Ετικέτες

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

“Εθνικά όπλα” σχεδιασμένα από Έλληνες! Πόσο εφικτό είναι και τι είπε ο Καμμένος


Μπορεί η Ελλάδα να φτιάχνει τα όπλα της; Τι είπε ο Καμμένος

Η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την Εθνική Άμυνα σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης οπλικών συστημάτων για τις ΕΔ ,ακούγεται περίπου ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την Ελλάδα. Μια χώρα σε κρίση, στην οποία είχε προηγηθεί ένα ανεπανάληπτο “εξοπλιστικό πάρτυ”, μια χώρα παράδεισο για του ς αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων ,ποιος μπορεί πραγματικά να φανταστεί ότι μπορεί να ευδοκιμήσουν ερευνητικά προγράμματα από Έλληνες επιστήμονες για την Εθνική Άμυνα; Πρώτος το έθεσε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης πριν μερικούς μήνες σε ημερίδα για την Άμυνα και την αμυντική βιομηχανία.
Ο γνωστός καθηγητής είχε πει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα με πολύ μεγάλη χαρά αναμένει χρόνια τώρα πρωτοβουλίες που θα την “συνδέσουν” με τον τομέα της έρευνας για τις ΕΔ. Ακόμη αναμένουν οι καθηγητές. Όσοι τέλος πάντων πραγματικά ενδιαφέρονται.


Είναι απ΄ αυτή την άποψη θετικά τα όσα είπε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα: «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα ΑΣΕΙ-Δυνατότητες και προοπτικές στην υπηρεσία της Εθνικής Άμυνας», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων. Το νόημα των οποίων είναι η πίστη που υπαρχει για την σχεδίαση “εθνικών όπλων” από Έλληνες επιστήμονες.
O ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν είναι ο μόνος που φαίνεται να πιστεύει στην προοπτική “εθνικών όπλων”. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον Σεπτέμβριο του 2013 από την Θεσσαλονίκη είχε μιλήσει για το “εθνικό πλοίο”.

Τι είχε πει ο Τσίπρας:
Σε αυτό το πλαίσιο οφείλω να σας πω ότι υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε τον Ιούνιο από το Τμήμα Ναυπηγικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και από το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δυνατότητα κατασκευής σε ελληνικά Ναυπηγεία από ελληνική σχεδίαση πλοίων. Το λεγόμενο σχέδιο για το «εθνικό πλοίο», εμείς το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον”. 
Τώρα έρχεται ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος με την ομιλία του στην Σχολή Ικάρων να επαναφέρει το ζήτημα.
Ποια είναι τα αξιοσημείωτα τα οποία ελπίζουμε ότι δεν θα παραμείνουν στο κείμενο της ομιλίας του ΥΕΘΑ :
•Η έρευνα μπορεί να στηρίξει το μέλλον της χώρας, να δώσει προοπτική και ελπίδα, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες και ερευνητές.
Το χειρότερο αποτέλεσμα της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης είναι ότι σ’ αυτά τα πέντε χρόνια έφυγαν από τη χώρα μας τα περισσότερα νέα παιδιά τα οποία ήθελαν να ασχοληθούν με την έρευνα. Η χώρα μας έχασε πάνω από 300 χιλιάδες νέους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι νέοι επιστήμονες αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο για το μέλλον της χώρας μας, το οποίο υποχρεούμαστε να το επαναφέρουμε στην πατρίδα μας. Αν δεν επαναφέρουμε αυτούς τους 300 χιλιάδες νέους επιστήμονες και δεν τους εντάξουμε στη νέα προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, θα έχουμε όλοι αποτύχει.
•Ως πρώτη κίνηση, όσοι νέοι κατατάσσονται για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και έχουν πτυχία, επιστημονικά προσόντα, έχουν συμμετάσχει σε έρευνες, τα βιογραφικά τους επιλέγονται από τα Επιτελεία και στέλνονται σε μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε δημιουργήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία αποτελείται από νέους επιστήμονες, και εντάσσονται άμεσα σε ομάδες οι οποίες θα είναι στη διάθεση των ΑΣΕΙ, προκειμένου να μπορούν να δώσουν στη στρατιωτική τους θητεία, έστω σε αυτούς τους εννέα μήνες που υπηρετούν, ό,τι καλύτερο μπορούν για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του αύριο.
•Η διατήρηση και η βιώσιμη ανάπτυξη της έρευνας για την άμεση και αποτελεσματικήυποστήριξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας, αποτελεί βασικό μοχλό για την επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και για την διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους σε περίοδο κρίσης. Οι μελλοντικές αμυντικές δυνατότητες βασίζονται σε αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής, καθώς και στην εξασφάλιση της τεχνολογικής αυτονομίας.
Τελικός στόχος, δύσκολος αλλά εφικτός, είναι η Ελλάδα να καταστεί αυτάρκης με δυνατότητα ανάπτυξης δικών της πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω δύο παραδείγματα. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο μετά από την περιπέτεια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατάφερε να καθοδηγήσει τους εργαζόμενους των ναυπηγείων και να τελειώσει τα υποβρύχια 214, όπως επίσης και την αναβάθμιση των υποβρυχίων 209. Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί.
•Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη διασύνδεση των ΑΣΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Για εμάς εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο η κρατική αμυντική βιομηχανία, δηλαδή η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία μας, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες αμυντικών συστημάτων, τις οποίες πλέον έχουμε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό μας, στη νέα πολιτική που χαράσσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι ελληνικές βιομηχανίες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, αποτελούν εκείνον το βραχίονα τον οποίο στηρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παράλληλα ζητούμε να στηριχθούν απ’ όλους τους Έλληνες ΑΚΑΜ σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκονται.
•Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας είναι εξαιρετικό, πρέπει να καταστεί ανταγωνιστικό με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και να οδηγηθούμε στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και καινοτόμων διεργασιών με αποτελέσματα ορατά σε ένα σύντομο χρονικό ορίζοντα.
Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με εκμετάλλευση όλων των δυνατών τρόπων που έχουμε. Όχι μόνο από τον δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.
•Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Τα νέα πλοία που σχεδίασε και υλοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό είναι τα πλέον αξιόμαχα πλοία που βρίσκονται σήμερα στη θάλασσα. Θυμάμαι έναν Υποσμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας, οποίος εδώ, στο Τατόι, κατασκεύασε μόνος του στην ταράτσα ενός κτηρίου ένα πρότυπο αεροσκάφος, το οποίο και πέταξε.
Επιδίωξή μας λοιπόν είναι η έρευνα και η καινοτομία να μπορέσουν να αποτελέσουν έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.
•Οι δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν επένδυση για το μέλλον. Ένα μεγάλο ποσοστό από τα χρήματα τα οποία θα επιστρέψουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα Επιτελεία και στη ΓΔΑΕΕ από την αποζημίωση την οποία πλέον θα ζητήσουμε και θα πάρουμε απ’ όλους εκείνους που λήστεψαν τη χώρα θα διατεθεί για την έρευνα και την καινοτομία.
www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου