Ετικέτες

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η μάχη στους Ρεπουμπλικανούς του Μισισίπι έβγαλε ηττημένο το Tea Party

\




Ήττα στη μάχη του Tea Party για την επικράτηση στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών: Ο υποψήφιος του παραδοσιακού πυρήνα των Ρεπουμπλικανών, του «εσωκομματικού κατεστημένου», Θαντ Κόχραν επικράτησε του υποψηφίου που πρόσκειται στο Tea Party για το χρίσμα του κόμματος στις εκλογές στο Μισισίπι. 


Μακροσκοπικά, το «κατεστημένο» στους Ρεπουμπλικανούς τα πηγαίνει καλύτερα από το Tea Party, το οποίο όμως είχε καταφέρει μία σοκαριστική νίκη εναντίον του «βαρόνου» του κόμματος Έρικ Κάντορ.

Το στοίχημα ήταν ποια από τις δύο τάσεις εντός του κόμματος -ο παραδοσιακός πυρήνας των Ρεπουμπλικανών ή η πιο συντηρητική πτέρυγα του Tea Party- θα επικρατήσει στην επιλογή των υποψηφίων για τις ενδιάμεσες εκλογές. Στις προηγούμενες εκλογές, η επικράτηση υποψηφίων από το Tea Party αποδείχθηκε καταστροφική, καθώς οι θεωρούμενες ακραίες υποψηφιότητες έσπρωξαν τους κεντρώους ψηφοφόρους στους Δημοκρατικούς.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από μία μάχη που κρίθηκε στο νήμα, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Θαντ Κόχραν, 76 ετών και στη Γερουσία από το 1978, κέρδισε, σύμφωνα με το CNN, με διαφορά στήθους το δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών του κόμματός του με αντίπαλο τον Κρις Μακντάνιελ, ένα 41χρονο τοπικό αιρετό αξιωματούχο ο οποίος είχε δεχθεί τη μαζική υποστήριξη πολλών οργανώσεων και στελεχών του Tea Party.

Πολλές προσωπικότητες της χριστιανικής δεξιάς και του Tea Party, ιδιαίτερα η υποψήφια για την αντιπροεδρία το 2008 Σάρα Πέιλιν, καθώς και οι συντηρητικοί παρουσιαστές Μαρκ Λέβιν και Λόρα Ίνγκραμ, τους οποίους εκατομμύρια Αμερικανοί ακούν καθημερινά στο ραδιόφωνο, είχαν επιλέξει να στηρίξουν τον Κρις Μακντάνιελ.

Η εκλογή αυτή είναι ενδεικτική του πολέμου στον οποίο επιδίδονται από το 2010 οι παραδοσιακοι ρεπουμπλικανοί και η δεξιά πτέρυγά τους και ο οποίος επικεντρώνεται στη δημοσιονομική ορθοδοξία και σε μια αυστηρή ερμηνεία του Συντάγματος με στόχο να περιορισθούν οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι βουλευτικές εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας θα διεξαχθούν στις 4 Νοεμβρίου. Θα ανανεωθούν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων (διετείς θητείες) και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (εξαετείς θητείες). Οι ρεπουμπλικανοί ελπίζουν να κερδίσουν τη Γερουσία, στην οποία σήμερα κυριαρχούν οι δημοκρατικοί σύμμαχοι του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην Οκλαχόμα, ο συντηρητικός Τζέιμς Λάκφορντ κέρδισε την Τρίτη, την προκριματική εκλογή για τη Γερουσία μεταξύ πολλών υποψηφίων, ο ένας από τους οποίους στηριζόταν ενεργά από στελέχη του Tea Party.

πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου