Ετικέτες

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Μερικές αλήθειες για το Πάσχα που πιθανόν δεν ξέρετε!



Υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το Πάσχα.
1. Ο εορτασμός της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και της Ανάστασης πιστεύεται ότι...

Ο βασανιστικός θάνατος του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


Ο Φίλιππος Κουτσάφτης περιγράφει βήμα βήμα τις επιπτώσεις των Παθών (με έξι ανακρίσεις και τέσσερις βασανισμούς) και εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος του Χριστού στον Σταυρό.
Ο Φίλιππος Κουτσάφτης είναι ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ίσως ο πιο διάσημος ιατροδικαστής των τελευταίων δεκαετιών.

Ιπποδάμεια πόλη:οι άγνωστες υπόγειες στοές στο κέντρο του Πειραιά


Αναρτήθηκε από τον/την ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ στο Απριλίου 17, 2014
Άγνωστος υπόγειος Πειραιάς: αρχαίοι θάλαμοι και διαδρομές του νερού, υπόγειες σήραγγες και πηγάδια που για χρόνια αγνοείται η ύπαρξή τους από τους περαστικούς, βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους πολυσύχναστους δρόμους, τις πλατείες, και τα θεμέλια των κτιρίων του κεντρικού Πειραιά. Ένα κοινό μεταλλικό καπάκι στο πεζοδρόμιο, μπορεί να αποτελεί την πρόσβαση για μια αρχαία δεξαμενή, από την
οποία κάποια σήραγγα μπορεί να οδηγεί σε άλλη, και από κει σε άλλη, και ούτω καθεξής…

Στα υπόγεια του Πειραιά έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, έχοντας επισκεφτεί πολλά από αυτά, περιγράφοντας σε τι αφορούν οι υπόγειες στοές που βρίσκονται διάσπαρτες κάτω από τους δρόμους, τα κτίρια και τις πλατείες, σε διάφορες θέσεις στην πόλης. Μπορεί αυτό να ηχεί όπως πολλές παλιές προσπάθειες μυθοποίησης του δημοφιλούς θέματος παρουσίας στοών κάτω από την πόλη, αλλά στον χώρο αυτό συνηθίζουμε να μιλάμε μέσα από εικόνες, χάρτες και ιστορικά τεκμηριωμένες πηγές, παρουσιάζοντας μόνο ότι υπάρχει και ακριβώς όπως υπάρχει. Πολλές εκπλήξεις ακόμη παραμένουν κρυμμένες ακριβώς κάτω από μέρη πολυσύχναστα, και πολυπερπατημένα, κάτω από το κέντρο της πόλης. Αναφέρομαι στο κέντρο του Πειραιά, και τις ανασκαφές του μετρό απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, με αφορμήδημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε εφημερίδες και αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους (Καθημερινή, Το Ποντίκι, κ.ά.). Έχοντας άμεση και συνεχή επαφή με τα υπόγεια ευρήματα, μελετώντας τα σε συνεργασία με αρχαιολόγους, καθηγητές του Πολυτεχνείου και άλλους ειδικούς επιστήμονες-ερευνητές, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην εξαιρετικά μεγαλόπνοη προσπάθεια της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ να αποτυπώσει και να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θαυμάσια υπόγεια υδρευτικά έργα
(δεξαμενές, σήραγγες και πηγάδια) αρχαίων μηχανικών που δεν θα διατηρηθούν, παραχωρώντας τη θέση τους στο σήμερα. Στο σταθμό του μετρό που θα κατασκευαστεί, θα υπάρχει μια πλούσια θεματική έκθεση αφιερωμένη στην ύδρευση της αρχαίας πόλης, που θα περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό, βίντεο, φωτογραφίες, και  προπλάσματα δεξαμενών σε φυσικό μέγεθος

Ο πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο ξιφουλκεί: «Η συνταγή της ΕΕ για την Ελλάδα, ήταν λάθος»



Ο πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο ξιφουλκεί: «Η συνταγή της ΕΕ για την Ελλάδα, ήταν λάθος»
Ηταν άλλου είδους ασθένεια ή μήπως το χορηγημένα φάρμακα δεν ήταν αυτά που χρειάζονταν; Με την κρίση στην Ευρώπη να βρίσκεται πλέον υπό ελέγχο, ολοένα και περισσότερο αναδύονται φωνές που διατυπώνουν εδραίες αμφιβολίες για το κατά πόσο η ΕΕ έδρασε ορθώς, την περίοδο της βαθιάς ύφεσης.

Σ. Αραβία: Τι συνέβη με τον σκοτεινό πρίγκιπα-κατάσκοπο;



Απαλλάχτηκε αιφνιδιαστικά με βασιλικό διάταγμα από τα καθήκοντά του ο πανίσχυρος πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών (GIP: General Intelligence Presidency) και τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο αναπληρωτής του, στρατηγός Γιούσεφ Αλ Ιντρίσι, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από τη βασιλική οικογένεια.

Συμφωνία Δύσης -Ρωσίας για να αποφευχθεί ο εμφύλιος στην Ουκρανία: Τι προβλέπουν οι επτά όροι



Συμφωνία Δύσης -Ρωσίας για να αποφευχθεί ο εμφύλιος στην Ουκρανία: Τι προβλέπουν οι επτά όροι
Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποκλιμάκωση της κρίσης φαίνεται πως κατέληξαν στη Γενεύη οι ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Επειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας,Αντρέι Ντεστσίτσα, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συμφώνησαν σε συγκεκριμένους όρους οι οποίοι θα βάλουν τις βάσεις να βγει η χώρα από την κρίση.
Αναλυτικά τι προβλέπει το κείμενο:

Η Ζωή εν Τάφω



Η-ΖΩΗ-ΕΝ-ΤΑΦΩ

Η Ζωή εν τάφω.
Ο επιτάφιος θρήνος του Ιησού. Το ομορφότερο άκουσμα της Μεγάλης Εβδομάδας για τη συγκλονιστικότερη στιγμή του Ιησού, τη στιγμή του Σταυρού και του Θανάτου, τη στιγμή της προσπάθειας για νίκη απέναντι στο θάνατο.
Οι περισσότεροι μελετητές τοποθετούν το ποίημα στον 13ο αιώνα και συγκεκριμένα στα πρώτα χρόνια της δυναστείας των Παλαιολόγων (1258-1453). Παρά τις αμέτρητες μελέτες και αναλύσεις του ποιήματος, εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε τον πραγματικό του ποιητή. Παλαιότερα είχε αποδοθεί στο Θεόδωρο το Στουδίτη καθώς και την μοναχή Κασσιανή αλλά η σύγχρονη μελέτη τις αμφισβήτησε.

Mεγάλη Παρασκευή « Τον δι’ ημάς σταυρωθέντα δεύτε προσκυνήσωμεν»


Αναρτήθηκε από τον/την ONLINE-PRESS στο Απριλίου 18, 2014
staΤην Μ. Παρασκευή επιτελούμε τα Άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου. Δεν θυμόμαστε απλά τα γεγονότα, ούτε τα γιορτάζουμε. Τα σεπτά Πάθη γίνονται παρόντα. «Επιτελούμε» σημαίνει αυτή τη μυστική και μυστηριακή αναπαράστασή τους, τα βλέπουμε παρόντα να βιώνονται από το Χριστό και τα ζούμε ανάλογα με το βαθμό της πνευματικής μας καταξίωσης.
Ποια είναι η σημασία των παθών του Κυρίου;

Ω γλυκύ μου έαρ (Μικρή συλλογή VIDEO: Α)Βαγγέλης Παπαθανασίου – Ειρήνη Παππά.+Β)Γλυκερία.-Βασίλης Σαλέας)


Α)Βαγγέλης Παπαθανασίου – Ειρήνη Παππά


http://www.olympia.gr

========================================================================================================================================================================================================
B)Μεγάλη Παρασκευή: ω, γλυκύ μου έαρ…
“Ω γλυκύ μου έαρ»… Αυτό το σπαρακτικό μοιρολόϊ της Παναγίας που αποτελεί το πιο συγκλονιστικό θέμα όλων των Ύμνων της Εβδομάδας των Παθών,ακούμε να ερμηνεύει η Γλυκερία. Τη συνοδεύει ο κορυφαίος σολίστας του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας και πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς:



Εἰς τὴν Σταύρωσιν
Ζῶν εἶ Θεὸς σύ, καὶ νεκρωθεὶς ἐν ξύλῳ,
Ὦ νεκρὲ γυμνέ, καὶ Θεοῦ ζῶντος Λόγε.Εἰς τὸν εὐγνώμονα Λῃστὴν
Κεκλεισμένας ἤνοιξε τῆς Ἐδὲμ πύλας,
Βαλὼν ὁ Λῃστὴς κλεῖδα τό, Μνήσθητί μου.

Βιογραφία
Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο• και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Τὸν δι’ ἡμᾶς Σταυρωθέντα, δεῦτε πάντες ὑμνήσωμεν· αὐτὸν γὰρ κατεῖδε Μαρία ἐπὶ τοῦ ξύλου, καὶ ἔλεγεν· Εἰ καὶ σταυρὸν ὑπομένεις, σὺ ὑπάρχεις ὁ Υἱὸς καὶ Θεός μου.Ὁ Οἶκος
Τὸν ἴδιον Ἄρνα, ἡ ἀμνὰς θεωροῦσα πρὸς σφαγὴν ἑλκόμενον, ἠκολούθει Μαρία, τρυχομένη μεθ’ ἑτέρων γυναικῶν, ταῦτα βοῶσα· Ποῦ πορεύῃ Τέκνον, τίνος χάριν, τόν ταχὺν δρόμον τελεῖς; μὴ ἕτερος γάμος πάλιν ἐστὶν ἐν Κανᾷ; Κᾀκεὶ νῦν σπεύδεις, ἵνα ἐξ ὕδατος αὐτοῖς οἶνον ποιήσης; συνέλθω σοι Τέκνον, ἢ μείνω σοι μᾶλλον, δός μοι λόγον Λόγε, μὴ σιγῶν παρέλθῃς με, ὁ ἁγνὴν τηρήσας με· σὺ γὰρ ὑπάρχεις ὁ Υἱὸς καὶ Θεός μου.
http://www.anixneusis.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Εξέδυσαν με τα ιμάτια μου και ενέδυσάν με χλαμύδα κοκκίνην

Εξέδυσαν με τα ιμάτια μου και ενέδυσάν με χλαμύδα κοκκίνην.
Έθηκαν επί την κεφαλήν μου στέφανον εξ ακανθών.
Και επί την δεξιάν μου χείρα έδωκαν κάλαμον
ίνα συντρίψω αυτούς ως σκέυη κεραμέως.
Από τα ύψιστα καθαρά μηνύματα της Χριστιανικής πίστης (όπως και άλλων θρησκειών) είναι η αλήθεια αυτή, της συγχώρεσης ως αποτέλεσμα της αστείρευτης αγάπης που ο άνθρωπος έχει φυλαγμένη μέσα του, ως «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσην» του Δημιουργού του πλάσμα του Θεού.
Ο συμβολισμός της ταπείνωσης του Ιησού, που ως Θεός καταδέχτηκε να δικαστεί από τους ανθρώπους, να χλευαστεί από αυτούς μέχρι τον έσχατο εξευτελισμό, να σταυρωθεί και να πεθάνει πάνω στο σταυρό, αλλά πριν πεθάνει ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ (Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι) και τέλος η Ανάστασή του, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μέγιστο παράδειγμα και διδαχή τρόπου ζωής.
Ο άνθρωπος που έχει τη δύναμη να συγχωρεί ΠΛΗΡΩΣ και ΑΠΟΛΥΤΑ εκείνους που του έχουν προκαλέσει ακόμα και τις μεγαλύτερες πληγές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι στο τέλος νικητής πάνω σε όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες, δικές του και άλλων που μπήκαν και επηρέασαν τη ζωή του. Η αγάπη και όλες οι αρετές που απορρέουν από αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου.
 
to synoro blog''
========================================================================
Β)Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την Γην κρεμμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. Ράπισμα κατεδέξατο ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου. Προσκυνούμεν Σου τα πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου ανάστασιν».
Ο Σταυρός από ατιμωτικό σύμβολο μετατρέπεται ξαφνικά σε δύναμη και ζωή. Μπαίνει στο κέντρο της ιστορίας και νοηματοδοτεί όλα όσα τοποθετούνται στην προοπτική του. Η θυσιαζόμενη αγάπη είναι αυτή που μπορεί να αγκαλιάσει τον κόσμο και ν' αναδείξει την πεμπτουσία του. Η ζωή που προσφέρει ο Χριστός από τον Σταυρό δεν είναι κάποιες θρησκευτικές αντιλήψεις ή ευσεβιστικές ιδέες ή ακόμα μια ιδεολογία, αλλά η όντως ζωή ως βίωμα, εμπειρία και πράξη.
Σταυρός και ανάσταση είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, όπως ξεπηδούν μέσα από τον υμνολογικό πλούτο της αποψινής ακολουθίας. Συνιστούν τελικά την αυθεντικότητα του κόσμου και τη ρωμαλεότητα του ανθρώπινου ήθους στην πιο μεγαλειώδη καταξίωσή του
=====================================================================
Γ) Άξιον εστί, μεγαλύνειν Σε τον ζωοδότην .....

Άξιον εστί, μεγαλύνειν Σε τον ζωοδότην, τον εν τω σταυρώ τας χείρας εκτείναντα και συντρίψαντα το κράτος του εχθρού.
Άξιον εστί, μεγαλύνειν Σε των πάντων κτίστην, σοις γαρ τοις παθήμασιν έχομεν την απάθειαν, ρυσθέντες της φθοράς.
Όμμα το γλυκύ και τα χείλη σου, πώς μύσσω, Λόγε;
Πώς νεκροπρεπώς δέ κηδεύσω Σε; Ανεβόα μετά φρίκης, Ιωσήφ!
Ώσπερ πελεκάν, τετρωμένος την πλευράν σου, Λόγε, σους θανόντας παίδας εζώωσας, επιστάξας ζωτικοίς αυτοίς κρουνούς.
Έκλαιε πικρώς, η πανάφθορος μήτηρ σου, Λόγε, ότε εν τω τάφω εώρακε Σε, τον άφραστον και άναρχον Θεόν.
Ύμνοις σου, Χριστέ, νυν την σταύρωσιν και την ταφήν σου, άπαντες πιστοί εκθειάζομεν, οι θανάτου λυτρωθέντες ση ταφή.

Ανεκπλήρωτοι έρωτες...



Από την Μ.Λασσιθωτάκη,Ψυχολόγο
Αρκετές γυναίκες και πολύ λιγότεροι άνδρες, διαλέγουν να αφοσιωθούν σ΄ένα φαντασιακό έρωτα, που ποτέ δεν έζησαν , ή τον έζησαν... πολύ λίγο, δημιουργώντας στη ζωή τους συναισθηματικά αδιέξοδα και εγκλωβισμούς.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.(Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Πέθανε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

markez-660Εφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα και όχι μόνο, ο Γαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο 87χρονος συγγραφέας «πέθανε στο σπίτι του στο Μεξικό» έχοντας δίπλα του την σύζυγό του και τους δυο γιους του, ανέφερε στο Twitter ο δημοσιογράφος του μεξικανικού τηλεοπτικού δικτύου Televisa Χοακίν Λόπες-Ντορίγα.
Τον θάνατό του γνωστοποίησαν επίσης οι εφημερίδες της Κολομβίας “Ελ Τιέμπο” και του Μεξικού “Ρεφόρμα” και επιβεβαίωσε στον λογαριασμό της στο Twitter η Φερνάντα Φαμιλιάρ, εκπρόσωπος της οικογένειας Μάρκες, αλλά και ο πρόεδρος της χώρας.

Μητροπολίτης Αμβρόσιος: Ο Νίκος Δήμου είναι ασεβέστατο ανθρωπάκι, θα έπρεπε θα αφοριστεί


18/4/14 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 33 εμφανίσεις
Μητροπολίτης Αμβρόσιος: Ο Νίκος Δήμου είναι ασεβέστατο ανθρωπάκι, θα έπρεπε θα αφοριστεί
Με μια οργίλη απάντηση ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, επιτίθεται κατά του Νίκου Δήμου για τις απόψεις που εξέφρασε προσφάτως για το Αγιο Φως και την κινητοποίηση που γίνεται κάθε χρόνο, για να έρθει από την Ιερουσαλήμ.
Μάλιστα, οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί ο Μητροπολίτης είναι βαρείς, ενώ δεν διστάζει να μιλήσει ακόμα και για αφορισμό του Νίκου Δήμου.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές (1927-17 Απριλίου 2014)



Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές  Κολομβιανός συγγραφέας, Νόμπελ 1982)
Ο συγγραφέας του “Εκατό χρόνια μοναξιάς”
Gabriel Garcia Marquez

Κανένας δεν αξίζει τα δάκρυά σου, αλλά όποιος και να τα ‘ξιζε, δεν θα σε έκανε να κλάψεις.
Αυτός που περιμένει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει πολλά.
Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πώς το θυμάσαι.
Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν τρεις ζωές: τη δημόσια, την ιδιωτική και τη μυστική.

Δεν πιστεύω στο Θεό, αλλά τον φοβάμαι. (Ήταν βασική ατάκα και στο φιλμ “Συνήθεις Ύποπτοι”)
Τα χρήματα είναι τα περιττώματα του διαβόλου.

O άνδρας με τα μαύρα: Johnny Cash



Ο πατέρας του, Roy Cash, το 1916 ήταν ένας από τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον Πάντσο Βίλα, συμμετέχοντας σε μια ιστορική για τη μεξικανική Ιστορία στιγμή. Ο γιος του, ο Johnny Cash, έγινε και αυτός κομμάτι της Ιστορίας, για διαφορετικούς όμως λόγους, και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σε επιρροή μουσικούς του περασμένου αιώνα.

Ο J.R.Cash, όπως ήταν αρχικά το όνομα που χρησιμοποιούσε και αυτό με το οποίο τον βάπτισαν οι γονείς του -που δεν συμφωνούσαν στο όνομα και αποφάσισαν να δηλώσουν ως επίσημο τα αρχικά J.R.- μαζί με τον Bob Dylan είναι οι δύο καλλιτέχνες από τον χώρο της κάντρι/φολκ που κατάφεραν να γίνουν γνωστοί παγκοσμίως και να επιβληθούν παράλληλα και σε άλλους μουσικούς χώρους, όπως το ροκ.
Ο Cash, που ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά που είχαν οι γονείς του, υπηρέτησε στην Αεροπορία, στις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία, πριν αποφασίσει να παντρευτεί και να κάνει αυτό που επιθυμούσε από μικρός, δηλαδή να γίνει τραγουδιστής. Στην αεροπορία υποχρεώθηκε να δηλώσει ένα όνομα, και επέλεξε το Johnny.

Η Λαμπρή και τα Λαμπροήμερα στον Πόντο



Πάσχα στον Πόντο
Η Λαμπρή και τα Λαμπροήμερα στον Πόντο
γράφει η Μυροφόρα Ε. Ευσταθιάδου
Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας Ε.Κ.Π.Α. Στις περιπτώσεις που ο Ελληνισμός βρίσκεται εκτός των συνόρων της σημερινής Ελλάδας, κάθε εορτή επιτείνει το νόημά της. Οι θρησκευτικές εορτές βιώνονται και ως εθνικές, ενδυναμώνοντας έτσι το συνεκτικό δεσμό της κοινότητας. Ταυτόχρονα, όμως, πραγματοποιούνται και κάποιες κοινωνικές «αποκαταστάσεις», που κατευνάζουν τα ανθρώπινα πάθη και εξισορροπούν την κοινή διαβίωση. Οι μαλωμένοι μονιάζουν και το θρησκευτικό μήνυμα του θείου δράματος βρίσκει εμπράγματη εφαρμογή.

Αμυντική Πολιτική χωρίς Άμυνα.



 kalamaraτης Λέττας Καλαμαρά (thedayafter.gr)

Σε πλήρη σύγχυση η αμυντική πολιτική της χώρας, όχι άδικα ίσως. Σε μία χώρα όπου εθνική στρατηγική δεν υπάρχει ή χαράσσεται αναλόγως με τις προσωπικές εκτιμήσεις, κατ’ ελάχιστο, του εκάστοτε Πρωθυπουργού, είναι φυσικό και ο εκάστοτε Υπουργός ο οποίος και συνεχώς εναλλάσσεται, να αδυνατεί να παρακολουθήσει την άμυνα, καταλήγοντας στο τέλος να παίζει μόνο άμυνα. Λαμβάνοντας δε υπόψη και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να χαραχθεί, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μία εθνική αμυντική στρατηγική, είναι εύλογο να μην μπορεί να είναι εφικτή η ύπαρξή της με τους όρους reality που διακατέχουν την κοινωνία.

Το πραγματικό πρόβλημα της Ουκρανίας



ukraineτου Δημήτρη Μακροδημόπουλου.-
Η αλήθεια είναι ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας έζησαν μαζί στα πλαίσια της τσαρικής και της σοβιετικής εποχής με πολύ λιγότερα προβλήματα απ’ ότι σήμερα. Μάλιστα ο πολυεθνικός χαρακτήρας της ΕΣΣΔ εξασφάλιζε τη συνύπαρξη των εθνών καθιστώντας δευτερεύουσας σημασίας την χάραξη των συνόρων των ομόσπονδων σοβιετικών Δημοκρατιών τα οποία όμως με τη διάλυσή της απέκτησαν τεράστια σημασία, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε αναίμακτα ενώ σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου σαφώς δικαιώνει τα επιχειρήματα της Μόσχας. Αντίθετα με την πρώην σοβιετική επικράτεια αλλά και την Ευρώπη, όπου κάθε λαός είχε την εθνική του ταυτότητα, οι ΗΠΑ αποτέλεσαν εξ αρχής χωνευτήρι των εθνών που τις εποίκισαν. Παράλληλα ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε εκεί ταχύτατα διότι ήταν απαλλαγμένος από τις αγκυλώσεις της φεουδαρχίας που τροχοπεδούσε επί αιώνες την καπιταλιστική εξέλιξη στην Ευρώπη. Γιαυτό υπάρχει εντελώς διαφορετική αντίληψη περί καπιταλισμού στις δύο όχθες του Ατλαντικού ενώ οι ΗΠΑ είναι απαλλαγμένες από εθνικά προβλήματα. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά να τα αξιοποιούν αλλού προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους χωρίς να διστάζουν να φάσκουν και να αντιφάσκουν γιαυτό. Τη Μ. Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει δήλωσε ότι «η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τηρεί το νόμο και την τάξη και αυτές οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει», υπερθεματίζοντας με άλλα λόγια την εμφύλια σύγκρουση. Δύο – τρεις μήνες πριν, η αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, ο γερουσιαστής Τζο Μακκέιν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2008, και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι ενθάρρυναν στην πλατεία Μειντάν τους ακροδεξιούς του Σβόμποντα και του Δεξιού Τομέα να καταλύσουν το νόμο και την τάξη και να απομακρύνουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Γιαννουκόβιτς. Πότε λοιπόν ισχύει η τάξη και ο νόμος; «Στην τάξη της Ανατολής – Δύσης, μας λέει ο Ούλριχ Μπεκ, ίσχυε πάντα η αρχή της μη επέμβασης στις υποθέσεις ξένων κρατών. Τώρα πια ισχύει η αντίθετη αρχή της επέμβασης για ανθρωπιστικούς, ηθικούς – πολιτικούς λόγους, δηλαδή ένα είδος θετικά χρωματισμένου μπρεζνιεφικού δόγματος της πρώην Δύσης».

The Burgeoning Israel-Russia Alliance



Meeting of Vladimir Putin with Benjamin Netanyahu in KremlinThe Jewish state’s decision to abstain in the UN on the question of Russia’s annexation of Crimea did not go unnoticed in Washington:
“We have good and trusting relations with the Americans and the Russians, and our experience has been very positive with both sides. So I don’t understand the idea that Israel has to get mired in this,” Lieberman told Israel’s Channel 9 television when asked about the Ukraine crisis.
When White House and State Department officials read these comments, they nearly went crazy. They were particularly incensed by Lieberman’s mentioning Israel’s relations with the United States and with Russia in the same breath, giving them equal weight. The United States gives Israel $3 billion a year in military aid, in addition to its constant diplomatic support in the UN and other international forums. Russia, on the other hand, supplies arms to Israel’s enemies and votes against it regularly in the UN.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)


Α)«Ένα απαισόδοξο κείμενο»
iskitτου Τεμέλ Ισκίτ.
Ο πρέσβης Τεμέλ Ισκίτ (γενν. το 1937) μπήκε στο τ/ΥΠΕΞ το 1963 και αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας το 2002.  Εργάστηκε στην κεντρική υπηρεσία του τ/ΥΠΕΞ, στα προξενεία Βόννης, Τεχεράνης και Καϊρου, χρημάτισε πρέσβης στην Πράγα και τις Βρυξέλλες και μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΔΕΕ, τον FAO και τον ΟΑΣΑ.  Μεταξύ 2003-2010 δίδαξε στα Πανεπιστήμια Σαμπαντζί και Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης. Από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μπιλγκί έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Ιστορία, θεωρία και θεσμοί της διπλωματίας».  Από το 2011 γράφει αναλύσεις εξωτερικής πολιτικής στην εφημερίδα ‘Ταράφ’.

Ευρώπη δύο ταχυτήτων


Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αποτυπώνουν οι τεράστιες διαφορές στην οικονομική κατάσταση ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά που ευημερεί και τον Νότο που αναγκάζεται να εφαρμόζει σκληρά προγράμματα λιτότητας, πληρώνοντας το τίμημα της ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που παρουσιάζουν Τα Νέα, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες με την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη ΕΕ. Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά, καθώς σε περιφέρειες των δύο χωρών ξεπερνούν ακόμη και το 35%.

Russian Soyuz-U launches EgyptSat-2





A Russian Soyuz-U rocket was launched from Site 31/6 at the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan on Wednesday. In what is expected to the last “non Progress” launch of this variant of Soyuz, an Egyptian spacecraft – known as EgyptSat-2 – enjoyed a ride uphill on the Russian workhorse. Launch occurred on schedule at 16:20 UTC.

DARPA to Set Sea-based Electronic Ambushes for Enemies





Οι αμερικανικοί στρατιωτικοί ερευνητές ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα ικανό να κρύψει ηλεκτρονικές συσκευές στα βάθη των ωκεανών όλου του κόσμου και να καλείται στην επιφάνεια της θάλασσας προκειμένου να κατασκοπεύσει τις δυνάμεις του εχθρού .

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα, που βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, παρουσίασαν οι υπάλληλοι του Οργανισμού Άμυνας των ΗΠΑ Advanced Research Projects ( DARPA ) στη Βιρτζίνια αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα σύστημα με ηλεκτρονικές παρεμβολές που θα παραμείνει καμουφλαρισμένο και αδρανές στον πάτο της θάλασσας μέχρι να περάσει εχθρικό πολεμικό πλοίο όπου εκεί θα ανέβει σε βάθος επιφανείας (60μέτρα) και θα αρχίσει το έργο του.Αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί να παραμείνει στο βάθος της θάλασσας για χρονικό διάστημα που φθάνει μέχρι και τα πέντε έτη.

“Ο στόχος είναι να υποστηρίξει το Πολεμικό Ναυτικό με τεχνολογίες που θα τοποθετηθούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές “, λέει ο Andy Coon διαχειριστής του προγράμματος . “Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τεχνικές προκλήσεις” τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν κλείνει το μάτι στην Υπερδνειστερία.



Δεν απέκλεισε ο Πούτιν το ενδεχόμενο να γίνει «χρήση του δικαιώματος για άσκηση στρατιωτικής βίας» στην Ουκρανία, απορρίποντας ως «ανοησίες» τις κατηγορίες για υποκίνηση της αποσχιστικού χαρακτήρα έντασης στην ανατολική Ουκρανία. Καλώντας ξανά το Κίεβο να «συνομιλήσει με τη ρωσόφωνη κοινότητα στις ανατολικές περιφέρειες», χαρακτήρισε εγκληματική την επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων -ελπίζοντας όμως σε συνεννόηση. Κλείνει δε το μάτι στην Υπερδνειστερία*, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυτοδιάθεσης.

Απέδωσε την κρίση που ξεκίνησε με την Κριμαία εν μέρει και στην «απόπειρα του ΝΑΤΟ να εκτοπίσει τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα», όπως είπε. «Εάν δεν κάναμε τίποτα, τότε κάποια στιγμή, βασιζόμενο στις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα προσεταιριζόταν την Ουκρανία και θα μας έλεγε “δεν έχει καμία σχέση μαζί σας”» είπε.Ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ζωντανά στη ρωσική τηλεόραση το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν ξεκινήσει η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη, και συνόψισε τη θέση της Μόσχας για την αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση. Ο Πούτιν απαντούσε σε ερωτήσεις που του απηύθυναν ζωντανά τηλεθεατές.
Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν σκοπεύει να είναι πρόεδρος της Ρωσίας για μια ζωή.

Πυρά κατά της ουκρανικής ηγεσίας

Διαδηλώσεις φιλορώσων μετά τους νεκρούς στη Μαριούπολη.

.



Στους δρόμους της Μαριούπολης βγήκαν εκατοντάδες φιλορώσοι για να διαδηλώσουν κατά της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της Ουκρανίας, μετά την αιματηρή επίθεση που έγινε τη νύχτα, προκαλώντας τον θάνατο τριών ατόμων.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της δημαρχίας της Μαριούπολης, περίπου εκατό χιλιόμετρα νότια του Ντονέτσκ.
Το κτίριο είχε καταληφθεί από το Σαββατοκύριακο από φιλορώσους που επιθυμούν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με στόχο να αποκτήσει η επαρχία περισσότερη αυτονομία. Στη δημαρχία κυματίζει η σημαία της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ με τα χρώματα της Ρωσίας.Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο, έγινε απόπειρα εφόδου φιλορώσων σε στρατιωτική βάση τα ξημερώματα της Πέμπτης, η οποία και κατέληξε σε πυροβολισμούς, με το Κίεβο να μιλά για τρεις νεκρούς φιλορώσους.

Αιχμές εναντίον του Ράσμουσεν άφησε ο Πούτιν/Putin reveals NATO chief secretly recorded their talk, leaked it to media



Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του,ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο Ράσμουσεν- ο σημερινός γ.γ.του ΝΑΤΟ ηχογράφησε τη συνομιλία που είχαν οι δυο τους. “Κατά τη διάρκεια του χρόνου του ως πρωθυπουργός ζήτησε άλλη μια απρογραμμάτιστη συνάντηση μαζί μου, και συναντηθήκαμε και μιλήσαμε. Όπως αποδείχθηκε, είχε μια συσκευή εγγραφής φωνής και κρυφά ηχογράφησε τη συνομιλία μας, η οποία και διέρρευσε στον Τύπο” είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά και τα μάτια μου – τι ανοησία!”τόνισε.Ενώ δεν ξεκαθάρισε πότε έγινε η συγκεκριμένη συνάντηση. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ράσμουσεν είχε επισκεφτεί τη Μόσχα όταν ήταν πρωθυπουργός της Δανίας το 2009.

Ιράν: Χάρισε τη ζωή στο δολοφόνο του παιδιού της



Στο Ιράν αρκεί η απόφαση ενός τοπικού δικαστηρίου, για να καταδικαστεί κάποιος σε θάνατο και να εκτελεστεί δημοσίως.
Παρόμοια είναι και η υπόθεση του 24χρονου σήμερα Μπαλάλ, ο οποίος, πριν από επτά χρόνια, μαχαίρωσε πάνω σε καυγά έναν 18χρονο, ο οποίος έπεσε νεκρός.
Το επεισόδιο έγινε στη μικρή πόλη Royan του Ιράν και, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της σαρία, ο Μπαλάλ καταδικάστηκε σε δημόσια εκτέλεση δι’ απαγχονισμού, στον οποίο θα συμμετείχε και η οικογένεια του θύματος, τραβώντας την καρέκλα πάνω στην οποία στεκόταν ο 24χρονος μελλοθάνατος.

Αυτό που συνέβη όμως λίγο πριν την εκτέλεση του Μπαλάλ ήταν αρκετά σπάνιο αφού, ενώ όλα ήταν έτοιμα για τον απαγχονισμό, ο νέος είχε δεμένα τα μάτια και η θηλιά είχε ήδη τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του, η μητέρα του θύματος τον πλησίασε και, αφού του έδωσε ένα χαστούκι, δήλωσε μπροστά στο πλήθος ότι τον συγχωρεί και του χάρισε τη ζωή.

Ναυτική τραγωδία με εκατοντάδες αγνοούμενους στη Ν. Κορέα


Korea-ploio-nauagio-1
Με αγωνία περιμένουν τα νεότερα οι συγγενείς των αγνοουμένων, πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές στο ίδιο σχολείο. Άγνωστη μέχρι στιγμή η αιτία του ναυαγίου που αποτελεί ίσως, τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στη Νότια Κορέα.

Υπό δοκιμή ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά της ιλαράς




Υπό δοκιμή ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά της ιλαράς


Ένα νέο φάρμακο κατά του ιού της ιλαράς, το οποίο μπορεί να προστατεύσει όσους ανθρώπους έχουν ήδη μολυνθεί, ώστε να μην αρρωστήσουν και έτσι να παρεμποδίσει την εξάπλωση της νόσου, δοκίμασαν Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες με επιτυχία σε πειραματόζωα. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προστασία κατά της ιλαράς, που φαίνεται να επιστρέφει, παγκοσμίως, παρέχει μόνο το σχετικό εμβόλιο.

Μεγάλη Εβδομάδα στη βυζαντινή Αθήνα


 Κωνσταντάτου Ελένη, Καραμπάτσος Θανάσης
Κατάνυξη και μυσταγωγία σε ιστορικούς ναούς του Κέντρου και των προαστίων
Στιγμές κατάνυξης και μυσταγωγίας για τους πιστούς τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συρρέουν σε μοναστήρια και ναούς προκειμένου να βιώσουν τα Θεία Πάθη αλλά και τη χαρμόσυνη είδηση της Αναστάσεως του Κυρίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.Αυτή η έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα των ναών - και ειδικά των βυζαντινών - με τον χαμηλό φωτισμό, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι φλόγες των κεριών συνιστούν και τη μόνη πηγή φωτός, σε συνδυασμό με την ανάγνωση των εκκλησιαστικών κειμένων διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο κλίμα, πλημμυρισμένο με κάθε συναίσθημα. Τις ημέρες αυτές ακόμη και όσοι δεν έχουν πρώτη τους προτεραιότητα την επίσκεψη σε κάποια εκκλησία, ένας περίπατος στις βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας μοιάζει ιδανική ευκαιρία.

Το Φιλί του Ιούδα

Το Φιλί του Ιούδα

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 17, 2014
DSC08108Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Εγώ είμαι Κύριε! Ο Ιούδας Ισκαριώτης, ο μαθητής Σου!

Ήρθα ξανά απόψε στον Κήπο της Γεσθημανή, για να Σε συναντήσω.
Για να Σου δώσω και φέτος το φιλί της προδοσίας!
Για να ξεκινήσει άλλη μια φορά το μαρτύριο των παθών Σου!
Για να σταυρωθείς και πάλι να Αναστηθείς!
Εγώ είμαι ο Ιούδας! Το λέει και η καρδιά μου!
Σε προδίδω με ένα φιλί. Πόσο ειρωνικό!
Βλέπεις, δεν φόρεσα κουκούλα, δεν σε δείχνω με το δάκτυλο!
Δεν ήρθα απρόσωπα, ήμουν ένας από τους δικούς Σου!
Ήρθα να σε φιλήσω, προσφωνώντας Σε, «Διδάσκαλε»!
Και Εσύ, θα με αποκαλέσεις, «Εταίρε»!