Ετικέτες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Β)Ο Σταϊνμάγερ διάδοχος της Μέρκελ;






Τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα προτιμούσε ως τον διάδοχο της Άνγκελας Μέρκελ στην Καγκελαρία ένα 40% των Γερμανών, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Cicero.

Στην σειρά προτίμησης των Γερμανών ακολουθούν η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (CDU) με 15%, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) με 14% και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU) με 10%.

Το 21% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί πάντως κανέναν ως κατάλληλο διάδοχο της κυρίας Μέρκελ. Εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται το ότι ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, ο κ. Σταϊνμάγερ συγκεντρώνει το 32% της προτίμησης, έναντι 21% της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν.

Στο δικό του κόμμα, ο υπουργός Εξωτερικών προτιμάται με 58%, ενώ ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακολουθεί με 20%.

Geopolitics & Daily News
===========================================
Β)Γερμανικό Ινστιτούτο προωθεί μοντέλο που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να χρεοκοπούν

27-6-14



Ένα κορυφαίο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο πρότεινε ένα μοντέλο το οποίο θα επιτρέπει σε κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους, αναζωπυρώνοντας έτσι μια ευαίσθητη συζήτηση που έχει διχάσει την κοινή γνώμη στην ευρωζώνη.



Η συζήτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα, έχει κοπάσει καθώς η κρίση του χρέους της ευρωζώνης έχει αμβλυνθεί και το κόστος του δανεισμού για τις χώρες στο συνασπισμό έχει μειωθεί, για πολλές σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Σήμερα το ZEW, ένας οργανισμός που δημοσιεύει ένα στενά παρακολουθούμενο δείκτη για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επωφελείται απ’ αυτή την ηρεμία για να διατυπώσει μια ιδέα που είναι υπερβολικά ευαίσθητη για να είχε συζητηθεί κατά την κορύφωση της κρίσης.

“Πρέπει να φθάσουμε στην κατάσταση όπου η αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων δεν καταλήγει στην καταστροφή”, δήλωσε προς δημοσιογράφους στη Φραγκφούρτη ο Κλέμενς Φιστ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW).

“Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη διαδικασία χρεωκοπίας”, πρόσθεσε.

Η ιδέα είναι πολύ φορτισμένη επειδή πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι μια στάση πληρωμών από κάποια χώρα στη 18μελή ευρωζώνη θα έβλαπτε το ενιαίο νόμισμα. Οι επενδυτές ελπίζουν πως η ομάδα θα μείνει ενωμένη ώστε η μια χώρα να στηρίζει την άλλη στις δυσκολίες. Η εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα επέτρεπε στις χώρες να χρεωκοπούν, θα συνέθλιβε αυτές τις ελπίδες.

Παρόλο που ο Φιστ δήλωσε πως το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοσθεί μόνο στο μακρινό μέλλον, για παράδειγμα το 2025, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως η ιδέα θα μπορούσε ωστόσο να προωθηθεί και να διαμορφώσει την απάντηση, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει στο μεταξύ προβλήματα κάποια χώρα όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία.

Βάσει του σχεδίου, μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα ζητάει βοήθεια από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ΕΜΣ).

Ο ΕΜΣ δίνει τότε στη χώρα προθεσμία τριών ετών για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της.

Αν αποτύχει, ο ΕΜΣ θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με κατόχους των ομολόγων της χώρας, επιβάλλοντας απώλειες και μειώνοντας αυτό το συσσωρευμένο χρέος ως και στο 60% της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Δεν είναι σαφές αν η ιδέα του Φιστ θα βρει στήριξη στο Βερολίνο.

Ο Φιστ παραδέχθηκε πως, ενώ η αποκαλούμενη βιώσιμη διαδικασία χρεωκοπίας για κράτη θα ήταν πρακτική στην περίπτωση μικρών χωρών, θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για μεγάλα κράτη όπως η Ιταλία.

REUTERS, APE-MPE
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου