Ετικέτες

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Οι μυστηριώδεις Ετρούσκοι…

 

Etruscan couple (Louvre, Room 18)
Etruscan couple (Louvre, Room 18)

Γράφει ο Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης 
Ένας απ’ τους πιο αρχαίους, εκπληκτικούς και μυστήριους πολιτισμούς που γνώρισε η Ευρώπη ήταν του λαού τωνΕτρούσκων, ενός λαού που άφησε λίγα αλλά αξιοσημείωτα ίχνη στο πέρασμά του από την ιστορία. Σύμφωνα με τις πιο αξιόπιστες πηγές, εξολοθρεύτηκαν από τη συνεχώς αυξανόμενη δύναμη των Ρωμαίων στην Ιταλική χερσόνησο. Αυτό, εν μέρει, ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα, ωστόσο μέσω της Ρώμης κατά κάποιο τρόπο επέζησαν, αν και μοιάζει οξύμωρο, αφού το ετρουσκικό στοιχείο ήταν ένα από τα θεμελιώδη τμήματα του ανερχόμενου ρωμαϊκού λαού.

Ο ΛΟΥΘΗΡΟΣ, ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ, Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ


 
 
 
 
 
 
1 Vote

του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ
Λέγεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού είπε στον Γερμανό ομόλογο του στη σύνοδο των G7 στην Δρέσδη: «Βρείτε τα με τους Έλληνες γιατί χανόμαστε» (βλ. το άρθρο του Ν. Τσαγκρή στην «Εποχή» της 30/5). Και τόνισε την ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής στην Ευρώπη, με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και την τόνωση των ευρωπαϊκών εισαγωγών, ώστε να μειωθεί και το υπέρογκο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Ο Β.Σόιμπλε του απάντησε, κραδαίνοντας το «Βιβλίο της Ομόνοιας» με τους λουθηριανούς δογματικούς κανόνες, λέγοντας: «Εδώ είναι η Δρέσδη και πρέπει να λειτουργήσει περαιτέρω η πειθώ: οι γερμανικοί κανόνες της λιτότητας και οι ισχυροί προϋπολογισμοί είναι απαράβατοι».
Βέβαια ο Σόιμπλε όταν λέει «πειθώ»  την εννοεί για τις σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας, ενώ για την Ελλάδα, αντί για την πειθώ χρησιμοποιεί την γερμανική μπότα. Όσο για τους γερμανικούς κανόνες της λιτότητας, είναι αλήθεια ότι ο Λούθηρος προέτρεπε σε αυτήν, ώστε να αποφεύγονται οι εισαγωγές ξένων προϊόντων. Ωστόσο, ο Σόιμπλε ξεχνά – όπως και η Μέρκελ της οποίας ο πατέρας ήταν Λουθηριανός πάστορας – ότι ο Λούθηρος ζητούσε την τιμωρία από τον θεό των εμπόρων, ενώ για τους τοκογλύφους ζητούσε από τους ανθρώπους να τους κρεμούν! Και όταν έλεγε τοκογλύφους, εννοούσε όσους έπαιρναν οποιονδήποτε τόκο από τα δάνεια που έδιναν, ενώ οι έμποροι ήταν Γερμανοί (με τα «μονοπώλιά» τους), αλλά και Ιταλοί που έκαναν εισαγωγές στην Γερμανία εξωτικών και ιταλικών βιοτεχνικών προϊόντων. Τότε κυριαρχούσε ακόμα ο Νότος στο Βορρά από οικονομική άποψη αλλά και θρησκευτική. Τί θα έλεγε αλήθεια σήμερα που κυριαρχούν οι Γερμανοί και εξάγουν στο Νότο εξοπλισμούς ή προϊόντα της Ζίμενς, της Μερσέντες, της BMW κ.α., σε μονοπωλιακές τιμές λόγω και των μιζών; Και οι Γάλλοι, βέβαια, οι χαριτόβρυτοι. Όσο για τους τοκογλύφους, τους ξέρουμε πια. Προστέθηκαν και τα κράτη σ’ αυτούς.

USMC: Return of the Raiders

USMC: Return of the Raiders

USMC: Return of the Raiders
 The Army has the Green Berets, while the Navy is known for the SEALs. Now, an elite branch of the U.S. Marine Corps will officially be known as Raiders.
The Marines will rename several special operations units as Marine Raiders at a ceremony Friday, resurrecting a moniker made famous by World War II units that carried out risky amphibious and guerrilla operations. The exploits of the original Marine Raiders — who pioneered tactics used by present-day special forces — were captured in books and movies including "Gung Ho!" in 1943 and "Marine Raiders" in 1944.
The name will give a unique identity to the Marines' branch of U.S. Special Operations Command, which includes special forces from the U.S. Army, Navy, Air Force and Marines. The Marines' Special Operations Command, known as MARSOC, was formed more than a decade ago as part of the global fight against terrorism.
"Whereas most people in the American public probably wouldn't have been able to tell you what MARSOC stood for, 'Raider' will jump off the page," said Ben Connable, a military and intelligence analyst at the nonprofit research agency RAND Corporation.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 19 Ιουνίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!

π. Χ.
240
Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
μ. Χ.

Η Αφροδίτη… βρυχάται



Εντοπίστηκε ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα
Η Αφροδίτη… βρυχάται
Καλλιτεχνική απεικόνιση των ενεργών ηφαιστείων της Αφροδίτης. Credit:(ESA/OAES MediaLab)
Η Αφροδίτη, ο κοντινότερος πλανήτης στη Γη, κατά πάσα πιθανότητα είναι ακόμη ενεργή ηφαιστειακά, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία.Νέα ευρήματα
Η Αφροδίτη είναι καλυμμένη από ένα πυκνό νέφος, με συνέπεια οι αστρονόμοι να δυσκολεύονται να κάνουν άμεσες παρατηρήσεις και έτσι να βασίζουν τα δεδομένα τους κυρίως σε στοιχεία από ραντάρ και άλλα μήκη κύματος πέρα από το ορατό φως.

AΡΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ…

 

 

Πρόλογος
Όπου πήγε, πήγα.
Έπρεπε να δω τους τόπους που έδρασε και να ακούσω τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και έζησαν μαζί του.
Το ευτύχημα είναι ότι στις αρχές του 1970 που άρχισα την έρευνα, πρόλαβα εν ζωή τους περισσότερους από εκείνους που τον λάτρεψαν ή τον μίσησαν, που τον πολέμησαν ή υπήρξαν συναγωνιστές του. Έτσι διασώθηκαν πολλά χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, συμπεριφορές και ατόφιες φράσεις του, που αναπαράγονταν από στόμα σε στόμα, όπως το δημοτικό τραγούδι. Και είχα την τύχη να έχω σπουδαίους οδηγούς σε κάθε τόπο. Άλλο είναι να πηγαίνεις ψάχνοντας και άλλο να σε ξεναγούν στο πρώτο αντάρτικο λημέρι του Παρνασσού οι καπετάνιοι Περικλής και Νικηφόρος. Άλλο να χαζεύεις το βουνό από μακριά και άλλο να σου δείχνει ο μαυροσκούφης Κατσαντώνης τα περάσματα της Χελιδόνας.

Ο λοιμός στην Αθήνα του Περικλή ήταν… Έμπολα;



  
Ο λοιμός που έπληξε την αρχαία Αθήνα στα χρόνια του Περικλή και στον οποίο αναφέρεται εκτενώς ο Θουκυδίδης κατά την εξιστόρηση του Πελοπονησιακού Πολέμου, ίσως ήταν η πρώτη καταγραφή του ιού Έμπολα στην ιστορία, υποστηρίζει αμερικανός ερευνητής, ένας ισχυρισμός που έχει γίνει και από άλλους επιστήμονες στο παρελθόν.

«ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ»




Ο Νουρεντίν Nour-al-din υπήρξε Κούρδος εμίρης της Συρίας κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών που ρήμαξαν τόσο τη Μ.Ανατολή, όσο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο Κούρδος ηγέτης ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος στρατηγός που αντιμετώπισε με επιτυχία τους «Φράγκους» αφού πρώτα αφύπνισε τους μουσουλμάνους από τον λήθαργο που τους μάστιζε. Ο ανεψιός και διάδοχος του Νουρεντίν, δεν είναι άλλος από τον περίφημο Σαλαντίν. Τον άντρα που ανακατέλαβε την Ιερουσαλήμ από τους δυτικούς, εκδίωξε πολλούς Σταυροφόρους από την περιοχή και μπόρεσε και απέκρουσε την αντεπίθεση των δυτικών με ηγέτη τον βασιλιά της Αγγλίας, Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

Ο ISIS έχει αρχίσει και με προβληματίζει ιδιαίτερα. Δείχνει αντοχές απέναντι στις επιθέσεις εναντίον του. Για κάθε νεκρό μαχητή του, βρίσκονται άλλοι πρόθυμοι να πάρουν τις θέσεις στις επάλξεις. Αυτή η οργάνωση μοιάζει να μην «σέβεται» τίποτα και θεωρεί τόσο τις ηγεσίες της Συρίας, Ιορδανίας, Ιράκ, Αιγύπτου, όσο και το κράτος του Ισραήλ, ακόμη και την ΑλΚάιντα ως συνεργάτες των δυτικών, ένα είδος Λατινικών Σταυροφορικών Κρατών. Η ακραία ιδεολογία του ISIS βρίσκει τρομακτική απήχηση τόσο στους νέους της Μ.Ανατολής, του Καυκάσου, της Ν.Α Ασίας αλλά και της Δύσης!

US pursues 'strategy of chaos' in Europe and Asia


.  Γιώτα Χουλιάρα Νίκλαν  No comments






The US wants to dominate not only Europe but also Russia, as it is the most valuable territory - the land bridge between Europe and Asia, author and historian Gerald Horne told RT.

President Putin announced on Tuesday that Russia will increase its nuclear arsenal. The Russian leader said the country is concerned about NATO placing military hardware in Europe on a permanent basis. The Secretary General of NATO Jens Stoltenberg accused Russia of nuclear “saber rattling” and “destabilizing”. 

Οι Anonymous λανσάρουν το αντίπαλο δέος στο Facebook







Μια νέα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης φιλοδοξεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, να αποκαθηλώσει το Facebook από την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ανά τον κόσμο χρηστών.

Η ιστοσελίδα Minds.com, που δημιούργησαν οι γνωστοί χάκερ Anonymous, ελπίζει, όπως λέει, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγοντας τα «φακελώματα» και τις παραβιάσεις ιδιωτικότητας των χρηστών για τα οποία κατηγορείται ο ιστότοπος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Πώς είδαν οι Αθηναίοι την ολική έκλειψη Ηλίου του 1936



  
Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 1936 έγινε η μοναδική ολική έκλειψη ηλίου του 20ου αιώνα, που ήταν ορατή στην Ελλάδα. Ο «Ριζοσπάστης» της επομένης, έχοντας ένα εκτενέστατο αφιέρωμα στον προσφάτως αποβιώσαντα ρώσο συγγραφέα Μαξίμ Γκόργκι, τον «αητό της μπολσεβίκικης επανάστασης» όπως τον αποκαλεί, βρίσκει τον χώρο για να περιγράψει το αστρονομικό φαινόμενο και τον αντίκτυπό του στην πρωτεύουσα...

Άγγελος Σικελιανός 1884 – 1952


Άγγελος Σικελιανός
  
Κορυφαίος έλληνας ποιητής. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.
Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1884 στη Λευκάδα. Ήταν το τελευταίο από τα πέντε παιδιά του Ιωάννη Σικελιανού, καθηγητή της ιταλικής και γαλλικής γλώσσας στο τοπικό γυμνάσιο και Χαρίκλειας Σικελιανού, καλλιεργημένης και αρχοντικής γυναίκας.

Η Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά





Η Μάχη του Κιλκίς, λιθογραφία του Σωτήρη Χρηστίδη (1858-1940)
Η Μάχη του Κιλκίς, λιθογραφία του Σωτήρη Χρηστίδη (1858-1940)
  
Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση σε τρεις τομείς, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Η έκβασή της υπέρ των ελληνικών όπλων, άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και σηματοδότησε την κατάρρευση των βουλγαρικών φιλοδοξιών για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης. Η μάχη του Καλινόβου - Κιλκίς - Λαχανά είναι περισσότερο γνωστή ως Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά.
Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς (Κουκούς, όπως το ονόμαζαν) στις 26 Οκτωβρίου 1912, την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη. Σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο των επιχειρήσεών τους στη Μακεδονία και ειδικότερα για την πραγματοποίηση του μεγάλου τους ονείρου, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Το Κιλκίς κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν άντρο κομιτατζήδων, ενώ στην πόλη είχαν απομείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες.

Ευγένιος Βούλγαρης 1716 – 1806


Ευγένιος Βούλγαρης
  
Από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του νεώτερου Ελληνισμού, φωτισμένος δάσκαλος και κληρικός. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου 1716. Φοίτησε αρχικά στις σχολές της Άρτας και των Ιωαννίνων και στη συνέχεια στην Πατάβιο παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας και φιλοσοφίας, αρχαία ελληνική, λατινική και εβραϊκή φιλολογία, αλλά και φυσική και μαθηματικά. Μελέτησε ιδιαίτερα τα έργα των Λοκ και Λάιμπνιτς.
Με την επιστροφή του στα Γιάννενα ανέλαβε τη διεύθυνση της Ματουτσαίας Σχολής. Ορισμένα απ’ όσα δίδασκε παρεξηγήθηκαν από επιτήδειους που τον φθονούσαν και προκάλεσαν σε βάρος του αντίδραση συντηρητικών κύκλων της πόλης. Η κατάσταση τον έκανε να φύγει και να πάει στην Κοζάνη, όπου ανέλαβε την ευθύνη της εκεί Σχολής.

Η γειτονιά της Ευρώπης και η Ευρασία







Της Louisa Slavkova​

Με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία όλοι, ιδιαιτέρως εκείνοι που βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της ΕΕ θεωρούσαν ότι μια επανάληψη του σεναρίου του 2009 ήταν στα σκαριά. Στη συνέχεια, χώρες που ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένες από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, υπέστησαν ζημιές, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στα νοικοκυριά. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν με αυτόν τον τρόπο. Κάτι είχε αλλάξει μεταξύ του 2009 και του 2014 που εμπόδισε τη Ρωσία να ενεργήσει όπως είχε κάνει στις αρχές της κρίσης. Υπάρχουν τρεις παράγοντες που βοήθησαν αυτές τις χώρες που ήταν φοβισμένες για την διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. 

Πρώτον, η ΕΕ ανταποκρίθηκε πιο αποτελεσματικά και πιο ενεργά. Αντί να αφήσει την κάθε χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της σχετικά με την ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας, άρχισε να διαμορφώνει μια συνολική, σταθερά βασισμένη στην αρχή της κοινότητας, ενεργειακή στρατηγική. Αυτό περιελάμβανε την επαναξιολόγηση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, σε μια αναγέννηση της περιφερειακής αρχής, τη στόχευση περιοχών που δεν ήταν και δεν είναι επαρκώς συνδεδεμένες. Στην πραγματικότητα, μόλις στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων έχουμε ακούσει για μνημόνια και προτάσεις συνεργασίας που υπεγράφησαν στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στο λεγόμενο Πενταμερές Φόρουμ Ενέργειας (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες , Αυστρία, Ελβετία). Και στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ δώδεκα χώρες που συνεργάζονται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν και στον τομέα της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό.

Δεν βρίσκουν... Σύρους αντάρτες να εκπαιδεύσουν οι ΗΠΑ








Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι αποδεικνύεται δύσκολη η στρατολόγηση Σύρων ανταρτών για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο είναι νωρίς για να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια.

Το πρόβλημα αναγνώρισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, σε συνεδρίαση στο Κογκρέσο της χώρας..

Σταύρος Λυγερός: Δρομολογούν την απογύμνωση του Α.Τσίπρα








«Η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει επί της ουσίας πάνω από το 80% των απαιτήσεων των θεσμών», επανέλαβε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, προσθέτοντας ότι πλέον το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι πολιτικό και ότι η μάχη κρίνεται στο συγκεκριμένο πεδίο.


«Η αντίσταση του Αλέξη Τσίπρα ξέρουν ότι θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες. Ένα βήμα πίσω θα έχει πολιτικές γι' αυτούς συνέπειες», είπε ο δημοσιογράφος. «Δρομολογούν την απογύμνωση της κυβέρνησης Τσίπρα, αν και για αυτούς οι κλυδωνισμοί θα είναι επώδυνοι», πρόσθεσε.