Ετικέτες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Οι δύο Ελληνες φαρμακοποιοί που έφτιαξαν τον κολοσσό Galenica

Η «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 1974 ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΒΑΡΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Β. ΤΑΜΒΑΚΑΤο 1999 η Galenica επεκτείνεται εκτός των ελληνικών συνόρων, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας Sicomed.
Το 1999 η Galenica επεκτείνεται εκτός των ελληνικών συνόρων, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας Sicomed.
Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Ιδρύθηκε το 1974 από δύο φαρμακοποιούς, τον Διονύσιο Βαρελά και τον Βασίλειο Ταμβακά, και πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε μια από τις δυναμικότερες επιχειρήσεις του κλάδου, πραγματοποιώντας αξιοζήλευτους ρυθμούς προόδου και ανάπτυξης. Αποτελεί την πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικεντρώθηκε στην απόκτηση τεχνογνωσίας και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων αξιοποίησής της, μέσω της συνεργασίας με μεγάλους ερευνητικούς οίκους του εξωτερικού.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία εφαρμογών στις νέες μεθόδους θεραπείας και πρόληψης, η Galenica επενδύει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στον τομέα της βιοτεχνολογίας, συμμετέχοντας σε πλήθος συνεργασιών με ερευνητικούς οίκους της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική επιχείρηση που διευθύνεται από δυο φαρμακοποιούς, καταφέρνει και διεισδύει με απόλυτη επιτυχία στις ευρωπαϊκές αγορές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις βαλκανικές χώρες. Η επέκταση των τελευταίων ετών επικεντρώνεται στην αγορά της Ρουμανίας, όπου η Galenica αναπτύσσει μια υγιή και ανοδική επιχειρηματική δραστηριότητα, μεταφέροντας στη χώρα την τεχνογνωσία της.
Οι δύο Ελληνες φαρμακοποιοί που έφτιαξαν τον κολοσσό Galenica
Στην πρώτη μορφή της, η επιχείρηση ιδρύεται στις αρχές της δεκαετίας του '50, από τον φαρμακοποιό Νικόλαο Βαρελά, φέροντας την επωνυμία Ν. Δ. Βαρελάς Α.Ε. με αντικείμενο τη διάθεση και εμπορία φαρμάκων. Λίγα χρόνια αργότερα, ο υιός του Νικόλαου Βαρελά, Διονύσιος, φαρμακοποιός επίσης στο επάγγελμα, αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης. Η «μεταμόρφωση» ξεκινά ουσιαστικά το 1974, όταν ο Διονύσιος Βαρελάς αποφασίζει από κοινού με τον έμπιστο συνάδελφο και καλό του φίλο, φαρμακοποιό, Βασίλειο Ταμβακά, να συστήσουν μια νέα εταιρεία, με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων.
Έτσι δημιουργείται η Galenica, η πρώτη ελληνική φαρμακευτική επιχείρηση που επικεντρώνεται στην αναζήτηση - απόκτηση - κατοχύρωση τεχνογνωσίας και αξιοποίησης της στην ελληνική αγορά (Licensing in). Την ίδια χρονιά κατασκευάζεται και η πρότυπη μονάδα παραγωγής ιδιοσκευασμάτων της Galenica, ένα ιδιόκτητο εργοστάσιο στην περιοχή της Χαλκίδας. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. Βαρελάς Α.Ε. εξειδικεύει πλέον τις δραστηριότητές της, εστιάζοντάς αποκλειστικά στη διάθεση προϊόντων για εργαστηριακή διάγνωση, όπου σύντομα καταλαμβάνει ηγετική θέση στην Ελλάδα.
Οι δύο Ελληνες φαρμακοποιοί που έφτιαξαν τον κολοσσό Galenica
Τo 1992 η Galenica, αναγνωρίζοντας το μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης που χαρακτήριζε την αγορά των μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων (Ο.Τ.C.), εξαγοράζει την Olvos Science, μια ταχέως αναπτυσσόμενη, δυναμική εταιρεία, με καθαρά εμπορικό προσανατολισμό στην αγορά των προϊόντων υγείας που διακινούνται μέσω φαρμακείου. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1993, η επωνυμία της Ν.Δ. Βαρελάς Α.Ε. αλλάζει σε Βαρελάς Α.Ε. Χημικά και Διαγνωστικά, αντανακλώντας πληρέστερα τις δραστηριότητές της. Ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1995, ο Διονύσιος Βαρελάς αποφασίζει και προχωρεί στην απόκτηση της Tech-Line μέσω της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από την «Βαρελάς Α.Ε.». Η Tech-Line δραστηριοποιείται με επιτυχία στην εμπορία και διακίνηση χημικών και αναλωσίμων χρωματογραφίας σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.
Βαλκάνια
Στοχεύοντας στις αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων, το 1999 η Galenica επεκτείνεται εκτός των ελληνικών συνόρων, συμμετέχει σε εξαγορά, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ρουμανίας, Sicomed. Από τότε μέχρι σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα της Galenica στη Ρουμανία συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς. Tο 2000 προχωρεί στην πρώτη επένδυση στον τομέα της βιοτεχνολογίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στη δυνατότητα ανακάλυψης νέων μεθόδων στη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών.
Η διοίκησης αλλάζει στις 12 Ιανουαρίου 2008 όταν ο Διονύσιος Βαρελάς «φεύγει», αναλαμβάνοντας διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ο Νικόλαος Βαρελάς, με πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον Βασίλειο Ταμβακά. Η δυναμική ανάπτυξη των εταιρειών συνεχίζεται με τη συμβολή της νέας γενιάς των μετόχων και όλων των ανθρώπων των εταιρειών. Στις αρχές του 2009, οι εταιρείες Galenica, Olvos Science, Βαρελάς Α.Ε., Tech-Line, αφήνουν οριστικά τα γραφεία τους στο κέντρο της Αθήνας και εγκαθίστανται σε ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ. Το 2011, η Galenica εκτιμώντας τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας, προχώρησε σε στρατηγική συνέργεια με την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Minerva A.E., επιτυγχάνοντας μια δυναμική σύμπραξη ελληνικών εταιρειών.
H Galenica δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα αναζήτησης, ανάπτυξης ιδίων προϊόντων, ανάπτυξης- συνανάπτυξης και μελέτης νέων φαρμάκων και θεραπειών για διαφορετικές κατηγορίες με κυρίαρχη προτεραιότητα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών προϊόντων.
success story
  • Η επιχείρηση, στην πρώτη μορφή της, ιδρύεται στις αρχές της δεκαετίας του '50, από τον φαρμακοποιό Νικόλαο Βαρελά, φέροντας την επωνυμία «Ν. Δ. Βαρελάς Α.Ε.».
  • Η «μεταμόρφωση» ξεκινά το 1974, όταν ο Διονύσιος Βαρελάς αποφασίζει από κοινού με τον Βασίλειο Ταμβακά να συστήσουν μια νέα εταιρεία.
  • Το 1992 η Galenica εξαγοράζει την Olvos Science, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, με καθαρά εμπορικό προσανατολισμό στην αγορά των προϊόντων υγείας.
  • Το 1995, ο Διονύσιος Βαρελάς αποφασίζει και προχωρεί στην απόκτηση της Tech-Line μέσω της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από τη «Βαρελάς Α.Ε.».
  • Το 2000 προχωρεί στην πρώτη επένδυση στον τομέα της βιοτεχνολογίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία στη δυνατότητα ανακάλυψης νέων μεθόδων θεραπείας ασθενειών.
Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου