Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Η παρακμή της πολιτικής και η άνοδος του μαζάνθρωπου: Όταν η ιδιωτεία γεννά τον ολοκληρωτισμό


Posted: 19 Mar 2014 01:48 PM PDT
Γ. Γαΐτης, Το Πλήθος, 1972
Αναδημοσίευση από το Ypopsin.gr

To σημερινό πολιτικό σύστημα που η γενεαλογία του μετράει δεκαετίες – αν όχι και όσα τα χρόνια του νεοελληνικού κράτους – τρίζει, και οι τριγμοί του δεν αφήνουν πλέον κανέναν αδιάφορο. Ο πανικός των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων μπροστά στην ρευστότητα των συνθηκών που τα έχει εν μέρη καταπιεί είναι πρόδηλος της κατάστασης. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η οικονομική κρίση είναι το επιφαινόμενο μίας ριζικά πολιτικής κρίσης.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί ακόμη κανείς πως, τόσο η σημερινή οικονομική κρίση, όσο και η κρίση του πολιτικού συστήματος, δεν είναι τελικά παρά η τελευταία «πράξη» ενός «δράματος» που ξεκίνησε ήδη από την γέννησή του. Δεν είναι οι σημερινές συνθήκες και οι ιστορικές συγκυρίες οι καθοριστικές των σημερινών γεγονότων και της πραγματικότητας που ζούμε. Θα ήταν ίσως αφελές να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα πράγματα δίχως να αναλογιστούμε την ευρύτερη διαμόρφωση των κοινωνιών και των ανθρώπων που τις κινούν.

Σπάνια περίπτωση μετάδοσης του HIV μεταξύ γυναικών


Δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ λεπτομέρειες μιας σπάνιας περίπτωσης πιθανής μετάδοσης του ιού HIV του AIDS μεταξύ γυναικών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), μια 46χρονη πιθανότατα μολύνθηκε με τον ιό κατά τη διάρκεια εξάμηνης μονογαμικής σχέσης που διατηρούσε με μια οροθετική γυναίκα στο Τέξας.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το στέλεχος που μόλυνε τη 46χρονη ταυτοποιείτο γενετικώς σε ποσοστό 98% με εκείνο της συντρόφου της. Σημειώνεται ότι ο ιός μεταδίδεται όταν σωματικά υγρά δύο ατόμων έρχονται σε επαφή όχι μόνο μέσω συνουσίας αλλά και μέσω σημείων όπου υπάρχει κόψιμο, γρατζουνιά ή μέσω των βλεννογόνων.

Αυτή η ησυχία είναι εκκωφαντική…




adonis-omilia-simera3
της Ζωής Μαυρουδή
Αυτά που κρατάω περισσότερο από την τραγελαφική παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη στο Λονδίνο προχτές είναι η απόλυτη απαξίωσή του προς τη επιστημονική έρευνα, τον ιατρικό κλάδο και τη ακαδημαϊκή γνώση γενικότερα, η έλλειψη συμπόνιας προς τους ανθρώπους που πλήττονται από τις αποφάσεις του, η πλήρης αδυναμία να σεβαστεί το πως οφείλει να επιχειρηματολογεί δημόσια κάποιος που έχει εξουσία, και οι προσβλητικές γκριμάτσες του.

ΠΕΡΙ ΚΡΙΜΕΑΣ-2: Ρωσσικές και Ουκρανικές Ενέργίες, Δυτικές Αντιδράσεις (Μικρή συλλογή Αρθρών)

Κριμαία: Μεταβατική περίοδος ένωσης ως το τέλος του 2014

Μαρίνα Ομπραζκόβα
Χτές ήταν ιστορική ημέρα. Υπογράφτηκε η διακρατική συμφωνία ένταξης της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης στη Ρωσία ως διοικητικές οντότητες. Η πλήρης διαδικασία της ένταξης των περιοχών, πάντως, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Πριν υπογράψει τη συμφωνία, ο Πούτιν απηύθυνε μήνυμα και στα δυο Σώματα του Κοινοβουλίου. Τόνισε πως Ρωσία και Κριμαία μοιράζονται κοινή ιστορία, οι δε κάτοικοι της δεύτερης κουράστηκαν από τις προσπάθειες «αναγκαστικής αφομοίωσης», αλλά και ολόκληρος ο ουκρανικός λαός από τις ενέργειες της «εξουσίας» του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «άλλαξαν πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βουλευτές, αλλά η στάση τους απέναντι στη χώρα και στο λαό τους δεν μεταβλήθηκε, άρμεξαν την Ουκρανία, πολέμησαν μεταξύ τους για την εξουσία, για τις καρέκλες και το χρήμα».

Ο Πούτιν τόνισε ότι στην Ουκρανία δεν υπάρχει μέχρι τώρα νόμιμη εξουσία και πολλές κρατικές αρχές τελούν υπό τον έλεγχο των ακραίων εθνικιστών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς με τον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες. Όσον αφορά τις δηλώσεις περί υποτιθέμενης βίαιης προσάρτησης, ο πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έστειλε στρατό στην Κριμαία παρά μόνο ενίσχυσε τη δύναμη που διέθετε εκεί, χωρίς να υπερβεί τον μέγιστο αριθμό που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία. Παράλληλα, ο Πούτιν έκανε σαφές ότι η Ρωσία προτίθεται να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των λαών που ζουν στην Κριμαία και την εθνική τους ταυτότητα. «Το σωστό θα είναι να υπάρξουν στην Κριμαία τρεις γλώσσες με τα ίδια δικαιώματα, η ρωσική, ουκρανική και των Τατάρων της Κριμαίας», σημείωσε αυτός. 
Η διαδικασία 
Τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Δημοκρατίας της Κριμαίας για την ένταξη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία ως διοικητικές οντότητες υπέγραψαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ο πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, Σεργκέι Αξένοφ, και ο εκπρόσωπος των αρχών της Σεβαστούπολης, Αλεξέι Τσάλι. Όπως σημειώνεται στην υπογραφείσα συμφωνία, η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενταχθείσα στη Ρωσία από τη στιγμή της υπογραφής. Στη Ρωσική Ομοσπονδία εντάσσονται, λοιπόν, νέα υποκείμενα, η Δημοκρατία της Κριμαίας και η πόλη ομοσπονδιακής σημασίας, Σεβαστούπολη. 
Ωστόσο, για τη νομική ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσία είναι αναγκαίο η συμφωνία να επικυρωθεί στο ρωσικό Κοινοβούλιο, καθώς και να πραγματοποιηθεί έλεγχός της από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα. Οι βουλευτές που παρίσταντο στη συνάντηση δήλωσαν ήδη ότι θα επικυρώσουν το κείμενο με συνοπτικές διαδικασίες. Το πρωί της 19ης Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την αντιπροσωπείας της Κριμαίας. Ενώ το βράδυ της 18ης Μαρτίου με την αντιπροσωπεία από την Κριμαία συναντήθηκε η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, και μέλη της Άνω Βουλής. Δεν αποκλείεται ο σχετικός νόμος να εγκριθεί ήδη την 21η Μαρτίου. 
Μεταβατική περίοδος
Όπως προβλέπει η συμφωνία, ως την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας θα διευθετηθούν τα θέματα που αφορούν την ένταξη των νέων υποκειμένων στο οικονομικό, χρηματοπιστωτικό, και νομικό σύστημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από την ημέρα της έγκρισης, στο έδαφος της Κριμαίας θα ισχύουν οι κανονιστικές νομικές πράξεις της Ρωσίας. Οι αντίστοιχοι κανόνες της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης ισχύουν έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ή μέχρι την έκδοση σχετικής ρυθμιστικής νομικής πράξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια της έδρας Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, Ελένα Λουκιάνοβα, δεν είναι σαφές το πότε εξετάστηκε το κείμενο της συμφωνίας. Όπως ανέφερε, μετά την έκκληση της Κριμαίας προς το ρωσικό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών για το θέμα της συμφωνίας ένταξης, επομένως, είναι ασαφές το πώς είναι δυνατή η τόσο ταχεία κατάθεση και επικύρωση της συμφωνίας. Για την ώρα, πρόσθεσε, όλα γίνονται σε πλήρη αντιστοιχία με τον υφιστάμενο γενικό Συνταγματικό νόμο που αφορά τη διαδικασία ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία νέων οντοτήτων. Εφόσον μια τέτοια διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε σχέση με άλλο κράτος, κάποιες επί μέρους πτυχές της υλοποίησής της είναι άγνωστο πώς θα διευθετηθούν. 
Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή 
Σε γενικές γραμμές –ανέφερε η ίδια- μπορεί να υποτεθεί πως οι τόσο γρήγορες αποφάσεις που πάρθηκαν από πλευράς ηγεσίας της χώρας εξηγούνται με το ότι λήφθηκε υπόψη η συνθήκη ειρήνης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774, σύμφωνα με την οποία, αν η Κριμαία αποσχιστεί από τη Ρωσία, τότε μπορεί να τη διεκδικήσει η Τουρκία. Επιπλέον, επεσήμανε ότι ακόμη και με την πλήρη τήρηση της ρωσικής εσωτερικής νομοθεσίας, υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα θέματα σε σχέση με το διεθνές Δίκαιο. 
Ο επικεφαλής της έδρας γενικής πολιτικής επιστήμης της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Λεονίντ Πολιακόφ, επεσήμανε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από τροποποιήσεις στη ρωσική νομοθεσία. «Για παράδειγμα -ανέφερε- επειδή είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών και γερουσιαστών που θα εκπροσωπούν την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη στις ρωσικές νομοθετικές αρχές». Όπως προβλέπει, όλες οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του φετινού έτους.
Η Ρωσία Τώρα
==============================================================================
 

Απομακρύνει τα στρατεύματά της από την Κριμαία η Ουκρανία

REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
Ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο πετά πάνω από Ουκρανούς στρατιώτες, σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στο χωριό Strelkovo, στην περιφέρεια Kherson, δίπλα στην Κριμαία.
Σχέδιο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κριμαία καταρτίζει η Ουκρανία, όπως μεταδίδει το BBC.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό επικεφαλής για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην Κριμαία, Andriy Parubiy, στόχος είναι η «γρήγορη και αποτελεσματική» μεταφορά των στρατιωτών και των οικογενειών τους στην ηπειρωτική Ουκρανία.
Νωρίτερα, φιλο-ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ναυτικές βάσεις,  συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγείου του ουκρανικού ναυτικού στην Κριμαία.
Η απόφαση για την απομάκρυνση των στρατευμάτων έρχεται μια μέρα μετά την υπογραφή των ηγετών της Κριμαίας της συνθήκης προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία.
«Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αποσύρουμε τους στρατιώτες αλλά και μέλη των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μπορέσουν γρήγορα και αποτελεσματικά να επιστρέψουν στην επικράτεια της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή σύστημα που θα απαιτεί βίζα για όσους Ρώσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία.
Καταλήψεις ναυτικών βάσεων και τελεσίγραφα
Εν τω μεταξύ νωρίτερα την Τετάρτη φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν δύο ναυτικές βάσεις στην Κριμαία μεταξύ των οποίων ήταν και ο ναύσταθμος στη Σεβαστόπολη.
Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη πληροφορίες θέλουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, υπεύθυνο του ναύσταθμου στην Σεβαστόπολη να έχει απαχθεί από αγνώστους και τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, να στέλνει τελεσίγραφο τριών ωρών, (το οποίο έληξε περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδας) στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και «όλους τους άλλους ομήρους».
«Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους» απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».
Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ συνελήφθη προσωρινά κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών.
Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.
Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.
ΗΠΑ: Επικίνδυνη κατάσταση
Στην καταδίκη των ρωσικών κινήσεων για την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις αυτές  δημιουργούν μια «επικίνδυνη κατάσταση».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκανε την αυτή τη εκτίμηση μετά από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και άοπλων φιλορώσων εθελοντών  στη ναυτική βάση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.
Κυρώσεις
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα, πέραν των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν τη Δευτέρα κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.
«Η διπλωματία παραμένει το μόνο αποδεκτό μέσο για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», είπε.
Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτικών. «Ο ρωσικός στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη για τους τραυματισμούς ή τους θανάτους που προκαλούν μέλη τακτικών ή άτακτων δυνάμεων, αυτών που δεν φέρουν διακριτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα αντιδράσει επιβάλλοντας ισοδύναμα μέτρα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε ότι εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μελετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει τη σύγκρουση των δύο κρατών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
==================================================================================

Η Δύση απειλεί με απομόνωση τη Ρωσία μετά την προσάρτηση Κριμαίας

Ο Κάμερον προειδοποιεί τον Πούτιν για μόνιμη αποβολή από την ομάδα των G8
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε κάθε επίθεση εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ (REUTERS)

Με πλήρη απομόνωση απειλεί τη Μόσχα η Δύση, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. 
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία βρίσκεται «στο σκοτεινό μονοπάτι» που οδηγεί στην απομόνωση, μετά τις ενέργειές της στην Ουκρανία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε κάθε επίθεση εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σκληρή στάση κρατά και η Βρετανία που προειδοποιεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αποβληθεί μόνιμα από την ομάδα των G8, εάν το Κρεμλίνο κάνει κι άλλα βήματα κατά της Ουκρανίας.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε εάν θα αποβληθεί ή όχι η Ρωσία μόνιμα από την G8 σε περίπτωση που κάνει κι άλλα βήματα» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι η Γαλλία εξετάζει την ακύρωση της σύμβασης για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ.

«Εάν ο Πούτιν συνεχίσει να κρατά αυτή τη στάση, θα εξετάσουμε την ακύρωση των συγκεκριμένων πωλήσεων» τόνισε.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, προσπαθεί να κρατήσει μια πιο ισορροπημένη στάση, εξαιτίας και της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, δήλωσε ότι η Γερμανία προσπαθεί να επιταχύνει μια συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ο Στάινμάγερ είπε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ και ότι ξεπέρασαν τις διαφωνίες ως προς τον αριθμό των παρατηρητών που πρέπει να αποσταλούν, αλλά μένει να συμφωνήσουν για τις περιοχές όπου θα πρέπει να αναπτυχθούν.

«Χρειαζόμαστε μια αποστολή παρατηρητών τώρα και στις συνομιλίες μου σήμερα είπα ότι η συμφωνία για τη σχετική εντολή πρέπει να γίνει εντός των προσεχών 24 ωρών» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας και άμυνας στην Ουκρανία, όπου βρίσκεται στο επίκεντρο το θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα

Την ίδια ώρα στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι παραβίασαν τη δέσμευση για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, που προβλέπεται από τη συμφωνία του 1994, πυροδοτώντας ένα πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ενέργειες των ΗΠΑ και της ΕΕ αντιβαίνουν στις εγγυήσεις που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βρετανία με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ουκρανίας να παραδώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν σήμερα το μισό του προϋπολογισμού της Ρωσίας. Τόσο η Gazprom όσο και η Rosfneft βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών που κάνει η Ρωσία για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συνεργασία με τις ξένες εταιρίες BP και Exxon.

Η Ευρώπη εξαρτάται κατά 30% από τις προμήθειες της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές, Ευρώπη και Ρωσία, θα επηρεαστούν εάν απειληθούν οι ενεργειακές προμήθειες είτε μέσω των κυρώσεων της ΕΕ είτε μέσω της διακοπής των ρωσικών προμηθειών.

ΒΗΜΑ

Grooming: O μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά στο διαδίκτυο!


Το grooming (αποπλάνηση ανηλίκου) είναι η διαδικασία κατά την οποία, παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms), τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.
Συχνά τέτοιου είδους ιστοχώροι θεωρούνται από τα παιδιά ασφαλείς τόποι συνομιλίας στο Διαδίκτυο, τόσο εξαιτίας της δημόσιας φύσης της συζήτησης, αλλά και της λανθασμένης εκτίμησης των παιδιών ότι διατηρείται η ανωνυμία τους.

Η ανακάλυψη αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων φέρνει νέα εποχή στη Φυσική


Η ανακάλυψη αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων φέρνει νέα εποχή στη Φυσική

Λίγο μόλις καιρό μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου του Χιγκς, μία ακόμη σημαντική επιστημονική ανακάλυψη απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για το επόμενο Νομπέλ Φυσικής.
Ολα ξεκίνησαν πριν από πενήντα χρόνια, με τη θεωρητική έκφραση της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου, ή CBM, μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που συναντάται παντού στο σύμπαν. Η CBM θεωρείται σήμερα ακρογωνιαίος λίθος της κοσμολογίας, στηρίζοντας τη θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ, του κατακλυσμιαίου αστρικού γεγονότος που σημειώθηκε πριν από 14 δισ. χρόνια.
Σε πείραμά τους στην Ανταρκτική, επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά τα αρχέγονα αυτά μαγνητικά κύματα, υπολείμματα του Μπιγκ Μπανγκ. Οι μικροσκοπικοί αυτοί κυματισμοί στον χωρόχρονο σηματοδοτούν την επιβεβαίωση μιας ακόμη πρόβλεψης του Αλμπερτ Αϊνστάιν από το 1916, ενώ η ανακάλυψή τους αποκαλύπτει τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ γενικής σχετικότητας και κβαντικής μηχανικής.

Το πείραμα του Worgl: Πως οι τραπεζίτες ελέγχουν το χρήμα


Tο Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέοςΔήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια,ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους.

Στη μνήμη της Κομμούνας



28-martioy-1871-anakyrhksh-kommoynas-sthn-plateia-dhmarxeioy
Νικολάϊ Λένιν
Γράφτηκε: 15 (28) Απρίλη 1911
Πρωτότυπο: Rabochaya Gazeta, αριθμ. 4-5
Μετάφραση από τα αγγλικά: Αντώνης Μπαλασόπουλος
HTML μορφοποίηση: Mike B.
Έχουν περάσει σαράντα χρόνια απ’ την ανακήρυξη της παρισινής Κομμούνας. Σύμφωνα με την παράδοση, οι γάλλοι εργάτες τιμούν τη μνήμη των ανδρών και γυναικών της επανάστασης της 18ης Μάρτη 1871 με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Στο τέλος του Μάη θα ξανακαταθέσουν στεφάνια στους τάφους των Κομμουνάρων που εκτελέστηκαν, θύματα της φοβερής “Εβδομάδας του Μάη”, και πάνω απ’ τους τάφους τους θα ξαναορκιστούν να παλέψουν άκοπα μέχρις ότου θριαμβεύσουν οι ιδέες τους και εκπληρωθεί πλήρως ο σκοπός που κληρονόμησαν.
Γιατί τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες της παρισινής Κομμούνας ως προγόνους του το προλεταριάτο, όχι μόνο στην Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο; Και ποιά είναι η κληρονομιά της Κομμούνας;

Ο διεθνής οικονομικός έλεγχος του 1898 στην Ελλάδα και ο ρόλος της Γερμανίας…



Ο Χ. Τρικούπης ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής τη χρεοκοπία της Ελλάδας
Ο Χ. Τρικούπης ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής τη χρεοκοπία της Ελλάδας
Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης
          Είναι γεγονός ότι χώρες φιλελληνικές και μη δεν υφίστανται. Κάθε χώρα επιδιώκει να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντά της. Στην περίπτωση που αυτά, όμως, τύχει να συμπίπτουν με τα συμφέροντα μιας τρίτης χώρας -για παράδειγμα της δικής μας- τότε και μόνο τότε, ενδέχεται να δούμε κάποιες κινήσεις ευνοϊκές για τη χώρα μας. Στην περίπτωση της Γερμανίας ωστόσο, όσο και αν ψάξει κανείς, δύσκολα θα βρει την οποιαδήποτε ευεργεσία προς την Ελλάδα!

Κάτι τέτοιο συνέβη και το 1898, όταν έκανε την εμφάνισή της η γερμανική αυτοκρατορία ως μία νέα «προστάτιδα» δύναμη. Η Γερμανία ήθελε να εδραιώσει την παρουσία της στο χώρο της Βαλκανικής και στη Μέση Ανατολή και από άποψη γοήτρου και από αυτή της οικονομικής ωφέλειας από τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων της Ανατολής. Το μόνο έρεισμα που είχαν με την Ελλάδα ήταν με τη βασιλική οικογένεια, όταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος παντρεύτηκε τη γερμανίδα πριγκίπισσα Σοφία, αδελφή του Κάιζερ Γουλιέλμου. Κατά τα άλλα δεν μπορούσαν να «κάνουν παιχνίδι» στη χώρα μας, γιατί ήταν χώρα δεμένη στο άρμα της Αγγλίας. Όμως ήδη από το 1881 οι τράπεζες της Φρανκφούρτης και της Δρέσδης συμμετείχαν στα μεγάλα σιδηροδρομικά δάνεια με ποσοστά που έφθαναν μέχρι και το 30%, ενώ αργότερα (1908) η Deutsche Bank συνεργάστηκε με την Εθνική Τράπεζα για την ίδρυση από κοινού της Τράπεζας Ανατολής.

Γερμανικό κατασκοπευτικό πλοίο πλασσαρεται για Κριμαία…


20140319-234804.jpg
…αφου η Συρία την οποια επόπτευε φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα. Ειναι αυτο στην φωτογραφία.
 

www.olympia.gr

Οι γεωπολιτικές συνέπειες της εξαφάνισης του Boeing.







Υπάρχουν αμέτρητες θεωρίες για το τι μπορεί να συνέβη στην πτήση των Malaysian Airlines.Ωστόσο οι θεωρίες παραμένουν θεωρίες με τις γεωπολιτικές συνέπειες να είναι ο μόνος παράγοντας που φαίνεται οτι αλλάζει.

Αυτή τη στιγμή, πάνω απο δέκα χώρες συμβάλλουν στην προσπάθεια εντόπισης του αεροσκάφους αυξάνοντας έτσι την στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Η συνδρομή ορισμένων χωρών, που δεν ειναι κομμάτι της κοντινής περιοχής, είναι στην καλύτερη περίπτωση ύποπτη καθώς αν και σίγουρα έχουν τις καλύτερες προθέσεις, σίγουρα θα παίζουν δίπλό παιχνίδι συλλέγοντας στρατιωτικές πληροφορίες αλλά και άλλες απόρρητες πληροφορίες.

Νεκρός ο τσετσένος πολέμαρχος Ουμάροφ.






Το θάνατο του Nτόκου Ουμάροφ, επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος του Βόρειου Καυκάσου και «νούμερο ένα» καταζητούμενου στη Ρωσία, ανακοίνωσε ιστοσελίδα που πρόσκειται στο τσετσενικό κίνημα.

Η Μόσχα επιφυλάσσεται, λέγοντας πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμη.

Οι G8 κόβουν τη Ρωσία λόγω Κριμαίας






Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε ότι η ομάδα των G8 αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συνεδριάσεις τους.

Πάντως, για την ώρα ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι στη λίστα των καλεσμένων για την 70ή Επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, το καλοκαίρι.

«Αυτή τη στιγμή η πρόσκληση ισχύει. Όσο για την G8 έχουμε αποφασίσει να αναστείλουμε τη συμμετοχή της Ρωσίας. Θα υπάρχουν επτά χώρες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς τη Ρωσία» δήλωσε ο Φαμπιούς στο ραδιόφωνο Europe 1.

Χ. Κλίντον: Ο Πούτιν χαράσσει εκ νέρου τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης (Ενώ οι Η.Π.Α. στο Κόσοβο και στην Βόσνια δεν έκαναν ακριβώς το ίδιο)

osted: 18 Mar 2014 11:23 PM PDT
19.3.14


Ηγετική εμφάνιση από τη Χίλαρι.




Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες από το Μόντρεαλ του Καναδά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «χαράξει εκ νέου» τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του να αποφευχθεί μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου.
Χ. Κλίντον: Ο Πούτιν χαράσσει εκ νέρου τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης


«Η Κριμαία , στη " η λογική του Πούτιν ", ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ .