Ετικέτες

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Διαδηλώσεις φιλορώσων μετά τους νεκρούς στη Μαριούπολη.

.



Στους δρόμους της Μαριούπολης βγήκαν εκατοντάδες φιλορώσοι για να διαδηλώσουν κατά της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της Ουκρανίας, μετά την αιματηρή επίθεση που έγινε τη νύχτα, προκαλώντας τον θάνατο τριών ατόμων.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της δημαρχίας της Μαριούπολης, περίπου εκατό χιλιόμετρα νότια του Ντονέτσκ.
Το κτίριο είχε καταληφθεί από το Σαββατοκύριακο από φιλορώσους που επιθυμούν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με στόχο να αποκτήσει η επαρχία περισσότερη αυτονομία. Στη δημαρχία κυματίζει η σημαία της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ με τα χρώματα της Ρωσίας.Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο, έγινε απόπειρα εφόδου φιλορώσων σε στρατιωτική βάση τα ξημερώματα της Πέμπτης, η οποία και κατέληξε σε πυροβολισμούς, με το Κίεβο να μιλά για τρεις νεκρούς φιλορώσους.

Η αστυνομία ερευνά το σημείο της επίθεσης προκειμένου να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία.Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε από 300 άνδρες, απωθήθηκε και οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η εθνική φρουρά, δεν υπέστησαν απώλειες.

“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τρεις από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 κρατούνται”, γράφει ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ στο facebook.
Χθες η σύγκρουση με τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής εξουσίας του Κιέβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στην πόλη Σλαβιάνσκ εγκατέλειψαν θέσεις τους απέναντι στις ένοπλες ομάδες που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη σύμβολο της τελευταίας σειράς φιλορωσικών εξεγέρσεων, η οποία από το Σάββατο τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αυτονομιστών.

Ουκρανική φάλαγγα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης” του Κιέβου για την ανάκτηση του ελέγχου, αποκλείστηκε από φιλορώσους διαδηλωτές.
Έξι τεθωρακισμένα κατελήφθησαν από μια εκ των ενόπλων ομάδων που φορούν ανόμοιες στολές παραλλαγής και εντείνουν τη δράση τους τις τελευταίες 10 ημέρες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία. Οι άνδρες αυτοί ύψωσαν ρωσικές σημαίες εισερχόμενοι στο κέντρο της Σλαβιάνσκ.
Ύστερα από ώρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, οι άνδρες της υπόλοιπης φάλαγγας –15 τεθωρακισμένα που είχαν αποκλειστεί στο Κραματόρσκ– κατέληξαν να παραδώσουν τα όπλα, ορισμένοι με δάκρυα στα μάτια, υπό τις επευφημίες “μπράβο παιδιά”.
Σύμφωνα με το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης, αυτές οι ένοπλες ομάδες, που σκωπτικά αποκαλούνται “πράσινοι άνδρες” στην Ουκρανία, είναι στην πραγματικότητα στρατιώτες των επίλεκτων ρωσικών δυνάμεων, όπως αυτοί που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία το Μάρτιο. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει στρατιώτες της ή πράκτορες στο ουκρανικό έδαφος.
Σε μια άλλη πρόκληση για την κεντρική εξουσία, ομάδα κουκουλοφόρων ενόπλων κατέλαβε το δημαρχείο του Ντονέτσκ, ρωσόφωνο προπύργιο της ανατολικής Ουκρανίας.
 

πηγή:in.gr, newsit.gr, Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου