Ετικέτες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Παιχνίδια συμβιβασμού και τελετή μνήμης στη Σύνοδο Κορυφής.

Posted: 26 Jun 2014 10:43 AM PDT
26-6-14



Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα προσέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» στις 17 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ στο Βέλγιο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η νέα Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στο διορισμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, περιλαμβανομένων προέδρου και επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει μία ακόμη Σύνοδος Κορυφής στις 17 Ιουλίου» ανέφερε ο Έντα Κένι κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κουρτρέ στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κληθεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σε επίσημη τελετή στο Βέλγιο για να τιμήσουν την 100ή επέτειο από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασισμένοι να επιδείξουν ενότητα παρά τις βαθιές διαφωνίες για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην Πύλη Μένεν, ένα μνημείο για τους βρετανούς στρατιώτες και στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιπρ, η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους άλλους ηγέτες προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες του πολέμου.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι το να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στην πόλη (μέσα και γύρω από την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου) στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.

«Αυτό μας δείχνει σε τι καλές εποχές ζούμε σήμερα χάρη στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς έχουμε μάθει τα μαθήματα που έχει διδάξει η ιστορία» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο Κουρτρέ για μια προκαταρκτική συνάντηση με τους ηγέτες της κεντροδεξιάς.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες περπάτησαν στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους των τυμπάνων και έφτασαν στην πύλη Μένεν, όπου άκουσαν τον σαλπιγκτή να παίζει το Last Post, ένα προσκλητήριο - σύμβολο της συμφιλίωσης μεταξύ των πρώην αντίπαλων κρατών, το οποίο ακούγεται κάθε βράδυ στην πύλη.

Οι ηγέτες εγκαινίασαν ένα παγκάκι στη μνήμη των θυμάτων. Το παγκάκι έχει γραμμένο πάνω του τη λέξη «ειρήνη» στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν κεραμικά λουλούδια στο μνημείο.

Προηγουμένως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε  ότι είναι έτοιμη να θέσει σε ψηφοφορία την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας ένα «συμβιβασμό» με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας «Ντέιβιντ Κάμερον έχει επαναλάβει πολλές φορές» ότι θα ήθελε μια ψηφοφορία, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την άφιξή της σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Κουρτρέ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

«Οι συνθήκες υποδεικνύουν ότι πρέπει να ψηφίσουμε με ειδική πλειοψηφία. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν θα πρόκειται για δράμα εάν η ψήφος δεν είναι ομόφωνη» υπογράμμισε.

Έπειτα, «εμείς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα βρούμε ένα ευρύ πεδίο συνεννόησης για το περιεχόμενο» των ευρωπαϊκών πολιτικών τα επόμενα χρόνια, προσέθεσε η ίδια.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς και να κάνουμε ένα βήμα προς τη Βρετανία» επέμεινε η Μέρκελ.



Πηγή: AΠΕ, IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου