Ετικέτες

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Καραϊσκάκης, Κατσαντώνης και Διάκος.



ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Με την ευκαιρία της εορτής της 25ης Μαρτίου, και με πρόσφατη την ανάμνηση από το πρότυπο 25-25-25, μπορούμε να πούμε λίγα λόγια. Τα πολλά λόγια είναι για αυτούς που μιλούν για ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα τέτοιες μέρες και κάνουν τη σύνδεση με τις σημερινές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα (αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρουν τη χώρα με το όνομά της).
Θα περιοριστώ λοιπόν στην επιγραμματική αναφορά τριών ηρώων: Αντώνης Κατσαντώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης και Αθανάσιος Διάκος. Ο Κατσαντώνης έδωσε πολλές μάχες
εναντίον των στρατευμάτων του Αλή Πασά των Ιωαννίνων από το 1803 έως το 1808. Τελικώς συνελήφθη και βασανίστηκε, καθώς ο Αλή Πασάς έβαλε να του σπάσουν τα κόκκαλα οι Γύφτοι.
Τον Αθανάσιο Διάκο, αφού πολέμησε με 48 συμπολεμιστές στο πλευρό του, τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον σούβλισαν. Αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει παρά το γεγονός ότι του υποσχέθηκαν αξιώματα και χρήματα. Η γέφυρα της Αλαμάνας όπου έδωσε τη μάχη είναι πολύ κοντά στις Θερμοπύλες.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης άνθρωπος ικανότατος και θαρραλέος, έφτασε να γίνει αρχιστράτηγος κατά την Επανάσταση και μετά από σειρά νικηφόρων μαχών σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τους Τούρκους στο Φάληρο. Τόσο αυτός όσο και ο Κατσαντώνης είχαν καταγωγή Σαρακατσάνικη.

Για πολλούς ίσως οι παραπάνω αποτελούν πανανθρώπινα παραδείγματα θάρρους και φιλοπατρίας. Για μερικούς όμως από εμάς πρόκειται για χυμένο αίμα από το ίδιο γένος. Αν σταθώ στην κοιλάδα του Σπερχειού, όσο βλέπει το μάτι ψηλά στα βουνά ολόγυρα από το Καλλίδρομο, την Οίτη με τον Τυμφρηστό το βάθος, την Όθρυ βλέπω τοποθεσίες με θαμμένους προγόνους. Η ελληνική ιστορία δεν είναι απλώς σελίδες με αφηρημένες έννοιες αλλά δεμένη με την Ελλάδα, τους Έλληνες και τις πράξεις τους. Αυτονόητο, αλλά στην εποχή μας πρέπει να επαναλαμβάνουμε και τα αυτονόητα.
Ζήτω η 25η Μαρτίου, 1821!
Ζήτω η Ελλάς!
Ζήτω το Έθνος!
Ἀθανάσιος Ἐπίσκοπος
Ἀναπληρωτής Καθηγητής
Οἰκονονομικό Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν
About these ads

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου