Ετικέτες

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

KYRDISTAN REDUX-6: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ (Μικρή συλλογή άρθων)

Ισχυρή υποστήριξη του Ισράηλ στο ανεξάρτητο Κουρδιστάν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ είναι ουσιαστικά «προκαθορισμένη» και ότι ισραηλινοί ειδικοί προτείνουν να αναγνωριστεί το ταχύτερο αυτό το νέο κράτος, εάν σχηματιστεί.

Το Ισραήλ διατηρεί διακριτικά σχέσεις με τους Κούρδους σε διάφορους τομείς — συνεργάζεται μαζί τους σε στρατιωτικά θέματα, σε ζητήματα πληροφοριών, συνάπτει οικονομικούς δεσμούς μαζί τους — από τη δεκαετία του 1960, εν μέρει διότι θεωρεί ότι η εθνική αυτή ομάδα, που αποτελεί μειονότητα σε πολλές χώρες, αποτελεί έναν σύμμαχό του έναντι των Αράβων αντιπάλων του κι όχι μόνο.
Ισχυρή υποστήριξη του Ισράηλ στο ανεξάρτητο Κουρδιστάν
PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry shakes hands with Israeli Foreign Minister Avigdor Lieberman before their meeting at the U.S. Ambassador’s Residence in Paris, France, on June 26, 2014. [State Department photo]
Οι Κούρδοι έχουν εκμεταλλευτεί το χάος στο Ιράκ για να επεκτείνουν την αυτόνομη περιοχή τους: έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ, μια πόλη όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτά θα μπορούσαν να καταστήσουν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν που ονειρεύονται πολλοί μειονοτικοί οικονομικά βιώσιμο.

Η Ουάσινγκτον όμως θέλει η ενότητα του Ιράκ, η οποία αμφισβητείται όλο και πιο έντονα, να αποκατασταθεί. Προχθές Τρίτη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι επισκέφθηκε ιρακινούς κούρδους ηγέτες και τους προέτρεψε να επιδιώξουν στενότερη πολιτική ολοκλήρωση με τη Βαγδάτη.

Ο Κέρι συζήτησε σήμερα σχετικά με την κρίση στο Ιράκ με τον Λίμπερμαν στο Παρίσι. «Το Ιράκ διαλύεται μπροστά στα μάτια μας και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μοιάζει να είναι ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα» της κρίσης αυτής, είπε ο Λίμπερμαν στον Κέρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες μετέφερε μια ταυτόσημη εκτίμηση στον ομόλογό του των ΗΠΑ, τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον απερχόμενο αρχηγό του εβραϊκού κράτους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πέρες δήλωσε πως είπε στον Ομπάμα ότι δεν θεωρεί πιθανή τη διατήρηση της ενότητας του Ιράκ χωρίς μια «μαζικής κλίμακας» στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων, και πρόσθεσε πως αυτό επιτείνει τον διαχωρισμό των Κούρδων από τη σιιτική πλειονότητα και τη σουνιτική μειονότητα στο Ιράκ. «Οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει de facto το δικό τους κράτος, το οποίο είναι δημοκρατικό. Μια ένδειξη δημοκρατίας είναι η χορήγηση ισότητας στις γυναίκες», υποστήριξε ο Πέρες.

Ο ίδιος εξάλλου επισήμανε πως η Τουρκία μοιάζει να αποδέχεται το status των Κούρδων και ότι τους βοηθά να πωλήσουν πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Οι ΗΠΑ διαφωνούν με τη μονομερή πρωτοβουλία του Κουρδιστάν για την πώληση αργού στις διεθνείς αγορές μέσω Τουρκίας χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA 


======================================================================

Στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός των Κούρδων του Ιράκ…

Από το πρωί έχει σειρά επαφών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ (KRG: Kurdish Regional Government). Ο Μπαρζανί μετέβη στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του ιδίου του Ερντογάν.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι προφανώς ο συνδυασμός των εξελίξεων ως αποτέλεσμα της επέλασης της ισλαμιστικής εγκληματικής οργάνωσης μαχητών με την επωνυμία Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης (ISIL: Islamic State of Iraq and the Levant), που έχει οδηγήσει τους Κούρδους στη διατύπωση σαφέστατων προειδοποιήσεων, ότι θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, με αντικείμενο την αυτοδιάθεσή τους, την ανακήρυξη επί της ουσίας, του πρώτου ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην Ιστορία

Ο πανικός της Άγκυρας για τις εξελίξεις είναι δεδομένος, αφού γνωρίζουν ότι η στρατηγική τους που επικεντρωνόταν στη στήριξη της ISIL με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, γύρισε μπούμερανγκ.

Οδηγεί στη δημιουργία κουρδικού κράτους που θα απειλήσει ευθέως, μακροπρόθεσμα ή ακόμα και νωρίτερα, την τουρκική εδαφική ακεραιότητα, αφού γειτνιάζει με περιοχές μεγάλες που κατοικούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία από συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς.

Στην Άγκυρα ο Μπαρζανί, προτού συναντηθεί με τον ίδιο τον Ερντογάν, συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου, τον υπουργό Ενέργειας Γιλντίζ και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Δρ. Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση με τον Τανέρ Γιλντίζ αποτελεί την προσπάθεια των Τούρκων να δώσουν ουσιαστικά ανταλλάγματα στους Κούρδους, ώστε να αποφύγουν να λάβουν «ακραίες» αποφάσεις, ενώ προπαγανδίζει την ιδέα, ότι η Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ σύμμαχος, για την επιβίωση οποιουδήποτε κουρδικού κράτους, επιχείρημα που δε στερείται λογικής.
Όλα όμως είναι ζήτημα περιφερειακών ισορροπιών και προτεραιοτήτων

DEFENCEPOINT


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου