Ετικέτες

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

«Κλείδωσε» και ανακοινώνεται η υποψηφιότητα Ερντογάν για την προεδρία


26-6-14



Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου προανήγγειλε επί της ουσίας ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας πως «λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο υποψήφιός μας και άνευ απροόπτου πιθανότατα θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου».


Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως η υποψηφιότητα Ερντογάν «κλείδωσε» οριστικά πριν ένα 24ωρο σε επτάωρη συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας ήταν γνωστή και ήδη έχει διεξάγει εντός και εκτός Τουρκίας προεκλογική εκστρατεία για το αξίωμα, το οποίο θα κριθεί για πρώτη φορά απευθείας από τον τουρκικό λαό.

Ο Ερντογάν μιλά για μία ισχυρότερη προεδρία, καθιστώντας σαφές πως θεωρεί ότι η απευθείας εκλογή μεταφράζεται σε μεγαλύτερες εξουσίες για τον ίδιο συγκριτικά με τον προκάτοχό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο ρόλος του οποίου την περασμένη επταετία ήταν κυρίως εθιμοτυπικός.

Η φημολογία για τον διάδοχο του Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία έχει κορυφωθεί, με τον νυν υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να περιλαμβάνεται στη λίστα των υποψηφίων, ωστόσο ο Μπουλέντ Αρίντς τονίζει ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ζήτημα.

Κατά την εφημερίδα Turkiye, κατά τη μακράς διάρκειας συνεδρίαση του AKP την Τρίτη συμφωνήθηκε να μην ανακινηθεί το ζήτημα της διαδοχής στην πρωθυπουργία τουλάχιστον έως τις 10 Αυγούστου.

Την περασμένη εβδομάδα, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ανακοίνωσαν ότι προτείνουν από κοινού για την προεδρία τον Εκμελετίν Ιχσάνογλου, ο οποίος αποχώρησε το Δεκέμβριο από την κεφαλή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Πηγή:in.gr, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου