Ετικέτες

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Σ. Αραβία: Τι συνέβη με τον σκοτεινό πρίγκιπα-κατάσκοπο;



Απαλλάχτηκε αιφνιδιαστικά με βασιλικό διάταγμα από τα καθήκοντά του ο πανίσχυρος πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών (GIP: General Intelligence Presidency) και τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο αναπληρωτής του, στρατηγός Γιούσεφ Αλ Ιντρίσι, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από τη βασιλική οικογένεια.


Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο συγκεκριμένος αξιωματούχος θεωρούνταν – και ήταν –κομβικό πρόσωπο στην εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας επί δεκαετίες (ήταν πολλά χρόνια και πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον).
Η επίσημη εκδοχή θέλει τον ίδιο τον Μπαντάρ να ζήτησε την αντικατάστασή του από τη θέση που κατείχε από τον Ιούλιο του 2012. Ωστόσο, η αντιαμερικανική ρητορική που είχε υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με την επίσκεψη Ομπάμα στο Ριάντ, ίσως παραπέμπουν σε… «ανθρωποθυσία», με στόχο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Ο Μπαντάρ ήταν πρόσωπο-κλειδί στην υποστήριξη των αντικαθεστωτικών της Συρίας, οι οποίοι τελευταία εμφανίστηκαν να διαθέτουν αμερικανικής προέλευσης αντιαρματικά όπλα, με διάφορες πηγές να εμπλέκουν τις σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες στην προμήθειά τους. Υπήρχε αμερικανική συμφωνία;
Επίσης, εκτεταμένη ήταν η κάλυψη διεθνώς του ταξιδιού του Μπαντάρ στη Ρωσία, όπου στη συνάντηση με τον Πούτιν φέρεται να ζήτησε τη μη υποστήριξη του Άσαντ, με αντάλλαγμα εξοπλιστικά συμβόλαιαπολλών δισεκατομμυρίων. Επίσης, φέρεται να είχε εμπλοκή στην απόφαση εξοπλισμού των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων με μη αμερικανικά οπλικά συστήματα, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
Το τελειωτικό πλήγμα ίσως ήταν τον Οκτώβρη του 2013 όταν είχε προειδοποιήσει με απομάκρυνση της Σαουδικής Αραβίας από τις ΗΠΑ, όταν ο Ομπάμα αποφάσισε να μην προχωρήσει σε στρατιωτική ενέργεια κατά της Συρίας, μετά από τη χρήση χημικών στον εμφύλιο και να επιδιώξει την αναζήτηση λύσης, μαζί με τη Ρωσία, δια της διπλωματικής οδού.
Ωστόσο, πολλαπλές πηγές όντως μιλούν για αρκετά προβλήματα υγείας του 65χρονου πρίγκιπα Μπαντάρ, από πρόβλημα στην πλάτη που προκλήθηκε από την εποχή που ήταν πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στη σαουδαραβική Αεροπορία, μέχρι κινητικά προβλήματα σε πόδια και χέρια. Πρόσφατα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον ώμο από την οποία ανάρρωσε στο Μαρόκο. Άλλες πηγές αναφέρουν και πρόβλημα κατάθλιψης.
Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται να έχει ζητήσει και ο ίδιος την απαλλαγή του από την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών για λόγους υγείας. Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να διαπιστώσουμε εάν θα παραμείνει στο σαουδαραβικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αφού και μέσω αυτής της θέσης θα μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις… 
Πηγή infognomon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου