Ετικέτες

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

«Ημέρα της Τατιάνας»: Η γιορτή των φοιτητών
Πηγή: ITAR-TASS
Η 25η Ιανουαρίου, θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή των φοιτητών. Το 1755, την ημέρα αυτή η αυτοκράτειρα Ελισάβετ Α’ της Ρωσίας (Ελιζαβέτα Πετρόβνα), υπέγραψε το Διάταγμα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Συμπτωματικά, η ημερομηνία αυτή συνέπεσε με την ημέρα που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Τατιάνας, η οποία μαρτύρησε στη Ρώμη τον τρίτο αιώνα. Έτσι, η ημέρα αυτή έγινε για τους φοιτητές στη Ρωσία η «Ημέρα της Τατιάνας».
Ειδικά για την «Ημέρα της Τατιάνας», συντάξαμε έναν κατάλογο με τις πιο δημοφιλείς ρωσικές παραδόσεις και τελετουργικά του φοιτητόκοσμου στη Ρωσία. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι φοιτητές δεν τις τηρούν, αλλά αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν σε προλήψεις, και στις παραδόσεις.

Δεν πλενόμαστε
1.Δεν λουζόμαστε την παραμονή των εξετάσεων, αλλιώς «όλη η γνώση θα ξεπλυθεί». Από την παράδοση αυτή υποφέρουν κυρίως οι κοπέλες, που σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα όταν πηγαίνουν στις εξετάσεις: Κάποιες φοράνε σκουφάκι, ενώ άλλες σκεπάζουν τα μαλλιά τους με μαντήλι. Το καλύτερο αποτέλεσμα στις εξετάσεις, θεωρείται ότι επιτευχθεί, όταν ο φοιτητής (η φοιτήτρια) πριν από την εξέταση δεν κουρεύεται. Για τους άνδρες, το τελετουργικό λειτουργεί ακόμα καλύτερα όταν ταυτόχρονα δεν ξυρίζονται. Μερικοί πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο με τα ίδια ρούχα σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Στο τέλος των εξετάσεων, οι φοιτητές, άπλυτοι, αξύριστοι και απεριποίητοι, μπορεί να μοιάζουν με κουρελήδες, αλλά την ίδια στιγμή, έχουν κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύονται για την μεγάλη γνώση που κατέχουν (!).
Το «άγαλμα της τύχης»
2.Το «άγαλμα της τύχης» στο μοσχοβίτικο Μετρό. Για να έχουν καλή τύχη στις εξετάσεις, δεν αρκούν οι ευχές και τα παραδοσιακά φυλακτά (!). Για τους φοιτητές της πρωτεύουσας, υπάρχει ένα τελετουργικό που οδηγεί στον κεντρικό σταθμό του Μετρό της Μόσχας «Πλατεία της Επανάστασης». Στο συγκρότημα του σταθμού βρίσκεται η γλυπτή σύνθεση που παρουσιάζει ένα συνοριοφύλακα με τον σκύλο του. Οι προληπτικοί φοιτητές, κατεβαίνουν στο Μετρό και αγγίζουν για καλή τύχη τη μύτη του ποιμενικού σκύλου και το τουφέκι του στρατιώτη. Για όσους από σας έχετε περάσει από το σταθμό και έχετε παρατηρήσει την σύνθεση στην αψίδα της υπόγειας πλατφόρμας, τώρα ξέρετε: Η κιτρινωπή μεταλλική γυαλάδα στη μύτη του ποιμενικού και στον μοχλό οπλίσεως του όπλου, οφείλεται στα αγγίγματα για καλοτυχία πολλών γενεών φοιτητών.
Το βιβλίο κάτω από το μαξιλάρι
3.Για να «δέσει» η γνώση μετά από το εξαντλητικό διάβασμα την παραμονή της εξέτασης, βοηθάει επίσης ο ύπνος με το βιβλίο ανοικτό κάτω από το μαξιλάρι! Λένε ότι η γνώση που περιέχει το βιβλίο, θα διοχετευθεί στη διάρκεια του ύπνου μέσα από ένα μεταφυσικό κανάλι στο κεφάλι του φοιτητή. Υπάρχει και μια άλλη παραλλαγή αυτής της παράδοσης: Πριν τη εξεταστική περίοδο του χειμώνα, ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου, πρέπει να γίνεται με τετράδια σημειώσεων αντί για μπάλες και άλλα στολίδια.
«Σ' άρπαξα»!
4.Οι πιο τεμπέληδες φοιτητές απλώς προσπαθούν να «πιάσουν όποιο βαθμό μπορούν ν’ αρπάξουν», που με απλά λόγια σημαίνει, να εξασφαλίσουν ένα καλό βαθμό χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια. Και τον «αρπάζουν» με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Τα μεσάνυχτα πριν από την εξέταση, ανοίγουν το παράθυρο και φωνάζουν «σ’ άρπαξα»  τρεις φορές, κουνώντας στον αέρα το βιβλιάριο μαθημάτων τους (βαθμολόγιο). Στις φοιτητικές εστίες όμως, το τελετουργικό περιπλέκεται. Ανταγωνιστές από γειτονικά παράθυρα φωνάζουν και αυτοί σε απάντηση: «Τσάμπα βαθμός, δε δίνεται!».
«Ζατσιότκα»
5.Οι περιπέτειες του βιβλιαρίου μαθημάτων («ζατσιότκα» στη φοιτητική αργκό), δεν τελειώνουν με αυτό. Μετά τη «αρπαγή» του βαθμού, η ζατσιότκα, πρέπει να κλείσει απότομα για μην πετάξει ο βαθμός. Για περισσότερη ασφάλεια, το βιβλιάριο δένεται με σπάγκο. Για να «πιάσει» το τελετουργικό, τη ζατσιότκα θα πρέπει να την ανοίξει μόνο ο καθηγητής για να βάλει το βαθμό, αλλιώς ότι «πιάστηκε» με τόσο κόπο, θα πετάξει… Και αυτό μπορεί να είναι μια ακόμα δύσκολη δοκιμασία. Βλέπετε, αρκετοί καθηγητές ζητάνε πριν από την εξέταση να ανοίξουν οι ίδιοι οι φοιτητές το βιβλιάριο και να το αφήσουν ανοιγμένο στην κατάλληλη σελίδα στην άκρη του θρανίου, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους για την εξέταση και βέβαια για να γραφτεί εκεί ο βαθμός.
Επ' ουδενί Γυμναστική
6.Ο φοιτητής πρέπει να σκεφτεί και με ποιά σειρά θα εξεταστούν τα μαθήματα. Δεν συνιστάται να δίνεται πρώτο το μάθημα της φυσικής αγωγής: «Θα τρέχετε σε όλη την εξεταστική», που σημαίνει, ότι είναι πολύ πιθανό να πάρετε χαμηλή βαθμολογία ή ακόμα και να χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση σε ορισμένα μαθήματα.
«Με τη μούρη στον χυλό»
7.Μία από τις φοιτητικές παραδόσεις έχει τον ασυνήθιστο τίτλο: «Με τη μούρη στο χυλό». Αυτή η παράδοση προϋποθέτει ότι το πρωϊνό γεύμα πριν από τις εξετάσεις θα πρέπει να είναι χυλός βρώμης με μαρμελάδα από μύρτιλο. Στις φοιτητικές εστίες κυκλοφορεί ο τρομακτικός μύθος για βαθμούς κάτω από τη βάση και επανεξετάσεις σε εκείνους που προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τη μαρμελάδα από μύρτιλο, για παράδειγμα με σμέουρο. Όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος του τελετουργικού, προτού φαγωθεί ο χυλός πρέπει να γίνει μια «βουτιά» του προσώπου στο πιάτο και στη συνέχεια, χωρίς να καθαριστεί το πρόσωπο απ’ το χυλό και το γλυκό, και να φαγωθεί ότι έχει απομείνει από το γευστικό μείγμα.
Με το αριστερό χέρι και ... πόδι
8.Η επιλογή της καρτέλας των ερωτήσεων (ο τρόπος εξέτασης των φοιτητών στα ΑΕΙ της Ρωσίας) από την καρτελοθήκη των θεμάτων, πρέπει να γίνει αποκλειστικά με το αριστερό χέρι ενόσω στέκεστε με το αριστερό πόδι. Το κύριο ζητούμενο όμως, είναι ώστε οι χειρισμοί σας να περάσουν απαρατήρητοι από τον καθηγητή. Γιατί, αν σας καταλάβει, θα νομίσει ότι ποντάρετε στην τύχη και όχι στην καλή γνώση του αντικειμένου που σας δίδαξε.
Μεταβίβαση ... τύχης
9.Μετά την επιτυχημένη εξέταση σε ένα μάθημα, ο τυχερός θα πρέπει να χαιρετίσει όλους τους επόμενους στη σειρά, μεταβιβάζοντας με αυτόν τον τρόπο την καλοτυχία στους συμφοιτητές του.
Ολα έχουν έναν σκοπό
10.Το γλέντι της επιτυχίας: Μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής, μπορούμε να απολαύσουμε το τελετουργικό της νικηφόρου έκβασης της «μάχης». Ανάβοντας φωτιά με τα τετράδια και τις σημειώσεις και πηδώντας από πάνω της, κάνοντας την ευχή για καλή τύχη και στην επόμενη περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι κρατούν σημειώσεις σε φορητούς υπολογιστές, σε notebooks και σε iPads δεν υποστηρίζουν αυτή την παράδοση.Εννοείται ότι όλα αυτά καταλήγουν συνήθως σε ένα καλό γλέντι και πάρτι, με οινοπνευματώδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου