Ετικέτες

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Φίλων Φίλωνος 1813 – 1895


Φίλων Φίλωνος
Λιβαδειώτης πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής για πέντε μήνες (4 Οκτωβρίου 1861 - 19 Μαρτίου 1862).
Ο Φίλων Φίλωνος γεννήθηκε το 1813 στη Λιβαδειά και καταγόταν από πλούσια οικογένεια προεστών της περιοχής, με σημαντική παρουσία στην Επανάσταση του 1821. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας και συνέχισε τις σπουδές του στα νομικά στα Πανεπιστήμια Πίζας και Παρισίων.
Άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα, αναμίχθηκε στην τοπική πολιτική και διετέλεσε Δήμαρχος Λεβαδέων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στην τοπική κοινωνία,  πρωτοεξελέγη βουλευτής Λιβαδειάς το 1853 και διατήρησε την έδρα του στη Βουλή έως  το 1880, εκλεγόμενος συνεχώς για 27 χρόνια.
Ένθερμος οπαδός του Όθωνα, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής τη διετία 1856-1858 και στις 4 Οκτωβρίου 1861 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία. Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του κορυφώθηκε η φθορά του οθωνικού καθεστώτος, που συνοδεύτηκε από κυβερνητική αστάθεια. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1862, επί προεδρίας του, ο πρωθυπουργός Αθανάσιος Μιαούλης απώλεσε την εμπιστοσύνη της Βουλής και ως λύση ανάγκης κλήθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο γηραιός ναύαρχος Κωνσταντίνος Κανάρης. Αφού διαφώνησε ο Όθωνας και με αυτόν, ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στο Γενναίο Κολοκοτρώνη. Επρόκειτο για την τελευταία «αυλική κυβέρνηση», λίγους μήνες πριν από την πτώση της πρώτης βασιλικής δυναστείας στη μεταπαναστατική Ελλάδα.

Γεράσιμος Σκλάβος 1927 – 1967

Γεράσιμος Σκλάβος

Διαπρεπής έλληνας γλύπτης «των μεγάλων όγκων», με διεθνή αναγνώριση και απροσδόκητο τέλος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα.
Ο Γεράσιμος Σκλάβος γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1927 στα Ντομάτα της Κεφαλληνίας και ήταν το τέταρτο από τα οκτώ παιδιά του αγρότη Σταύρου Σκλάβου. Ο πατέρας του τον προόριζε για ναυτικό, αλλά ο ίδιος ήθελε να γίνει πιλότος. Το 1948 απορρίφθηκε από τη Σχολή Ικάρων, εξαιτίας ενός οφθαλμολογικού προβλήματος και αποφάσισε να σπουδάσει γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια ο Σκλάβος δοκίμαζε το ταλέντο του στη γλυπτική, πλάθοντας γυμνές γυναικείες μορφές από άμμο στις παραλίες της Κεφαλληνίας και δημιουργώντας εφήμερα γλυπτά από χιόνι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. «Είμαι Έλληνας και αισθάνομαι δεμένος με την πατρίδα μου. Εδώ συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την επιτακτική ανάγκη να γίνω γλύπτης, χωρίς να ξέρω τότε ακόμη, τι θα πει τέχνη» έγραψε σ’ ένα σημείωμά του.

Ελισάβετ της Αυστρίας 1837–1898


 Ελισάβετ της Αυστρίας

Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, γνωστή και ως Σίσι. Η τραγική ιστορία της ζωής της έγινε κοινό κτήμα όλου του κόσμου μέσα από την κινηματογραφική ταινία του Έρνστ Μάρισκα «Πριγκίπισσα Σίσι», που γυρίστηκε το 1955 με πρωταγωνίστρια τη Ρόμι Σνάιντερ.
Η δούκισα Ελισάβετ Μαρία Ευγενία γεννήθηκε στο Μόναχο στις 24 Δεκεμβρίου 1837. Ανήκε στον οίκο των Βίτελσμπαχ (όπως και και πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθων) και ήταν κόρη του δούκα της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Ιωσήφ και της πριγκίπισσας Λουδοβίκας της Βαυαρίας. Τον Αύγουστο του 1853 γνώρισε τον 23χρονο εξάδελφό της Φραγκίσκο Ιωσήφ, αυτοκράτορα ήδη της Αυστρίας, ο οποίος την ερωτεύτηκε. Στα 15 της, η Ελισάβετ ήταν η ωραιότερη πριγκίπισσα της Ευρώπης. Ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Απριλίου 1854, το ζευγάρι τέλεσε τους γάμους του στη Βιέννη.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 10 Σεπτεμβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1898
H αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ, δολοφονείται στη Γενεύη από τον αναρχικό Λουίτζι Λουκένι.
1919
Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν), μεταξύ των νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

Αλέξιος Β’ Κομνηνός 1169 – 1183

Αλέξιος Β’ Κομνηνός
1169 – 1183

 Αλέξιος Β’ Κομνηνός

Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που βασίλεψε για τρία χρόνια (1180 - 1183), αλλά δεν κυβέρνησε ποτέ. Ανήκε στη δυναστεία των Κομνηνών.
Ο Αλέξιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Σεπτεμβρίου 1169 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνού και της δεύτερης συζύγου του Μαρίας, κόρης του γάλλου πρίγκηπα της Αντιοχείας Ραϊμούνδου του Πουατιέ. Στις 2 Μαρτίου 1180 και για λόγους πολιτικής του πατέρα του, ο δεκαετής Αλέξιος παντρεύτηκε την οκταετή πριγκίπισσα Αγνή, κόρη του φράγκου βασιλιά Λουδοβίκου του 7ου, η οποία έλαβε το όνομα Άννα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ:Η Σφαγή του Λάτιμερ


Αιματηρό επεισόδιο από την ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1897, οι άνδρες του τοπικού σερίφη άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 19 απεργούς ανθρακωρύχους στα ορυχεία του Κάλβιν Παρντί στο Λάτιμερ της Πενσυλβάνιας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα η κατάσταση στα αμερικανικά ορυχεία ήταν άθλια. Η οικονομική ύφεση και η αθρόα εισροή μεταναστών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Πολωνών, Τσεχοσλοβάκων, Λιθουανών και Γερμανών) είχαν προκαλέσει σημαντική  πτώση στο βιοτικό επίπεδο των αμερικανών εργατών, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία ήταν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα να αποτελούν καθημερινή υπόθεση. Συν τοις άλλοις, η χρησιμοποίηση των μεταναστών από την εργοδοσία ως απεργοσπαστικού μηχανισμού ενέτεινε την εχθρότητα με τους ντόπιους ανθρακωρύχους, που ήταν βρετανικής καταγωγής.

Οι Τηλεμαχίες των Πολιτικών Αρχηγών



Η σε απευθείας μετάδοση τηλεοπτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών είναι μία μορφή προεκλογικής επικοινωνίας με το σώμα των πολιτών - ψηφοφόρων. Στη χώρα μας είναι γνωστή με τον ξενόγλωσσο όρο ντιμπέιτ (debate) και με τον νεολογισμό τηλεμαχία.
Πρωτοεμφανίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην προεκλογική εκστρατεία του 1960 και ήταν μία ιδέα του διευθυντή του CBS Φρανκ Στάντον (1908-2006), εμβληματικής προσωπικότητας της αμερικανικής τηλεόρασης, ο οποίος επινόησε και το πρώτο μηχάνημα για τη μέτρηση της τηλεθέασης. Η πρώτη τηλεμαχία έγινε ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και Ρίτσαρντ Νίξον στις 26 Σεπτεμβρίου 1960 και ανέδειξε νικητή τον Κένεντι, που εξελέγη τελικά πρόεδρος των ΗΠΑ δύο μήνες αργότερα.