Οι πιο πολλές ρωσικές προλήψεις και δεισιδαιμονίες προέρχονται από την προ-χριστιανική εποχή. Ούτε οι παραδοσιακές θρησκείες που κυριάρχησαν στη Ρωσία εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια, ούτε η κομμουνιστική ιδεολογία που επικράτησε στη χώρα για 70 χρόνια κατάφεραν να εξαλείψουν αυτή την πίστη. Όσο κι αν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτές τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες, πιάνουμε καμιά φορά τον εαυτό μας να πιστεύει κάποιες από αυτές. Σε περίπτωση που ζείτε με Ρώσους πρέπει να μάθετε σε ποιες προλήψεις πιστεύουν, τι σημαίνουν, αλλά και πώς να αντιδράσετε σε κάποιες περιπτώσεις.

Φτύσε ή χτύπα ξύλο
Συχνά θα δείτε πως όταν κάποιος επαινέσει το παιδί κάποιου άλλου, τότε οι γονείς του παιδιού φτύνουν τρεις φορές πάνω από τον αριστερό τους ώμο αγγίζοντας επίσης τρεις φορές μια ξύλινη επιφάνεια. Το ίδιο θα συμβεί εάν κάποιος, για παράδειγμα, σας λέει για κάποια επικείμενη επιτυχία, ή ότι ετοιμάζεται να πάει για διακοπές. Οι Ρώσοι φοβούνται το κακό μάτι σε κάθε καλοτυχία ή σε οποιαδήποτε φιλοφρόνηση, και αγγίζουν ξύλο για να το ξορκίσουν. Παρεμπιπτόντως, αν δεν υπάρχει ξύλο γύρω τους τότε, οι περισσότεροι αξιοποιούν το κεφάλι τους, λέγοντας χαμογελαστά μάλιστα ότι φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα.
Μην κουβαλάς έναν άδειο κουβά

Κακός οιωνός θεωρείται και το να δείτε κάποιον να κουβαλάει ένα άδειο δοχείο-κουβά ή καλάθι-. Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αν συναντήσουν μια γυναίκα στην εξοχή που μεταφέρει ένα άδειο κουβά, ή στην πόλη έναν οδοκαθαριστή με άδειο κάδο τότε η μέρα δεν θα πάει καλά. Γι 'αυτό το λόγο οι οδοκαθαριστές προσπαθούν πάντα να βάζουν κάποιο εργαλείο από τον εξοπλισμό τους: σκούπες, τσουγκράνες ή κάτι παρόμοιο στο άδειο καροτσάκι τους
Μην βάζεις λεφτά στα χέρια κάποιου
Επίσης, οι Ρώσοι έχουν πολλές προλήψεις γύρω από το χρήμα . Για παράδειγμα, ένας οδηγός ταξί ή ένας υπάλληλος καταστήματος θα αρνηθεί να πάρει τα χρήματα στο χέρι και θα σας ζητήσει να τα βάλετε είτε στο ταμπλό του οχήματος είτε σε μια ειδική θέση δίπλα στο ταμείο του καταστήματος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν αντέχουν το άγγιγμα των χεριών. Απλά πιστεύουν ότι τα χρήματα μπορούν να μεταδίδουν την ενέργεια από τον ιδιοκτήτη τους, συμπεριλαμβανομένης και της αρνητικής ενέργειας. Μόλις ο επιβάτης βγει από το όχημα ή ο πελάτης απομακρυνθεί από το ταμείο, η λεγόμενη ενέργειά τους έχει σπάσει και τότε κάποιος άλλος μπορεί να πάρει τα χρήματα χωρίς φόβο.
Τη νύχτα να μην βγάζεις τίποτα έξω από το σπίτι  
Αν δεν ζείτε κάτω από την ίδια στέγη με Ρώσους, θα ήταν καλό να μη βγάζετε έξω τα σκουπίδια το βράδυ. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να φέρει καταστροφή για το σπίτι. Για να αποφευχθεί μια δυσάρεστη μυρωδιά μέσα από το σπίτι, βάλτε τα σκουπίδια σε μια σακούλα που κλείνει καλά και δέστε τη έτσι ώστε να σφραγίσει.
Ποτέ μην δίνεις για δώρα μαχαίρια, ρολόγια ή κασκόλ
Αυτά τα πράγματα δεν θεωρούνται και τα καλύτερα δώρα. Το κασκόλ για παράδειγμα πιστεύεται ότι φέρνει δάκρυα, ενώ τα μαχαίρια είναι ένα προμήνυμα των εχθρών, και το ρολόγια σημαίνουν κάποιο αποχωρισμό. Αν παρόλα αυτά δώσετε σε κάποιον κασκόλ, μαχαίρι ή ρολόι να μην εκπλαγείτε, καθόλου αν δείτε να σας δίνει κι αυτός ένα μικρό νόμισμα σε αντάλλαγμα. Αυτό γίνεται για να προκληθεί η ψευδαίσθηση ότι τα αγοράζουν και δεν τους τα χαρίζουν. Εσείς πρέπει οπωσδήποτε να το πάρετε ακόμη και αν σας φανεί πως ο άλλος προσπαθεί να πληρώσει ένα τόσο μικρό αντάλλαγμα για ένα ακριβό δώρο.
Το κακό παραμονεύει στο κατώτερο σημείο του σπιτιού.
Δεν πρέπει να στέκεστε στο κατώφλι ενός σπιτιού ή διαμερίσματος, και δεν πρέπει να μιλάτε από εκεί ή να δίνετε κάτι από αυτό το σημείο.. Η αρχαίοι Σλάβοι πίστευαν ότι στο κατώτερο σημείο κατοικούν δαίμονες. Αν για παράδειγμα πρέπει να υπογράψετε ένα πακέτο που σας φέρνει κάποιος courier, τότε αυτός θα πρέπει είτε να διαβεί το κατώφλι του σπιτιού ή τουλάχιστον βάλει το ένα πόδι του πάνω σ’ αυτό.
Κοιτάξου στον καθρέφτη αν γυρίσεις πάλι σπίτι
Για τους Ρώσους είναι κακό σημάδι και μήνυμα κακοτυχίας, αν κάποιος βγαίνοντας από το σπίτι, γυρίσει πίσω, Έτσι, αν ένας Ρώσος μετά την έξοδο από το σπίτι του αντιληφθεί ότι έχει ξεχάσει κάτι, τότε θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει αν είναι κάτι που πραγματικά το χρειάζεται, και αν πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει, τότε θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Κι αυτό είναι ένα τέχνασμα για να εξαπατήσει κανείς τον κακό οιωνό.
Μην κάθεσαι πάνω σε τραπέζι
Πολλοί Ρώσοι ενοχλούνται όταν βλέπουν σκηνές στις αμερικάνικες ταινίες όπου ο ήρωας κάθεται ή βάζει τα πόδια του πάνω στο τραπέζι . Και δεν είναι επειδή η πράξη αυτή από μόνη της είναι ανθυγιεινή, αλλά το να κάθεται κανείς πάνω σε τραπέζι ποικιλοτρόπως θεωρείται κακό σημάδι και κυρίως σημάδι θανάτου ή φτώχειας.
Μη βάζεις τα ανύπαντρα κορίτσια σε γωνιακή θέση  
Στην αρχαία χώρα των Ρως, στις ταπεινότερες θέσεις και στις γωνίες του τραπεζιού κάθονταν συνήθως οι γεροντοκόρες, οι φτωχοί συγγενείς και τα εξαρτώμενα άτομα Με αφορμή το γεγονός αυτό αναπτύχθηκε η αντίληψη πώς αν ένα κορίτσι κάθεται στη γωνία, τότε δεν πρόκειται να παντρευτεί για επτά ολόκληρα χρόνια. Είναι αλήθεια πάντως ότι αν το πει κανείς αυτό στα σύγχρονα κορίτσια, που τους αρέσει να κάθονται γωνία, αυτά θα απαντήσουν έξυπνα: "Ο σύζυγός μου θα κάθεται στη γωνία" με άλλα λόγια, θα αποκτήσουν σίγουρα σπιτικό! Ανεξαρτήτως πάντως από αυτό οι περισσότεροι Ρώσοι δεν βάζουν τα κορίτσια να καθίσουν στη γωνία και θα το αποφύγουν και για τον εαυτό τους.
Κάτσε λίγο προτού ξεκινήσεις για κάποιο ταξίδι  
Όταν κάποιος επισκέπτης ή ένα μέλος της οικογένειας ετοιμάζεται για ένα μεγάλο ταξίδι, τότε όλοι στο σπίτι θα πρέπει να καθίσουν λίγο πριν από την αναχώρηση. . Αυτή η σκηνή θυμίζει ένα παιδικό παιχνίδι που λέγεται «μουσικές καρέκλες». Συνήθως δεν υπάρχει χώρος για να κάτσει κανείς στο χολ μαζί με όλες τις αποσκευές. αλλά σε αντίθεση με το παιχνίδι όλοι πρέπει να κάτσουν κάτω, μόλις κάποιος θα πει. "Ας κάτσουμε λίγο πριν από το ταξίδι. " Θεωρείται καλός οιωνός για ένα ασφαλές ταξίδι. Όλοι μέσα στο σπίτι θα πρέπει να καθίσουν κάπου, τουλάχιστον για ένα λεπτό. Παρεμπιπτόντως, αυτή η πρόληψη είναι πολύ χρήσιμη, αφού βοηθάει τους πάντες να ηρεμήσουν λίγο μετά το χάος της ετοιμασίας και να θυμηθούν αν έχουν ξεχάσει κάτι.
Καλότυχα σημάδια
Να ξέρετε πάντως ότι όλες οι ρωσικές προλήψεις δεν αναφέρονται μόνο σε κακούς οιωνούς, και δεν είναι μόνο πρόδρομοι της ατυχίας. Για παράδειγμα αν δείτε μια αράχνη στα ρούχα σας ή κάποιο περιστέρι σας «στείλει μήνυμα» με μια κουτσουλιά, ή κατά λάθος πατήσετε τα κακά σκύλου, μη βιαστείτε να τα βάλετε με τη μοίρα σας. Όλα αυτά είναι καλός οιωνός που σημαίνει μεγάλη οικονομική επιτυχία.
Μια άλλη διασκεδαστική πρόληψη σχετικά με τα χρήματα δεν προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους, αλλά εμφανίστηκε μόλις πριν από δύο αιώνες. Αν λοιπόν μια μέρα βρεθείτε σ ένα αυτοκίνητο μαζί με Ρώσους και οδηγείτε κάτω από μια γέφυρα που τη διασχίζει φορτηγό τρένο, τότε μην εκπλαγείτε αν οι φίλοι σας αρχίσουν να κουνούν τα πορτοφόλια, τα χρήματα και τις πιστωτικές κάρτες πάνω από τα κεφάλια τους φωνάζοντας: "Φορτηγό- τρένο, δώσε μας λεφτά, δώσε μας λεφτά!" Σύμφωνα με αυτούς που πιστεύουν στις προλήψεις, αυτά τα «μάγια» πολύ συχνά λειτουργούν και φέρνουν απρόσμενα κέρδη σε όσους τα πιστεύουν.
Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο ή στη σελίδα μας στο Facebook!