Ετικέτες

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η τραγωδία της Helios δίνει απαντήσεις για την πτήση ΜΗ370;


2




Το εξαφανισμένο Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών πιστεύεται τώρα ότι τις τελευταίες ώρες πετούσε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό σε αυτόματο πιλότο και με ένα πλήρωμα που δεν ανταποκρινόταν, αποκάλυψαν την Πέμπτη οι Αρχές της Αυστραλίας, δίνοντας νέα στοιχεία στη δημοσιότητα και φέρνοντας ως παράδειγμα για το τι μπορεί να συνέβη το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Helios.


Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν πως το αεροπλάνο πετούσε στον αυτόματο πιλότο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι που έμεινε χωρίς καύσιμα. 



Τα νέα στοιχεία βασίζονται στην ευθεία πορεία που φέρεται να ακολούθησε το Boeing, όπως δείχνουν οι ηλεκτρονικές «χειραψίες» που αντάλλασσε περιοδικά με δορυφόρους.

«Είναι πολύ, πολύ πιθανό ότι το αεροσκάφος πετούσε στον αυτόματο πιλότο, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει αυτή την ομαλή πορεία που έχει προσδιοριστεί από τα ευρήματα στους δορυφόρους» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Βάρεν Τρους, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η αναζήτηση για το χαμένο Boeing μεταφέρεται νοτιότερα.

Σε έκθεση που εξηγεί την απόφαση αυτή, οι αρχές της Αυστραλίας αφήνουν να εννοηθεί ότι το πλήρωμα βρισκόταν σε κατάσταση που δεν μπορούσε να αντιδράσει, η οποία πιθανώς να προκλήθηκε από την έλλειψη οξυγόνου.

«Το σενάριο αυτό φαίνεται να ταιριάζει στα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για το τελευταίο κομμάτι της πτήσης ΜΗ370» ανέφερε η έκθεση, φέρνοντας ως παράδειγμα και άλλα αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία το πλήρωμα δεν μπορούσε να αντιδράσει λόγω έλλειψης οξυγόνου (το φαινόμενο είναι γνωστό ως υποξία).

Ένα από τα τραγικά δυστυχήματα που μελέτησαν οι ειδικοί ήταν εκείνο της Helios. Το επιβατικό αεροσκάφος της ιδιωτικής κυπριακής εταιρίας κατέπεσε στις 14 Αυγούστου 2005 και συνετρίβη παρασύροντας στον θάνατο τους 115 επιβάτες και το 6μελες πλήρωμα στην περιοχή Κοτρώνι Βαρνάβα Γραμματικού.

Πόρισμα έκθεσης για το δυστύχημα είχε κάνει λόγο για «αδυναμία χειρισμού του αεροσκάφους από τους πιλότους λόγω υποξίας, με αποτέλεσμα την συνέχιση της πτήσης δια του υπολογιστή και του αυτόματου πιλότου, την εξάντληση του καύσιμου και την κράτηση των κινητήρων και την πρόσκρουση στο έδαφος».

Αν και οι ειδικοί δηλώνουν βέβαιοι ότι η πτήση MH370 κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί παρεξέκλινε δραματικά από την πορεία του.

Η επιχείρηση αναζήτησης του αεροσκάφους συνεχίζεται, αλλά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «θα είναι μεγάλη πρόκληση και πολύ σύνθετη». Ο ίδιος τόνισε: «Μπορεί να είμαστε τυχεροί και να το βρούμε την πρώτη ώρα ή την πρώτη ημέρα. Αλλά η επιχείρηση θα μπορούσε να διαρκέσει άλλους δώδεκα μήνες».


Πηγή:in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου