Ετικέτες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πώς ήταν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πριν τους Ταλιμπάν



Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν όταν βρίσκονταν υπό τον νόμο των Ταλιμπάν είχαν βιώσει την απόλυτη καταπίεση, αλλά μια σειρά από φωτογραφίες απεικονίζουν την ελευθερία που απολάμβαναν κάποτε.

Η εξάπλωση της φτώχειας στην γηραιά ήπειρο.

.
Σπουδες στη Μ. Βρετανια
του Κ.Μελά
Υπάρχει μια χώρα της οποίας το 33,0% του πληθυσμού της βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας. Που δεν μπορεί να παράσχει κατοικία αντάξια του ονόματός της σε 18 εκατομμύρια άτομα. Που δεν μπορεί να θρέψει μα κατάλληλο τρόπο 500000 παιδιά. Δεν είναι το Μπουρούντι. Είναι η Μεγάλη Βρετανία, μια από τις οκτώ βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου. Στη ΜΒ το ποσοστό φτώχειας πέρασε από το 14% στο 33% των οικογενειών σε διάστημα 30 χρόνων, από το 1983, το έτος που η Μάργκαρετ Θάτσερ άρχισε την δεύτερη θητεία της ως πρωθυπουργός της χώρας , αλλάζοντας ριζικά τη ΜΒ , και μπορούμε να πούμε και ολόκληρο το δυτικό κόσμο , με βάση την νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Εκείνες οι μεταρρυθμίσεις θεωρήθηκαν από τις κυρίαρχες δυνάμεις οι ρίζες ενός αναγκαίου και λαμπερού εκμοντερνισμού. Εφαρμόσθηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση ήταν κόμματα της δεξιάς ή κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας.

Φαντάσου φωτιές και γειτονιές που δένονται…




Φαντάσου ένα δρόμο που οι κάτοικοί του είναι φίλοι.
Φαντάσου ένα από τα φιλαράκια του γιου μου να ζει (με την οικογένειά του προφανώς) σε απόσταση ούτε 5’ με τα πόδια από το σπίτι μας, σε ένα στενό που ενώ προχωρά για 3 τετράγωνα μοιάζει με διάδρομο σπιτιού στο πλάτος. Δεν υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, γιατί απλά δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο. Στο κέντρο του ο δρόμος φαρδαίνει και εμφανίζεται μια μικρή πλατεία 10-12 τετραγωνικών μέτρων, σαν παιδικό παιχνίδι. Αμέσως μετά, ο δρόμος στενεύει ξανά.
Φαντάσου τώρα ένα έθιμο που το ξεκίνησαν πριν από δεκαετίες οι τότε κάτοικοι του δρόμου (Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα κεφάτα πλάσματα; Πώς μπόρεσαν να φανούν τόσο ανοικτοί κι ωραίοι; Μήπως συνάντησα μερικούς και δεν τους αναγνώρισα καθώς μοιάζανε φυσιολογικά γκρίζοι;). Όλα τα νοικοκυριά φτιάχνουν στεφάνι πρωτομαγιάτικο μα δεν το πετάνε. Αντίθετα, το αφήνουν να ξεραθεί. Και, σαν χθες, μαζεύονται δίπλα στην πλατεία, βάζουν ρεφενέ μεζέδες, μπύρες και κρασιά κι ανάβουνε φωτιά. Καίνε τα στεφάνια και πηδάνε πάνω απ’ τη φωτιά. Γονείς, παιδιά, παππούδες. Με ένα λάστιχο ποτιστικό παρά πόδα, καλού κακού, αλλά με κέφι σκανδαλιάρικο και πηγαίο.
Ζούμε σε μια πόλη που συναντιέσαι στο ασανσέρ με τον άνθρωπο που μένει σε άλλο όροφο της πολυκατοικίας σου και δεν καλημερίζεστε. Πώς έγινε λοιπόν αυτό το θάμα; Πώς μπορεί ο ιδρώτας ηλικιωμένων μικροαστών να στάζει κόμπους χρυσάφι; Πώς οι γιαγιάδες πηδάνε την φωτιά και βγαίνουν 10 χρόνια νεώτερες από κάθε πήδο; Τι χαμόγελα θριάμβου ζωγραφίζονται στα ανήλικα και τι βλέμματα παιχνιδιάρικα και σχόλια αγαπησιάρικα μαζεύονται στα πρόσωπα των γυναικών; Πώς λες «πάω να φέρω καρέκλες απ’ το σπίτι» λες κι ο δρόμος είναι η αυλή σου με το μαγγανοπήγαδο; Πώς κατασκευάζεις μια χρονομηχανή που ομορφαίνει τους ανθρώπους γύρω σου;
Πώς φτιάξατε μια γειτονιά που δένεται έτσι όμορφα βρε θηρία;
Χθες βράδυ ζήλεψα, ζήλεψα όμορφα, καλεσμένος στην αρχέγονη τελετή τους. Τους καμάρωσα κι ευχήθηκα να με έχουν και του χρόνου στην παρέα τους. Ήδη μάλιστα σκέφτομαι πώς θα φτιάξω το στεφάνι μας – έχει ξυπνήσει ο μηχανικός μέσα μου και θέλω να κάνω φλόγες χρωματιστές!
Το καλοκαίρι με κάτι τέτοια ξεκινά.

Οι Καλοκαιρινές διακοπές… (της φαντασίας μας)



Περαιτέρω μείωση του χρόνου διακοπών της Ελληνικής οικογένειας διαπιστώνει το ΙΝΚΑ με βάση πανελλαδικής έρευνας με τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, περισσότεροι από 75% των Ελλήνων θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι σπίτι τους.
Οι περισσότεροι από αυτούς όταν ρωτήθηκαν τον λόγο που δεν θα κάνουν διακοπές φέτος απάντησαν ότι δεν τις έχουν ανάγκη διότι είναι μακροχρόνια άνεργοι οπότε είναι ξεκούραστοι. Ξεκουράζονται εδώ και χρόνια.

Η χώρα αφοπλίζεται και οι Αρχηγοί σιωπούν, όταν σε άλλες χώρες απειλούν με παραίτηση

Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος *
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Σταικούρας και ψηφίστηκε με πλειοψηφία στην Βουλή στις 9 Μάιου 2014 απαράδεκτες μειώσεις επιβλήθηκαν για μια ακόμη φορά στο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ ο αντίστοιχος προϋπολογισμός της Τουρκίας το διάστημα αυτό ετοιμάζεται να απογειωθεί αποκτώντας αδιαμφισβήτητη υπεροχή.
To Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 ενημερώνει ότι σε ταμιακή βάση οι εξοπλιστικές δαπάνες διαμορφώνονται για το 2014 σε 533 εκατ ευρώ, για το επόμενο έτος 700 εκατ ευρώ, για το 2016 σε 598 εκατ ευρώ για το 2017 σε 497 εκατ ευρώ και για το 2018 σε 500 εκατ ευρώ.
Η εικόνα που προκύπτει από τον πίνακα με τα ποσά για τις εξοπλιστικές δαπάνες από τον πίνακα που περιλαμβάνει τα παλαιά εξοπλιστικά προγράμματα που είναι σε εκκρεμότητα (πχ υποβρύχια –πυραυλάκατοι-ραντάρ- συστήματα αυτοπροστασίας F-16 κ.α) και τα είκοσι προγράμματα υποστήριξης –συντήρησης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων που ανακοινωθήκαν το 2013 είναι σίγουρο ότι τα κονδύλια που αναφέρονται σε εξοπλιστικές δαπάνες θα απορροφηθούν από αποπληρωμές παλαιοτέρων υποχρεώσεων ενώ για ολόκληρη την παραπάνω περίοδο υπάρχει μηδενική παραλαβή νέων οπλικών συστημάτων. Εκτός από τις μειώσεις στις εξοπλιστικές δαπάνες ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 επέβαλε περαιτέρω μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας –λειτουργίας των ΕΔ .Οι συνεχόμενες μειώσεις έφεραν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 6,482 δις ευρώ το 2009 στα €3,112 δις το 2014 δηλαδή μείωση πάνω από 50% με ότι αυτό συνεπάγεται χωρίς να αντιδρά κανείς για αυτή την ιδιαίτερη προτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών στο ΥΠΕΘΑ και η οποία αποτελεί αντικείμενο για μελέτη για σπουδαστές στρατιωτικών θεμάτων πως εξασφαλίζεις άμυνα –ασφάλεια μιας χώρας με μόνο μισθοδοσία και ότι περισσέψει για λειτουργικές δαπάνες.

Κυριακή Β' Ματθαίου:Ο χριστιανός δεν ζει αυτόνομα, εκτός του Σώματος του Χριστού!


κούσαμε σήμερα γι τν κλήση τν πρώτων μαθητν το Χριστο. Διδάσκαλος π τ Ναζαρτ καλε προσωπικ τος μαθητές Του ν ναλάβουν να ολο νεργ μέσα στν κκλησία, πο πρόκειται ν δρύσ μετ τν νάστασή Του. πρόσκληση ατ ποτελε μεγάλη τιμή. Χριστός, χων τν πρωτοβουλία τς κλήσεως, ρχεται ν συναντήσ τν νθρωπο κα ν το διδάξ τ μεγάλη λήθεια, τι Θες εναι νεργ παρν στν στορία.

OSHO: Το εγώ ως εμπόδιο στο δρόμο προς την αυτογνωσία



Μια ανάλυση τού Ινδού φιλόσοφου, Osho.

Υπάρχουν μόνο δύο δυσκολίες στο μονοπάτι του διαλογισμού: Η μία είναι το «εγώ». Είσαι συνεχώς προετοιμασμένος απ΄ την κοινωνία, απ΄ την οικογένεια, απ΄ το σχολείο, απ΄ την εκκλησία, απ΄ τον καθένα γύρω σου, για να είσαι εγωιστής. Ακόμα και η σύγχρονη ψυχολογία είναι βασισμένη στην ενδυνάμωση τού «εγώ».

Tι κοιτάζει μια γυναίκα σε έναν άντρα πριν πέσει στο κρεβάτι του;



Τελικά τι κοιτάζει μια γυναίκα σε έναν άντρα πριν πέσει στο κρεβάτι του;
Μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα θα μπορούσε να είναι ότι μια γυναίκα κοιτάζει πρώτα από όλα εάν ο άνδρας έχει καλοσχηματισμένο κορμί.

Φρίκη! Τα κτήνη του ΙΚΙΛ επέβαλαν «σεξουαλική τζιχάντ»! Απαιτούν νεαρά κορίτσια για τις αρρωστημένες ορέξεις τους



σεξτζιχαντΣτις 12 Ιουνίου, δύο μόλις ημέρες μετά την κατάληψη της Μοσούλης, οι ισλαμοφασίστες επέβαλαν σεξουαλική τζιχάντ, απειλώντας να τιμωρήσουν με τους απάνθρωπους νόμους της Σαρία όποιον δεν συμμορφωθεί!

Οι δολοφόνοι διέταξαν τους Ιρακινούς να στέλνουν τις ανύπαντρες γυναίκες των οικογενειών τους για να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις των «μαχητών» του ΙΚΙΛ. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι οι πιστοί μουσουλμάνοι που πολεμούν χάνουν το ηθικό τους στο πεδίο της μάχης λόγω της έλλειψης επαφής με γυναίκα. Και άρα είναι …αξιέπαινες όσες μουσουλμάνες προσφέρουν το κορμί τους σ΄ αυτούς για να μπορούν να…συνεχίσουν την τζιχάντ! Τι και αν πρόκειται για κορίτσια που δεν έχουν μπει καν στην εφηβεία; Στο όνομα της τζιχάντ οι πατεράδες τους επιτρέπουν την εκπόρνευση τους και μάλιστα πολλές φορές παρακολουθούν αμέτοχοι τους ομαδικούς βιασμούς των κοριτσιών.

Αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από ΕΛ.ΑΣ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Σε τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ», σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV – Unmmaned Aerial Vehicle). Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της Αστυνομίας, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον αριθμό και τον ακριβή τύπο των αεροσκαφών που θα επιλεγούν.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες που εξειδικεύονται στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Πρόθεση των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω αεροπλάνα για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μέσα στον αστικό ιστό.
Τα UAV ή «Drones», εξάλλου, μπορούν και πετούν αθόρυβα, άρα δίχως να γίνονται αντιληπτά πάνω από περιοχές αστυνομικού ενδιαφέροντος, μεταφέροντας (είτε πρόκειται π.χ. για την ελληνοτουρκική μεθόριο είτε... για τα Εξάρχεια) εικόνα, ήχο και άλλα δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιδέα για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών γεννήθηκε την περίοδο των μεγάλων συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος.

Οργανώνουν εκδηλώσεις οι μουσουλμάνοι της Αθήνας για το τζαμί.

proseyxi_moysoylmanoi5
Δηλώσεις της Άννας Στάμου για τις ελλείψεις της Ένωσης Μουσουλμάνων στην Αθήνα και για βίντεο που ετοιμάζουν σχετικά με το Ισλάμ

Σε ανταπόκριση του Ali Ozturk από την Αθήνα, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, με τίτλο «Θα εξηγήσουν στον ελληνικό λαό το Ισλάμ» αναφέρεται ότι τα παιδιά των Μουσουλμάνων, που διαμένουν στην Ελλάδα, με βίντεο που θα ετοιμάσουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, θα εξηγούν πώς στην Αθήνα στερούνται την δυνατότητα εκτέλεσης των θρησκευτικών τους καθηκόντων, λόγω της έλλειψης τζαμιού και Μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Παρέμβαση Φρ. Φράγκου: «Η ελληνική Θράκη εκπέμπει SOS»

gragkosΗ κυβέρνηση απούσα από τη Θράκη, μπροστά στην απειλή…
Οι κίνδυνοι που απειλούν την ελληνική Θράκη είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της ημερήσιας ατζέντας τόσο της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων όσο και των ΜΜΕ.
Ο ρόλος του τουρκοκίνητου Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB), που κατέγραψε σημαντικό ποσοστό στις ευρωεκλογές (τρίτο κόμμα συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρώτο στις εκλογικές περιφέρειες Ξάνθης και Ροδόπης) και η αμεριμνησία της Ελληνικής Πολιτείας να επιτρέψει με αβλεψίες της την ευθεία ανάμειξη του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, καθώς και η αποκάλυψη για το σχέδιο εισβολής των Τούρκων στη Θράκη με τον κωδικό «Egemen» («Ηγεμόνας»), επιβεβαιώνουν την πραγματική ύπαρξη σοβαρών κινδύνων.

Έχουν ρημάξει τα πάντα!


Έχουν ρημάξει τα πάντα!

Έχουν ρημάξει τα πάντα!
του Γιώργου Δελαστίκ
Αποκαταστάθηκε η προ… τεσσαρακονταετίας τάξη πραγµάτων!
Χάρη στα Μνηµόνια και τις άοκνες προσπάθειες των µνηµονιακών κυβερνήσεων της χώρας µας οι Έλληνες ξανάγιναν οι µπατίρηδες της ∆υτικής Ευρώπης!
Από τις 15 χώρες της ξαναγίναµε ακόµη και στα τρόφιµα οι πιο φτηνοί, προτελευταίοι, µε τελευταίους τους Πορτογάλους.

Όπως και τη δεκαετία του 1960, του 1970 και του 1980, πριν από µας οι Ισπανοί και πριν από τους Ισπανούς οι Ιταλοί. Οι µπατίρηδες του ευρωπαϊκού Νότου! Οι µόνιµοι µετανάστες. Κι αν τα λεφτά της ΕΕ είχαν αλλάξει προσωρινά κάτι, η παλιά Τάξη Πραγµάτων αποκαταστάθηκε.
Φρόντισε γι’ αυτό η Γερµανία, η οποία φυσικά αποφασίζει για την κατάληξη που θα έχει η κάθε επαρχία του Τέταρτου Ράιχ και στον τοµέα της ευηµερίας.Φυσικά, η υποβάθµιση του βιοτικού επιπέδου και η φτώχεια δεν ισοκατανέµονται ποτέ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη διετία 2010 και 2011, διευρύνθηκε η εισοδηµατική ανισότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης. Τα δύο αυτά χρόνια το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσµού έχασε το 33% (!) του εισοδήµατός του. Αντιθέτως, το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων έχασε µόνο το 13% του εισοδήµατός του! Μαύρη φτώχεια και απέραντη δυστυχία για τους φτωχούς, µια «λογική» και πρακτικά ασήµαντη για το βιοτικό τους επίπεδο συρρίκνωση εισοδήµατος για τους πλούσιους. Και µιλάµε για το 2010 και το 2011, ενώ το 2012 και το 2013 η πτώση ήταν πολύ πιο βίαιη στα κοινωνικά τάρταρα. Πρώτο θύµα βέβαια οι εργαζόµενοι. Οικονοµική «πανούκλα» όµως έχει πέσει και στους µικροµεσαίους. ∆εν είναι µόνο το γεγονός ότι από τις 819.423 µικροµεσαίες επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2009 έχουν αποµείνει σήµερα περίπου 740.000, δηλαδή 80.000 λιγότερες, καθώς έκλεισαν 120.000 και άνοιξαν 40.000 νέες. Το σηµαντικότερο είναι ότι ενώ το 2007 ασφαλιστική ενηµερότητα είχε το 85%, στα τέλη του 2013 ασφαλιστική ενηµερότητα είχε µόνο το 50%. Με άλλα λόγια οι µισοί επαγγελµατοβιοτέχνες είναι αυτή τη στιγµή ανασφάλιστοι! Κοινωνική τραγωδία!

Το ασφαλιστικό ταµείο τους, ο ΟΑΕΕ (το παλιό ΤΕΒΕ), απειλείται µε άµεση χρεοκοπία και κατάρρευση περισσότερο από κάθε άλλο. Όχι µόνο διότι ακόµη και η κυβέρνηση εκτιµά πως φέτος ο ΟΑΕΕ θα έχει έλλειµµα 462,7 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ η πανελλήνια οµοσπονδία των εργαζοµένων στα ασφαλιστικά ταµεία (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιµά ότι το 2014 το έλλειµµα αυτού του ταµείου θα ανέλθει στα 740 εκατοµµύρια. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, πάνω από 196.000 άτοµα διέκοψαν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ αφήνοντας απλήρωτες οφειλές 1,5 δισ. ευρώ – ποσό που δεν θα πληρωθεί ποτέ εκτός από ένα ελάχιστο µέρος του. Συνολικά οι απλήρωτες οφειλές στον ΟΑΕΕ φτάνουν τα 7,4 δισεκατοµµύρια ευρώ! Με δεδοµένη και τη νοοτροπία εισφοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των µικροµεσαίων, το έλλειµµα του ΟΑΕΕ από τις ανείσπρακτες οφειλές των ασφαλισµένων είναι περίπου ίδιο µε εκείνο του… ΙΚΑ, που ανέρχεται στα 8 δισεκατοµµύρια! Από τον Σεπτέµβριο προβληµατική θα είναι ακόµη και η καταβολή των συντάξεων από τον ΟΑΕΕ. Αλλά και το ΙΚΑ θα έχει φέτος έλλειµµα 808 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ άλλα 181,3 εκατοµµύρια και το ΕΤΕΑ, το υπερταµείο των επικουρικών συντάξεων που έχει… 2,3 εκατοµµύρια ασφαλισµένους και χορηγεί πάνω από 1 εκατοµµύριο επικουρικές συντάξεις, θα παρουσιάσει το 2014 έλλειµµα 274 εκατοµµυρίων. Σύνολο γενικό, µαζί µε τα µικρότερα ταµεία, έλλειµµα για φέτος πάνω από 2 δισεκατοµµύρια ευρώ!


 Φυσικά, η υποβάθµιση του βιοτικού επιπέδου και η φτώχεια δεν ισοκατανέµονται ποτέ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη διετία 2010 και 2011, διευρύνθηκε η εισοδηµατική ανισότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης. Τα δύο αυτά χρόνια το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσµού έχασε το 33% (!) του εισοδήµατός του. Αντιθέτως, το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων έχασε µόνο το 13% του εισοδήµατός του! Μαύρη φτώχεια και απέραντη δυστυχία για τους φτωχούς, µια «λογική» και πρακτικά ασήµαντη για το βιοτικό τους επίπεδο συρρίκνωση εισοδήµατος για τους πλούσιους. Και µιλάµε για το 2010 και το 2011, ενώ το 2012 και το 2013 η πτώση ήταν πολύ πιο βίαιη στα κοινωνικά τάρταρα. Πρώτο θύµα βέβαια οι εργαζόµενοι. Οικονοµική «πανούκλα» όµως έχει πέσει και στους µικροµεσαίους. ∆εν είναι µόνο το γεγονός ότι από τις 819.423 µικροµεσαίες επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2009 έχουν αποµείνει σήµερα περίπου 740.000, δηλαδή 80.000 λιγότερες, καθώς έκλεισαν 120.000 και άνοιξαν 40.000 νέες. Το σηµαντικότερο είναι ότι ενώ το 2007 ασφαλιστική ενηµερότητα είχε το 85%, στα τέλη του 2013 ασφαλιστική ενηµερότητα είχε µόνο το 50%. Με άλλα λόγια οι µισοί επαγγελµατοβιοτέχνες είναι αυτή τη στιγµή ανασφάλιστοι! Κοινωνική τραγωδία!

Το ασφαλιστικό ταµείο τους, ο ΟΑΕΕ (το παλιό ΤΕΒΕ), απειλείται µε άµεση χρεοκοπία και κατάρρευση περισσότερο από κάθε άλλο. Όχι µόνο διότι ακόµη και η κυβέρνηση εκτιµά πως φέτος ο ΟΑΕΕ θα έχει έλλειµµα 462,7 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ η πανελλήνια οµοσπονδία των εργαζοµένων στα ασφαλιστικά ταµεία (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιµά ότι το 2014 το έλλειµµα αυτού του ταµείου θα ανέλθει στα 740 εκατοµµύρια. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, πάνω από 196.000 άτοµα διέκοψαν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ αφήνοντας απλήρωτες οφειλές 1,5 δισ. ευρώ – ποσό που δεν θα πληρωθεί ποτέ εκτός από ένα ελάχιστο µέρος του. Συνολικά οι απλήρωτες οφειλές στον ΟΑΕΕ φτάνουν τα 7,4 δισεκατοµµύρια ευρώ! Με δεδοµένη και τη νοοτροπία εισφοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των µικροµεσαίων, το έλλειµµα του ΟΑΕΕ από τις ανείσπρακτες οφειλές των ασφαλισµένων είναι περίπου ίδιο µε εκείνο του… ΙΚΑ, που ανέρχεται στα 8 δισεκατοµµύρια! Από τον Σεπτέµβριο προβληµατική θα είναι ακόµη και η καταβολή των συντάξεων από τον ΟΑΕΕ. Αλλά και το ΙΚΑ θα έχει φέτος έλλειµµα 808 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ άλλα 181,3 εκατοµµύρια και το ΕΤΕΑ, το υπερταµείο των επικουρικών συντάξεων που έχει… 2,3 εκατοµµύρια ασφαλισµένους και χορηγεί πάνω από 1 εκατοµµύριο επικουρικές συντάξεις, θα παρουσιάσει το 2014 έλλειµµα 274 εκατοµµυρίων. Σύνολο γενικό, µαζί µε τα µικρότερα ταµεία, έλλειµµα για φέτος πάνω από 2 δισεκατοµµύρια ευρώ!
Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά να δώσουν συντάξεις τα ασφαλιστικά ταµεία καθυστερεί συνειδητά και µεθοδευµένα τη χορήγηση συντάξεων. Αυτή τη στιγµή εκκρεµούν 136.040 αιτήσεις κύριας σύνταξης, άλλες 136.000 επικουρικής, ενώ περίπου 45.000 περιµένουν το εφάπαξ από τα αντίστοιχα ταµεία πρόνοιας. Από 1 ως 2 χρόνια (!) κάνει να βγει η κύρια σύνταξη πλέον, ενώ για την επικουρική από το ΕΤΕΑ πρέπει κανείς να περιµένει από… 2 ως 5 χρόνια! Η αλήθεια είναι ότι τα ρήµαξαν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά ταµεία οι Σαµαράς-Βενιζέλος και οι µνηµονιακοί προκάτοχοί τους, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Λουκάς Παπαδήµος. Πρώτα απ’ όλα τα λήστεψαν µε όλη τη σηµασία της λέξης, αρπάζοντάς τους 12 δισεκατοµµύρια ευρώ µε το «κούρεµα» των κρατικών οµολόγων. Στη συνέχεια τους στέρησαν 7 δισεκατοµµύρια λόγω της εκτίναξης της ανεργίας στο 27%, ενώ µειώθηκαν και κατά 3 δισ. ευρώ ακόµη τα έσοδά τους λόγω της µείωσης των µισθών, άρα και των εισφορών που πληρώνουν επί του µισθού τους τόσο οι εργαζόµενοι όσο και οι εργοδότες. Σαν να µην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση περιόρισε κατά 1,3 δισ. ευρώ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταµείων µειώνοντας κατά 5% (3,9%+1,1%) τις εισφορές εργοδοτών και εργαζοµένων, ενώ τους στέρησε ακόµη 1 δισ. ευρώ περικόπτοντας τους κοινωνικούς πόρους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Συνολικά όµως 12+7+3+1,3+1 κάνουν 24,3 δισεκατοµµύρια ευρώ!

Ακάθεκτη η κυβέρνηση, ορµάει να γδάρει κι άλλο τον εξαθλιωµένο λαό. Στόχο έβαλε να εισπράξει από τους Έλληνες πάνω από 9 δισεκατοµµύρια µέσα στο… δεύτερο εξάµηνο του 2014! Με το φόρο εισοδήµατος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύµατος θα εισπράξει, όπως νοµίζει, περίπου 6,5 δισ. ευρώ, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων θα προκύψουν έσοδα 2,65 δισεκατοµµυρίων. Αν µάλιστα προστεθούν σε αυτό το ποσό και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν µέχρι το τέλος της χρονιάς, τα λεφτά που έχουν υπολογίσει ο Σαµαράς κι ο Βενιζέλος ότι θα αφαιµάξουν από τον ελληνικό λαό προσεγγίζουν τα 10,5 δισεκατοµµύρια µέσα σε έξι και µόνο µήνες!
 
ΠΡΙΝ 
==================================================================
Β) Ο κινέζος ήρθε στην αποικία του ...

Σήμερα, είναι μια ακόμα ημέρα ντροπής και δουλοπρέπειας για κάθε Έλληνα κι όχι για κάθε ελληνόφωνο γραικύλο.  Ο κινέζος ήρθε στη χώρα ως ο κατακτητής  Ιούλιος Καίσαρας. Πίσω του ο χλωμός Σαμαράς ο μέγας μεταπράτης τον ξενάγησε -εκτός από την αποικία της cosco  στον Πειραιά- στην Ακρόπολη και το Μουσείο. Μπορούμε να μαντεύσουμε τι κρυφά τούλεγε: "Κι αυτά κιτρινιάρη μπορείς να τα πάρεις, αν έχεις τις άκρες...

Γιατί, ακόμα κι αυτά  τα μνημεία τα έχουμε δώσει ως υποθήκη για το αεριτζίδικο χρήμα (από το μηδέν), που πήραμε από άλλους πονηρούς τοκογλύφους...  Γι αυτό ξεπουλάω  το εθνικό κεφάλαιο για μια χούφτα δολάρια! "

Αλήθεια, ποια "υπερηφάνεια" μπορεί να αισθάνονται τα παιδιά του αρχιψεύτη, υπόλογου (έναντι του ελληνικού λαού) και αναξιόπιστου Σαμαρά, που τον βλέπουν να προσφέρει "γη και ύδωρ" σε κάθε περαστικό άρπαγα;;;!!!
Όμως τι τραγικό, την ίδια ημέρα ... στις καφετέριες και στα λογιστικά γραφεία οι  φοβισμένοι και κακόμοιροι κάτοικοι (ακόμα) αυτής της αποικίας, δεν μιλούσαν για το μείζον αυτό θέμα:
 Ότι δηλαδή γίναμε περίγελος στην υφήλιο, ως κράτος «μπανανία»!

Τα ενδιαφέροντά τους  ήταν, το τάβλι, το  ποδόσφαιρο, η  δουλική συμμόρφωση στα χαράτσια και ο προγραμματισμός των θερινών διακοπών τους, για να συνεχίσουν –στην κυριολεξία πλέον- να θάβουν στις αμμουδιές τα κεφάλια τους ως στρουθοκάμηλοι! Αλίμονο για όλους μας!
Αλλά και τι θράσος  και «εξυπνάδα» εκ μέρους της ένθερμης υποστηρίκτριας του "μπατε σκύλοι" και ταυτόχρονα "εισοδηματία άνευ εργασίας" Ντόρας Μητσοτάκη, η οποία δήλωσε σήμερα σ ένα ραδιοφωνικό σταθμό των επίσης ξεπουλημένων μμε: «Δεν μεταβιβάζουμε τίποτα, αφού τα ακίνητα δεν φεύγουν από την Ελλάδα»!!!  Μάλλον έχε επίγνωση ότι απευθύνεται σε βλάκες!!! 
Βρε ουστ από δω όλοι σας!

- See more at: http://drachmi5.gr/politiki-apopseis/o-kinezos-irthe-stin-apoikia-toy#sthash.lVd4ZEhl.dpuf

Stratfor: Τα ψιλά γράμματα στο νέο παζάρι για το Κυπριακό




Οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς πραγματοποιούν διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού. Άλλες χώρες της περιοχής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, διότι ένας πολιτικός διακανονισμός θα άνοιγε την πόρτα για ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα εμπλέκονταν η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ.

Στηρίζουν Γιούνκερ, με ανταλλάγματα, οι Σοσιαλδημοκράτες

REUTERS/POOL
Οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες της Ε.Ε. για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ωστόσο επεσήμαναν την ανάγκη για ελαστικότητα που θα προωθεί την ανάπτυξη.
Την πλήρη στήριξή τους στον  πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τον συντηρητικό Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ αποφάσισαν να δώσουν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Παρίσι μαζί με τον  Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο τόνισαν ότι αναμένουν άλλα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε. να δοθούν στους συμμάχους του κόμματός τους, δήλωσε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το GCHO εγκαινιάζει πιλοτικό πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών.





Το Αρχηγείο της κυβέρνησης Επικοινωνιών (GCHQ) ανακοίνωσε την πρώτη φάση ενός πιλοτικού προγράμματος που επιτρέπει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας  να λαμβάνουν πληροφορίες αναφορικά με τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο νωρίτερα από ό, τι ήταν δυνατόν μέχρι στιγμής στο παρελθόν.

Η πρωτοβουλία αποκαλύφθηκε στην ομιλία κλεισίματος της ιδιωτικής διάσκεψη για την ασφάλεια στο Λονδίνο από τον Iain Lobban ο οποίος σύντομα θα αποχωρήσει από τη θέση του ως διευθυντής. 

ΗΠΑ: Πιθανή μόλυνση 86 επιστημόνων με βακτήριο του άνθρακα





Δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας. Σε όλους χορηγούνται αντιβιοτικά, για προληπτικούς λόγους.
Έρευνα για την υπόθεση διεξάγουν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 86 επιστήμονες και άλλοι εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακά εργαστήρια βιοτεχνολογίας είναι πιθανόν να εκτέθηκαν στο βακτήριο του άνθρακα επειδή δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας.

"Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΛΥΚΟΣ" (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Σκλάβοι στην εποχή μας. Μια διαδραστική εφαρμογή που συγκλονίζει.






Τουλάχιστον 27.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι υποδουλωμένοι και αρκετοί από αυτούς εργάζονται για να παράγουν τα υλικά αγαθά που χρησιμοποιούμε καθημερινά στον δυτικό κόσμο. Πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους δουλεύουν για μας ειδικά;

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οργάνωση Made In A Free World, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για την παγκόσμια δουλεία, λειτούργησε το Slavery Footprint - έναν διαδραστικό δικτυακό τόπο που αποκαλύπτει πώς ο κάθε άνθρωπος συμβάλει προσωπικά σε αυτό το τραγικό φαινόμενο.

Το Ιράκ πριν από την επέλαση του Ισλάμ






To Ιράκ περνά από το 1980 μια περίοδο συνεχούς έντασης, η έναρξη της οποίας σηματοδοτήθηκε από τον πόλεμο με το Ιράν. Μετά από τα χρόνια της εξουσίας του Saddam Hussein και το χάος που ακολούθησε μετά την επέμβαση των ΗΠΑ το 2003, είναι δύσκολο για τους ξένους να οραματιστούν τη χώρα ως μια ακμάζουσα και λειτουργική κρατική οντότητα.

Οι ΗΠΑ Ξέμειναν από Συμμάχους στη Μέση Ανατολή


21.06.2014

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπήρξε πάντα έκρυθμη σε ένα βαθμό, αλλά σπανίως εκτροχιάζεται τόσο πολύ ώστε να απειλήσει το ενεργειακό δίκτυο της περιοχής, που προμηθεύει με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου την παγκόσμια οικονομία. Μια τέτοια περίπτωση βιώνουμε σήμερα, καθώς το ISIS προελαύνει προς τη Βαγδάτη και το Ιράκ βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε εμφύλιο πόλεμο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Αμερικανού κωμικού τις προάλλες, ο οποίος τόνισε με μια δόση υπερβολής πως «θα πρέπει να ανησυχούμε όταν ο Λίβανος έχει καταντήσει να είναι η πιο σταθερή χώρα της περιοχής».

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ιράκ: Επίδειξη δύναμης από χιλιάδες σιίτες

REUTERS/STRINGER/IRAQ
Χιλιάδες παρέλασαν στη Βαγδάτη ξεκινώντας από τη συνοικία Σαντρ Σίτι
Χιλιάδες σιίτες παρήλασαν το Σάββατο στη Βαγδάτη και σε αρκετές άλλες σιιτικές πόλεις του Ιράκ επιδεικνύοντας έτσι την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν τους σουνίτες εξτρεμιστές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο σημαντικών περιοχών στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ.
Φορώντας στρατιωτικές στολές και φέροντας όπλα και μάλιστα βαρύ οπλισμό, οι σιίτες παρήλασαν σε πολλές πόλεις ύστερα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ, με την παρουσία της αστυνομίας και του στρατού.

KURDISTAN REDUX -3 (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ) (Mικρή συλλογή άρθρων)

Α)Γιατί δεν έχει κηρύξει το Κουρδιστάν την ανεξαρτησία του;

Αν ο Μπαρζανί ήθελε την ανεξαρτησία, θα μπορούσε να την κηρύσσει σήμερα.

Ο Πρόεδρος του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί Φωτογραφία: KRP
Michael Rubin   (μτφ. Κριστιάν)
Η μόνη ομάδα που επωφελήθηκε από την εξέγερση του συνδυασμού Σουνιτικών φυλών, Μπααθιστών, και Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εναντίον της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης ήταν οι Κούρδοι του Ιράκ. 

Οι Πεσμαργκά που ανήκουν στην Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν κατέλειψαν το Κιρκούκ, ενώ Πεσμαργκά, απαντώντας στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, έχουν πάρει, σύμφωνα με ορισμένους συνομιλητές, τον έλεγχο του μισού της Μοσούλης που κατοικείται από Κούρδους (Η Μοσούλη διχοτομείται από ένα ποτάμι. Οι Κούρδοι έχουν την τάση να ζουν σε μία πλευρά, οι Άραβες στην άλλη).
Πολλοί αναλυτές, για παράδειγμα, ο Peter Galbraith, έχουν μιλήσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την επίτευξη των Κούρδων, τελικά, να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για ανεξαρτησία. Και, βέβαια, η ανεξαρτησία είναι ένα όνειρο για το οποίο είναι προσφιλή η πλειοψηφία των Κούρδων, αφού στερήθηκαν κράτος που προτάθηκε στην Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και στη συνέχεια τους αρνήθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.
Ήταν η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Επιχείρηση Απελευθέρωσης του Ιράκ να επιμείνει για την ενότητα του Ιράκ, παρά την αναγνώριση μιας ισχυρής κουρδικής αυτονομίας υπό το πρόσχημα μιας ομοσπονδίας. Το Κουρδιστάν ενήργησε ως ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος: ελέγχει τα σύνορά του, αναρτά τη δική του σημαία, μιλά τη δική του γλώσσα, έχει το δικό του κοινοβούλιο, δικές του υπηρεσίες πληροφοριών  και δυνάμεις ασφαλείας, κλπ.
Οι Κούρδοι, εξάλλου, κρατούν ήδη το Κιρκούκ.
Σε συνέντευξη του 2001 στο τριμηνιαίο περιοδικό Middle East Quarterly, ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, τότε απλά επικεφαλής της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και σήμερα πρόεδρος του Ιράκ, αναφέρθηκε στο Κιρκούκ ως «Ιερουσαλήμ του Κουρδιστάν».
Με την εξέγερση εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης, οι ιρακινές δυνάμεις εκκενώθηκαν από το Κιρκούκ και οι Κούρδοι το κατέχουν τώρα, καθώς και άλλα εδάφη που διεκδικούσαν καθώς και το πετρέλαιο του Κιρκούκ.
Ο Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, εν τω μεταξύ, έχει σταματήσει τη παραδοσιακή έχθρα του προς την Τουρκία και αγκάλιασε τον βόρειο γείτονα σε μια νέα εταιρική σχέση που περιστρέφεται γύρω από πετρέλαιο και άλλες επιχειρηματικές συναλλαγές.
Το ιρακινό Κουρδιστάν εξάγει σήμερα πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας.
Ο Πρωθυπουργός του Κουρδιστάν Nechirvan Μπαρζανί και ο γιος του Ταλαμπανί Qubad ταξίδεψαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Τεχεράνη, όχι μόνο για να συζητήσουν την τρέχουσα αναταραχή στο Ιράκ, αλλά και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και με αυτόν τον γείτονα του Κουρδιστάν προς τα ανατολικά, έτσι ώστε τα αυγά να μην είναι όλα στο τουρκικό καλάθι.
Πράγματι, φαίνεται να έφτασε η κουρδική ώρα, όχι μόνο στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και αλλού.
Μια αυτόνομη οντότητα έχει αναδειχθεί στο συριακό Κουρδιστάν.
Πράγματι, σήμερα, η «Rojava» είναι η μόνη περιοχή της Συρίας που λειτουργεί ειρηνικά.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει εξαπολύσει εδώ και δεκαετίες μια μακρά εξέγερση εναντίον της Τουρκίας. Έχοντας αναγνωρίσει τον αρχηγό του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως ουσιαστικό εκπρόσωπο των Κούρδων στη Τουρκία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει μια διαδικασία που τελικά θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Οτζαλάν από τη φυλακή και σε μια ομοσπονδιακή λύση για  ευρείες περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Το ερώτημα που τίθεται επομένως είναι γιατί, αφού όλα τα αστέρια του ουρανού ευθυγραμμίστηκαν υπέρ του Κουρδιστάν, δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του ο Κούρδος Πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί;
Πάντα ο ίδιος χρησιμοποίησε μια ισχυρή κουρδική εθνικιστική ρητορική, και δεν υπάρχει τίποτα να τον σταματήσει. 
Αν κηρύσσει την ανεξαρτησία, δεν θα μπορέσει η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση να κάνει πολλά πράγματα, και οι Τούρκοι επίσης φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ενός κουρδικού κράτους, καθώς και, εφ 'όσον πέφτει έξω από τα σύνορα της Τουρκίας. 
Ούτε δεν υπάρχουν πολιτικά εμπόδια για τον Μπαρζανί: ο ίδιος είναι ένας ισχυρός Μεσανατολήτης άνδρας με την παραδοσιακή έννοια. 
Ελέγχει το κοινοβούλιο, το θησαυροφυλάκιο, και ο γιος του διοικεί τις υπηρεσίες πληροφοριών. 
Η δεύτερη και συνταγματικά τελευταία θητεία του ως πρόεδρος έληξε πριν από μερικούς μήνες, και όμως εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του. 
Εν ολίγοις, αν ήθελε την ανεξαρτησία, θα μπορούσε να την κηρύξει σήμερα. 
Έχω δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ως αναλυτής και όχι ως συνήγορος ότι ο Μπαρζανί δεν ήταν ειλικρινής σχετικά με κουρδικό εθνικισμό του.
Ίσως να κάνω λάθος, αλλά όλο και περισσότερο φαίνεται ότι όχι.
Πάνω από όλα, το 1996, ο Μπαρζανί κάλεσε τη μισητή Φρουρά του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ερμπίλ, διακινδυνεύοντας πραγματικά την κουρδική αυτονομία για να εξασφαλίσει την περιποίηση των Κούρδων πολιτικών αντιπάλων του.  (Σήμερα, πάνω από 3.000 Κούρδοι παραμένουν «εξαφανισμένοι» από το  κουρδικό εμφύλιο πόλεμο1994-1997. Ούτε ο Μπαρζανί ούτε ο Ταλαμπανί έχουν ξεκαθαρίσει όσον αφορά την τύχη τους).
Ο Μπαρζανί φαίνεται επίσης να δώσει προτεραιότητα στο χρήμα παρά στον πατριοστισμό: το Κουρδιστάν όχι μόνο εξάγει το δικό του πετρελαίου, αλλά λαμβάνει και ένα μέρος του πετρελαίου του Ιράκ. 
Ενώ το Κιρκούκ είναι συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οι δεκαετίες εκμετάλλευσης και η αμφίβολη διαχείριση από την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν έχουν αφήσει τα κοιτάσματα σε παρακμή. 
Το μεγαλύτερο μέρος -ίσως το 70% ή περισσότερο- από το πετρέλαιο του Ιράκ προέρχεται από τα νότια κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ. 
Αν το Κουρδιστάν χωρίζει, το Κουρδιστάν θα χάσει τις επιδοτήσεις και ο Μπαρζανί δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει τον τρόπο ζωής για τον ίδιο και τους γιους του, στο οποίο έχουν συνηθίσει. 
Σε κάθε σχεδόν συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Κούρδοι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών έχουν προβάλει το επιχείρημα της ανεξαρτησίας.
Αντί να υποθέσουμε ότι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που την καθυστερούν, ίσως ήρθε η ώρα να την αναγνωρίσουν οι δικοί τους ηγέτες. 
Ο Michael Rubin είναι συγγραφέας του «Dancing with the Devil: The Perils of Engaging Rogue Regimes" (Encounter, 2014). Είναι resident scholar at the American Enterprise Institute AEI. Οι σημαντικότερες έρευνες του είναι για τη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία, και τη κουρδική κοινωνία. 

Copyright, αντίστοιχου συγγραφέα ή πρακτορείου ειδήσεων, commentarymagazine.com
=============================================================
Β)Το θανάσιμο δίλημμα της Τουρκίας: ISIL ή Κούρδοι;
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
 Το παράδειγμα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής την περίοδο 2002-2014 θα διδάσκεται στα Πανεπιστήμια, τις διπλωματικές και στρατιωτικές σχολές όλου του πλανήτη, ως το χαρακτηριστικό δείγμα μίας αναθεωρητικής και αλαζονικής πολιτικής η οποία αντί της δόξας που ευαγγελιζόταν έφερε τον πόνο, τον πόλεμο, την ήττα, τελικά ίσως και τη διάλυση της χώρας που την υιοθέτησε.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Λεβάντε (Συρίας) και Ιράκ πέραν των άμεσων αρνητικά επηρεασμένων από τα τεκταινόμενα, δηλαδή της Δαμασκού και της Βαγδάτης, οι οποίες όπως και να το πάρει κανείς ακόμα και εάν επιβιώσουν της αντιπαράθεσης θα έχουν βγει βαριά λαβωμένες από τη δοκιμασία, έχει έναν τεράστιο νικητή, έναν συγκλονιστικά μεγάλο ηττημένο και μία «wild card» της οποίας η τύχη θα εξαρτηθεί από τις γενικές ισορροπίες που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή και στο κατά πόσο η σύγκρουση να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο διαμουσουλμανικό θρησκευτικό πόλεμο.

Ο μεγάλος νικητής μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά από τώρα, θα είναι οι Κούρδοι. Ο μεγάλος ηττημένος θα είναι η Τουρκία ενώ ο «τρελός» του παιγνίου θα είναι το ISIL. 

Σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος όπως είναι το Ανατολικό Ζήτημα η νίκη του ενός αυτομάτως συμβαδίζει με την ήττα του άλλου. Η νίκη των Κούρδων σημαίνει πολύ απλά την ήττα των Τούρκων και εξηγούμαστε:

Ποιο είναι το μοναδικό ζητούμενο των Κούρδων του Βορείου Ιράκ από το 2003 (τον 2ο Πόλεμο του Κόλπου) και ύστερα; Η δημιουργία των συνθηκών για την πλήρη ανεξαρτησία. Ποιο είναι το μοναδικό ζητούμενο των Τούρκων από το 2003 και μετά; H αποτροπή της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ. 

Εάν η απάντηση αναφορικά με το ζητούμενο των Κούρδων είναι αυταπόδεικτη, δηλαδή το να καταφέρουν να περάσουν από την εθνο-γέννεση στη δημιουργία μίας κρατικής οντότητας για πρώτη φορά στην ιστορία τους, άλλο τόσο προφανής είναι και λόγος του στόχου της Τουρκίας. Η Άγκυρα γνωρίζει πως η ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, στην πλήρη ρήξη με τους Κούρδους της δικής της χώρας, κάτι που θα την οδηγήσει στην καλύτερη για αυτή περίπτωση στην (συν)ομοσπονδοποίηση στην χειρότερη στην διάσπαση.

Γιατί το γνωρίζει αυτό; Διότι ξέρει πως αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει απλά διαφορετικές ορεσίβιες φυλές των Κούρδων αλλά έναν λαό 40 εκατομμυρίων που έχει αποκτήσει μία εθνική συνείδηση, η οποία εν πολλοίς επικαλύπτει τις τοπικιστικές διαφορές οι οποίες φυσικά υπάρχουν αλλά δεν είναι πλέον το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Κούρδων. Ας μην ξεχνάμε πως οι Κούρδοι αντιλαμβάνονται πως ο καιρός έφτασε αφού οι ισορροπίες είναι τέτοιες ώστε να ευνοούν το εγχείρημα τουλάχιστον στο Ιράκ και στην Συρία.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη παρατήρηση αναφορικά με τον φόβο της Τουρκίας, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η Άγκυρα αυτό που θεωρεί ως πρωτεύουσα απειλή ΔΕΝ είναι το ISIL αλλά οι Κούρδοι.

H εξήγηση για την για ακόμα μία φορά πρωτοβουλία της Τουρκίας σαν «δαρμένο σκυλί» να τρέξει στον «αφέντη» του (δηλαδή τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ) να «κλαφτεί» για να «επέμβει» και να χτυπήσει το ISIL γίνεται για ΈΝΑΝ λόγο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την «ισλαμική τρομοκρατία».

Ο λόγος είναι ο εξής: H Τουρκία γνωρίζει ότι εάν το ISIL εδραιωθεί στην περιοχή του δυτικού και κεντρικού Ιράκ τότε θα υπάρξει μία de facto διάσπαση της χώρας, με αποτέλεσμα η Βαγδάτη να χάσει οριστικά τα τελευταία της ερείσματα στο Ερμπίλ, το οποίο έχει καταλάβει και την περιοχή που εποφθαλμιούσε, το Κιρκούκ. Κατά συνέπεια, κάθε καθυστέρηση αποκατάστασης του προτεραίου καθεστώτος στην περιοχή οδηγεί όλο και κοντύτερα στην ημέρα που οι Κούρδοι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους, η οποία λόγω της πραγματικότητας επί του πεδίου έχει είδη επιτευχθεί.

Ο γράφων εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να συγκριθεί σε σημασία μόνο με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου σε σχέση με την πορεία της ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Δηλαδή μία κρίσιμη εξωτερική παρέμβαση η οποία έδωσε ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα – αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων – στους αγωνιζόμενους Έλληνες, και οδήγησε τις Μεγάλες Δυνάμεις «θέλοντας και μη» στην αναγνώριση της πλήρους ανεξαρτησίας του έθνους μας.

Τι θα συμβεί όμως εάν η Τουρκία, με βάση το προηγούμενο σκεπτικό, χτυπήσει το ISIL ή να το θέσουμε καλύτερα, εάν το ISIL θεωρήσει ότι η Άγκυρα πρωτοστατεί στο να το χτυπήσουν οι Δυτικοί και όχι μόνο;
Αρχικά να σημειώσουμε πως ο τρόπος λειτουργίας της Άγκυρας μόλις θα εντοπίσει κάποιον «εχθρό» του «μεγάλου Τουρκικού έθνους» είναι η υιοθέτηση του συστήματος «ταύρος εν υαλοπωλείο». Να πάρουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του Ισραήλ μετά το «Μαβί Μαρμαρά», την Αίγυπτο του Σίσσι, την Συρία του Άσαντ; O νεοθωμανικός τρόπος είναι το να επιτίθεσαι με τον χειρότερο τρόπο ρητορικά και ταυτοχρόνως να δημιουργείς εστίες αποσταθεροποίησης στον αντίπαλο.

Βέβαια όταν οι ισορροπίες θα αλλάξουν θα τρέξεις να παραπονεθείς στον υπερατλαντικό σύμμαχο ότι «απειλείσαι» έτσι ώστε να ξεκινήσει έναν πόλεμο για εσένα. Φυσικά αυτό ισχύει για όλους τους αντιπάλους της Τουρκίας πλην της Ελλάδας, αφού εμείς είμαστε ήμαστε ειδική κατηγορία από μόνοι μας – η κατηγορία ότι με ή χωρίς υποστήριξη από οπουδήποτε μας έχουν του χεριού τους.


Άρα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ISIL σήμερα δεν είναι καινούργιος τουναντίον είναι βαρετά προβλέψιμος αφού η νεοθωμανική φαντασία φτάνει έως εκεί. Το θέμα όμως είναι ότι τόσο το ISIL όσο και οι πατρόνες του το βλέπουν και θα αντιμετωπίσουν αυτές τις κινήσεις με τις κατάλληλες κινήσεις. Εξηγούμαστε:

Ξεκινώντας από το ISIL, είναι προφανές πως σε περίπτωση που αντιληφθεί την Τουρκία ως εχθρό θα αρχίσει να «δραστηριοποιείται» στο εσωτερικό της χώρας ειδικά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, με αποτέλεσμα τον «Χαλιφάτο» που τόσο ονειρεύονται στο ΑΚΡ να τους έρθει από εκεί που δεν το περιμένουν. Μόνο που δεν θα είναι υπό τον έλεγχό τους.

Να υποθέσουμε ότι ο αφιονισμός των μεγάλων απαίδευτων μαζών της Τουρκίας με το Σουνιτικό (υπερεθνικό) Ισλάμ της παγκόσμιας «Ούμα» (κοινότητας πιστών ανεξαρτήτου εθνικής προέλευσης) τα τελευταία χρόνια θα οδηγήσει πολλούς στις αγκάλες του ISIL; Να θεωρήσουμε επίσης πως η Τουρκία θα κάνει εχθρό μία οργάνωση εξοπλισμένη με δυτικό οπλισμό, αποφασισμένη για όλα, αδίστακτη μπροστά στο έγκλημα και εκπαιδευμένη σε πολεμικές επιχειρήσεις από την ίδια;

Αναφορικά τώρα με τους «πατρόνες» και προστάτες του ISIL οι οποίοι είναι γνωστό πως είναι οι στενότεροι σύμμαχοι της Άγκυρας στην «σταυροφορία» της κατά του Άσαντ, τι να υποθέσουμε; Θα αφήσουν την Άγκυρα να καταστρέψει ότι με πολύ χρήμα, κόπο και αίμα δημιούργησαν με στόχο να αλλάξουν τα σύνορα στον Μεσογειακό μουσουλμανικό κόσμο και τη Μεσοποταμία; Μήπως σε μία τέτοια περίπτωση δούμε να βγαίνουν στην δημοσιότητα στοιχεία που να αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με αυτούς που αποκαλεί σήμερα εγκληματίες και τρομοκράτες; Μήπως οι προστάτες του παγκόσμιου Σουνιτικού εξτρεμισμού εκλάβουν την Τουρκία ως εχθρό και πράξουν αναλόγως;

Με άλλα λόγια, η Τουρκία με την πολιτική που ακολούθησε στο Ιράκ (από το 1990 και μετά, ειδικά το 2003 με την άρνησή της για τη δημιουργία του βορείου μετώπου) και στη Συρία (με το να εκθρέψει στην ουσία το ISIL και να το στείλει να χτυπήσει τον Άσαντ) το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει ένα εύρωστο Κουρδικό κράτος, και ένα ισλαμιστικό τέρας έτοιμο να κατασπαράξει την ίδια;

Δηλαδή τι πρέπει να κάνει τώρα η Άγκυρα, από τη μία να βοηθήσει την Βαγδάτη να χτυπήσει το ISIL έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί de facto Κουρδικό κράτος ενώ θα κάνει εχθρό και το ISIL και τους πανίσχυρους προστάτες του, ή να μην κάνει τίποτα άρα να βοηθήσει το ISIL και να δημιουργηθεί ένα de facto Κουρδικό κράτος και να στρέψει όλους τους Σιίτες εναντίον της;
Το δίλημμα πλέον της Άγκυρας είναι αυτό: Είτε δημιουργείται Κουρδικό κράτος και έχεις σύμμαχο (λυκοφιλία φυσικά) το ISIL και τους Σουνίτες, είτε δημιουργείται Κουρδικό κράτος και έχεις σύμμαχο (λυκοφιλία φυσικά) τους Σιίτες. Και με Συρία τελικά τι θα γίνει; Στο Ιράκ θα πολεμάς το ISIL και στη Συρία θα το βοηθάς ή εκεί θα λες πως βοηθάς μόνο την… αντιπολίτευση. Μάλλον θα πρέπει να διαλέξουν την… κουρτίνα τρία διότι όλες οι άλλες επιλογές που έχουν είναι αυτοκτονικές, αλλά οι ίδιοι εν πολλοίς τις δημιούργησαν.

Αυτά τα ολίγα με την «σταθερή» εξωτερική πολιτική της Τουρκίας η οποία κατά περίεργο τρόπο φέρνει αποτελέσματα στα δυτικά της σύνορα ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ. Γιατί άραγε; 

DEFENCEPOINT