Ετικέτες

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η ΤΟΥΖΛΑ, ΜΑΝΑ, ΚΑΙΓΕΤΑΙ!






Στάθης
Του ΣΤΑΘΗ
Σήμερα στη Βοσνία πολλοί αγωνίζονται εναντίον όσων στο πρόσφατο παρελθόν αγωνίσθηκαν για να γίνουν.
Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ενίοτε ανυπόφορα σαρκαστική.
Το χρονικό είναι μικρό. Μια σταλιά ιστορίας. Ομως από βαρύ ύδωρ.
Πριν από λίγα χρόνια έγινε εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το αδιανόητο, δηλαδή πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο πρώτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ψυχή αυτού του μεταψυχροπολεμικού πολέμου, η Γερμανία. Σκοπός της επιχείρησης (και ως μπίζνας) η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (πατριωτικού, ιδιαιτέρως, ως προς τη Γιουγκοσλαβία), καθώς και η ταξική καταβύθιση της περιοχής σε ειδική οικονομική ζώνη των Αμερικανοευρωπαίων, με ειδικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για ζωτικό χώρο σε ορισμένες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Οι ψευδαισθήσεις της Δύσης και η αναλλοίωτη φύση της Τουρκίας


Του Ιωάννη Σ. Λάμπρου, Πολιτικού Επιστήμονος – Διεθνολόγου


Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, πριν από μερικούς μήνες, αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τις κατηγορίες διαφθοράς και, κυρίως, η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της συμπερίληψης ή μη της Τουρκίας στον Δυτικό Κόσμο, όχι από άποψης στρατηγικών σχεδιασμών αλλά από την πλευρά της πολιτιστικής συμβατότητας και αποδοχής κοινών αξιών και αρχών.
Ένα συχνό λάθος, το οποίο λαμβάνει χώρα από πλείστους αναλυτές εξωτερικής πολιτικής είναι ότι αποπειρώνται να αναλύσουν την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία με το συμβατικό δίπολο Δεξιά-Αριστερά. Οι δύο αυτές έννοιες έχουν περιορισμένη εφαρμογή στην τουρκική κοινωνία, αφ’ ενός διότι αμφότερες ( Δεξιά – Αριστερά ) έχουν αναφορές στην γενοκτονική πολιτική των Νεότουρκων –Κεμαλιστών, χαρακτηριζόμενες από μίσος προς οτιδήποτε το μη τουρκικό και μη μουσουλμανικό, αφετέρου διότι, στην Τουρκία, κυρίαρχο στοιχείο στην ανάλυση δεν είναι το δίπολο Δεξιά – Αριστερά αλλά Ισλάμ – Κοσμικό Κράτος ( Κεμαλιστές). Το εν λόγω στοιχείο διαφοροποιεί την ανάλυση της τουρκικής πολιτικής σκηνής από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα. 

Μια άλλη τουρκική φωνή για την Κύπρο, θέτει το κομβικό ερώτημα: Θα αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής;


Του Σάββα Καλεντερίδη
Στα δυο προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε στα ενεργειακά της Κύπρου και στις γεωπολιτικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, κλείναμε το άρθρο μας της Κυριακής με την εξής πρόταση: «Δεν θα αναφερθούμε στους -υπαρκτούς- κινδύνους από ένα νέο Σχέδιο Ανάν. Στο χέρι των πολιτικών Κύπρου και Ελλάδος είναι να χρησιμοποιήσουν το υπερόπλο που λέγεται πολιτική, για να περάσουμε με επιτυχία κι αυτόν τον σκόπελο

«ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΡΟΣΜΕΙΞΕΩΝ» (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)




«Ξαδέρφια» μας σε ποσοστό 30% είναι οι Πολωνοί

Το DNA των σημερινών Ελλήνων και άλλων λαών του πλανήτη αποκωδικοποιεί ο πρώτος «Γενετικός Ατλας της Ιστορίας των Ανθρώπινων Προσμείξεων» που κατήρτισαν επιστήμονες από δύο πανεπιστήμια της Αγγλίας.

«Ξαδέρφια» μας σε ποσοστό 30% είναι οι Πολωνοί

Οι ειδικοί καταρρίπτουν για ακόμη μια φορά τη θεωρία της φυλετικής καθαρότητας εξηγώντας ότι «η πλειονότητα των ανθρώπινων πληθυσμών συνιστά προϊόν μείξης διαφορετικών φυλετικά ομάδων που αναμειγνύονται μεταξύ τους τα τελευταία 4.000 χρόνια».