Ετικέτες

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο Ερντογάν ακύρωσε την απόφαση για αντιπυραυλικά από την Κίνα! Τι επικαλέστηκε

Image

Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
 Απορρίπτει την προσφορά της Κίνας για τα αντι-πυραυλικά/αντι-αεροπορικά  συστήματα ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Erdogan, μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν εκφρασθεί από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. που είδαν τα δικά τους συστήματα - όπως και το Ρωσικό -  να χάνουν τον διαγωνισμό.
Ως πρόσχημα για την ...κωλοτούμπα ο κ. Ερντογάν επικαλέστηκε ...ανεπάρκεια της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας, κάτι που ... είδε τώρα και όχι όταν κατοχύρωνε τον διαγωνισμό στην Κίνα, με το επιχείρημα μάλιστα της πρόσβασης που παρείχε το Πεκίνο στην τεχνολογία του συστήματος της - ένα  μοντέλο ανάλογο του S-300/S-400.

"Δεν είναι επαρκής η τεχνολογία..."
 Έτσι έστειλε το μήνυμα προς την Κίνα ότι Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα εν λόγω πυραυλικά συστήματα. Αναλυτικότερα, ο Τούρκος Υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Ismail Demir, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσώπους του πολιτικού Γραφείου της Κίνας την περασμένη εβδομάδα, διαβίβασε το μήνυμα του  Erdogan ότι «Η μεταφορά τεχνολογίας που δέχθηκε να προσφέρει η Κίνα δεν είναι επαρκής.  (…)Για μας τα μόνιμα κέρδη δεν θα πρέπει να είναι από τους πυραύλους, αλλά θα πρέπει να είναι από την τεχνολογία». Στο μήνυμα του Τούρκου Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι δε δόθηκε καμία απάντηση από την πλευρά της Κίνας.

''Πάει'' Γαλλία και μετά ΗΠΑ

Μετά την αρνητική απάντηση στην προσφορά της Κίνας, η Τουρκία εξετάζει ως 2η εναλλακτική επιλογή την Eurosam (συνεργασία Γαλλίας Ιταλίας) και σε περίπτωση που οι συνομιλίες με τη Eurosam δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Τουρκία θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑγια τα Patriot – που εμφανίζονται ως 3η εναλλακτική,όπως γράφει η Cumhuriyet.Να σημειωθεί ότι μετά τις πρώτες αντιδράσεις για την επιλογή των κινέζικων αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων ζήτησε συμπληρωματικές προσφορές από ΗΠΑ,Ευρωπαίους και πιθανόν Ρώσους.

Τι κέρδισε


Στην κίνηση αυτή προχώρησε προφανώς ο κ Ερντογάν αφού πρώτα εξασφάλισε ανταλλάγματα το  εύρος των οποίων δεν είναι γνωστό.Πολλοί πάντως αναλυτές εκτιμούν  ότι η όλη κίνηση με την Κίνα ήταν κόλπο για να προκαλέσει αντιπροσφορές από Ευρωπαίους και αμερικανούς -δηλαδή χρησιμοποιησε τους Κινέζους ως ...αμερικανάκια...Ενας από τους στόχους του Ερντογαν φαίνεται πως ήταν η εξασφάλιση της παραμονής των  Patriot του ΝΑΤΟ, κάτι που έγινε προσφάτως. Τώρα λέγεται ότι το επόμενο βήμα είναι να πάρει Πάτριοτ μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ δωρεάν... Επίσης με την κωλοτουμπα επιδιώκει να εξευμενίσει το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον για την αλλοπρόσαλη πολιτική που ασκεί  στην ευρύτερη περιοχή..

ΟνΑλερτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου