Ετικέτες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ιράκ: Επίδειξη δύναμης από χιλιάδες σιίτες

REUTERS/STRINGER/IRAQ
Χιλιάδες παρέλασαν στη Βαγδάτη ξεκινώντας από τη συνοικία Σαντρ Σίτι
Χιλιάδες σιίτες παρήλασαν το Σάββατο στη Βαγδάτη και σε αρκετές άλλες σιιτικές πόλεις του Ιράκ επιδεικνύοντας έτσι την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν τους σουνίτες εξτρεμιστές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο σημαντικών περιοχών στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ.
Φορώντας στρατιωτικές στολές και φέροντας όπλα και μάλιστα βαρύ οπλισμό, οι σιίτες παρήλασαν σε πολλές πόλεις ύστερα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ, με την παρουσία της αστυνομίας και του στρατού.
Ο αλ Σαντρ κάλεσε τους υποστηρικτές του την περασμένη εβδομάδα να διοργανώσουν παρέλαση και να δείξουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τους ιερούς τόπους και τα τεμένη της χώρας.
Χιλιάδες παρέλασαν στη Βαγδάτη ξεκινώντας από τη συνοικία Σαντρ Σίτι.
Ο αριθμός των κατοίκων στις πολυπληθέστερες σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, την Σαντρ Σίτι και την αλ Σούλα, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια.
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν την βόρεια πόλη Μοσούλη την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια συνέχισαν την προέλασή τους σε πόλεις που εκτείνονται στα νότια προς την Βαγδάτη.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια σιίτες απ΄όλο το Ιράκ φέρεται ότι έχουν δηλώσει εθελοντές για να φέρουν όπλα και να βοηθήσουν τον στρατό να νικήσει τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης.

EPA/ALI ABBAS

Χιλιάδες σιίτες παρήλασαν το Σάββατο στη Βαγδάτη και σε αρκετές άλλες σιιτικές πόλεις του Ιράκ.
Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι έχει ορίσει μηνιαίο μισθό για τον κάθε εθελοντή περίπου 500.00 δηνάρια (περίπου 447 δολάρια) κι επιπλέον 125.000 δηνάρια επίδομα σίτισης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
===========================================================
Β) Αίγυπτος: Επικυρώθηκαν οι 182 θανατικές ποινές Αδελφών Μουσουλμάνων
Συγγενείς των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστηρικτές του ανατραπέντος Aιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντιδρούν στην απόφαση του δικαστηρίου. REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY
Επικυρώθηκαν σήμερα από δικαστήριο της Αιγύπτου οι θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε και σε τουλάχιστον 182 υποστηρικτές του, δήλωσαν δικαστικές πηγές στο Reuters.
Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε δύο μήνες αφότου η υπόθεση ανατέθηκε στην ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας, τον μουφτή--το πρώτο βήμα προς την επιβολή της θανατικής ποινής.
Οι 183 κατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη Μίνια της νότιας Αιγύπτου τον Ιούλιο ύστερα από την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Στα επεισόδια σκοτώθηκε ένας ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας.
Η σημερινή απόφαση έρχεται δύο μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον πρώην επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, νικητή των εκλογών τον Μάιο.
Ο Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι, την οποία ακολούθησαν διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές του και η καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας, στις οποίες εκατοντάδες ισλαμιστές διαδηλωτές σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.
Σε μία διαφορετική υπόθεση, δικαστήριο του Καϊρου παρέπεμψε την Πέμπτη τον Μπαντίε και 13 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων στον μουφτή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της οπλοκατοχής που συνδέονται με τις συγκρούσεις στη διάρκεια των διαδηλώσεων τον περασμένο Ιούλιο.
Από την ανατροπή του Μόρσι μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 500 αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας.
Ο Μπαντίε και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης--περιλαμβανομένου του Μόρσι--δικάζονται για άλλες υποθέσεις.
Πηγή: Reuters, Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου