Ετικέτες

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

My School: Το σχολείο της βιοεξουσίας




ipourgeio_47_414x290
Των Αργυρώς Μπαντουβά και Οδυσσέα Αϊβαλή 
ΟΛΜΕ και σύλλογοι γονέων ζητούν να μην τεθεί σε λειτουργία η βάση δεδομένων My School, με την οποία καταγράφεται καθημερινά η ζωή της σχολικής μονάδας: ποιός απεργεί, ποιός απουσιάζει, ποιός συμμετέχει στην κατάληψη, ποιός αριστεύει, ποιός περισσεύει
Πριν από μερικούς μήνες τα σχολεία πέρασαν σε μια καινούρια φάση: αυτή του ελέγχου και της τιμωρίας από το Υπουργείο Παιδείας με τη δοκιμαστική λειτουργία του My School. Πρόκειται για ένα σύστημα καταγραφής όλων των δεδομένων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διαφοροποιείται από άλλα κατά το ότι εδώ καταγράφονται ποιοτικά στοιχεία που δεν έχουν άμεση σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Στην πραγματικότητα καταγράφεται καθημερινά η ζωή της σχολικής μονάδας: ποιός απεργεί, ποιός απουσιάζει, ποιός συμμετέχει στην κατάληψη, ποιός αριστεύει, ποιός περισσεύει.

Και η χούντα υπέγραψε δάνειο μαμούθ. Όπως ο Παπανδρεου. Όχι, δεν ηταν ξενοκινητοι…

“Δεν ήταν παρένθεση η δικτατορία, που έκλεισε και πάει.”



image
….έγραφε η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ” της 21ης Απριλίου 1996.
Οι αναφορές των ΜΜΕ -στην θλιβερή επέτειο- ήταν  σήμερα λιγοστές, συγκριτικά με άλλα χρόνια ….δεν παρουσιάζει φαίνεται ενδιαφέρον το θέμα!
Η “οικονομική χούντα” που έχει κάνει την κοινωνία να
παραμιλάει ….κατάφερε να αμβλύνει και τις “μνήμες” του Ελληνικού λαού.
Οι κάθε μορφής διορισμένοι από την κυβέρνηση δικτατορίσκοι -με “Χάρη Θεού”- ….εφαρμόζουν με υπερβάλλοντα ζήλο ….τις επιταγές της παγκόσμιας οικονομικής-σιωνιστικής ολιγαρχίας.

Τα φούμαρα των χουνταίων (της 21ης Απριλίου 1967)




Κρατάει τέσσερις δεκαετίες το σλόγκαν των φιλοχουντικών, φιλοβασιλικών και χρυσαυγιτών ότι η δικτατορία των Συνταγµαταρχών παρέδωσε µια «παρθένα» οικονοµία, δίχως κανένα χρέος.
Το ίδιο πολυφορεµένο παραµύθι ακούστηκε και στο τελευταίο βίντεο, µε πρωταγωνιστή τον προφυλακισµένο Νίκο Μιχαλολιάκο, όταν σε µια ταβέρνα παραληρούσε ως συνήθως: «Επί 21ης Απριλίου τούς άφησε µε µηδέν χρέος και κατάντησαν τα πράγµατα… εκεί τα κατάντησαν. Τα λένε οι ίδιοι…, τα οµολογούν, η γενιά του Πολυτεχνείου».

Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974 (Δείτε ολόκληρη την ταινία ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη)


to-xroniko-ths-diktatorias-1967-1974Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του Π. Βούλγαρη: «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη.

Ερευνα-σοκ αγγλικού πανεπιστημίου για την Ελλάδα της κρίσης: Γιατί αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες αντρών στην Ελλάδα



a-man-begs-on-a-street-in-011Μια διαφορετική έρευνα για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, με χρήση στατιστικών στοιχείων και οικονομικών δεικτών, πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, ισχυριζόμενο ότι εντόπισε  έναν συσχετισμό μεταξύ των αυτοκτονιών αντρών στην Ελλάδα και της μείωσης των δαπανών.

Χρηματιστικοποίηση του Καπιταλισμού και Κρίσεις

s
Χρηματιστηκοποίηση του καπιταλισμού λαμβάνει χώρα όταν το υπερβάλλον κεφάλαιο από τον τομέα της παραγωγής στρέφεται για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας από τον οποίο επιδιώκει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποδόσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως:
λόγω πλεονάζοντος κεφαλαίου,
λόγω υπερ-παραγωγής,
λόγω χαμηλής αγοραστικής δύναμης και ζήτησης,
λόγω πτώσης του ποσοστού κέρδους στους παραγωγικούς τομείς
λόγω απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Κάθε ένας από τους παράγοντες αυτούς είτε μεμονομένος, είτε σε συνδιασμό και ανεξάρτητα από τις συνθήκες που τον προκαλούν, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Νότια Κορέα: Οργή για τον πλοίαρχο που εγκατέλειψε τους επιβάτες και τους άφησε να πεθάνουν μέσα στο ναυάγιο



Νότια Κορέα: Οργή για τον πλοίαρχο που εγκατέλειψε τους επιβάτες και τους άφησε
Ο πλοίαρχος του πλοίου που ναυάγησε την Τετάρτη στα ανοικτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας με εκατοντάδες επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και πολλοί μαθητές, εξήγησε σήμερα ότι καθυστέρησε την εκκένωση του πλοίου εξαιτίας της θαλασσοταραχής και της απουσίας σωστικών σκαφών.

Πέθανε ο Ρούμπιν Hurricane” Κάρτερ.



carterplagia-thumb-largeΤην τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 76 ετών στο Τορόντο του Καναδά ο Αμερικανός πρώην πυγμάχος Ρούμπιν Κάρτερ, γνωστός με το προσωνύμιο «The Hurricane» (τυφώνας).
Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο φίλος και πρώην συνήγορός του, Τζον Άρτις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press πέθανε στον ύπνο του, πάσχοντας εδώ και αρκετά χρόνια από καρκίνο του προστάτη.