Ετικέτες

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Αποκαλύψεις από τα mail της Κλίντον -Ο ρόλος των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση από το 2010


ΠΩΣ ΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
clinton708





Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας το 2010 ήταν ένα θέμα ειδικού ενδιαφέροντος για τους φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Αυτό αποδεικνύεται από τα mail της Χίλαρι Κλίντον που δόθηκαν στη δημοσιότητα και σχεδόν όλα έχουν να κάνουν με ευαίσθητα σημεία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ένα από αυτά ήταν και η ελληνική κρίση, όπως αναμεταδίδει το CNBC.
Όπως και τώρα, που με αφορμή τη συνάντηση της G20 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ θα θέσουν ξανά το θέμα του ελληνικού χρέους, έτσι και το 2010, στην αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να λειτουργήσει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Γερμανία υπό Αμερικανική Κατοχή…


Η Γερμανία, διαδραμάτιζε τον ταπεινωτικό ρόλο ενός υποτελούς των κρατών. Υπήρξε μια άκρως απόρρητη Κρατική Συνθήκη που υπογράφηκε στις 21 Μαΐου 1949 για να περιορίσει την κρατική κυριαρχία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έως το…
Γερμανία υπό Αμερικανική Κατοχή
Γερμανία μια χώρα υπό Αμερικανική κατοχή
Μεταξύ πολλών θεμάτων της εποχής μας που θα γίνουν αντικείμενο μελέτης από τους μελλοντικούς ιστορικούς θα είναι και η ανάδειξη της Γερμανίας σε ηγεμόνα της Ευρώπης. Δεν έχει φύγει καλά καλά η γενιά που έζησε τη φρίκη του Β’ ΠΠ, η γενιά που αγωνίστηκε κατά του ναζισμού και κατάφερε να τον νικήσει, και η Γερμανία όχι μόνο παρουσιάζεται στη διεθνή σκηνή ισχυρή, αλλά φαίνεται και να ηγεμονεύει τους λαούς που τη νίκησαν.
Η σύγχρονη Γερμανία έχει κάνει φανερό ότι επιδιώκει τη μετατροπή της Ευρώπης σταδιακά σε μια αυτοκρατορία υπό την απολυταρχική ηγεσία της, τοποθετώντας δικούς της ανθρώπους σε όλες τις θέσεις κλειδιά στην ΕΕ, αλλά και στις κυβερνήσεις και στα ΜΜΕ των χωρών μελών της. Το πιο περίεργο, θα έλεγε κάποιος, είναι ότι αυτό έγινε με τη βοήθεια των νικητών του Β’ ΠΠ, και όχι μόνο καμία από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την ηγεμονία της, αλλά αντιθέτως όλες τη δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα.

Ο Κομήτης του Χάλεϊ


Ο Κομήτης του ΧάλεϊΟ Κομήτης του Χάλεϊ
Ο διασημότερος από τους κομήτες, που κάνει την εμφάνισή του κάθε 75 με 76 χρόνια στη «γειτονιά» μας.
Οι κομήτες είναι μεγάλα σε μέγεθος ουράνια σώματα, τα οποία κινούνται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, μπορεί να γίνουν ορατοί σε μας και στη συνέχεια να χαθούν με ταχύτητα στο μακρύτερο σημείο του ηλιακού μας συστήματος. Σε ότι αφορά τη σύνθεσή τους, αποτελούνται από παγωμένο νερό, διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη, πετρώματα και άλλα σωματίδια. Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουν τον Ήλιο, το ηλιακό φως θερμαίνει τον πάγο, ο οποίος και υποβάλλεται σε εξάχνωση. Το αέριο αυτό απομακρύνεται από τον Ήλιο και είναι ακριβώς εκείνο που εμείς βλέπουμε ως ουρά του κομήτη.

Παναγιώτης Καρατζάς 1776 – 1821


Παναγιώτης Καρατζάς
Αγωνιστής του ‘21, που διακρίθηκε για την πολεμική του ανδρεία κι έπεσε θύμα της εμφύλιας σύγκρουσης μεταξύ των Αχαιών προκρίτων και των οπλαρχηγών.
Ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 1776 στην Πάτρα. Έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο Καρατζάς, το οποίο στα τουρκικά σημαίνει το ζαρκάδι και τον μελαχρινό άνδρα, ίσως εξαιτίας του ατίθασου χαρακτήρα του ή του χρώματος του δέρματός του. Από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να δημιουργεί επεισόδια με τους κατακτητές και ουδέποτε έμενε αδιάφορος για την κακομεταχείριση των χριστιανών από τους Τούρκους.
Το 1805 παντρεύτηκε και απέκτησε πολυμελή οικογένεια. Τον Σεπτέμβριο του 1809, έπειτα από συμπλοκή στην αγορά της Πάτρας, αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου άσκησε το επάγγελμα του υποδηματοποιού. Λίγους μήνες αργότερα κατατάχθηκε στην Ελληνική Λεγεώνα, που είχαν συστήσει στη Ζάκυνθο οι Άγγλοι. Χάρη στις ικανότητές του έφθασε στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, αλλά το 1812 παραιτήθηκε και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου επέστρεψε στην Πάτρα και στο παλαιό του επάγγελμα.

Οι Πόλεμοι του Οπίου


Με την ονομασία αυτή έμειναν στην ιστορία οι δύο πόλεμοι που εξαπέλυσε η Αγγλία κατά της Κίνας (1839-1842 και 1856-1860), τον δεύτερο με τη συνδρομή της Γαλλίας. Εντάσσονται στην επεκτατική πολιτική προς Ανατολάς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης για την ανακάλυψη νέων αγορών.
Στα μέσα του 18ου αιώνα το εμπορικό ισοζύγιο της Βρετανίας με την Κίνα ήταν ελλειμματικό. Οι Βρετανοί εισήγαγαν τσάι, μετάξι και πορσελάνες και πλήρωναν με πολύτιμο ασήμι τους Κινέζους, που αδιαφορούσαν για τα προϊόντα τους. Έτσι, μέσω της Βρετανικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών που είχε το μονοπώλιο και με τη βοήθεια ντόπιων εμπόρων αποφάσισαν να πλημμυρίσουν την Κίνα με όπιο, με στόχο να ισοσκελίσουν το εμπορικό τους έλλειμμα. Εκείνη την εποχή το κάπνισμα οπίου ήταν αρκετά διαδεδομένο στην Άπω Ανατολή. Οι Κινέζοι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν θετικά και από τους 15 τόνους του 1730, οι Βρετανοί έφθασαν να διαθέτουν στις παραμονές του πολέμου 1.400 τόνους οπίου στην Κίνα.

Μωυσής


 Μωυσής
Νομοθέτης των Ιουδαίων, ικανότατος και ανδρείος αρχηγός, που έσωσε τον λαό του από τους Αιγυπτίους τον 13ο αιώνα π.Χ. και τον οδήγησε στη γη των πατέρων του, στη γη Χαναάν. Η μνήμη του τιμάται από τη χριστιανική εκκλησία στις 4 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μωυσής.
Ο Μωυσής καταγόταν από τη φυλή του Λεβί. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο, την εποχή που ο Φαραώ είχε δώσει διαταγή να σκοτώνεται κάθε νεογέννητο αγόρι των Ιουδαίων, γιατί οι απόγονοι αυτοί του Ιακώβ, που τους είχε φέρει στην Αίγυπτο ο Ιωσήφ, πληθύνονταν και γίνονταν απειλή για τους Αιγυπτίους. Η μητέρα του, για να μην τον σκοτώσουν, τον τοποθέτησε σ’ ένα κοφίνι και τον άφησε δίπλα στο Νείλο, όπου τον βρήκε και τον περιμάζεψε μία από τις κόρες του Φαραώ.
Το νήπιο μεγάλωσε και πήρε το όνομα Μωυσής, που σημαίνει «ο σωσμένος από τα νερά». Εκπαιδεύτηκε από τους Αιγύπτιους ιερείς και αξιώθηκε, όπως εξιστορεί η Παλαιά Διαθήκη, να επικοινωνήσει απ’ ευθείας με το Θεό. Αφού απουσίασε αρκετό καιρό στη γη Μαδιάμ, όπου γιατρεύτηκε η βραδυγλωσσία του, ξαναγύρισε στην Αίγυπτο και ανάγκασε τον Φαραώ, με τις πληγές που έστειλε ο Θεός στους Αιγυπτίους («Οι 10 πληγές του Φαραώ»), να επιτρέψει στους Εβραίους ν’ αναχωρήσουν από την Αίγυπτο.

Podemos: Το λάθος του Τσίπρα ήταν ότι πίστεψε πως υπήρχαν δημοκράτες στην Ευρώπη


podemosΤο λάθος του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι «πίστεψε πως υπήρχαν δημοκράτες στην Ευρώπη», όταν προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της Ελλάδας για να θέσει τέλος στη λιτότητα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός των Podemos,  Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.


Το Podemos  κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να δαπανήσει περισσότερα χρήματα, για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, παρά για να ενισχύει την προστασία των συνόρων της Ισπανίας  από τη ροή των μεταναστών.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 4 Σεπτεμβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
Η πλήρης έκδοση της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει 130 Γεγονότα, 17 Γεννήσεις και 19 Θανάτους.
Για να δείτε την πλήρη έκδοση ή να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.   Δεν είστε ακόμα συνδρομητής; Μάθετε περισσότερα!
H Πλήρης Έκδοση διατίθεται και ως eBook στο Κατάστημα!  
μ. Χ.
1682
Ο βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο θα δοθεί το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ).

Εργα και Ημέρες του Βολφγκανγκ Σοιμπλε και οι μιζες από εμπορους όπλων @Atsipras @Pablo_Iglesias_ @PanosKammenos


Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble