Ετικέτες

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Κόλαφος για τον Ερντογάν έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



έκθεση Human RightΜακρύς ο κατάλογος των υποδείξεων προς την Τουρκία
 Άμεση κριτική στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν καθώς και στην πολιτική ηγεσία της χώρας  ασκεί η έκθεση της οργάνωσης  Human Rights Watch (HRW) που δημοσιεύθηκε χθες.
Η έκθεση αναφέρεται σε μια σειρά παραβιάσεις  ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της αποδυνάμωσης του κράτους δικαίου, της  πίεσης που ασκείται στα ΜΜΕ, της καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων . Οι παραβάσεις αυτές, σύμωνα με την έκθεση, πάνε πίσω τις δημοκρατικές κατακτήσεις της χώρας που πέτυχε τα τελευταία χρόνια.
«Για χάρη του μέλλοντος της Τουρκίας και των δικαιωμάτων των πολιτών της, η κυβέρνηση χρειάζεται να αλλάξει πορεία και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα αντί να επιτίθεται σε αυτά», δήλωσε η Έμμα Σινγκλαίρ Γουέμπ, συγγραφέας της έκθεσης του HRW που τιτλοφορείται: «Turkey’s Human Rights Rollback: Recommendations for Reform».
Στην έκθεση τονίζεται ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ επεδίωξε να περιορίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να αποδυναμώσει το κράτος δικαίου προκειμένου να καλύψει αυτό που χαρακτηρίζεται ως «τη μεγαλύτερη έρευνα κατά της διαφθοράς στην ιστορία της χώρας», κατά την οποία κατηγορούνταν ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης καθώς και μέλη της οικογένειας του Ερντογάν.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, ασκείται κριτική και στα νέα ειδικά δικαστήρια που δημιουργήθηκαν μετά την επιχείρησης της 17ης Δεκεμβρίου στα οποία έχουν δοθεί ειδικές αρμοδιότητες και θεωρούνται από τους νομικούς ότι αντίκεινται στα παγκόσμια δεδομένα του κράτους δικαίου. Τα εν λόγω δικαστήρια είναι υπεύθυνα για κρατήσεις, ανακρίσεις, προφυλακίσεις και άλλα μέτρα της διαδικασίας της ποινικής έρευνας.
Όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, η έκθεση αναφέρει ότι «η κυβέρνηση περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία έκφρασης, υιοθετεί μια περιοριστική προσέγγιση στο ζήτημα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, είναι έτοιμη να καταδιώξει διαδηλωτές ενώ την ίδια στιγμή ανέχεται την αστυνομική βία εναντίον τους».
Τα ΜΜΕ που είναι επικριτικά προς την κυβέρνηση γίνονται στόχος φορολογικών και άλλων προστίμων από την εφορία και άλλα ρυθμιστικά σώματα, γράφει η έκθεση ενώ ασκείται κριτική και στον νέο νόμο για το διαδίκτυο.
Τι προτείνει
Η έκθεση, μεταξύ άλλων, προτείνει τα εξής:
1. Τον τερματισμό των συνταγματικών περιορισμών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1982 ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν διατάξεις που θα εμποδίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία
2. Προκειμένου για την προστασία της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού η έκθεση προτείνει:
•             τον τερματισμό της κατάχρησης των κατηγοριών για τρομοκρατία (που περιέχονται στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα και στον Αντι Τρομοκρατικό Νόμο) κατά ατόμων εναντίον των οποίων δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι εμπλέκονται σε παράνομες ένοπλες ομάδες
•             την αναθεώρηση όλων των λανθασμένων καταδικών όλων των πολιτικών ακτιβιστών, φοιτητών και άλλων για τους οποίους δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι εμπλέκονταν σε βίαιες δραστηριότητες.
•             Η Τουρκία να άρει τις επιφυλάξεις της για το άρθρο 27, αναφορικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) καθώς και να επικυρώσει την Σύμβαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.
•             Την θέσπιση μιας συνολικής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων
•             Την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μειονοτικών ομάδων, τον τερματισμό των διακρίσεων κατά της μειονότητας των Αλεβιτών και την αναγνώριση των τζέμεβι (χώροι προσευχής) ως χώρων λατρείας.
3. Προκειμένου για την προστασία της ελευθερίας έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι η έκθεση προτείνει
•             Την επανεξέταση όλων των άρθρων του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, του Αντι-Τρομοκρατικού Νόμου και του Νόμου περί συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων καθώς και νόμων όπως αυτού που διέπει την ΜΙΤ, του νόμου 5651 για το διαδίκτυο και άλλων που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, συνέρχεσθαι και των διαδηλώσεων .
•             Τον περιορισμό των πιέσεων που ασκούνται στα δημοσιογραφικά συγκροτήματα
•             Τον τερματισμό της ποινικοποίησης των διαδηλωτών
•             Να απαλειφθεί η κατηγορία περί «απόπειρας πραξικοπήματος» στους εκπροσώπους της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Ταξίμ και της ομάδας φιλάθλων Carsi
•             Τον τερματισμό της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων
4. Αναφορικά με την μεταρρύθμιση του Ποινικού Δικαστικού Συστήματος προτείνει
•             Τον τερματισμό της υπερβολικής χρήσης της κατηγορίας για τρομοκρατία κατά ατόμων εναντίον των οποίων δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι εμπλέκονται σε βίαιες δραστηριότητες ή υποστηρίζουν παράνομες ένοπλες ομάδες.
•             Τον περιορισμό της μακράς περιόδου προφυλάκισης
•             Την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης
•             Τον τερματισμό της παρέμβασης της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη, ιδίως στις περιπτώσεις διαφθοράς.
πηγή: pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου