Ετικέτες

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΑΟΖ Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη




Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη είπε...

Η Ελληνική ΑΟΖ(Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) πάει πακέτο με την Κύπρο(το γνωστό Κυπριακό πρόβλημα με την τουρκική κατοχή και η ΑΟΖ της Κύπρου που επηρεάζεται από την κατοχή του 40% του νησιού). Είναι ένα σύνολο προβλημάτων με την Τουρκία σε Κύπρο και Αιγαίο.
Χρειάζεται λοιπόν να τα δούμε όλα μαζί και πως επηρεάζει το ένα το άλλο.
Σε επίπεδο γεωγραφίας, γεωστρατηγικής αξίας, της κάθε χώρας("αξία οικοπέδου"), σε επίπεδο συμμαχιών της κάθε χώρας, σε επίπεδο οικονομικής ισχύος, σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος και σε επίπεδο "ευέλικτης" διπλωματίας. Όλα μαζί καθορίζουν την πολιτική ισχύ δηλ την ισχύ του κάθε κράτους που είναι το ζητούμενο πρώτον για να επιβιώσει ένα κράτος και δεύτερον για να προοδεύσει σε επίπεδο καθημερινής ζωής των πολιτών του και σε επίπεδο αύξησης του ΑΕΠ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός συντελεστής στην όλη εξίσωση.
Ας ξεκινήσουμε με την Κύπρο:
Το γεγονός ότι η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ είναι καλό από πολλές απόψεις. Έξυπνη στρατηγική κίνηση. Ενισχύει σε επίπεδο συμμαχιών ένα κρατίδιο σε σχέση ένα αντίπαλο, πάνοπλο, μεγάλο κράτος και στην τελική περιορίζει αρκετά τους τραμπουκισμούς της Άγκυρας εναντίον του κρατιδίου. Αποκαθιστά κάπως τις ισορροπίες διότι το κρατίδιο σε επίπεδο συμμαχιών και στρατιωτικής ισχύος μέχρι τότε ήταν ανίσχυρο(πλην ίσως της στάσης της Ελλάδας με το ενιαίο δόγμα και της Ρωσίας με τη στάση της στον ΟΗΕ). Πλέον έχει ενταχθεί σε έναν πολιτικό οργανισμό όπως η ΕΕ που το ενισχύει σε διπλωματικό επίπεδο ή αν θέλουμε να το πούμε αλλιώς στο λεγόμενο καθαρά πολιτικό επίπεδο αν και πιστεύω ότι το πολιτικό επίπεδο/ισχύς είναι άθροισμα επιπέδων(συμμαχιών, διπλωματικών ελιγμών, οικονομικών, στρατιωτικών κ.α.). Επομένως όταν λέμε «καθαρά» πολιτικό επίπεδο ή πολιτική ισχύ «στον 21ο αιώνα» -όπως το αντιλαμβάνονται κάποιοι- είναι στην ουσία μία φούσκα. Είναι λόγια και χαρτιά. Όλα μαζί καθορίζουν το πολιτικό επίπεδο και βάρος της κάθε χώρας. Αν ένα επίπεδο είναι ανίσχυρο(πχ οικονομικό ή στρατιωτικό ή οι συμμαχίες κ.α.) τότε επηρεάζει την συνολική ισχύ, την πολιτική ισχύ. Η πολιτική ισχύς λοιπόν είναι το άθροισμα και μόνο. Αντί να το λέμε άθροισμα το λέμε πολιτική ισχύ ή πολιτικό επίπεδο.
Έτσι λοιπόν η Κύπρος ενισχύθηκε σε επίπεδο συμμαχιών με την ένταξη στην ΕΕ. Από στρατιωτικής πλευράς(όλα να τα δούμε) -σε σχέση με παλαιότερα- η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι περίπατος. Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία σε μια υποτιθέμενη στρατιωτική σύγκρουση απολαμβάνει πλήρους αεροπορικής κυριαρχίας(όποιος έχει τον αέρα έχει τον πόλεμο) ωστόσο η Εθνική φρουρά μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο των Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον η ύπαρξη κάποιων αξιόλογων αντιαεροπορικών -πυραυλικών και μη- συστημάτων σημαίνει αρκετές ενοχλητικές αλογόμυγες για την Turk Ηava Kuvvetleri και μερικοί πράσινοι σάκοι με πιλότους μέσα(ή δείγμα πιλότων..) με καρτελάκια πάνω. Δεν θα είναι 74. Η Εθνική φρουρά μπορεί να κάνει αρκετή ζημιά σε περίπτωση μίας επιθετικής κίνησης της Τουρκίας.
Σε οικονομικό επίπεδο: Η Κύπρος διαχρονικά τα πάει καλά σε αυτόν τον τομέα. Ήταν μια γεωργική χώρα και κατάφερε να μετατραπεί από αγροτική, σε οικονομία με ελαφρά βιομηχανία τη δεκαετία του 70-80 και σε οικονομία υπηρεσιών τη δεκαετία του 90. Οι υπηρεσίες (τουρισμός, ναυτιλία, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) συνεισφέρουν κατά 76% στο ΑΕΠ(Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Διαχρονικά έχει μία μακροοικονομική σταθερότητα. Φυσικά την έχει επηρεάσει η κρίση όπως όλα τα κράτη. Η Κύπρος λοιπόν αν και μικρή σε πληθυσμό και έκταση έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο συμμαχιών και στρατιωτικής ισχύος ενώ και οικονομικά με

"Διαμάχη" χωρίς νόημα



Αγαπητοί φίλοι,
Εδώ συζητάμε περί ΑΟΖ. Εφόσον όμως κάνατε αναφορά θα κάνω το σχόλιο μου.

1)Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία: Ωραίο όνομα(ονόματα μάλλον)αλλά μας δείχνει κάτι. Τι? Μάλλον οικογενειακή εμμονή με την Αρχαία Ελλάδα. Γιατί το λέω εμμονή? Διότι ότι περνάει το μέτρο ξεφεύγει. Όπως λέγανε οι Αρχαίοι μας: ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.
2) Είναι σίγουρα ένα κορίτσι ήδη πετυχημένο για την ηλικία της(μπράβο της) ωστόσο δεν παύει να ναι μόλις 15 χρονών για να βγάζει λόγους ενάντια σε μια ολόκληρη θρησκεία. Αλλά και μεγάλη να ήταν θα έπρεπε να βλέπει τα πράγματα στη γενική εικόνα και όχι μεμονωμένα διότι ο φανατισμός δεν κάνει καλό.
α)“Ξεκινώντας την ομιλία της η νεαρή μαθηματικός έθεσε το ερώτημα σχετικά με τα αίτια που κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Για να να δώσει αμέσως την απάντηση: Ο χριστιανισμός", αυτή "η θρησκεία μίσους", ο χριστιανισμός ήταν ο ένας και μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την "ανεπανάληπτη θηριωδία", αυτό το "αποτρόπαιο έγκλημα", όπως το χαρακτήρισε, κατά της αρχαίας Ελλάδας”.
Ξεκινώντας έτσι μια ομιλία δείχνεις φανατισμό.
β)“η νεαρή ομιλήτρια περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, χρησιμοποιώντας πηγές της εποχής,”
Υπάρχουν ένα σωρό πηγές της εποχής που μιλάνε και για τα βασανιστήρια των
Χριστιανών από ειδωλολάτρες. Αυτά τα ξεχνάμε?
Που θέλω να καταλήξω?
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανθρώπους που βασανίζονταν για την θρησκεία τους δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε την ιστορία από τότε που υπάρχουν γραπτά. Θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν βασανισμοί και πάντα τα ιερατεία επηρέαζαν μέχρι και σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Ποιος ξεχνάει άλλωστε τα μαντεία με τους περίφημους χρησμούς τους?
Αν το πάμε ανάποδα και οι Χριστιανοί δεν δέχθηκαν βασανισμούς από ειδωλολάτρες? Οι μυστικές συναντήσεις τους τα πρώτα χριστιανικά χρόνια όπου διώκονταν? Αυτά τα ξεχνάμε? Υπάρχουν ένα σωρό ιστορικές αναφορές για βασανιστήρια Χριστιανών και διώξεις τους.

«Ύμνος» για την Ενσωμάτωση


«Ύμνος» για την Ενσωμάτωση

undefined
Δεν έχω μούσα δυνατή για σένανε να ψάλλει, της αρετής τα θέλγητρα και της τιμής τα κάλλη. Την θεϊκή σου υπομονή και την παλικαριά σου, τα τόσα σου παθήματα και τόσα βάσανά σου.


Δεν έχω λίρα ικανή για να σε τραγουδήσω, ούτε και χέρι έμπειρο τις κόρδες να τανύσω. Όμως και με τη φτώχια μου και άγνοια θα φροντίσω, τα Δώδεκα ένδοξα νησιά σήμερα να υμνήσω.

Εξήντα τρία χρόνια πέρασαν από εκείνη την ημέρα, που ενώθηκαν πρώτη φορά Μάνα και θυγατέρα. Εξήντα τρία χρόνια σήμερα γιορτάζουν τα νησιά μας, που έγιανε παντοτινά ο πόνος της καρδιάς μας.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ (Κική Μ.)


Ουτε για να κουβαλάμε τις μπυρες σας ειμαστε ,ουτε για να παρακολουθειτε κλαψουρίζοντας τον αργό θάνατό μας αλλά για να μας κρατάτε ζωντανές και να μοιράζεστε μαζύ μας όλα αυτά που εχουμε να σας προσφέρουμε .
Ειμαστε αυτές που με τα νανουρίσματα μας και την αγάπη μας στάζουμε μέλι στην ψυχή σας όταν σας πρωτοκρατάμε στην αγκαλιά μας .
Αυτό το μέλι που κάθεται στην ψυχή σας ειναι που σας κάνει να διαφέρετε ακόμα και στον πόλεμο,που σας κάνει στρατιώτες και οχι στίφη .Ο ανανούριστος θα σκότωνε την μάνα με το παιδίτην ωρα του θηλασμού,θα άνοιγε την κοιλιά της εγγύου,ετσι για την πλάκα του.Ο νανουρισμένος ποτέ.Ο άνθρωπος που αγαπήθηκε απο την γυναίκα δεν γίνεται ποτέ ανελέητος.

Το Βενιζελικό κίνημα του ’35 και το παρασκήνιο των εκτελέσεων



ΤΡΊΤΗ, 8 ΜΑΡΤΊΟΥ 2011

Το Βενιζελικό κίνημα του ’35 και το παρασκήνιο των εκτελέσεων

Κονδύλης: “Βγάλτε απόφαση εις θάνατον κι εγώ μετά θα τους δώσω μετά χάρη” 
Η εκφώνηση της απόφασης του Στρατοδικείου. Κάτω ο Δ. Δεβετζής, και στη μέση οι Γ.Φτέρης και Αχ. Μαμάκης
Του Τάσου κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Το αποτυχόν βενιζελικό Κίνημα του ΄35, ακολούθησαν όπως ήταν φυσικό, οι δίκες των πρωταιτίων και των συμμετασχόντων.Οι αρχηγοί του Βενιζέλος και Πλαστήρας είχαν διαφύγει στη Γαλλία. Και πίσω η κυβέρνηση Τσαλδάρη - και για να ακριβολογήσουμε ο καταστείλας το Κίνημα ισχυρός ανήρ υπουργός των Στρατιωτικών,πρώην βενιζελικός στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης - έστησε τρείς μεγάλες δίκες.