Η Ρωσία κατέχει σταθερά τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε πωλήσεις όπλων. Tο 2012, οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στο εξωτερικό άγγιξε τα 15,13 δις. δολάρια. Δηλαδή, 2 δις. περισσότερα σε σχέση με το 2011. Αν δεν είχαν αποτύχει οι δοκιμές στο αεροπλανοφόρο «Vikramaditya» για το ινδικό πολεμικό ναυτικό (προγραμματίζεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2013), οι ρωσικές εξαγωγές όπλων θα υπερέβαιναν τα 17,4 δις. δολάρια.
Παρ’ ότι σε αυτόν το δείκτη οι ρώσοι κατασκευαστές αμυντικού εξοπλισμού βρίσκονται τρεις φορές πίσω από τους αμερικανούς, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών δεν μπορεί παρά να χαροποιεί την ηγεσία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Πάντως, η απώλεια της Λιβύης, η αναστολή των συμβολαίων με το Ιράν και τη Συρία δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση της ροής όπλων. Οι φοβισμένες -από την ταχεία επέκταση των αραβικών επαναστάσεων- χώρες, αυξάνουν τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού. Επίσης, συνεχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες τους για την αγορά ρώσικων όπλων η Κίνα και η Ινδία, ενώ μεγάλοι πελάτες της Ρωσίας θεωρούνται η Αλγερία, η Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Πέρυσι, μάλιστα, εμφανίστηκαν το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, ακόμα και οι ΗΠΑ που είναι πρόθυμες να αγοράσουν ρωσικά συστήματα.

Αμερικανική έκθεση
Στην έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου, αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει μάθει να λειτουργεί ευέλικτα με τους πελάτες της, προσφέροντας ευνοϊκούς όρους πληρωμής, δάνεια και πιστώσεις, ενώ συνάπτει συμφωνίες που παρέχουν την άδεια για την παραγωγή όπλων στις πιο σημαντικές αγορές της Ινδίας και της Κίνας. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν και κίνδυνοι. Όπως με την Κίνα, που αντιγράφει τα ξένα οπλικά συστήματα.
Βέβαια, η κινεζική «πειρατεία» δεν αποτελεί έκπληξη. Το 2011, για παράδειγμα, η Κίνα ξεκίνησε τη γραμμή παραγωγής του καταδιωκτικού J-16, το οποίο είχε αντιγραφεί από το ρώσικο μαχητικό Su-30MK2 που είχε αγοράσει η χώρα στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Πριν από αυτό, οι κινέζοι, όχι μόνο είχαν θέσει σε γραμμή παραγωγής την κατασκευή των αναλόγων μαχητικών αεροσκαφών Su-27 και Su-33, αλλά κατάφεραν να εκτοξεύσουν σε διαστημική τροχιά το διαστημόπλοιο «Shenzhou», που είχε αντιγράψει το σχεδιασμό και τη δομή του ρώσικου «Soyuz».
Το 2012, η «Rosoboronexport» υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την Κίνα για την προμήθεια 52 μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-171E αξίας 600 εκ. δολαρίων. Μπορεί να είναι μια και μοναδική παραγγελία, αν λάβουμε υπόψη ότι ο κινεζικός στρατός έχει σε υπηρεσία αρκετά αντίγραφα ευρωπαϊκών και σοβιετικών ελικοπτέρων.
Τα συστήματα που πωλούνται περισσότερο
Ποια ρώσικα όπλα έχουν μεγάλη ζήτηση; Ιδού τι αναφέρουν το περιοδικό Forbes, το Κέντρο Ανάλυσης Παγκόσμιου Εμπορίου Οπλων και η υπηρεσία ερευνών του Κογκρέσου, μετά από ανάλυση των σχετικών στατιστικών στοιχείων από το 2008 μέχρι το 2012:
Αντιαεροπορικοί πύραυλοι (SAM)
Κατά την περίοδο 2008 - 2011, η Ρωσία πούλησε 7.750 αντιαεροπορικά συστήματα ρουκετών SAM, οι ΗΠΑ 944, οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, 290. Πέρυσι, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Pantsir-S1» (φωτογραφία) αξίας άνω των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πουλήθηκαν στο Ιράκ ως μέρος μια συμφωνίας - πακέτο. Εκτός από τα 42 Pantsir, το Ιράκ θα αγοράσει 30 επιθετικά ελικόπτερα Mi-28NΕ και, ενδεχομένως, μαχητικά MiG-29M/M2.
Τεθωρακισμένα
Το διάστημα 2008 - 2011, η Ρωσία πούλησε 570 τανκς και 490 τεθωρακισμένα οχήματα, οι ΗΠΑ, 348 τανκς και 234 τεθωρακισμένα οχήματα, και η Δυτική Ευρώπη, 360 και 470 αντίστοιχα. Πέρυσι, η «Rosoboronexport» υπέγραψε μια σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας για την προμήθεια 37 ΒΜΡ-ZF, αξίας 114 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρωσία τα πήγε καλά και στις πωλήσεις καταστροφέων αρμάτων. Το 2012, η Ινδία και η Ρωσία υπέγραψαν συμβόλαια για την προμήθεια αντιαρματικών συστημάτων «Invar» και «Konkurs-Μ», συνολικής αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μαχητικά αεροσκάφη
Κατά τα έτη 2008-2012, η Ρωσία πούλησε 180 μαχητικά αεροσκάφη, που είναι 3,3 φορές περισσότερα από τα αεροπλάνα που πούλησαν οι ΗΠΑ (οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στις αναπτυσσόμενες χώρες 50 αεροσκάφη). Πέρυσι, υπεγράφη συμβόλαιο με την Ινδία για την προμήθεια εξαρτημάτων για τη συναρμολόγηση 42 μαχητικών Su-30MKI (η αξία του συμβολαίου είναι 1,5 δις. δολάρια). Επιπλέον, υπεγράφη συμβόλαιο με την Ινδία για τον από κοινού με τη Ρωσία σχεδιασμό μεταγωγικού αεροσκάφους πολλαπλών χρήσεων. Με την Κίνα, η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια κινητήρων για το μαχητικό Su-27/30.
Ελικόπτερα
Τουλάχιστον 270 ρωσικά ελικόπτερα πουλήθηκαν στις αναπτυσσόμενες χώρες στο διάστημα 2008-2011. Οι αμερικανοί υλοποίησαν στην ίδια περίοδο συμβόλαια για συνολικά 52 ελικόπτερα και οι δυτικοευρωπαίοι για 110. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους υπεγράφησαν συμβόλαια για την προμήθεια ελικοπτέρων Mi-17V-5, αξίας περίπου ενός δις. δολαρίων. Πενήντα δύο Mi-171E, αξίας 600 εκ, δολαρίων, θα πουληθούν στην Κίνα, και 10 Mi-17V-5 θα αγοράσουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία για τον εξοπλισμό του Αφγανιστάν.
Ναυτικός εξοπλισμός
Το 2008-2011 η Ρωσία πούλησε 220 αντιπυραυλικά συστήματα, οι ΗΠΑ 176, και η Δυτική Ευρώπη μόνο 60.  Το 2012, η Ρωσία πούλησε στην Ινδία δύο φρεγάτες συνολικής αξίας περίπου ενός δις. ευρώ, (φωτογραφία) και παρέδωσε με χρηματοδοτική μίσθωση το πυρηνικό υποβρύχιο «Chakra» («Nerpa»).
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.forbes.ru/sobytiya-photogallery/233609-iz-rossii-s-lyubovyu-za-schet-chego-rossiiskii-oruzheinyi-eksport-prevy/photo/1