Ετικέτες

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ο Ομπάμα “αδειάζει” τον Ερντογάν σχετικά με τις δηλώσεις για τον Γκιουλέν





Ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι διαστρέβλωσε την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την δράση του Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν, ο οποίος διαμένει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.


Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι ATV είπε για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε στις 19 Φεβρουαρίου με τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με την δράση του ισλαμιστή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν:
«Είπα στον Ομπάμα ότι το άτομο που ευθύνεται για τις ταραχές στην Τουρκία ζει στη χώρα του, στην Πενσυλβάνια. Του το είπα ξεκάθαρα. Είπα ότι αναμένω να πράξει τα δέοντα. Πρέπει να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα, από τη στιγμή που κάποιος απειλεί την ασφάλεια της πατρίδας μου». Ο Ερντογάν συνέχισε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι ο Ομπάμα του απάντησε:«Ελαβα το μήνυμα».

Όμως ο Λευκός Οίκος παρενέβη άμεσα και με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αδειάζει τον Ερντογάν, τονίζοντας:«Στο τηλεφώνημα της 19ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος τόνισε τη σημασία φρόνιμων πολιτικών στα πλαίσια της έννομης τάξης καθώς και τη σημασία της σχέσης αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις δύο χώρες. Η δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ιδίως σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, παραμένει».


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου