Ετικέτες

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΤΑ «ΙΟΥΛΙΑΝΑ» ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Οι 35 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στην πολιορκία της ομάδας του καπετάν Μητρούση, στο καμπαναριό της εκκλησίας στα Καμενίκια Σερρών, το πρωί της 14ης Ιουλίου 1907, ήταν από μόνο του ένα πολύ σοβαρό γεγονός για να προκαλέσει τη μήνιν της Υψηλής Πύλης.
Όμως τους Τούρκους αξιωματούχους δεν τους εξόργισε τόσο ούτε και η συμπλοκή της τουρκικής στρατο-χωροφυλακής με το 11μελές αντάρτικο σώμα του 25χρονου Στενημαχιώτη καπετάν Μακούλη, την ίδια ημέρα στη Δοβίστα Σερρών,…
που είχε ως αποτέλεσμα την εξολόθρευση, πλην ενός, των Μακεδονομάχων. Η Υψηλή Πύλη έπνεε τα μένεα, γιατί κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι πολλοί κάτοικοι των Δαρνακοχωρίων και της πόλης των Σερρών εμπλέκονταν στον Μακεδονικό Αγώνα.
Μόνον από τη Δοβίστα συνελήφθησαν περισσότερα από 150 άτομα και άλλα 100 από τα γύρω χωριά, με την κατηγορία της συμμετοχής ή της υπόθαλψης αντάρτικων ομάδων. Ηταν η πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές είχαν απτές αποδείξεις για την εμπλοκή σε τόσο μεγάλη κλίμακα του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 6ου Γραφείου της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, στην περιοχή των Σερρών και της Στρώμνιτσας στο ελληνικό δίκτυο άμυνας ήταν 143 οπλίτες και 270 άτομα επιμελητείας.
Οι επιπτώσεις υπήρξαν ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα. Ενημερώθηκαν οι πρεσβευτές των «Μεγάλων Δυνάμεων» στην Κωνσταντινούπολη και ζητήθηκε από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα να προβεί σε αυστηρό διάβημα για την καταστολή της δράσης των Μακεδονικών σωμάτων. Η κατάσταση μύριζε κυριολεκτικά μπαρούτι. Ο Ελληνας πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Λάμπρος Κορομηλάς, μόλις πληροφορήθηκε για τις συμπλοκές στις Σέρρες και τη Δοβίστα, μπήκε στη διπλωματική άμαξα και έφυγε για το Βόλο, ενώ ο πρόξενος των Σερρών, Αντώνιος Σακτούρης, έψαχνε τρόπους διαφυγής.
«Βιέννη, Τρίτη πρωία – Τηλεγραφήματα εκ Κωνσταντινουπόλεως αναγγέλουσιν ότι τη απαιτήσει των Μεγάλων Δυνάμεων η Τουρκία απηύθυνε προς τον εν Αθήναις πρεσβευτήν αυτής μακρόν τηλεγράφημα προσκαλούσα αυτόν να προβή εις αυστηρά διαβήματα παρά τη Ελληνική κυβερνήσει προς καταστολήν των Μακεδονικών σωμάτων.

Ο Υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής, Νίκος Εγγονόπουλος (1907 – 1985)


undefined
Τεχνίτης του χρωστήρα και του στίχου, ένας από τους συνεπέστερους εκπροσώπους του Υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 1907 και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια (1919-1927) εσωτερικός σε σχολείο του Παρισιού.
Στην Αθήνα επέστρεψε το 1927 για να υπηρετήσει τη θητεία του ως ακροβολιστής στο 1o Σύνταγμα Πεζικού. Απολύθηκε το 1928 κι εργάστηκε ως το 1930 ως μεταφραστής σε τράπεζα και ως γραφέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, φοιτούσε σε Νυχτερινό Γυμνάσιο.
Από το 1930 έως το 1933 εργάστηκε ως σχεδιαστής στη Διεύθυνση Σχεδίων Πόλεως του Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Το 1932 γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Παρθένη, ενώ φοίτησε στο εργαστήριο του Φώτη Κόντογλου και γνωρίστηκε με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Δημήτρη Πικιώνη.

Ελλαδίτες και Ελληκοκύπριοι πεσόντες Ήρωες στον πόλεμο της Κύπρου, 20-23-Ιουλίου & 14-19 Αυγούστου 1974


undefined
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την αντεπίθεση της ΕΛΔΥΚ
εναντίον των Τουρκικών θέσεων
του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Ανέσυρα από το αρχείο μου και ανεβάζω για την απονομή τιμής, έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο που έφτιαξα πριν από χρόνια, με τα ονόματα των πεσόντων ηρώων και των περιπτώσεων, όπου αυτοί έπεσαν μαχόμενοι. Τέτοιοι κατάλογοι υπάρχουν αρκετοί, και ίσως πληρέστεροι από τον δικό μου, όμως αυτός συνθέτει πολλά στοιχεία, (π,χ ακόμη και την ώρα θανάτου), που ειδάλλως θα έπρεπε να αναζητήσει κανείς σκορπισμένα σε πολλές πηγές.
Ο κατάλογος προέκυψε συμπτωματικά, όταν ψάχνοντας για κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο, διάβασα μια ηρωική ιστορία και τα ονόματα κάποιων νεκρών. Συγκινήθηκα και αποφάσισα να τα αποθηκεύσω σε ένα Word, για να τους θυμάμαι.
Από κείμενο σε κείμενο, λοιπόν, και από αφήγηση σε αφήγηση, διαβάζοντας για τις μάχες σε διάφορα ιστολόγια, σε διάρκεια περισσότερο του ενός μήνα, ανακάλυπτα συνεχώς νέα ονόματα νεκρών. Τους αποθήκευα και αυτούς. και έτσι άρχισε να δημιουργείται ένα μικρό αρχείο. Με τοποθεσίες, ημερομηνίες και άλλα στοιχεία.

Ίσως, είναι υπερβολικό να το πω, αλλά κάθε φορά που έβλεπα το όνομα ενός ακόμη νεκρού ήρωα, μου φαινόταν σα να άκουγα μια φωνούλα, να μου λέει ικετευτικά:
” Σε παρακαλώ, αποθήκευσε και το δικό μου όνομα. Όχι για τη δόξα! Αλλά για να μη χωρίσω από τους νεκρούς συντρόφους μου!
Έτσι έκανα, υπακούοντας στις φωνούλες, ώστε πριν το καταλάβω και χωρίς καμιά αρχική πρόθεση, έφτιαξα φίλοι μου αυτόν τον κατάλογο που μοιράζομαι σήμερα, μαζί σας. Συμπεριέλαβα ακόμη και τους ανδραγαθήσαντες επιζώντες, που απλά επετέλεσαν το καθήκον τους. Υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις αξιωματικών που αμαύρωσαν τη στολή τους. Δεν τους αναφέρω εδώ. Είναι ανάξιοι.
Να με συγχωρούν όσοι νεκροί ήρωες παρέλειψα τα ονόματα τους. Γνωρίζει ο Θεός και οι δικοί τους.
Τελειώνω τον πρόλογο με την εξής σκέψη: Πόση δύναμη χρειάζεται για να μείνεις να υπερασπιστείς και να δώσεις τελικά τη ζωή σου, περιμένοντας μάταια τις ενισχύσεις που δε φάνηκαν ποτέ, επειδή οι δικοί σου σε πρόδωσαν;
Ακόμη και αν οι “Μήδοι” περάσουν;

Ἡ Ἑλληνική προέλευσις τῆς λατινικῆς ἀλφαβήτου καί……τό “Ποτήριον τοῦ Νέστορος”.




 
του stardust30
«Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε πως όλοι οι Ιταλοί σε κάποια περίοδο της ιστορίας υπήρξαμε και -ίσως- είμαστε ακόμα ­Έλληνες»
 (Βαλέριο Μανφρέντι, από το βιβλίο του “Έλληνες της Δύσης”)
Η αρχαία πόλη που έχει ανακαλύψει στο Βιγλατούρι Κύμης η αρχαιολόγος και ανασκαφέας Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη, και η οποία ταυτίζεται με την αρχαία Κύμη, είναι πιθανόν η πατρίδα του λατινικού αλφαβήτου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ιδιότυπο «χαλκιδικό» αλφάβητο, στο οποίο το Σ γραφόταν ως C, το Δ ως D, το Ξ ως Χ, το Ρ ως R και το Υ ως U, εξήχθη από τους Ευβοείς αποίκους στην Ιταλία, για να αποτελέσει αργότερα το λατινικό αλφάβητο.

Η Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη είχε δημοσιεύσει το 1984 άρθρο της στην Αρχαιολογική εφημερίδα, στο οποίο υποστήριζε ότι όντως υπήρχε η αρχαία Ελληνική πόλη Κύμη -που αναφερόταν από αρχαίους συγγραφείς ως μητρόπολη της ιταλικής Κύμης- παρά τη σχετική επιστημονική διχογνωμία, καθώς μέχρι τότε δεν είχε βρεθεί κανένα αντίστοιχο αρχαιολογικό εύρημα.

Scenario: Second American Civil War


Talk5
2,252pages on
this wiki
ATTENTION: THIS PAGE IS CURRENTLY UNDER CONSTRUCTION. DO NOT ADD OR EDIT ANYTHING. BTW VicariousD02:51, February 24, 2012 (UTC) http://future.wikia.com/wiki/Scenario:_Second_American_Civil_War?action=edit
Entry
From left to right: soldiers liberate a Virginia neighborhood; a Confederate military car burns; the city of Atlanta is on fire; a political cartoon showing the divide of America; soldiers fight in the Midwest
VicariousDAdded by VicariousD
The Second American Civil War was a military conflict fought in the United States between the aryan brotherhood and the black panthers from January 23, 2014 to November 15, 2021. The primary cause was the reelection of President Barack Obama on November 6, 2012 which caused 13 states of to secede by July 1, 2013. Eventually, 39 more states would secede, leaving only 11 states plus Washington D.C. and newly created state North Virginia in the union.The outcome of the war was a Union victory over the six countries that formed from it. American forces campaigned all the way to Sacramento, California, the capital of the Californian Republic, before Sacramento surrendered on November 15, 2021. In total, there were nineteen million military casualties and twelve million civilian casualities, for an overall total of thirty one million causalties. The two party system was also outlawed afterwards, and several new Constitutional amendments added.