Ετικέτες

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Λίνκολν και Μαρξ: Η διατλαντική σύγκλιση δύο επαναστατών…



του Robin Blackburn (Μετάφραση: Ηλίας Σιούτας και Μαρία Τζανακοπούλου)
Ο Αβραάμ Λίνκολν, ως πρόεδρος, επέλεξε να απαντήσει σε  μια «Προκήρυξη» από την Διεθνής Ένωση Εργατών (σ.σ: από δω και στο εξής ΔΕΕ), με έδρα το Λονδίνο. Η «Προκήρυξη», που συντάχθηκε από τον Καρλ Μαρξ, συνεχάρη τον Λίνκολν για την επανεκλογή του για μια δεύτερη θητεία. Μέσα από μια σειρά ηχηρών και πολύπλοκων σκέψεων, η «Προκήρυξη» προανήγγειλε την κοσμοϊστορική σημασία μιας διαδικασίας που προοριζόταν να εξελιχθεί σε  ένα πόλεμο κατά της δουλείας. Η «Προκήρυξη», δήλωνε ότι η νίκη του Βορρά θα είναι ένα σημείο καμπής για την πολιτική του δέκατου ένατου αιώνα, μια επιβεβαίωση της ελεύθερης εργασίας και μια ήττα για τους πιο αντιδραστικούς καπιταλιστές που εξαρτώνταν από τη δουλεία και τη φυλετική καταπίεση.

Ο Λίνκολν έβλεπε μόνο μια ελάχιστη επιλογή από τη χιονοστιβάδα της αλληλογραφίας που του εστάλη,ενώ προσέλαβε αρκετούς γραμματείς για να ασχοληθούν με το θέμα. Αλλά ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Λονδίνο, Charles Francis Adams, αποφάσισε να διαβιβάσει την «Προκήρυξη» στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση κάθε συμβόλου υποστήριξης για την Ένωση ήταν κομβική για την αποστολή του Adams. Η Διακήρυξη Χειραφέτησης του Ιανουαρίου του 1863, είχε κάνει αυτό το έργο πολύ πιο εύκολο, αλλά υπήρχαν ακόμα πολλά τμήματα της βρετανικής ελίτ που στέκονταν θετικά ως προς την Συνομοσπονδία (σ.σ: το «κράτος» του Νότου)ενώ κάποια από αυτά υποστήριζαν τη διπλωματική της αναγνώριση υπό τον όρο της αποδοχής μιας τέτοιας αναγνώρισης από την κοινή γνώμη.

Μιλάει και ο Φαήλος …



Εβγαλε «πόρισμα» για το ποιοι ευθύνονται για τις ζημιές που προκάλεσαν τα γκαζάκια στην πολυκατοικία που στεγάζετε το γραφείο του, ο πολιτευτής και στέλεχος της Ν.Δ Φαήλος Κρανιδιώτης.
Αυτή την φορά ο κολλητός του Σαμαρά δεν έβαλε στο στόχαστρο του «το σκυλολόι του ΣΥΡΙΖΑ, των αντεξουσιαστών και τ’ αρχίδια μου τα δυο», ούτε εκτόνωσε τα κτηνώδη συναισθήματα του σε συνομιλητή του στο  twitter. Αρκέστηκε να γράψει στον προσωπικό λογαριασμό που διαθέτει σ’ αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης:  «Μεγάλη μέρα για την “επανάσταση” τα γκαζάκια στο γραφείο μου, οι ηλικιωμένες ένοικοι που κινδύνεψαν κι οι ξεχαρβαλωμένες πόρτες απ’ το ωστικό».
Για όποια σκοπιμότητα να έβαλαν κάποιοι τα γκαζάκια είναι ασφαλώς μια πράξη καταδικαστέα. Από κει και πέρα όμως είναι ειρωνεία, θράσος και προκλητικότητα να μας παρουσιάζετε ο Φαήλος  να αγωνιά γιατί «Κινδύνεψε η ζωή ανθρώπων, που θα μπορούσαν να είναι η μητέρα ή η γιαγιά σας και σε τόσο δύσκολους καιρούς θα υποστούν μια διόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη για την επισκευή των ζημιών».

Φαιστός – το παλάτι του Ροδάμανθυ




Εισαγωγή
Η Φαιστός ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κρήτης κατά το 2000 π.Χ., μετά την Κνωσό, και αποτελεί σήμερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Βρίσκεται περίπου 62 χλμ., ΝΔ του Ηρακλείου Κρήτης, νότια του ποταμού Γεροπόταμου. Χτισμένη σε χαμηλό λόφο και σε υψόμετρο 100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, περιβάλλεται από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη, των Αστερουσίων και των Λασηθιώτικων βουνών, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η κωμόπολη Τυμπάκι. Ανατολικά και βόρεια της Φαιστού βρίσκεται ο
Ληθαίος, απ’ όπου οι κάτοικοί της εφοδιάζονταν με νερό.

Ελληνικά η γλώσσα της Ιατρικής…

iatrikiΣτο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε όσον το δυνατόν διεξοδικότερα στην ιατρική τέχνη των αρχαίων Ελλήνων, η οποία πάνω απ’ όλα σεβόταν τον άνθρωπο και την ίδια την φύση της επιστήμης, που απαιτεί συνεχή έρευνα και αναζήτηση.
Οι Έλληνες, όμως, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, δεν κρατούσαν την γνώση για τον εαυτό τους αλλά την μοίραζαν απλόχερα όπου κι αν πήγαιναν τόσο μέσω των συγγραφικών τους έργων όσο και μέσω των ταξιδιών τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μυκήνες – το παλάτι του Αγαμέμνονα




Οι «πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το πιο σημαντικό και πιο πλούσιο ανακτορικό συγκρότημα της ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Σύμβολο της ηρωικής Ελλάδας, oι Μυκήνες, ένας από τους πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, παγκόσμια γνωστός, περιβάλλονται με το μαγικό πέπλο του μύθου των Ατρειδών, που τις περιπέτειές τους ιστορούν οι αρχαίοι τραγικοί. Το όνομά τους δόθηκε σ’ έναν από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς
της ελληνικής προϊστορίας, το μυκηναϊκό και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες, με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκόσμια την πνευματική δημιουργία και την τέχνη. Ως πόλη της Αργολίδας, απέναντι απ’ τον Αργολικό κόλπο, στο ΒΑ μυχό της πεδιάδας του Άργους, σε στρατηγικό σημείο, δέσποζε σε πολλές οδικές αρτηρίες. Σήμερα, στη θέση αυτή υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες (Χαρβάτι, επί τουρκοκρατίας) και τα ερείπια της Ακρόπολης, που θυμίζουν πάντα τις μακρινές και ένδοξες εποχές.

Η ΝΕΚΡΙΚΗ ΑΜΑΞΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ






ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΜΑΜΑΞΑΣ
Γιά τήν κατασκευή της χρειάσθηκαν σχεδόν δύο χρόνια καί δαπανήθηκαν πολλά τάλαντα.
Πρώτα κατασκευάσθηκε ένα φέρετρο από σφυρήλατο χρυσό καί τό μέρος γύρω από τό σώμα τό γέμισαν μέαρώματα που τού έδιναν
ευωδία καί τό διατηρούσαν άφθαρτο.

Σχολές της Αρχαίας Δυτικής Φιλοσοφίας




Η ΑΡΧΑΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ αποτελεί μια μοναδική προσφορά του κλασσικού ελληνικού πνεύματος στην Ανθρωπότητα. Με κέντρο τον Σωκράτη, χρονικά και ιδεολογικά, η Φιλοσοφία θα χωριστεί σε:

Περί της γενετικής καταγωγής των Πομάκων


Επειδή πολύ λόγος γίνεται για την καταγωγή των Πομάκων, επιχειρήματα περί της οποίας ερείδονται όχι επί επιστημονικών, αλλά, κατά το μάλλον, επί προσωπικών, πολιτικών, εθνικιστικών και, ναι, ακόμη και κομματικών δοξασιών και θέσεων, παρουσιάζουμε παρακάτω τα ευρήματα της σύγχρονης έρευνας της Γενετικής Επιστήμης, τα σχετικά με τους Πομάκους της Θράκης.

Μετά το τουρκικό μοντέλο, το σλαβικό αντίγραφο


Η Πολωνία, νέο προγεφύρωμα ενός σχεδίου αποσταθεροποίησης του ΝΑΤΟ

Ο Radek Sikorski, Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, με τους τρεις βασικούς ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης στο Κίεβο


Ως υπηρέτης με ζήλο των συμφερόντων των ΗΠΑ, η Πολωνία ανέλαβε επίσημα, σχετικά με την Ουκρανία, το ρόλο του Τούρκου υπηρεσίας. 
Όπως η Τουρκία, η οποία αποδείχθηκε ότι είναι μια πλατφόρμα σαφούς γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση όπλων και την υποστήριξη σε άνδρες και υλικό με προορισμό τους τρομοκράτες που δρουν στη Συρία, η Πολωνία παρέχει πλέον τον ίδιο τύπο υποστήριξης στους Ουκρανούς ομολόγους τους. 
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός της Πολωνίας, δήλωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2014 ότι η χώρα του ήδη εξασφαλίζει την απαραίτητη φροντίδα για τους τραυματίες εξεγερμένους του Κίεβου, εντολές δόθηκαν όντως στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Ένοπλες Δυνάμεις για να ενισχύσουν αυτή την υποστήριξη βάζοντας νοσοκομεία στη διάθεση τους [ 1 ]. 

Αναψε η σπίθα στην Κριμαία -Ενοπλες επιχειρήσεις Ρώσων και Ουκρανών στην περιοχή



crimea-russian-troops_2Στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Κριμαία, η σπίθα φαίνεται πως άναψε. Η Ρωσία υποστηρίζει πως τα ξημερώματα του Σαββάτου ένοπλοι επιχείρησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους μιλούν για προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.