Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Τα Αρχαία Μνημεία του Αγίου Όρους

Τα Αρχαία Μνημεία του Αγίου Όρους

Αναρτήθηκε από τον/την Βισάλτης στο Δεκεμβρίου 29, 2011
Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος
Το Άγιο Όρος είναι η μοναδική, ίσως, περιοχή της Ελλάδας όπου δεν έχουν γίνει ανασκαφικές έρευνες από τους αρχαιολόγους.
Ό, τι έχει βρεθεί, είναι τυχαίο και αδημοσίευτο. Εντούτοις όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο, συνυπάρχει το αρχαίο με το σύγχρονο.
Δεν θα έλεγα πως υπάρχει αποστροφή των μοναχών στις αρχαιότητες του Άθω.
Αθωνίτες μοναχοί σε γραπτά μνημεία, τα οποία μας έχουν αφήσει, εκδηλώνουν το θαυμασμό τους για τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων τα οποία είχαν μελετήσει.
Μέσα στο πνεύμα αυτό, αγιορείτες αγιογράφοι ενσωμάτωσαν στις αγιογραφίες τους Έλληνες φιλοσόφους, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν την εκτίμηση και το σεβασμό στα έργα τους.

«Ο Θρόνος πλέον δεν υφίσταται κατ’ουσίαν εν Ελλάδι»*

«Ο Θρόνος πλέον δεν υφίσταται κατ’ουσίαν εν Ελλάδι»*

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 29, 2011
Γράφει ο Αμετανόητος
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843 έγινε κάτι Μοναδικό στην Ευρώπη των Βασιλέων.
Ενας «ελέω Θεού» Βασιλιάς συμφωνεί να παραδώσει ΣΥΝΤΑΓΜΑ στους υπηκόους του.Αυτό καταγράφηκε στην «φτωχή» Ελλάδα του Μακρυγιάννη και του Καλλέργη.
O Βαυαρός Οθων ντρόπιασε τις Ευρωπαϊκές αυλές…
«περί καταστροφής αξιοθρηνήτου…» κάνει λόγο ο σκοταδόψυχος Μέτερνιχ.
Μας λέει ο Ιστορικός Δ.Φωτιάδης.

«Ακούγονταν οι πυροβολισμοί στο σπίτι του Μακρυγιάννη…Μπροστά από όλους στην πορεία προς τα ανάκτορα τραβούσε ο Καλλέργης επικεφαλής του ουλαμού των Επιλέκτων…
Τα τύμπανα οι σάλπιγγες τα εμβατήρια της μουσικής της φρουράς ξυπνούν την Αθήνα…γέροι άντρες,γυναίκες παιδιά,χύνονται στους δρόμους να δούν τι συμβαίνει…
Ζήτω το Εθνος…Ζήτω το Σύνταγμα…»
Στο παλάτι οι ανακτορικοί ανάστατοι αναζητούν τρόπο υπεκφυγής…με μάταιη ελπίδα πως θα μπορούσαν να ξεγελάσουν στρατό και λαό συντάσσουν μία αόριστη προκήρυξη που υπογράφει ο Οθωνας για να μπορέσει να αποφύγει την δύσκολη στιγμή…     

«…βγαίνει κάποιος από το παλάτι και δίνει την προκήρυξη στον Καλλέργη.Ο συνταγματάρχης τη διαβάζει και αμέσως αντλαμβάνεται πως δεν υπήρχε στο κείμενο αυτό καμία ουσιαστική δέσμευση του Θρόνου.Προστάζει να γίνει ησυχία.Πληροφορεί τον επαναστατημένο Λαό και Στρατό για την προκήρυξη…
«Επιθυμώ να διαβαστεί μεαλόφωνα γιατί εσείς στρατός και λαός θα αποφασίσετε να μπορούμε να αρκεστούμε σε αόριστες υποσχέσεις ή πρέπει να ζητήσουμε περισσότερες εγγυήσεις».
Διαβάζεται η προκήρυξη…
Οταν Λαός και Στρατός άκουσαν το περιεχόμενο η αντίδραση ήταν ηφαιστειακή…