Ετικέτες

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Αναψε η σπίθα στην Κριμαία -Ενοπλες επιχειρήσεις Ρώσων και Ουκρανών στην περιοχή



crimea-russian-troops_2Στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Κριμαία, η σπίθα φαίνεται πως άναψε. Η Ρωσία υποστηρίζει πως τα ξημερώματα του Σαββάτου ένοπλοι επιχείρησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους μιλούν για προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, που επικαλείται ουκρανική στρατιωτική πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και τρίτο αεροδρόμιο στην περιοχή. Πρόκειται για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κιρόφσκογε, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ την Παρασκευή είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους αυτό του Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη και εκείνο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, Σεργκέι Αξένοφ, αναγνώρισε το Σάββατο πως οι ένοπλοι που έχουν παραταχθεί στα κτίρια-κλειδιά της περιοχής, χωρίς να έχουν διακριτικά στις στολές τους, είναι πράγματι στρατιώτες του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την παρουσία τους στη χερσόνησο.
Η επιχείρηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Νωρίτερα, η Ρωσία είχε καταγγείλει την προσπάθεια δυνάμεων από το Κίεβο να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, επιχείρηση κατά την οποία τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων.
«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας: «Περαιτέρω κλιμάκωση (της κρίσης) θα επρόκειτο για ανευθυνότητα».
«Χάρη στην αποφασιστική δράση των (σ.σ φιλορωσικών) μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου άνδρες με στρατιωτικές στολές παρατάχθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας, στη Συμφερόπολη, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Παράλληλα τοποθέτησαν δύο οπλοπολυβόλα με κατεύθυνση ώστε να προστατεύουν το κτίριο.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας επισπεύδεται για τις 30 Μαρτίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τις 25 Μαΐου, οπότε θα διεξάγονταν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.
Πηγή: Αναψε η σπίθα στην Κριμαία -Ενοπλες επιχειρήσεις Ρώσων και Ουκρανών στην περιοχή | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/145322#ixzz2uikXJutE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου