Ετικέτες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΉ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)"Η ΔΙΕΘΝΗΣ της Τζιχάντ"


Νίκος Μελέτης
Η Συρία λόγω της ιδιομορφίας της σύγκρουσης η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια  όπου η μισή χώρα έχει παραδοθεί στον έλεγχο  άτακτων επικίνδυνων ομάδων  ισλαμιστών που μέχρι πρόσφατα διακριτικά στηρίζονταν από τους αντιπάλους του Ασαντ αποτελεί πόλο έλξης για νέους ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους  από όλο τον κόσμο κυρίως όμως από την  Ευρώπη  και την Βόρεια Αφρική.Πανευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει για την  αντιμετώπιση του όλο και πιο απειλητικού φαινομένου ,της μεταφοράς της Τζιχαντ στην ίδια την Ευρώπη ,με τον επαναπατρισμό  δυτικοευρωπαίων  που σήμερα μάχονται στις γραμμές των ακραίων ισλαμιστών στην Συρία.
Οι νέοι αυτοί τζιχαντιστες παίρνουν το βάπτισμα του πυρός στην Συρία και κατόπιν  επιστρέφοντας στις χώρες τους, μετατρέπονται σε "μοναχικούς λύκους» σαν αυτόν που σκόρπισε τον θάνατο έξω από το Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες είτε δημιουργούν πυρήνες που συμβάλλουν στην ριζοσπαστικοποίηση  νέων μουσουλμάνων οι οποίοι στρατολογούνται  στην Τζιχαντ.Μετα τον αμερικανό πολίτη που πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στην Συρία η ιστοσελίδα της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης ISIL,(Islamic State News) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι επιθέσεις αυτοκτονίας  πραγματοποίησαν ένας Γάλλος ,ένας Γερμανός και ένας Λίβυος, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες τους..
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φ.Ολαντ μιλώντας την περασμένη  εβδομάδα στην Σύνοδο Κορυφής των G7 αποκάλυψε ότι ήδη 30 γάλοι τζιχαντιστες έχουν σκοτωθεί στην Συρία  όπου σύμφωνα  με εκτιμήσεις πολεμούν περίπου 300 γάλλοι ισλαμιστές. Κάλεσε μάλιστα τους άλλους ηγέτες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τόσο της συριακής κρίσης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα όλων να αποτρέψουν έναν τέτοιου είδους επαναπατρισμό της ισλαμικής  τρομοκρατίας.
Την περασμένη Πέμπτη  έγινε στις Βρυξέλλες ,συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών  από εννέα ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα ,ενώ το θέμα απασχόλησε και τους ευρωπαίους υπουργούς  εσωτερικών που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο.
Το μήνυμα που στέλνουν όλοι είναι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Γαλλία η την Βρετάνια από όπου προέρχονται κυρίως οι τζιχαντιστες ,αλλά ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της ελευθερίας διακίνησης ευρωπαίων πολιτών  .
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής επιτροπής  για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας  Τζιλ ντε Κερχοφ  επιβεβαίωσε αυτή την συνάντηση  (που αποκάλυψαν οι Financial Times) δηλώνοντας ότι  μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών συνεργάζονται εξαιρετικά στενά  με ανταλλαγή πληροφοριών και έχουν ήδη επαφές με την Ιορδανία ,το Μαρόκο  ,την Τυνησία και την Τουρκία με αποκλειστικό αντικείμενο  την Συρία..»
Ο κ. Κερχοφ έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη   για περισσότερες επιθέσεις το επόμενο διάστημα
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πιστεύει ότι  θα πρέπει κατ αρχήν να υπάρξει αξιοποίηση του συστήματος Σενγκεν (SIS II) και των υπηρεσιών Europol και Interpol ενώ στο τραπέζι έχει βρεθεί και η υιοθέτηση ενός προγράμματος αντίστοιχο του  αμερικανικού για την συλλογή δεδομένων  των επιβατών των αεροπορικών εταιριών (το οποίο όμως έχει μπλοκάρει το Ευρωκοινοβούλιο).Στο πλαίσιο των προτάσεων του είναι η στενή συνεργασία με την Τουρκία  που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των τζιχαντιστων  στην Συρία  αλλά και την πίεση στις χώρες του Κόλπου για την διακοπή χρηματοδότησης ισλαμικών οργανώσεων στην Συρία…
Η «Διεθνής των τζιχαντιστων» στην Συρία όμως απασχολεί εντονότατα και τους Αμερικανούς καθώς ήδη 70 αμερικανοί πολίτες εκτιμάται ότι μάχονται στην Συρία, αλλά συγχρόνως υπάρχει κίνδυνος και από τσαντιστείς με ευρωπαϊκά διαβατήρια ,καθώς ήδη από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες  είναι ιδιαίτερα εύκολη η εξασφάλιση άδειας εισόδου στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος visa-waiver.
Ο γάλλος που συνελήφθη στην Μασσαλία για την τρομοκρατική επίθεση  στις Βρυξέλλες  είχε επιστρέψει από την Συρία μέσω Γερμανίας αφού ταξίδεψε μέσω Τουρκίας και με σταθμούς σε περιοχές της νοτιοανατολικής  Ασίας.
Όπως δήλωσε ο  πρώην επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης της παγκόσμιας τρομοκρατίας της περίφημης βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6 Ριτσαρντ Μπαρρετ ,πολλοί από όσους σήμερα πολεμούν στην Συρία δεν έχουν καν ποινικό μητρώο και δεν είναι καθόλου εύκολο να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους…
Ο κ.Κέρχοφ υπολογίζει ότι περίπου 2000 ευρωπαίοι μάχονται στην Συρία, 5000 από την Βόρειο Αφρική και 500 από τα  Βαλκάνια  κυρίως  την Αλβανία και το Κόσσοβο, αλλά και την πΓΔΜ. Υπολογίζει μάλιστα ότι 20-30 ηγέτες της Αλ Κάιντα από το Πακιστάν  έχουν εγκατασταθεί  στην Συρία.
Ο κ.Κερχοφ  σε συνέντευξη  του στο Ασ-Σαφιρ  προειδοποιεί ότι το φαινόμενο των ευρωπαίων τζιχαντιστων συνιστά απειλή μακράς διάρκειας ,καθώς δεν  γνωρίζει κανείς πότε και πως θα τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία  και πως θα συμπεριφερθούν οι εκατοντάδες τζιχαντιστες που θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους   στο Μαρόκο, στην Τυνησία, στην Γαλλία ,την Βρετανία και την Γερμανία ,στα Βαλκάνια ,στην Αυστραλία στον Καναδά η στις ΗΠΑ και εκτιμά ότι  θα διευρύνεται ο κίνδυνος μικρής κλίμακας τρομοκρατικών κτυπημάτων κατόπιν εντολής των πυρήνων της Αλ Κάιντα που ελέγχουν την τζιχαντ στην Συρία.
Κλειδί στην αντιμετώπιση του φαινομένου  των ευρωπαίων τζιχαντιστων  ήταν από την αρχή της συριακής κρίσης ,η στάση της Τουρκίας. Αφού  για μεγάλο διάστημα η Άγκυρα έκλεινε το μάτι σε κάθε λογής τζιχαντιστες που δρούσαν στην Συρία ,με την ελπίδα ότι θα ανέτρεπαν σύντομα τον πρόεδρο Ασαντ, υπό την πίεση και της Δύσης αντιλήφθηκε ότι οι ένοπλες αυτές ομάδες τελικά αποτελούν  απειλή και για την ίδια. Έτσι το τελευταίο μόνο διάστημα δείχνει έτοιμη να συνεργασθεί έστω και απρόθυμα με την Ε.Ε. προκειμένου να δυσχεράνει τουλάχιστον την  διέλευση των συνόρων προς την Συρία από εθελοντές τζιχαντιστες από την Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές κυρίως την Β. Αφρική .
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες  έχουν παραδώσει στις τουρκικές αρχές  τα ονόματα σχεδόν 5000 ανθρώπων  που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Συρία για να ενταχθούν σε ομάδες τζιχαντιστων, αν και από την λίστα αυτή θεωρείται ότι τουλάχιστον 2-3000   ήδη βρίσκονται στο Συριακό έδαφος .
Η κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας  με την Συρία είναι χαοτική καθώς  σε πολλά σημεία της μεθορίου  παράνομοι διακινητές  περνούν από και προς την Συρία καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους . Η Τουρκία διαμαρτύρεται  προς τους ευρωπαίους  τονίζοντας ότι πρέπει οι ίδιοι να αποτρέψουν τους πολίτες τους που κατευθύνονται  προς την Συρία να φθάσουν  στην Τουρκία ,καθώς οι τουρκικές αρχές μετα είναι πολύ δύσκολο είτε να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στην χώρα, εφόσον δεν υπάρχουν  στοιχεία εναντίον τους , είτε να τούς αποτρέψουν από το να περάσουν την μεθόριο των 900 χιλιόμετρων  για να βρεθούν στην βόρειο Συρία και να ενταχθούν στις τρομοκρατικές   οργανώσεις. Όμως και οι Ευρωπαίοι ,εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις ,είναι δύσκολο να εμποδίσουν κάποιον πολίτη τους να ξεκινήσει το ταξίδι του για κάποια ευρωπαϊκή χώρα ,από εκεί να συνεχίσει στην Τουρκία με τελικό προορισμό στην Συρία…

Είναι ενδεικτικό της απρόθυμης στάσης της Άγκυρας ότι όταν ο κ.Κερχοφ επισκέφτηκε  την Τουρκία για συναντήσεις με τους υπουργούς εσωτερικών και δημόσιας τάξης  ,ο διοικητής της ΜΙΤ Χακαν ΦΙνταν, στενός συνεργάτης του Ερντογαν  και με διασυνδέσεις με τον ισλαμικό κόσμο ,προφασίστηκε ταξίδι στο εξωτερικό για να μην συναντηθεί μαζί του.

Η Τουρκία έχει καταργήσει την βίζα  στις διελεύσεις  από και προς την Συρία, ενώ δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα της  με την Συρία λόγω των προσφύγων που καθημερινά διακινούνται από και προς την Συρία.
Πάντως μέχρι τώρα η Άγκυρα φαίνεται ότι έπαιζε με το χαρτί όχι μόνο των προσφύγων αλλά και των ξένων τζιχαντσιτων ,αν υπολογίσει ότι η Αλ Νουσρα χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική  οργάνωση από την Τουρκία  ,μόλις  ο Μ.Ομπαμα στο τέλος Μαΐου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό την αντιπολίτευση στην Συρία. Το μεγάλο  ερωτητικό βεβαίως δεν είναι άλλο από το  ποιος θα  παραλάβει για λογαριασμό ποίου τον οπλισμό αυτό στο χαοτικό περιβάλλον της Συρίας, με τον προφανή κίνδυνο τα αμερικανικά όπλα και εφόδια να καταλήξουν στις ομάδες της ΑλΚαιντα που εκπαιδεύουν και στελεχώνονται από  τους ευρωπαίους τζιχαντιστες.….
Επίκαιρα
================================================================
 

Β)Τζιχαντισμός και πετρελαϊκή βιομηχανία

Το διυλιστήριο του Μπαϊτζι (Baiji).
Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία)            (μτφ. Κριστιάν)
Ενώ τα Δυτικά ΜΜΕ απεικονίζουν το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ως ομάδα τζιχαντιστών που απαγγέλουν το Κοράνι, το τελευταίο ξεκίνησε τον πόλεμο του πετρελαίου στο Ιράκ. Με τη βοήθεια του Ισραήλ, το ΙΚΙΛ διέκοψε την τροφοδότηση της Συρίας και εξάσφαλίσε τη κλοπή του πετρελαίου του Κιρκούκ από την τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Η πώληση του θα εξασφαλιστεί από την Aramco, η οποία θα συγκαλύψει αυτή τη διακίνηση σαν να είναι μια αύξηση της «Σαουδικής» παραγωγής.

Για το δυτικό Τύπο, το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που εισέβαλε πρόσφατα στα βόρεια και δυτικά του Ιράκ είναι μια ομάδα Τζιχαντιστών που κινούνται από τη πίστη τους, με το Κοράνι στο ένα χέρι και ένα Καλάσνικοφ στο άλλο.  
Για εκείνους που έχουν υποστεί τις βιαιότητες τους, μεταξύ άλλων η Συρία, είναι ένα ιδιωτικό στρατό μισθοφόρων, που έχουν έρθει από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου και που στελεχώνεται από Αμερικανούς, Γάλλους και Σαουδάραβες αξιωματικούς και που διαιρεί τη περιοχή με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις.
Εάν πιστεύουμε ότι τα μέλη του ΙΚΙΛ είναι ένοπλοι πιστοί, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι πίσω από τη επίθεση τους κρύβονται σκοτεινά υλικά συμφέροντα.  
Αλλά αν δεχθούμε ότι πρόκειται για κακοποιούς που χειραγωγούν τη θρησκεία για να δώσουν την ψευδαίσθηση ότι ο Αλλάχ ευλογεί τα εγκλήματά τους, τότε πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. 

Ενώ ρίχνει κροκοδείλια δάκρια για τις χιλιάδες ιρακινά θύματα αυτής της επίθεσης, ο δυτικός Τύπος συγκινείται για τις συνέπειες αυτής της νέας σύγκρουσης στις τιμές του πετρελαίου.
 Μέσα σε λίγες μέρες, το βαρέλι ανήλθε σε 115 δολάρια, δηλαδή στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2013. Οι αγορές ανησύχησαν για τις μάχες στο διυλιστήριο του Μπαϊτζι, κοντά στο Τικρίτ. Στην πραγματικότητα, αυτό το διυλιστήριο παράγει μόνο για τη κάλυψη της τοπικής κατανάλωσης, η οποία θα μπορούσε να μείνει γρήγορα από καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δεν οφείλεται στη διακοπή της ιρακινής παραγωγής, αλλά στη διατάραξη των παραδόσεων. Δεν θα διαρκέσει, οι αγορές είναι πλεονασματικές.
Σε χρώμα καφέ: Η ζώνη όπου εισέβαλε το ΙΚΙΛ (χάρτης As-Safir)
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της για να αντισταθμίσει τη μειωμένη προσφορά λόγω της απαγόρευσης εμπορίας από το ΙΚΙΛ. Αλλά οι εμπειρογνώμονες είναι επιφυλακτικοί και επισημάνουν ότι το βασίλειο δεν έχει παράγει ποτέ πολύ περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 
Ο δυτικός τύπος, ο οποίος αρνείται την χορηγία του ΝΑΤΟ, εξηγεί με σοφό τρόπο ότι το ΙΚΙΛ έγινε ξαφνικά πλούσιο από την κατάκτηση των πετρελαιοπηγών.
 Αυτό ήδη συνέβαινε στη Βόρεια Συρία, αλλά κανείς δεν το είχε παρατηρήσει. Είχε προσπαθήσει να χαρακτηρίσει τις μάχες μεταξύ του Μετώπου αλ-Nόσρα και του Ισλαμικού Εμιράτου ως αντιπαλότητα που επιδεινώνεται από το «καθεστώς», ενώ αυτοί προσπαθούσαν να αρπάξουν τις πετρελαιοπηγές. 

Ωστόσο, ένα ερώτημα τίθεται στο οποίο δεν απαντά ακόμη ο δυτικός τύπος και του Κόλπου: πώς μπορούν οι τρομοκράτες να πωλούν το πετρέλαιο στη διεθνή αγορά, η οποία τόσο παρακολουθείται από την Ουάσιγκτον; 
Τον Μάρτιο, οι Λίβυοι αυτονομιστές της Βεγγάζης είχαν αποτύχει να πουλήσουν το πετρέλαιο που είχαν κατασχέσει. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε αναχαιτίσει το δεξαμενόπλοιο Morning Glory και το είχε φέρει πίσω στη Λιβύη [ 1 ]. 
Εάν το Μέτωπο αλ-
Nόσρα και το ΙΚΙΛ είναι σε θέση να πωλούν το πετρέλαιο στη διεθνή αγορά, αυτό σημαίνει ότι τους το επιτρέπει η Ουάσιγκτον και ότι συνδέονται με γνωστές εταιρείες πετρελαίου της αγοράς. 

Κατά τύχη, το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο των πετρελαϊκών εταιρειών πραγματοποιήθηκε από τις 15 Ιουνίου έως τις 19 στη Μόσχα. Αναμενόταν να μιλάνε εκεί για την Ουκρανία, αλλά έγινε λόγος για το Ιράκ και τη Συρία.  
Και έτσι μάθαμε ότι το πετρέλαιο που κλέβεται από το Μέτωπο Αλ-Νόσρα στη Συρία πωλείται από την Exxon-Mobil (η εταιρεία των Ροκφέλερ που βασιλεύει στο Κατάρ), ενώ εκείνο του ΙΚΙΛ εκμεταλλεύεται από την Aramco (ΗΠΑ / Σαουδική Αραβία).  
Με την ευκαιρία, θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της Λιβύης, το ΝΑΤΟ είχε επιτρέψει στο Κατάρ (δηλαδή στην Exxon-Mobil) να πουλήσει το πετρέλαιο των «απελευθερωμένων περιοχών» από την Αλ-Κάιντα. 

Ως εκ τούτου, μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις σημερινές μάχες - καθώς και όλες εκείνες του εικοστού αιώνα στη Μέση Ανατολή-  ως έναν ακόμη πόλεμο μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου [ 2 ]. 
Το γεγονός ότι το ΙΚΙΛ χρηματοδοτείται από την Aramco φτάνει για να εξηγήσει γιατί η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ: το βασίλειο θα βάλει μόνο τη σφραγίδα του στα κλεμμένα βαρέλια για να τα νομιμοποιήσει.

Η ανακατάληψη του ΙΚΙΛ του επιτρέπει να ελέγχει τους δύο κύριους αγωγούς: ο ένας πηγαίνει προς το Μπανιάς και τροφοδοτεί τη Συρία, ενώ ο άλλος μεταφέρει αργό πετρέλαιο στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν. Το Ισλαμικό Εμιράτο έχει διακόψει το πρώτο, προκαλώντας πρόσθετες διακοπές ρεύματος στη Συρία, αλλά περίεργα, αφήνει τον δεύτερο να λειτουργήσει. 

Ο λόγος είναι ότι ο αγωγός αυτός χρησιμοποιείται από την τοπική προ-ισραηλινή κυβέρνηση του Κουρδιστάν για να εξάγει το πετρέλαιο που μόλις άρχισε να κλέβει στο Κιρκούκ. 
Ωστόσο, όπως το εξηγούσα την περασμένη εβδομάδα [ 3 ], η επίθεση του ΙΚΙΛ είναι συντονισμένη με αυτή του Κουρδιστάν για να κοπεί το Ιράκ σε τρία μικρά κράτη, σύμφωνα με το χάρτη της αναμόρφωσης «της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε το 2001από το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, τον οποίον ο στρατός των ΗΠΑ δεν κατάφερε να επιβάλλει το 2003, αλλά τον οποίον ο γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν κατάφερε να εγκριθεί από το Κογκρέσο το 2007 [ 4 ]. 

Το Κουρδιστάν άρχισε την εξαγωγή πετρελαίου του Κιρκούκ μέσω του ελεγχόμενου από το ΙΚΙΛ αγωγού. Μέσα σε λίγες μέρες, ήταν σε θέση να φορτώσει δύο δεξαμενόπλοια στο λιμάνι του Τσεϊχάν, ναυλωμένα από τη Palmali Shipping & Agency JSC, την εταιρεία του Τουρκοαζέρι δισεκατομμυριούχου Mubariz Gurbanoğlu. 
Ωστόσο, αφού η κυβέρνηση αλ Μαλίκι  -η οποία δεν έχει ανατραπεί ακόμη από την Ουάσιγκτον-  εξέδωσε νότα καταγγέλλοντας αυτή τη κλοπή, καμία από τις εταιρείες που συνήθως εργάζονται στο Κουρδιστάν (Chevron, Hess, Total) δεν τόλμησε να αγοράσει αυτό το πετρέλαιο . 
Αδυνατώντας να βρει αγοραστή, το Κουρδιστάν δήλωσε έτοιμο να πουλήσει το φορτίο του στη μισή τιμή στα 57,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ συνεχίζει την διακίνηση του. 
Δύο άλλα δεξαμενόπλοια φορτώνονται τώρα, πάντοτε με την ευλογία του ΙΚΙΛ. 
Το γεγονός ότι η διακίνηση συνεχίζεται με την απουσία αγοραστή δείχνει ότι το Κουρδιστάν και το ΙΚΙΛ πιστεύουν ότι θα πετύχουν να πωλήσουν, και επομένως ότι αυτή η διακίνηση στηρίζεται από τα ίδια κράτη: από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
 
Η πιθανή διαίρεση του Ιράκ στα τρία θα προκαλέσει το ανακάτεμα της πετρελαϊκής τράπουλας.
 
Ενώπιον της επίθεσης του ΙΚΙΛ, όλες οι εταιρείες πετρελαίου έχουν μειώσει το προσωπικό τους. Κάποιες πολύ περισσότερο από τις άλλες: αυτή είναι η περίπτωση της BP, της Royal Deutsch Shell (οι οποίες απασχολούν τον Sheikh Moaz al-Khatib, τον γεωλόγο πρώην πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού), της Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) και των κινεζικών εταιρειών (PetroChina, Sinopec και CNOOC). 

Οι χαμένοι είναι οι Βρετανοί, Τούρκοι και ιδιαίτερα οι Κινέζοι, οι οποίοι ήταν μακράν οι μεγαλύτεροι πελάτες του Ιράκ.
 
Οι νικητές είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.
Τα διακυβεύματα λοιπόν, δεν έχουν καμία σχέση με έναν πόλεμο για το «Αληθινό Ισλάμ».
 [ 1 ] «Το Πεντάγωνο αναχαίτιζε το "Morning Glory" στη Μεσόγειο», Voltaire Network , 17 Μαρτίου 2014. 
[
 2 ] «Ιράκ, οι σελίδες της ιστορίας που διαγράφονται» από τον Manlio DiNucci, Μετάφραση Marie-Ange Patrizio, Il Manifesto, Voltaire Network 18 Ιουνίου 2014. 
[ 3 ] «Η Ουάσιγκτον ανακινεί τη κατάτμηση του Ιράκ», του Thierry Meyssan,  Voltaire Network 16 Ιουνίου 2014. 
[
 4 ] «Η βαλκανοποίηση του Ιράκ» από τον Manlio DiNucci, Μετάφραση Marie-Ange Patrizio, Il Manifesto, Voltaire Network 17 Ιουνίου 2014.
Τιερί Μεϊσάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου