Ετικέτες

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ




Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Το πρόβλημα- κλειδί της χώρας δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, είναι πολιτικό/γεωπολιτικό. Αν δεν είμαστε αυτεξούσιοι δεν μπορούμε να λύσουμε κανένα πρόβλημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται το συνειδητοποιούν, αν κρίνουμε από την πρόσφατη ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ όπου, για πρώτη φορά, έκανε εκτενή αναφορά στο διεθνές περιβάλλον και στην εξωτερική πολιτική. Πολλοί διαχωρίζουν τα εθνικά θέματα, πχ τις σχέσεις μας με την Τουρκία, από τις σχέσεις μας με την ΕΕ και ειδικά με τη Γερμανία θεωρώντας ότι τα περί Μνημονίων αφορούν στην Οικονομία. Κάνουν αδικαιολόγητο λάθος. Οι σχέσεις με τρίτους, Εταίρους ή όχι, σχέσεις ειρηνικές ή εμπόλεμες, οικονομικές ή άλλες, συνιστούν την εξωτερική πολιτική. Αν υποκύπτεις συστηματικά στους τρίτους, αυτοί είναι κυρίαρχοι και συ υπόδουλος.
Ανεξαρτησία δεν σημαίνει κάνω του κεφαλιού μου. Σημαίνει, αντίθετα, τη δυνατότητα να αποφασίζεις αυτοτελώς λαμβάνοντας υπόψη τους διεθνείς συσχετισμούς. Η επιλογή εντός/εκτός ευρώ, η εξεύρεση λύσης για το χρέος, η αναζήτηση διεθνών συμμαχιών, οι σχέσεις με την Τουρκία, η αντιμετώπιση των διεκδικήσεων και απειλών της, όλα αυτά συνοψίζονται στο πρόβλημα της εθνικής ανεξαρτησίας, όπως ορίστηκε προηγουμένως. Αλλά και το «μοντέλο ανάπτυξης», οι εσωτερικές οικονομικές επιλογές, στο πρόβλημα της ανεξαρτησίας υπάγονται. Είναι γνωστό και παλαιό ζήτημα πχ ότι η αποβιομηχάνιση της χώρας δεν προέκυψε ως επιλογή έσωθεν αλλά ως επιβολή έξωθεν. Ήταν αποτέλεσμα της εξάρτησης.



Το BARBAROS προκάλεσε μεγάλη φασαρία και αναταραχή επειδή συνδυάστηκε με έγκυρες πληροφορίες ότι η Τουρκία προετοιμάζει «επιχείρηση» εναντίον μας και έχει ενημερώσει τους σημαντικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τις προθέσεις της, χωρίς να προκαλέσει σαφείς αρνητικές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο του «κατευνασμού του θηρίου». Η Τουρκία έστειλε πολεμικό πλοίο στο Αιγαίο και ο Βενιζέλος μιλούσε για το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας. Η ΑΥΓΗ σε κύριο άρθρο της (Μαθητευόμενοι Μάγοι 7-11) επέκρινε τη σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου διότι, έγραφε, ερέθιζε την Τουρκία. Δεν είναι το θέμα εδώ να αναλυθεί αν οι συνθήκες είναι τώρα ευνοϊκές για την Τουρκία ώστε να κινηθεί εναντίον μας. Με τον Πούτιν να την απειλεί ευθέως με πόλεμο αν συνεχίσει τις προσπάθειες ανατροπής του Άσαντ και με τις ΗΠΑ δυσαρεστημένες για την εχθρότητα του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ. Αν η Τουρκία κρίνει ότι οφείλει τώρα να κάνει «κάτι» στην περιοχή μας, θα το κάνει και δεν θα τη συγκρατήσει ούτε το νομικό οπλοστάσιο του Βενιζέλου ούτε οι ικεσίες της ΑΥΓΗΣ. Οι ελληνικές ΕΔ κινητοποιήθηκαν ώστε να δείξουν ετοιμότητα.
Το κρίσιμο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική παραμένει αχαρτογράφητος παρά την αντίθετη γνώμη πολλών, δεξιά και αριστερά, που προεξοφλούν την «εφεκτική» στάση του στα εθνικά θέματα. Η Τουρκία αλλά και οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, όλοι οι διεθνείς παίκτες, καραδοκούν, έχουν εντεταμένη την προσοχή τους στο πως θα αντιδράσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε τυχόν προκλήσεις. Η εφεκτική στάση της κυβέρνησης και η περίοδος Σημίτη δεν τους καθησυχάζει ότι οι Έλληνες είναι πλέον δεδομένα ηττοπαθείς. Ούτε η ΑΥΓΗ εγγυάται, με την αρθρογραφία της, ροζ ανατολή, γιρλάντες και παιδικές χαρές αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς βρεθεί ενώπιον εθνικών κινδύνων. Χωρίς καν να είναι κυβέρνηση η Αριστερά πήγε με την ψυχή της στον πόλεμο κατά του φασισμού και συνέχισε ένδοξα με την Εθνική Αντίσταση. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει τώρα.
Η αντίδραση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς σε μια τουρκική πρόκληση θα είναι αποφασιστικό «τέστ». Αν τα χάσει και υποκύψει, όπως η κυβέρνηση Σημίτη στα Ίμια, όλα θα τελειώσουν γι’ αυτήν πριν καν αρχίσουν. Αν αντίθετα κινητοποιήσει ακαριαία όλες τις διαθέσιμες πηγές ισχύος και διπλωματίας έχει βάσιμες ελπίδες να κάνει τον αντίπαλο να το ξανασκεφτεί. Στόχος δεν είναι ο περιττός και μάλλον επιβλαβής ηρωισμός. Απλώς ο πιο αδύναμος αριθμητικά δεν έχει άλλο τρόπο να σωθεί ο ίδιος και να σώσει τη χώρα και την Ειρήνη παρά μόνο αν δείξει ότι είναι αποφασισμένος για όλα, ως το τέλος.
Κάποιοι, πληροφορημένοι ή καλοθελητές, τοποθετούν την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων στην περίοδο πριν από την εκλογή ΠτΔ. Και προσθέτουν ότι η συγκυβέρνηση θα θελήσει να επωφεληθεί ώστε να αναβληθεί η εκλογή και να παραταθεί η θητεία του Προέδρου και η ζωή της σημερινής Βουλής-βασίζονται μάλλον στα περί συνεννόησης στα εθνικά θέματα που είπε ο κ. Αβραμόπουλος διαβλέποντας κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ.
Ο Σουν Τζου, αρχαίος Κινέζος στρατηγός, έλεγε ότι ο καλύτερος πολέμαρχος είναι αυτός που ματαιώνει τον πόλεμο αναγκάζοντας τον αντίπαλο να υποχωρήσει χωρίς μάχη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει τα χειρότερα δεν έχει παρά να προειδοποιήσει εγκαίρως τους πάντες, εντός και εκτός, ότι η αντίδρασή του θα είναι ασύμμετρη και οι κόποι τους θα πάνε χαμένοι.
http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου