Ετικέτες

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Economist: Πόσα χρωστάει ο μέσος Έλληνας και Κύπριος στους δανειστές


Χρήστος Δεμέτης

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Economist για το πέμπτο πακέτο "διάσωσης", αυτή τη φορά της Κύπρου, και για το κατά κεφαλήν χρέος στους δανειστές (Pics)


Η συμφωνία διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι το πέμπτο πακέτο διάσωσης στη ζώνη του ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο εθνικός ύμνος και ο προφητικός Δ. Σολωμός





Κωνσταντίνος Χολέβας
Η εθνική μας επέτειος και o «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού με οδήγησαν σε ορισμένες σκέψεις, τις οποίες θα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας. Ο ύμνος συνετέθη από τον μεγάλο Ζακύνθιο ποιητή τον Μάιο του 1823, όταν έφτανε ως τη Ζάκυνθο ο απόηχος από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο και το 1865 καθιερώθηκε ως ο εθνικός ύμνος των Ελλήνων, εμπνευσμένος από την Εθνεγερσία, αλλά και από τη διαχρονική παράδοση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Πολλά μηνύματα του ύμνου παραμένουν επίκαιρα σήμερα. Παρατηρώντας την κρίση και τα προβλήματα της Ελλάδος και της Κύπρου, νομίζω ότι ο Σολωμός είχε προφητική ικανότητα, όταν έγραφε τις περίφημες 158 στροφές του.
Η συμπεριφορά των σκληρόκαρδων εταίρων - δανειστών και η ανάγκη για βοήθεια καταγράφεται ήδη στις πρώτες στροφές του ύμνου μας:

Πώς ο Ιμπραήμ "έσωσε" την επανάσταση προκαλώντας την επέμβαση των βρετανών




Περί Αλός
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής


 

Ο Μοχάμεντ Άλι επιδεικνύει τον πολεμικό στόλο που
δημιούργησε. Πίνακας αγνώστου. 
ΦΩΤΟ:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mouhamed_ali_army%26navy.jpg.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 192 ετών από την Επανάσταση του 1821 και την ανάγκη χρησιμοποίησης των δύο σταθερών παραμέτρων κατανόησης των γεγονότων του σήμερα, δηλαδή της Ιστορίας σε συνδυασμό με τη Γεωγραφία, είναι σκόπιμο να φωτίσουμε μια παραμελημένη πτυχή, η οποία αποκαλύπτει πώς η εκστρατεία του Ιμπραήμ Πασά προκάλεσε ευθεία σύγκρουση με τα βρετανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Ήταν η ναυτική ισχύς του Οθωμανο-αιγυπτιακού Στόλου σε συνδυασμό με την απόδοση της Κρήτης (από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β΄) και της Πελοποννήσου, το αίτιο που επιτάχυνε αποφασιστικά τη βρετανική εμπλοκή στην Ελληνική Επανάσταση. 
Η γεωστρατηγική αξία του ελληνικού χώρου με αιχμή τη ναυτική γεωγραφία προκάλεσε τα αντανακλαστικά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι επιτελείς της οποίας αντιλήφθηκαν ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Ιμπραήμ θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξή του σε περιφερειακή ναυτική δύναμη. Οι Αγγλοσάξονες που πριν από δέκα έτη είχαν καταφέρει με κόπο και θυσίες να εξουδετερώσουν τη Γαλλία του Ναπολέοντα, δεν ήσαν διατεθειμένοι να ανεχτούν τον φιλόδοξο «Αιγύπτιο» και τον στόλο του να κυριαρχεί στην ανατολική Μεσόγειο. Η ώρα της σωτηρίας για την ασθμαίνουσα και βαριά τραυματισμένη από τον πολυετή αγώνα και τον εμφύλιο σπαραγμό Ελληνική Επανάσταση είχε σημάνει….  

Το οικονομικό Άουσβιτς και η μεραρχία Βίκινγκ



Panzer_III,_Waffen-SS-Division_-Wiking-
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
Από την εποχή των Ναϊτών ιπποτών το 13ο αιώνα που δημιουργήθηκαν οι πρώτες υποτυπώδεις Ευρωπαϊκές τράπεζες, η εγγύηση της περιουσίας των καταθετών ήταν …εγγυημένη.
Οι Μέδικοι ήταν οι εμπνευστές του πιστωτικού τίτλου της συναλλαγματικής, όμως η εγγυημένη τραπεζική επιταγή, ήταν επινόηση των πρώτων τραπεζιτών oι οποίοι και ήταν οι ιππότες σταυροφόροι μοναχοί Ναϊτες. Πριν επτά αιώνες, κατέθεταν τα χρήματά τους στην Ισπανία ή τη Γαλλία και έπαιρναν ένα χαρτάκι που το ονόμασαν επιταγή και μπορούσαν να τα εισπράξουν στα Ιεροσόλυμα οπου είχαν υποκατάστημα.
Θα αναρωτηθείτε γιατί κάνω αυτή τη μικρή ιστορική αναδρομή; Γιατί εδώ και αιώνες, έχουμε ιστορικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι κάθε φορά που μία τράπεζα φαλίριζε (κι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμβεί αυτό, από κακοδιαχείριση μέχρι υπεξαίρεση), οι καταθέτες ποτέ δεν έχασαν τα χρήματά τους!
Σε όλη την ιστορική διαδρομή με εξαίρεση τις κομμουνιστικές επαναστάσεις που έγινε ολική δήμευση καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων και μέσων παραγωγής, οι καταθέτες των τραπεζών είχαν ήσυχο το κεφάλι τους, γιατί τα χρήματά τους ήταν εγγυημένα από το κράτος και το κεντρικό τραπεζικό σύστημα.

Ποιος κατέστρεψε τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας;;



poios-katestrepseΤί συνέβη στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο Β’ Σωτήρα. Αποτελούσε τμήμα του Μουσείου που βρισκόταν στο βασιλικό ανάκτορο της Αλεξάνδρειας.
Αυτή η μεγάλη αρχαία πόλη, που κατέχει ένα μικρό κομμάτι γης στις ακτές της Μεσογείου, ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο και έγινε η πρωτεύουσα της τελευταίας δυναστείας των Φαραώ, η οποία καταγόταν από το στρατηγό του Αλεξάνδρου Πτολεμαίο.
Η Βασιλική Βιβλιοθήκη, αποτελούσε μέρος του Μουσείου, όμως παραμένει ασαφές αν αποτελούσε ξεχωριστό κτίριο.
Διάφορες ιστορίες για την εξαφάνιση της κυκλοφορούν εδώ και αιώνες και χρονολογούνται τουλάχιστον από τον πρώτο μ.Χ. αιώνα. Διαπιστώνουμε ότι για την καταστροφή ευθύνονται οι τρεις δυνάμεις κατοχής που κυβέρνησαν την Αλεξάνδρεια αφού την έχασαν οιΈλληνες. Θα αναφερθούμε πρώτα στις ιστορίες όπως τις ακούμε σήμερα – χωρίς αναφορές και μερικές σε μεγάλο βαθμό ανακριβείς. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε ποιός ήταν ο υπαίτιος της καταστροφής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Οι ύποπτοι είναι ένας ρωμαίος, ένας χριστιανός και τέλος ένας μουσουλμάνος – ο Ιούλιος Καίσαρας, ο πατριάρχης Θεόφιλος της Αλεξάνδρειας και ο Χαλίφης Ομάρ της Δαμασκού. Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στην πιο αξιόπιστη ιστορία σχετικά με την καταστροφή της βιβλιοθήκης, αναλύοντας την πληθώρα σχετικών πηγών.

ΣΑΡΛ ΑΖΝΑΒΟΥΡ : Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ




dimosievma-radikal
Dimosievma Radikal
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Πραγματικά μεγάλη αίσθηση προκαλεί η πρόσφατη δήλωση του γνωστού Γαλλοαρμένιου τραγουδιστή, Σαρλ Αζναβούρ, από την πόλη Freiburg της Ελβετίας όπου βρέθηκε πρόσφατα στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Ο μεγάλος αυτός Αρμένιος τραγουδιστής, σαν πρέσβης της Αρμενίας στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, την Βέρνη, πήγε στη ελβετική πόλη Freiburg όπου γίνονταν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Εκεί, σε δηλώσεις που έκανε στο ελβετικό κανάλι της τηλεόρασης, το RTS, προέβηκε στην δήλωση που έκανε μεγάλη εντύπωση ακόμα και στους ψυχρούς Ελβετούς. Συγκριμένα ο Αζναβούρ αφού διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειας του που ήταν πρόσφυγες και είχαν διαφύγει ως εκ θαύματος από την μεγάλη αρμενική γενοκτονία του αρχών του εικοστού αιώνα στην Μικρά Ασία, αποκάλυψε ότι σε προσωπική συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκιάς, στα πλαίσια των συζητήσεων και των επαφών για την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Αρμενία, άκουσε από το στόμα του να εκστομίζεται η χαρακτηριστική φράση ότι : «Μισώ τους Αρμένιους και τους Έλληνες». Η φράση αυτή όπως ήταν επόμενο εξέπληξε με πολύ δυσάρεστο τρόπο τον Σαρλ Αζναβούρ, όντας ο ίδιος απόγονος των όσων μπόρεσαν με χίλια βάσανα και κακουχίες να γλυτώσουν από την μεγάλη γενοκτονία των χριστιανών της Μικράς Ασίας, ένα από τα πιο θλιβερά στίγματα στην παγκόσμια ιστορία.

Καραϊσκάκης, Κατσαντώνης και Διάκος.



ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Με την ευκαιρία της εορτής της 25ης Μαρτίου, και με πρόσφατη την ανάμνηση από το πρότυπο 25-25-25, μπορούμε να πούμε λίγα λόγια. Τα πολλά λόγια είναι για αυτούς που μιλούν για ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα τέτοιες μέρες και κάνουν τη σύνδεση με τις σημερινές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα (αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρουν τη χώρα με το όνομά της).
Θα περιοριστώ λοιπόν στην επιγραμματική αναφορά τριών ηρώων: Αντώνης Κατσαντώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης και Αθανάσιος Διάκος. Ο Κατσαντώνης έδωσε πολλές μάχες
εναντίον των στρατευμάτων του Αλή Πασά των Ιωαννίνων από το 1803 έως το 1808. Τελικώς συνελήφθη και βασανίστηκε, καθώς ο Αλή Πασάς έβαλε να του σπάσουν τα κόκκαλα οι Γύφτοι.
Τον Αθανάσιο Διάκο, αφού πολέμησε με 48 συμπολεμιστές στο πλευρό του, τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον σούβλισαν. Αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει παρά το γεγονός ότι του υποσχέθηκαν αξιώματα και χρήματα. Η γέφυρα της Αλαμάνας όπου έδωσε τη μάχη είναι πολύ κοντά στις Θερμοπύλες.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης άνθρωπος ικανότατος και θαρραλέος, έφτασε να γίνει αρχιστράτηγος κατά την Επανάσταση και μετά από σειρά νικηφόρων μαχών σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τους Τούρκους στο Φάληρο. Τόσο αυτός όσο και ο Κατσαντώνης είχαν καταγωγή Σαρακατσάνικη.