Ετικέτες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ (;)-3 (Μικρή συλλογή άθρων)

Α)Στα χέρια των τζιχαντιστών πέφτουν η μία μετά την άλλη οι πόλεις του Ιράκ


Τις μαύρες σημαίες υψώνουν οι τζιχαντιστές στη δυτική επαρχία αλ-Άνμπαρ. Τέσσερις πόλεις σε δύο ημέρες έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) στη σουνιτική επαρχία, την οποία ετοιμάζεται να καταλάβει εξ ολοκλήρου καθώς προωθείται προς τη Βαγδάτη.
Οι σουνίτες ισλαμιστές της ISIS προσέθεσαν στην επικράτεια που ελέγχουν την πόλη Ρούτμπα, 150 χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων με την Ιορδανία έχοντας ήδη καταλάβει μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία και δύο πόλεις στο δυτικό Ιράκ.
Στόχος των τζιχαντιστών είναι να καταλάβουν πλήρως τη σουνιτική επαρχία αλ-Άνμπαρ, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους στο BBC.
Η πόλη Ρούτμπα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με την Ιορδανία. Είναι η τέταρτη πόλη στη μεγαλύτερη επαρχία του Ιράκ που πέφτει στα χέρια των τζιχαντιστών το τελευταίο διήμερο.
Το Σάββατο οι ισλαμιστές της ISIS κατέλαβαν τις πόλεις Ράουα και Άνα κατά μήκος του Ευφράτη, καθώς επίσης και στρατηγικής σημασίας μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία κοντά στην πόλη Καιμ έπειτα από συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις που άφησαν πίσω τους 30 νεκρούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, στρατιώτες -ακόμη και στο κέντρο διοίκησης της περιοχής- εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τράπηκαν σε φυγή. Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού χαρακτήρισε την απόσυρση από τις περιοχές ως «κίνηση τακτικής προκειμένου να ανασυνταχθούν».
Η κατάληψη του μεθοριακού περάσματος Αλ-Κάιμ είναι κομβικής σημασίας για τη μεταφορά όπλων και άλλου εξοπλισμού σε διάφορα πεδία μάχης, κατά τους αναλυτές.
Οι ίδιοι οι τζιχαντιστές δηλώνουν βέβαιοι ότι οι πόλεις που δεν ελέγχουν ήδη στην κοιλάδα του Ευφράτη θα πέσουν χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση με τη βοήθεια συμπαθούντων τοπικών φυλών.
Οι δυνάμεις της ISIS έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευή, του Τικρίτ και τμήματα των επαρχιών Σαλαχεντίν, Κιρκούκ και Ντιγιάλα.
Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, την Κυριακή ότι σκότωσε 40 εξτρεμιστές σε αεροπορική επιδρομή στην ελεγχόμενη από τους τζιχαντιστές βόρεια πόλη Τικρίτ, αν και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως έχασαν τη ζωή τους άμαχοι όταν χτυπήθηκε πρατήριο καυσίμων.


Πηγή : tanea.gr
=============================================================
Β) Τακτική υποχώρηση του ιρακινού στρατού λόγω επικείμενης επέλασης του ΙΚΙΛ

Σε τακτική υποχώρηση προχώρησαν οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις από τρεις πόλεις του δυτικού Ιράκ, που δέχονται την επέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.
«Οι στρατιωτικές μονάδες αποσύρθηκαν από τις πόλεις Αλ-Κάιμ, Ράουα και Ανα για να ανασυνταχθούν», ανακοίνωσε ο στρατηγός Κάσεμ Ατα.
Χθες οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας συνοριακό πέρασμα του Αλ-Κάιμ , στα σύνορα με τη Συρία, ένα από τα τρία περάσματα που υπάρχουν στη συρο-ιρακινή μεθόριο και την ομώνυμη πόλη.
Νωρίτερα σήμερα από μαρτυρίες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας έγινε γνωστό ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν σήμερα τρεις πόλεις της επαρχίας Ανμπαρ στο δυτικό Ιράκ.
«Οι δυνάμεις του στρατού αποσύρθηκαν από τις πόλεις Ράουα, Ανα και Ρούτμπα σήμερα το πρωί και το ΙΚΙΛ ανέλαβε γρήγορα τον έλεγχο των τριών», δήλωσε αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών που δεν κατονομάσθηκε.
Η υπηρεσία στρατιωτικής διοίκηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι δεν σχολίασε το γεγονός και ανακοίνωσε ότι ενημέρωση για τις εξελίξεις θα υπάρξει αργότερα εντός της ημέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Κατά την αιφνιδιαστική τους προέλαση εδώ και δέκα ημέρες, οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, δεύτερη πόλη της χώρας, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευί, του Τικρίτ και τμήματα των επαρχιών Σαλαχεντίν, Κιρκούκ και Ντιγιάλα, ενώ ελέγχουν μεγάλα τμήματα του δυτικού Ιράκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική
====================================================================
Γ) Ιρανοί πράκτορες της Δύναμης Αλ Κουντς στο Ιράκ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο
20-6-14



Ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν έχει τη θέληση να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας» είναι το σχόλιο Ιρανών αξιωματούχων στις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στη Βαγδάτη εν μέσω της προέλασης των τζιχαντιστών.

Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι το Ιράν έχει στείλει «έναν μικρό αριθμό πρακτόρων» για να βοηθήσει την κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νουρί αλ-Μαλίκι.


Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποναύαρχος Τζον Κίρμπι αναφέρθηκε στην παρουσία στο Ιράκ Ιιρανών πρακτόρων», αναφερόμενος σε μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδια για τις μυστικές αποστολές.

Στο παρελθόν η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει τη μονάδα αυτή, τη Δύναμη αλ Κουντς, ότι υποστήριζε τους σιίτες αντάρτες που ήταν αντίθετοι στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. «Η επέμβασή τους στο Ιράκ δεν είναι καινούργια» σχολίασε ο Κίρμπι.

Ο υποναύαρχος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει «ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν τουλάχιστον μερικοί (Ιρανοί] πράκτορες στο Ιράκ». «Όμως δεν έχω πληροφορίες γα τις χερσαίες δυνάμεις ή για μεγάλες μονάδες» προσέθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι οι «πρόσφατες δηλώσεις του Ομπάμα δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί σοβαρά να πολεμήσει την τρομοκρατία στο Ιράκ και την περιοχή», αναφερόμενος στο διάγγελμα Ομπάμα, στο οποίο μεταξύ άλλων κάλεσε την Τεχεράνη να στείλει ένα μήνυμα «σε όλες τις κοινότητες» του Ιράκ.

«Το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο [στην κρίση του Ιράκ] εάν στείλει το ίδιο μήνυμα που στέλνουμε κι εμείς στην ιρακινή κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο οι Ιρακινοί μπορούν να συμβιώσουν εφόσον ενσωματωθούν όλες οι κοινότητες [οι σουνίτες, οι σιίτες και οι Κούρδοι]» ανέφερε στην ομιλία του ο Ομπάμα.

«Εάν το Ιράν παρέμβει στρατιωτικά μόνο εξ ονόματος των σιιτών [...] η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί» ανέφερε.

«Το στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ στη Συρία ήταν ότι δεν έκαναν διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και πολιτικών οργανώσεων [σ.σ. της συριακής αντιπολίτευσης], γεγονός που ενίσχυσε την τρομοκρατία και τη συγκρότηση ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε ISIS» δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Σήμερα οι ΗΠΑ αντί να αγωνίζονται εναντίον της τρομοκρατίας και να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας του Ιράκ, της κυβέρνησης και των κρατικών θεσμών, ενισχύουν τον σεχταρισμό» υποστήριξε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον θέτει όρους και καθυστερεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και την ISIS στο Ιράκ «ενισχύει τις αμφιβολίες» για το ποιοι είναι πραγματικά οι στόχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, συνέχισε ο ίδιος.

Ένας άλλος Ιρανός αξιωματούχος, ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί που εργάζεται στο γραφείο του προέδρου Χασάν Ροχανί, επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υιοθετούν αντικρουόμενες πολιτικές στη Μέση Ανατολή: να υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Συρία και την ειρήνη στο Ιράκ ή να είναι με το μέρος των τρομοκρατών στη Συρία και εναντίον τους στο Ιράκ» ανέφερε.

Την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στείλει 300 στρατιωτικούς συμβούλους στη Βαγδάτη για να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις, καθώς και να προχωρήσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις στο Ιράκ, ζητώντας όμως το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη χώρα.

Το Ιράν, χώρα στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, όπως εξάλλου και το Ιράκ, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί αλ-Μαλίκι. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε μάλιστα ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τους ιερούς τόπους των σιιτών στο Ιράκ, που βρίσκονται στην Κερμπάλα, τη Νατζάφ, τη Σαμάρα και κοντά στη Βαγδάτη.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου