Ετικέτες

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ-6:H ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΙΜΟΡΑΓΕΙ, Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙ (;) (Μικρή συλλογή άρθρων)


Α)Ουκρανία: Αυτονομιστές κατέρριψαν ελικόπτερο του στρατού
Νεκροί οι επιβαίνοντες – Δυναμιτίζεται η εκεχειρία
Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα στην Ουκρανία η κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού από πυρά αυτονομιστών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ το απόγευμα της Τρίτης.
Νεκροί πιστεύεται ότι είναι οι εννέα επιβαίνοντες από την επίθεση που σημειώνεται λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των φιλορώσων για κατάπαυση του πυρός έως την 27η Ιουνίου, γεγονός που δημιούργησε συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή αποκλιμάκωση.Εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων επιβεβαίωσε την κατάρριψη και το θάνατο εννέα επιβαινόντων. Το ελικόπτερο μετέφερε στρατιωτικό φορτίο.

Στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε, επικαλούμενος τις πηγές του στις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι το ελικόπτερο κατερρίφθη από πύραυλο που ερίφθη από φορητό εκτοξευτήρα.Η πόλη Σλαβιάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών από τον Απρίλιο. Στις 14 Απριλίου οι αυτονομιστές είχαν επίσης καταρρίψει ελικόπτερο σκοτώνοντας 14 άνδρες του στρατού, περιλαμβανομένου στρατηγού. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι θα σεβαστούν έως το πρωί της Παρασκευής τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στο πλαίσιο της προώθησης ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης.
Ακολούθησε την Τρίτη αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Άνω Βουλή της Ρωσίας για την ανάκληση του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως «πρώτο πρακτικό βήμα» από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη από όπου δήλωσε ότι η εκεχειρία που κήρυξε ο Πέτρο Ποροσένκο θα πρέπει να παραταθεί και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».
«Επτά ημέρες προφανώς δεν είναι αρκετές» σχολίασε ο Πούτιν.
Εάν μετά την εκεχειρία δεν ακολουθήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων, «η ελάχιστη απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ανατολική Ουκρανία, τότε όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν γίνει μάταια και δεν θα έχουν αποτέλεσμα» προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ.
Τουλάχιστον 423 οι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία έχουν προκαλέσει τον θάνατο 423 ανθρώπων, πολιτών και στρατιωτικών, από τις 15 Απριλίου ως τις 20 Ιουνίου, ανέφερε την Τρίτη αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογράμμισε επίσης ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Ουκρανία «έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με μια μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού -που εκτιμάται σε 15.200 πρόσωπα- στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».
Έως τις 23 Ιουνίου, διευκρίνισε ο Σιμόνοβιτς, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταμετρήσει συνολικά περισσότερους από 46.100 εκτοπισμένους, εκ των οποίων οι 11.500 προέρχονται από την Κριμαία και σχεδόν 34.600 από την ανατολική Ουκρανία, όμως οι πραγματικοί αριθμοί «φαίνεται να είναι πιο αυξημένοι».
Ο Σιμόνοβιτς συνέταξε την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Ιουνίου.
Ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει «να αποφεύγει να χρησιμοποιεί βία με δυσανάλογο τρόπο» στις επιχειρήσεις της εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της ανατολικής Ουκρανίας.
«Δεν έχουμε λάβει πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός στο σύνολό του έχει γίνει σκοπίμως στόχος, όμως ερευνούμε τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε ο Σιμόνοβιτς.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου