Ετικέτες

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελλάδα θρηνεί τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2016 Ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος υπήρξε κορυφαίος Πνευματικός Ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία. Γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία. Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική Εθνική μας κληρονομιά.

olympia.gr

Η «Καταλανική Εταιρεία» και η οριστική καταστροφή του μεσαιωνικού Ελληνισμού

Η «Καταλανική Εταιρεία» και η οριστική καταστροφή 
του μεσαιωνικού Ελληνισμού
του Ι. Β. Δ., istorikathemata.com
Στις αρχές του 14ου αιώνα ο Ελλαδικός χώρος ήταν κατακερματισμένος ανάμεσα σε κτήσεις που ανήκαν στον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο και σε Φράγκους φεουδάρχες κληρονόμους των Σταυροφόρων που άλωσαν την Κωνσταντινούπολη το 1204. Ο Αυτοκράτορας είχε υπό τον έλεγχο του την Μακεδονία, την Θράκη, τον Μυστρά, την Κωνσταντινούπολη και μια στενή λωρίδα γης στην Μικρά Ασία που εφαπτόταν στην Βασιλεύουσα. Ο υπόλοιπος χώρος (Θεσσαλία, Θήβα, Ανδραβίδα, Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθος, νησιά του Αιγαίου, Ναύπακτος) βρίσκονταν υπό τον έλεγχο Φράγκων φεουδαρχών που συγγένευαν με ισχυρούς βασιλικούς οίκους της Ευρώπης. Οι περιοχές αυτές ήταν κατάσπαρτες από ισχυρά κάστρα που σταθεροποιούσαν την εξουσία των κατά τόπους βαρόνων και μικρότερων ευγενών, εις βάρος του ντόπιου αγροτικού πληθυσμού.

Μια Ελληνίδα «κατακτά» το Σύμπαν


ΒΙΚΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Προσπαθεί να ανιχνεύσει τα βαρυτικά κύματα, να ξεκλειδώσει τα μυστικά του Σύμπαντος πέρα από τις μαύρες τρύπες, τους αστέρες νετρονίων και τους λευκούς νάνους.
«Τα βαρυτικά κύματα θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά. Είναι σαν να ανοίγουμε ένα καινούργιο παράθυρο και κοιτάζουμε το Σύμπαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο», επισημαίνει η καθηγήτρια Βίκυ Καλογερά
«Τα βαρυτικά κύματα θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά. Είναι σαν να ανοίγουμε ένα καινούργιο παράθυρο και κοιτάζουμε το Σύμπαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο», επισημαίνει η καθηγήτρια Βίκυ Καλογερά
Η κ. Βίκυ Καλογερά είναι μια διακεκριμένη επιστήμων της διασποράς η οποία τιμάται φέτος με το μεγάλο βραβείο από την Αμερικανική Φυσική Εταιρεία για το 2016 στον τομέα Αστροφυσικής και Πυρηνικής Φυσικής.
Οπως αφηγείται η ίδια, όταν έφυγε νεαρή μαθήτρια από τις Σέρρες δεν φανταζόταν ότι μία ημέρα, δεκαετίες μετέπειτα, με «σπαστά» Ελληνικά θα μιλούσε για μια κορυφαία βράβευσή της.
Με πολυετές ερευνητικό έργο ως καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας και διευθύντρια του Κέντρου Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ θα παραλάβει τον Απρίλιο το βραβείο «Χανς Μπέτε».

Όταν κάποιοι πολεμούσαν τους ναζί στην Κατοχή, χιλιάδες άλλοι πλούτισαν


Η ιταλογερμανική Κατοχή του 1941-44, πέρα από λιμός, βομβαρδισμοί, μπλόκα, αντιστασιακές πράξεις και κτηνώδη αντίποινα, υπήρξε και κάτι άλλο: μια πελώρια οικονομική ευκαιρία οικονομικής αποκατάστασης και κοινωνικής ανόδου για χιλιάδες έλληνες πολίτες, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρέθηκαν σε θέση να εκμεταλλευτούν τη «συγκυρία» (και τη διάχυτη γύρω τους πείνα, δυστυχία κι ανασφάλεια) για να «φτιαχτούν» ή να αυξήσουν τον πλούτο που ήδη διέθεταν.
Βιομήχανοι που έκαναν χρυσές δουλειές χάρη στις παραγγελίες της Βέρμαχτ ή την παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης, υπεργολάβοι δημοσίων έργων που άνοιγαν δρόμους κι έφτιαχναν λιμάνια ή αεροδρόμια για λογαριασμό του στρατού κατοχής, μικροί και μεγάλοι μαυραγορίτες, «διαμεσολαβητές» κάθε λογής που έσωζαν (ή «προσπαθούσαν να σώσουν») ζωές με αντάλλαγμα χρυσές λίρες – όλοι αυτοί αποτέλεσαν τους κερδισμένους των ημερών, τη σπονδυλική στήλη της εθνικοφροσύνης και τη μαγιά του «αναπτυξιακού θαύματος» των επόμενων δεκαετιών.
Ορισμένοι απ’ αυτούς τους κερδισμένους ήταν κλασικοί τυχοδιώκτες, που ζούσαν τη ζωή τους χωρίς να πολυλογαριάζουν το μέλλον. Με την παροιμιώδη ευθύτητά της, η Μελίνα Μερκούρη μας έχει αφήσει π.χ. μια χαρακτηριστική -άκρως υποκειμενική αλλά ανατριχιαστικά οικεία- περιγραφή του μαυραγορίτη εραστή της εκείνων των χρόνων: «Ο Αλέξης μισούσε τους Γερμανούς γιατί ήταν δυνατοί. Περιφρονούσε τους Ελληνες γιατί ήταν αδύνατοι. Ελυσε το ζήτημα του ίδιου του του αντρισμού εκμεταλλευόμενος και τους δυο. Οι Ελληνες που είχαν ιδανικά γελοιοποιήθηκαν. Οι Γερμανοί που είχαν τα όπλα και τα τανκς νικιόνταν με την εξυπνάδα. Το να τους ξεπεράσεις σε εξυπνάδα σήμαινε να τους πάρεις χρήματα. Το να κάνεις να σωπάσει η φωνή της συνείδησης σήμαινε να πετάξεις τα χρήματα. Ηταν εικοσιέξι χρονών κι έλεγε πως θα σκοτωνόταν πριν απ’ το τέλος του πολέμου. Η ζωή έπρεπε λοιπόν να είναι διασκέδαση» («Γεννήθηκα Ελληνίδα», Αθήνα 1995, σ.79).

Τα ονόματα των 163 οικονομικών μεγαλοδοσιλόγων της Κατοχής


Tου Δημοσθένη Κούκουνα
Παρουσιάζουμε εδώ τους 163 οικονομικούς μεγαλοδοσιλόγους, οι οποίοι κερδοσκόπησαν και πλούτισαν επί Κατοχής. Δεν είναι απαραιτήτως όλοι αυτοί μαυραγορίτες. Είναι όμως όλοι τους εκείνοι που δεν δίστασαν να συναλλαγούν με τις Αρχές Κατοχής, αναλαμβάνοντας προμήθειες ή κατασκευές για λογαριασμό τους.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αφαιρεθεί ούτε ένα όνομα, ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης. Τον δημοσιεύουμε λοιπόν μάλλον ενδεικτικά, ώστε να ανιχνεύσουμε κάποια γνωστά ονόματα που απέκτησαν την τεράστια περιουσία τους, ελισσόμενοι επί Κατοχής και εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις. Την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους πεινούσαν και δυστυχούσαν, που κυριολεκτικά δεν είχαν να θρέψουν την οικογένειά τους, που δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ή για λόγους αρχής δεν δέχονταν να ασκήσουν το επάγγελμά τους υπό τις συνθήκες αυτές, οι άνθρωποι αυτοί έσπευσαν με περισσή προθυμία να υπηρετήσουν τον κατακτητή ως νεροκουβαλητές.
Εμπορεύθηκαν τη δυστυχία του λαού μας εκείνη την κρίσιμη ώρα. Κατά βάθος δεν είναι οι «έξυπνοι» που κατόρθωσαν να επιπλεύσουν. Είναι οι άτιμοι και οι ανέντιμοι που σε ώρα εσχάτης δυστυχίας δεν αδιαφόρησαν μόνο για τον διπλανό τους που έψαχνε στα σκουπίδια για μια μπουκιά, αλλά του αφαίρεσαν από το λιπόσαρκο σαρκίο του τις ελάχιστες ρανίδες αίματος που του είχαν απομείνει.

Tη σημαία του γερμανικού Ράιχ σήκωσαν στην Ακρόπολη οι «Γερμανοί τουρίστες» της Χρυσής Αυγής

Τελικά οι «Γερμανοί τουρίστες» που εδάρησαν από αναρχικούς σε κεμπαμπτζίδικο στο Μοναστηράκι, είχαν, αν μη τι άλλο, εκτενέστατο πρόγραμμα στην Αθήνα, που δεν περιοριζόταν μόνο στη συμμετοχή τους στην επέτειο των Ιμίων ή, πιο σωστά, στην επέτειο της ανόδου του Αδόλφου Χίτλερ στην Καγκελαρία.
Οι «Γερμανοί τουρίστες» είναι μέλη του γερμανικού ναζιστικού κόμματος «Der Dritte Weg» (Ο Τρίτος Δρόμος). Πρόκειται για ένα νεοσύστατο κόμμα, αδελφοποιημένο με τη Χρυσή Αυγή, που δημιουργήθηκε από αποχωρήσαντα μέλη του NPD και από απομεινάρια της απαγορευμένης στη Γερμανία ναζιστικής οργάνωσης «Freies Netz Süd».

10 Most Chilling Nazi Super Weapons That Hitler Could Have Used To Win WWII





TA-283_-_001
Despite this reputation for producing very sophisticated weapons and equipment, the reality was that most Nazi super-weapons were incredibly expensive and in the vast majority of cases totally impractical. Moreover, many of them were also less refined and efficient (‘advanced’) than the experimental devices being tested in the outside world. For example, jetpack technology itself wasn’t rendered workable until 1958 and without an alternative fuel source, still remains impractical today.

The Flaming Coffin, The German Heavy Dive Bomber The Luftwaffe Hated




Untitled design (2) (1)
The Heinkel He 177 Greif (“griffin”) was one of the only operational heavy bombers to be flown in combat by the Luftwaffe during World War II.
 
The aircraft was originally intended to be a purely strategic bomber intended to support a long-term bombing campaign against Soviet industry in the Urals
Luftwaffe aircrew nicknamed it the Luftwaffenfeuerzeug (“Luftwaffe’s lighter”) or the “Flaming Coffin” due to the serious engine problems on initial versions.

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ -51:ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΚ, ΥΠΕΡΟΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ( ;) (Μικρή συλλογή άρθρων)

A)Size of ISIS force declining in Iraq and Syria, according to new intel


A new intelligence assessment shows the size of the Islamic State force is shrinking in Iraq and Syria — but growing in Libya, a defense official said.
The new estimate for the number of fighters for the Islamic State group, also known as ISIS or ISIL, is between 19,000 and 25,000 in Iraq and Syria, down from prior figures ranging from 20,000 to possibly more than 30,000, according to a defense official who spoke on condition of anonymity.

www.military times.com

Γεωθρησκευτική συνάντηση Πάπα - Ρώσου Πατριάρχη την επόμενη εβδομάδα








Για πρώτη φορά στα χρονικά προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντήσει τον Πατριάρχη Κύριλλο την προσεχή εβδομάδα στην Αβάνα της Κούβας μπροστά στην ανάγκη κοινής αντίδρασης στους διωγμούς που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή.

Στυγνοί εκβιαστές: Οι Βρυξέλλες «μαγείρεψαν» στοιχεία για το προσφυγικό για να στριμώξουν την Ελλάδα


Το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και σήμερα αναμένονται οι πρώτες συστάσεις προς την Ελλάδα. Στη σκιά των νέων πιέσεων που ασκούνται για το προσφυγικό, η σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες μαγείρεψαν τις εκθέσεις των ειδικών για τις ροές προσφύγων, προκειμένου να στηθεί ένας νέος εκβιασμός σε βάρος της Ελλάδας.
«Έντονο προβληματισμό για τις μεθόδους, τη διαφάνεια και τις σκοπιμότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί ο τρόπος που συντάχθηκε, διακινήθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα και δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής που αξιολογεί αν είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της Συνθήκης Σένγκεν η διαδικασία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων που εφαρμόζει η Ελλάδα», γράφει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας. Σημειώνεται ότι στόχος της Επιτροπής αυτής ήταν να ελέγξει αν γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών στα θαλάσσια και χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο υπουργών, μέσω γραπτής διαδικασίας. Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή. Η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί σε αυτές. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο έτη, όπως είπε.

Πρόταση ΣΟΚ για να γίνει hot spot όλη η Ελλάδα με αντάλλαγμα το χρέος της

 Πρόταση ΣΟΚ για να γίνει hot spot όλη η Ελλάδα με αντάλλαγμα το χρέος της
Το περασμένο καλοκαίρι γράφουν οι Financial Times, η Γερμανία έφτασε πολύ κοντά στο να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, αντί να συμφωνήσει σε νέο δάνειο δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα, η Γερμανία παραπαίει από το βάρος της έλευσης πάνω από 1 εκατ. προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέρασαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Έφτασε η ώρα να σκεφτούμε δημιουργικά πως τα δύο προβλήματα μπορούν να συνδυαστούν σε ένα διπλωματικό πακέτο που θα βοηθάει και τις δύο χώρες. Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας θα είναι απλό, γράφει ο Gideon Rachman σε σημερινό του άρθρο στους Financial Times.

Ν. Χουντής: «Οι μονομερείς απειλές και εκβιασμοί προς την Ελλάδα έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη μετατροπή της χώρας σε στρατόπεδο/αποθήκη προσφύγων»


Υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα δεχτεί να γίνει η χώρα αποθήκη προσφύγων; Γιατί αυτό σημαίνει η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και hotspots –που υποτίθεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με προγράμματα ενδοευρωπαϊκής μετεγκατάστασης- όταν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται, αρνείται την πάταξη κυκλωμάτων διακινητών, δεν τιμά την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, αλλά ούτε και τα κράτη μέλη είναι διατεθειμένα να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και τη μετεγκατάσταση των έστω 160.000 προσφύγων.

Αποκαλύψεις (;) για τους δημοσιοκάφρους σφουγγοκωλάριους της εξουσίας;…



Του Γ. Γ.
Ακούγοντας τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, στην σημερινή του ραδιοφωνική εκπομπή, να ασπάζεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με το οποίο κυκλοφορεί σήμερα η Kontranews, -πιθανόν να γνωρίζει κάτι περισσότερο από μας-είπαμε να μην προσπεράσουμε ασχολίαστο το δημοσίευμα της φυλλάδας του Κουρή.
Συγκεκριμένα η Kontranews με ξύλινα γράμματα γράφει ότι πιάστηκε γνωστή τηλεπαρουσιάστρια με 2,5 εκ. ευρώ στην Ελβετία, ποσό που προήλθε από μίζες και … «μεταγραφές». Στο ρεπορτάζ της συμπληρώνει ότι αυτό το τεράστιο ποσό εντόπισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στην ελβετική τράπεζα UBS και από έρευνα που έκαναν στις φορολογικές δηλώσεις της τηλεπαρουσιάστριας αυτό το ποσό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

«Επετειακό αφιέρωμα: Η πυρπόληση των Χανίων (23-24 Iανουαρίου 1897) και η ανακίνηση του Κρητικού ζητήματος που οδήγησε στην τελευταία κρητική επανάσταση»




Γράφει ο Γιώργος Λιμαντζάκης
Οι μέρες αυτές σηματοδοτούν 120 χρόνια -σχεδόν- από την τελευταία κρητική επανάσταση, η οποία ξεκίνησε ως αντίδραση στις ταραχές που ξέσπασαν στα αστικά κέντρα του νησιού τον Ιανουάριο του 1897, με επίκεντρο τα Χανιά. Η τελευταία επαναστατική δραστηριότητα είχε λήξει μόλις μήνες πριν, τον Αύγουστο του 1896, με την επαναφορά μια βελτιωμένης εκδοχής της Σύμβασης της Χαλέπας του 1878, η οποία όριζε τη λειτουργία ενός αυτόνομου καθεστώτος στο νησί. Σε μια απόπειρα να ικανοποιήσει τους επαναστάτες, ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Β’ δέχτηκε κατόπιν ξένων πιέσεων το διορισμό χριστιανού διοικητή της Κρήτης υπό την έγκριση των δυνάμεων, τη θέσπιση αναλογίας δύο τρίτων για το διορισμό χριστιανών έναντι μουσουλμάνων σε δημόσιες θέσεις, την αναγνώριση του δικαιώματος της Συνέλευσης των Κρητών να ψηφίζει νόμους και προϋπολογισμό, την αναδιοργάνωση της Χωροφυλακής αποκλειστικά από Κρήτες και τη δικαστική ανεξαρτησία του νησιού (1). Ο νέος κανονισμός κυρώθηκε με φιρμάνι (διάταγμα) στις 31 Αυγούστου 1896, ενώ την ίδια μέρα διορίστηκε στη θέση του Γενικού Διοικητή Κρήτης ο Γεώργιος Βέροβιτς, πρώην ηγεμόνας της Σάμου (2). Οι χριστιανοί επαναστάτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και αποδέχτηκαν τις μεταρρυθμίσεις, διαλύοντας την συντονιστική τους Επιτροπή στις 23 Οκτωβρίου 1896 και εκφράζοντας επίσημα με διαβήματά τους προς τα ξένα προξενεία την ελπίδα να τηρηθούν τα υπεσχημένα (3).