νέα Συνθήκη Βουκουρεστίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να επιμείνει στην αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων, αλλά μπορεί να το κάνει επειδή έχει επάρκεια δυνατοτήτων-( fuqinë e duhur).

Πηγή : freepen.gr/