Ετικέτες

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

«Ραγίζει» η 40ετής απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικού αδιύλιστου πετρελαίου





Δύο αμερικανικές εταιρείες πήραν άδεια, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα, να εξάγουν ελαφρύ αδιύλιστο πετρέλαιο που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία παρά την σχετική απαγόρευση εξαγωγών που ισχύει από το 1975.

Τα πρώτα φορτία θα είναι μικρά, και επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση περιορίζεται στο ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της σχετικά με τη μη εξαγωγή αδιύλιστου πετρελαίου. Ερωτηθείσες από τo Reuters, οι δύο εταιρείες δεν σχολίασαν το δημοσίευμα.

Ευρεία έκταση στον διεθνή οικονομικό Τύπο έχει πάρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Εμπορίου έδωσε την άδεια σε δύο εταιρείες να πουλήσουν στο εξωτερικό αδιύλιστο πετρέλαιο ελαφρύ τύπου.

Αν και όπως φαίνεται η φερόμενη απόφαση έχει περιορισμένη εφαρμογή, έχει «εξάψει» τη φαντασία στις χρηματιστηριακές αγορές από το άνοιγμά τους το πρωί της Τετάρτης.

Δεν είναι σαφές το μέγεθος των φορτίων προς εξαγωγή. Η απόφαση, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και φέρεται να εγκρίθηκε στις αρχές του χρόνου, θα ισχύσει για τις δύο εταιρείες από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικού αδιύλιστου πετρελαίου στο εξωτερικό είχε επιβληθεί το 1975, μετά το εμπάργκο των αραβικών κρατών το 1973. Με την εξαίρεση της καναδικής αγοράς, επιτρέπεται η εξαγωγή μόνο επεξεργασμένων πετρελαϊκών προϊόντων.

Θεωρείται πολύ δύσκολο πολιτικά να αρθεί η απαγόρευση τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, παρά την καθοριστική αλλαγή στο τοπίο που έχει επιφέρει το σχιστολιθικό αέριο.

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου